Dodaj do ulubionych

Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto?

09.07.13, 19:19
Co daje dziecku orzeczenie o niepelnosprawnosci oprócz tego,ze rodzice dostają zasiłek itp.?
Do przedszkola nie potrzebuje,do poradni P-P tez nie wymagają...
Obserwuj wątek
    • blekitnalaguna123 Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 09.07.13, 20:07
      Możliwość skorzystania przez rodzica z dodatkowego 3-letniego urlopu wychowawczego do 18 rż dziecka. Możliwość zbierania 1% w fundacjach. Ulga rehabilitacyjna w PIT. Bezpłatne przejazdy komunikacją miejską. Gminny dojazd do szkoły. Ulgi na wejścia w różnych miejscach. Karta parkingowa uprawniająca do stawania na kopertach. Dofinansowania z PFRON.
      • sisterofnight79 Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 09.07.13, 20:33
        a jak to jest z przejazdami komunikacją ?
        czy dotyczy to tylko dojazdu na terapię ?
        • blekitnalaguna123 Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 09.07.13, 21:07
          Każde miasto samo ustala, bo to ono finansuje komunikację. Poszukaj na stronie, zadzwoń do biura obsługi klienta. W Gdyni np. dzieci niepełnosprawne do lat 7 z opiekunem jeżdżą za darmo wszędzie na podstawie legitymacji osoby niepełnosprawnej i dokumentu tożsamości potwierdzającego wiek dziecka, dzieci przedszkolne i szkolniaki jeżdżą za darmo wszędzie na podstawie legitymacji szkolnej/przedszkolnej, a ich opiekun tylko na trasie dom-szkoła/przedszkole na podstawie legitymacji opiekuna wydanej przez szkołę/przedszkole.
    • synthia82 Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 09.07.13, 22:04
      Ja właśnie jestem na etapie decyzji czy starac się o to orezczenie czy nie. Mam zaświadczenie na autyzm, więc orzeczenie powinnam dostać. Ale zastanawiam się czy oby napewno nam będzie potrzebne. Czy znów takie orzeczenie o niepełnosprawności nie będzie za dzieckiem ciągło siędo końca życia? Co jeśli dziecko wyjdzie na prostą, zaburzenia zostaną uśpione, a orzeczene zostanie? jak to wyglada w przyszłości ?
      Chciałam to orzeczenie po to by dostać dla synka nauczyciela cienia do przedszkola.
      • aniaurszula Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 09.07.13, 22:45
        orzeczenie dostaje sie na czas okreslony jesli potem nie wystapisz ponownie z wnioskiem lub dzieko nie bedzie spelnialo kryteriow poprostu nie bedziesz miala orzeczenia i wg prawa dziecko bedzie zdrowe i jesli nie poinformujesz co bylo przedtem nikt cie pytac o to nie bedzie
      • tata.po.30 Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 09.07.13, 22:46
        > Czy znów takie orzeczenie o niepełnosprawności
        > nie będzie za dzieckiem ciągło siędo końca życia?

Orzeczenie dla dziecka wydawane jest na określony czas. Potem traci ważność.

> Chciałam to orzeczenie po to by dostać dla synka
        > nauczyciela cienia do przedszkola.

To potrzebujesz nie tyle orzeczenia o niepełnosprawności, co orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego, które wydaje PPP.
    • aniaurszula Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 09.07.13, 22:42
      orzeczenie oniepelnosprawnosci nie gwarantuje pieniedzy. mam dziecko niepelnosprawne od urodzenia pierwszy raz stawalismy na komisje i niepelnosprawnosc c-12 a w 7 pkt. nie wymaga wiec kasy nie dali. obecnie moze sie nie przyda ale napewno w przyszlosci tak chocby moge oroczyc dziecko o rok z pojsciem do szkoly
      • marychna31 aniaurszula 10.07.13, 10:36
        Przy braku wymaga przy punkcie 7 faktycznie nie mozna otrzymac świadczenia pielęgnacyjnego ale mozna dostać zasiłek pielęgnacyjny i dodatek na rehabilitację i kształcenie dziecka niepełnosprawnego do zasiłku rodzinnego.
        • aniaurszula Re: aniaurszula 10.07.13, 15:10
          tak my sie tylko na to zalapalismy ale zawsze cos. a i z ta niepelnosprawnoscia ziecko dostalo sie do grupy wpierania wczesnego rozwoju bo w naszym miescie nie ma przedszkola integracyjnego.
      • hicksowa Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 17.07.13, 22:39
        O co chodzi z tym pkt. 7?
        • aniaurszula Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 23.07.13, 09:04
          wtympunkciezawartejesttoczydziekowymagastalejopiekirodzicaczynieacozatymidapieniadze.awariaklawiatury
          • hicksowa Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 23.07.13, 09:36
            :) Trudno sie czyta przez te awarie, ale dalam rade. Dziekuje :)
          • tijgertje Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 23.07.13, 12:02
            O matko...
            Aniaurszula, jak spacji nie mozesz uzywac, to mzoe jakies kropki czy kreski pomiedzy chociaz?
            • aniaurszula Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 23.07.13, 22:19
              wiem.ale.klawiatura.dalej.szaleje
    • tosia2012 Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 09.07.13, 23:03
      mamach4 napisał(a):

> Co daje dziecku orzeczenie o niepelnosprawnosci oprócz tego,ze rodzice dostają
      > zasiłek itp.?
      > Do przedszkola nie potrzebuje,do poradni P-P tez nie wymagają...

Jasne że warto. No chyba że maluch nie potrzebuje wsparcia terapeutycznego? Bo jeśli tak to bez orzeczenia nic nie dostaniecie. Jak masz papierki to przedszkole dostaje na Twoje dziecko 4tys zlotych miesięcznie. Za taką kasę można wiele zdziałać.
      • katriel Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 10.07.13, 00:07
        Tosia, ale ty piszesz o orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego, a mamach4
        pyta o orzeczenie o niepełnosprawności. Zupełnie inny resort.
        • mikkoevi Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 10.07.13, 08:53
          Nie wiem jak jest w innych miejscach w Polsce ale w Warszawie jest problem z uzyskaniem punktu 7. W poprzednim orzeczeniu mieliśmy ten punkt... po 2 latach już go nie otrzymaliśmy...
          Jeszcze rok temu nie było takiego problemu... dzieciaki lepiej funkcjonujące od mojego syna (świetna komunikacja, uspołecznienie)... mam porównanie w przedszkolu... dostawały ten punkt bez problemu...
          • monisia900 Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 10.07.13, 09:39
            orzeczenia o niepeln wymagaja tez w szkolach/przedszkolach specjalnych.
            • rosen.rot Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 10.07.13, 15:13
              W naszym niepublicznym przedszkolu specjalnym nie wymagaja tego orzeczenia. I m.in. dlatego nie chcialo mi sie przez ok 2 lata wyrabiac go. Ale podliczylam, ile w sumie przepadlo nam przez ten czas zasilku i jednak wyrobilismy orzeczenie :/

Orzeczenie moze sie przydac np. do udzialu w jakichs zajeciach w projektach dla niepelnosprawnych. Takie oferty zdarzaja sie, natomiast w razie czego orzeczenia nie da sie wyrobic z dnia na dzien. U nas trwalo to 3 mce...
    • ada-15 Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 10.07.13, 15:28
      Kiedyś sama miałam podobny dylemat, wydawało mi się że to strata czasu i stres dla małego. Dzisiaj mogę stwierdzić, że w niektórych momentach jest niezbędne.Do korzystania z komunikacji miejskiej, ponieważ mamy sporą odległość na terapie synka.W przedszkolu dla procedur, i w przyszłości do tego, żeby synek dostał się do klasy integracyjnej.
      • asik_w Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 23.07.13, 18:20
        Doszłam do wniosku, że złożę dokumenty, Syn miał orzeczenie do 6 roku zycia, pózniej odpuściłam i teraz żałuję bo nie daję rady finansowo na rehabilitację ;(
        Składamy w Wawie, będe wdzięczna za podpowiedzi jakie papierki składać, czego wymagaja i jak to teraz wygląda.
        • emka_waw Re: Orzeczenie o niepelnosprawnosci czy warto? 24.07.13, 09:41
          wnioski i zaświadczenia przeróżne (na stronie SCON masz wypisz potrzebnych dokumentów SCON), wszystkie opinie psychologiczne (z pieczątką psychiatry na tym), kopię dokumentacji medycznej od psychiatry poświadczoną za zgodność z oryginałem, kopię legitymacji szkolnej (jeśli już macie) ALBO (czego na stronie nie wymieniają) kopię skróconego aktu urodzenia, ale tego, na którym urząd wbił pieczątkę z numerem PESEL.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka