Dodaj do ulubionych

Jakie zajęcia ruchowe?

29.08.13, 07:48
Mój syn diagnozy nie ma, kręcimy się wokół "zaburzeń ze spektrum". Chciałam zapytać o zajęcia ruchowe- czy jakieś konkretne (oprócz wiadomo tych terapeutycznych typu SI) są polecane? Piłka to była niewypał (to akurat wiedzieliśmy, ale chciał spróbować), chodził na gimnastykę z elementami akrobatyki, ale już nie chce, myślałam o pływaniu i aikido no i właśnie o to aikido chciałam zapytać- dobry pomysł? Coś ćwiczyć musi, jest bardzo wiotki i zaburzeniami koordynacji...
Obserwuj wątek
    • ania-pat1 Re: Jakie zajęcia ruchowe? 29.08.13, 08:00
      A ile ma lat?
      pływanie - zawsze polecane, jazda konna (niekoniecznie hipoterapia - zwykle jeździectwo), rower (?), balet (ale chłopiec może nie być zainteresowany). O sztukach walki się nie wypowiem. Zresztą w każdym przypadku kluczowy jest nie tyle sport, co.... osoba prowadzącego. Wtedy nawet taka piłka by uszła.
      • grzalka Re: Jakie zajęcia ruchowe? 29.08.13, 08:20
        Będzie miał 9 lat za 2 miesiące. Akurat trener piłki był super, problemem byli raczej niezadowoleni koledzy. Tańczyć nie chce, na rowerze jeździ i tak często do szkoły. Ale jazda konna to może być super pomysł, o ile nie przeszkodzi mu nadwrażliwość na zapachy. To aikido wymyśliłam też trochę na poprawę pewności siebie w interakcjach z kolegami w szkole- Młody jest bardzo wycofany i idealny model na ofiarę klasową- słaby i dziwak.
        • rosen.rot Re: Jakie zajęcia ruchowe? 29.08.13, 09:32
          Jeżeli chłopiec jest wiotki i ma zaburzenia koordynacji to może jakiś fizoterapeuta/rehabilitant by Wam pomógł dopasować sport do potrzeb synka?

O aikido czytałam kiedyś, że w ogóle u dzieci to dobry pomysł - w sensie ruchowym i społecznym. Z moich własnych (skromnych) doświadczeń myślę, że może pomóc w koordynacji, poczuciu własnego ciała itp. Przy czym też uważam, że bardzo ważna jest osoba prowadzącego. Zupełnie typowy, zdrowy synek koleżanki wpędził się w problemy z samooceną itp po zajęciach aikido z mało sensownym trenerem :/
          Z kolei mój synek nie dał rady na aikido, ale jest młodszy i gorzej funkcjonuje ogólnie.

Oprócz wymienionych wcześniej zajęć my chodzimy z 5-latkiem na ściankę wspinaczkową (albo na skałki). Wspinaczka też ma różne zalety. U nas np. jest jednym z niewielu zajęć, w których synek jest maksymalnie skupiony na tym co robi ;-)

• blekitnalaguna123 Re: Jakie zajęcia ruchowe? 29.08.13, 19:52
      Mój prawie 11-letni Młody od lat już chodzi na basen co tydzień w sobotę (prawdopodobnie dzięki temu też wcale nie choruje), najpierw ma indywidualne lekcje pływania (nauczył się nie bez problemów, ale się nauczył), bo w grupie nie dał rady, a później jeszcze zostaje z tatą pobawić się, poćwiczyć (raz na kilka tygodni zamiast taty jadę ja). Basen pomaga mu też w nauce skupiania, ignorowania hałasu, szumu. Bez tego z jego sprawnością byłoby krucho, bo żadej inny sport go nie interesuje, nawet na rowerze nie umie jeździć. Wszelkie gry zespołowe odpadają, bo Młody nie pamięta, więc i nie przestrzega zasad i nie współpracuje z kolegami. Na żadne sztuki walki nie chce chodzić. W ogóle Młodemu przeszkadza grupa. Planuje od września poszukać jeszcze jakiejś rehabilitacji wzmacniającej mięśnie.
    • pinkdot Re: Jakie zajęcia ruchowe? 31.08.13, 21:42
      Ja co prawda mam czterolatka, więc nie wiem co lubią dzieci dwa razy starsze ale ze swojej strony mogę polecić wspinaczkę - naprawdę świetna ogólnorozwojowa aktywność, która daje ogromną satysfakcję, ćwiczy koordynację, spostrzegawczość, pomaga w planowaniu ruchów. Ja zawsze mówię, że drogi wspinaczkowe to takie łamigłówki do rozwiązywania ciałem:). Sama wspinam się od czasów licealnych, młody dopiero zaczyna - widzę jednak, że robi szybkie postępy.
      • grzalka Re: Jakie zajęcia ruchowe? 02.09.13, 14:52
        Szczerze wątpię, żeby były jakieś tego typu zajęcia na naszej prowincji, chociaż Młody byłby pewnie zachwycony- w tym roku byliśmy na wakacjach w Kotlinie Kłodzkiej i łażenie po skałkach uwielbiał.

Prawo Katza - ludzie i narody będą działać racjonalnie wtedy i tylko wtedy, gdy wyczerpią już wszystkie inne możliwości
        • blekitnalaguna123 Re: Jakie zajęcia ruchowe? 02.09.13, 17:40
          Może chodzi o wspinanie po sztucznych ściankach? My spróbujemy, poszukam czegoś w jakiej takiej odległości.
          • pinkdot Re: Jakie zajęcia ruchowe? 06.09.13, 14:02
            No my się wspinamy po sztucznych - konkretnie chodzimy do boulderowni, tam nie ma lin i uprzęży, spada się na materace. W planach mam jednak wypady w skałki z młodym, może już w przyszłe wakacje?
    • marika012 Re: Jakie zajęcia ruchowe? 05.09.13, 14:18
      Basen to dobry pomysł dla wszystkich dzieci ;)
      Aikido- super ale nie dla mojego, on nie powtórzy żadnej sekwencji ruchów :(

Mój prawie 11 latek:
      - basen minimum 2 razy w tygodniu, raz ze szkołą i chociaż raz z tatą (uwielbia basen i pływa jakimś tam sobie znanym stylem ale generalnie jestem zadowolona z postępów)
      - rower to miłość wielka i jeździ w sezonie bardzo dużo, kilka razy w roku na dłuższe trasy po 20-30 km i więcej.
      - hulajnoga w sezonie sporo używana
      - rolki ostatnio rzadko
      - łyżwy w sezonie 1-2 w tygodniu
      - narty w ferie tydzień i kilka weekendów (nie chce nauczyciela, ale lubi jeździć i sobie po prostu jakoś tam zjeżdża)

Żadne sporty zespołowe nie wchodzą w grę nad czym boleję.
      • marika012 Re: Jakie zajęcia ruchowe? 05.09.13, 14:20
        Aha i konie też są ale niestety bardzo nieregularnie z mojej winy. Muszę w końcu zorganizować stałe zajęcia.
        • grzalka Re: Jakie zajęcia ruchowe? 05.09.13, 21:50
          Aikido niestety odpadło po pierwszym treningu, mimo, że grupa mała, a trener- przynajmniej dla mnie- fajny. Ale Młody najchudszy i najsłabszy i wyraźnie odstawał. No i drugi raz już nie chce. Stanęło na basenie i gimnastyce sportowej. Trudno.
    • tratteolo Re: Jakie zajęcia ruchowe? 06.09.13, 21:37
      Raczej sporty indywidualne / w parach, nie zespołowe.
      Dyscypliny rozwijające ogólną koordynację.

Moim zdaniem do rozważenia są:
      - wspinaczka (przy braku lęku wysokości naturalnie)
      - basen (o ile nie ma skłonności do zapalenia ucha)
      - szermierka
      - gimnastyka sportowa
      • mika76 Re: Jakie zajęcia ruchowe? 07.09.13, 09:00
        A podpowiecie dziewczyny gdzie chodzicie na wspinaczkę z dziecmi w Warszawie? Będę wdzieczna wszelkie info:)
    • mruwa9 Re: Jakie zajęcia ruchowe? 07.09.13, 09:44
      znam dzieci z orzeczeniami, ktore graja w pilke reczna, nozna.. w przypadku mojego dziecka ( ADHD) zadne dyscypliny zespolowe nie wchodza w rachube.
      Generalnie kiepsko jest wyslac dzieci na zajecia zorganizowane,jesli cokolwiek udaje sie przeforsowac, to prywatne aktywnosci rodzinne (rower, basen, orbitrek w domu).
      Corka jezdzi konno (zajecia dla dzieci z autyzmem, niskofunkcjonujacych, wiec dostosowane do ich mozliwosci). Widze ogromny postem, zwlaszcza w przypadku umiejetnosci utrzymania rownowagi. Przez pierwsze mesiace moje dziecko wymagalo pomocy trzech osob podczas zajec (jedna osoba prowadzi konia, dwie ida obok , po obu stronach i asekuruja przelewajace sie dziecko). Obecnie wystarczy jedna osoba do prowadzenia konia, a dziecko siedzi samo (czesto bez trzymania) i utrzymuje rownowage.
      Jazda konna jest wysmienita aktywnoscia dla dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, nasza instruktorka mawia, ze wszystkie konie maja autyzm :-) i dlatego tak dobrze sie dzieciom z nimi dogadac, bo nadaja na tych samych falach, zwlaszcza jesli chodzi o jasne komunikaty itd.
      Ale w "naszej" grupie byl dziecko, ktore spadlo z konia (ale nie podczas naszych zajec) i to byl koniec. Wiecej nie dalo sie przekonac do jazdy konnej.
      • outorka Re: Jakie zajęcia ruchowe? 15.09.13, 18:32
        Moim zdaniem basen jest najlepszy, nie będę oryginalna. Nie tylko doskonale kształtuje sylwetkę i kondycję, ale jest idealny dla introwertyków.
        Myślę, że wszelkie sporty grupowe odpadają zwykle.
        My chodziliśmy jeszcze na karate rok, myślałam, że to idealne rozwiązanie, nauczy syna koncentracji, koordynacji i dyscypliny, ale kończyło się zwykle płaczem lub wygłupami młodego. Być może trafiliśmy też po prostu na słabego, mało konsekwentnego senseia.
        U nas sprawdza się też rewelacyjnie rower :)
        • mruwa9 Re: Jakie zajęcia ruchowe? 16.09.13, 00:33
          moje niskofunkcjonujace dziecko samodzielnie na rowerze nie potrafi (i nie moze) jezdzic. Jesli dwukolowiec, to tylko tandem, ale w tym sezonie udalo sie pojechac doslownie raz, i to z problemami (mlode hamowalo rower nogami, zeby tylko sie ztrzymac). Sprobujemy w przyszlym sezonie. W okolicach domu , po podworku, moze jezdzic samo na trojkolowcu (rower Tolek), al tez nie byl popularny w tym sezonie. Ale ja mam dziecko niskofunkcjonujace, a to duza roznica.
          Za to, jako czesty bywalec miejskiego kapieliska, bardzo czesto widuje dzieci z autyzmem wlasnie na basenie. Moje dziecko chetnie chodzi na basen w ramach zajec szkolnych, ze mna- za zadne skarby.
          • rosen.rot Re: Jakie zajęcia ruchowe? 16.09.13, 11:15
            Mój na rower przesiadł się po 2 sezonach na laufradzie i aktualnie czasami trzeba się postarać, żeby dotrzymać mu tempa na dwóch kółkach...

Do tej pory chodził na zajęcia piłkarskie i na basenie - grupowe, ale z rodzicami. W grupie maluchów, w której także zdrowe i niezaburzone dzieci są z opiekunami. No, ale skończył 6 lat i zaraz takich zajęć już nie będzie dla niego. Dzieci szkolne nie mają zajęć z rodzicami - głowię się, co dalej? Zastanawiam się, czy jest jakiś sposób na to, żeby nadal chodził na jakieś grupowe zajęcia? Sam nie da rady, to już przerabialiśmy z aikido... Czy ktoś z Was wysyłał dziecko na zajęcia sportowe z "asystentem", coś jak do szkoły czy przedszkola?

Grzałka, a skąd jesteście, że myślisz, że u Was nie ma możliwości wspinaczki? Do tego nie są potrzebne zorganizowane zajęcia, byle ścianka była z łatwymi drogami.
            • grzalka Re: Jakie zajęcia ruchowe? 16.09.13, 13:13
              Ścianka jest. Należy do Klubu Wysokogórskiego. Raz w miesiącu są tzw. drzwi otwarte i wtedy można by było spróbować, ale jest tak dużo chętnych, a liczba miejsc ograniczona, że jeszcze nam się nie udało.
    • kenijka aikido i basen 16.09.13, 14:57
      nie wiem w jakim wieku jest twoje dziecko
      moj chodzi na basen od roku, ostatnio uradowal nas bo zaczął sam pływać, uwielbia wodę
      co do aikido - prowadzi pan ktory pracuje tez z młodym w osrodku terapeutycznym, zna sie na rzeczy, zna mlodego, młody chodzic nie bardzo chce;), ale krzywda mu sie nie dzieje, ma cienia (mnie:D ) i inna grupa dzieci niz w pkolu, poza tym ma taka troche kontynuacje tego co w ośrodku, oczywiscie ma taryfe ulgowa, nie jest w stanie dorównać do poziomu grupy, oni przewroty on fikołki, ale jest takim "młodszym bratem"
      z drugiej strony każdą wolną chwile wykorzystuje na stymulacje, nie umie sie bawić, mamy problem z zagospodarowaniem mu wolnego czasu, lepszy trening niż wertowanie książek
      • kenijka Re: aikido i basen 16.09.13, 14:57
        a, młody ma 6 lat
      • blekitnalaguna123 Re: aikido i basen 16.09.13, 19:58
        No właśnie problem z zagospodarowaniem czasu, a do tego mój Młody sam do sportu i innych fizycznych aktywności, oprócz basenu, nie garnie sie, a wiadomo ruch jest potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka, dlatego musimy sami szukać, próbować, wymyślać. My w ciągu tygodnia czasu nie mamy, bo nasza praca, a później odrabianie lekcji z Młodym, ale na weekendy trzeba coś aranżować, bo inaczej tylko komp i tv.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka