Dodaj do ulubionych

wrażliwy na hałas-co robic?

15.02.14, 11:42
Czy można coś zrobic w warunkach domowych aby pomóc dziecku?
Syn ma prawie 3 lata.Bardzo irytuje się,krzyczy,płacze,chce uciekac jeśli :
-ktoś głośniej mówi (zwłaszcza inne dzieci)
-ktoś gra na żywo
-stuknie pokrywka lub coś się stłucze itp.
Dodam,że jak sam robi hałas to nie ma problemu.
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: wrażliwy na hałas-co robic? 15.02.14, 12:10
      nadwrażliwości słuchowej dedykowane są treningi słuchowe. Wszystko pięknie ale niestety tylko w praktyce. Mam dwoje dzieci z nadwrażliwością słuchową i nie zdecydowałam się na trening uwagi słuchowej wobec żadnego z nich. Pierwsze ziarno wątpliwości zasiał we mnie doktor z Międzynarodowego Centrum Mowy i Słuchu w Kajetanach, który tam się zajmuje Tomatisem. Powiedział mi, ze tak naprawdę to temat Tomatisa u autyków nie jest dobrze zbadany i byłyby to eksperymenty na moich dzieciach. Druga ważną opinie przekazała mi moja serdeczna przyjaciółka, która osobiście zna właścicielkę jednego z gabinetów oferującego Tomatisa i ta jej kiedyś w chwili słabości wyznała, że sama w to nie wierzy....

Co więc polecam? Poczekanie aż układ nerwowy sam dojrzeje póki co sterylność dźwiękową w domu (nigdy w domu, w obecności dzieci nie używam odkurzacza czy suszarki). Zakup słuchawek wytłumiających dźwięk (dostępne na allegro) i używanie ich w sytuacjach publicznych. Oraz słuchanie jak najwięcej pięknej muzyki klasycznej ( w domu, samochodzie, w słuchawkach na ulicy). Koniecznie Mozarta i Albinoniego.
      • baba-baba Re: wrażliwy na hałas-co robic? 15.02.14, 16:39
        marychna31 napisała:

> nadwrażliwości słuchowej dedykowane są treningi słuchowe. Wszystko pięknie ale
        > niestety tylko w praktyce. Mam dwoje dzieci z nadwrażliwością słuchową i nie zd
        > ecydowałam się na trening uwagi słuchowej wobec żadnego z nich. Pierwsze ziarno
        > wątpliwości zasiał we mnie doktor z Międzynarodowego Centrum Mowy i Słuchu w K
        > ajetanach, który tam się zajmuje Tomatisem. Powiedział mi, ze tak naprawdę to t
        > emat Tomatisa u autyków nie jest dobrze zbadany i byłyby to eksperymenty na moi
        > ch dzieciach. Druga ważną opinie przekazała mi moja serdeczna przyjaciółka, któ
        > ra osobiście zna właścicielkę jednego z gabinetów oferującego Tomatisa i ta jej
        > kiedyś w chwili słabości wyznała, że sama w to nie wierzy....
        >
        > Co więc polecam? Poczekanie aż układ nerwowy sam dojrzeje póki co sterylność dź
        > więkową w domu (nigdy w domu, w obecności dzieci nie używam odkurzacza czy susz
        > arki). Zakup słuchawek wytłumiających dźwięk (dostępne na allegro) i używanie i
        > ch w sytuacjach publicznych. Oraz słuchanie jak najwięcej pięknej muzyki klasyc
        > znej ( w domu, samochodzie, w słuchawkach na ulicy). Koniecznie Mozarta i Albin
        > oniego.
        Dziękuję bardzo;)
        Z tą konkretną muzyką spróbuję.
        Natomiast zakładanie wytłumiających słuchawek wydaje mi się zbytnią izolacją dziecka od otoczenia.Chcę uczyc dziecko odgłosów ulicy np.że jedzie samochód i go nie tylko widac ale i słychac,że jak biją dzwony w kościele(daleko) to nie trzeba uciekac ale można spiewac bim,bam,bom itd.
        • marychna31 Re: wrażliwy na hałas-co robic? 15.02.14, 17:34
          > Z tą konkretną muzyką spróbuję.
          Z "ta konkretna muzyką" to tylko moje subtelne podpowiedzi :))) Próbuj rożnych rzeczy, żeby twoje dziecko mogło samodzielne zdecydować, co lubi, co mu się podoba:) A Mozart 40 symfonia czy chorały gregoriańskie są wykorzystywane właśnie w treningach słuchowych więc warto od tego zacząć.

> Natomiast zakładanie wytłumiających słuchawek wydaje mi się zbytnią izolacją dz
          > iecka od otoczenia.
          Broń boże nie namawiam! Pokazuje tylko taką możliwość:) Słuchawki mają regulację głośności. Jeśli nadwrażliwość słuchowa jest potworna to można dziecku nakładać, stopniowo zwiększając przepuszczalność dźwięku aż dziecko odgłosy zaakceptuje. Takie słuchawki można tez wykorzystywać na koncertach i noszą je też dzieci bez nadwrażliwości bo nagłośnienie jest dla uszu małego dziecka często na koncertach za mocne.
          pozdrowienia:)
          • madziulec Marychna.. 16.02.14, 07:57
            Nie wiem, czy kiedykolwiek słyszałas muzyke z treningu słuchowego.
            Ale to, że cos jest wykorzystywane nie oznacza, że jest takie samo.
        • madziulec Re: wrażliwy na hałas-co robic? 16.02.14, 07:55
          Ano nie.
          MUZYKA byc nei może.
          Pani doktor od nadwrażliwości słuchowej tłumaczyła mi, że przy słuchaniu muzyki zupełnie inaczej pracuje całe ucho niz przy słyszeniu dźwieków.

Więc ona, tamw Kajetanach mówiła, że muzyka sie nie odwrażliwi
      • nefret_ete Re: wrażliwy na hałas-co robic? 16.02.14, 12:24
        gorzej jak nie wyrośnie . Ja mam nadwrażliwość słuchową wierz mi- nie daje mi to normalnie żyć.

Faktycznie tak jak napisała Madziulec muzyka relaksacyjna, szum lasu morza czy fontanny powoduje u mnie bardzo dobre samopoczucie.
    • madziulec Re: wrażliwy na hałas-co robic? 15.02.14, 13:16
      Niedawno byłam w Kajetanach i odbyłam cholernie długa rozmowe z panią na temat własnie nadwarażliwości słuchowej.
      Pani zaleca:
      - włączanie cichych dźwięków przez cały czas. Al e: nie może to być radio, telewizor. Wskazane: fontanna z wodą, muzyka relaksacyjna.
      Unikanie jednak dźwięków jak narazie tych, które irytuja.
      • baba-baba Re: wrażliwy na hałas-co robic? 15.02.14, 16:34
        Dziękuję bardzo;)
        Mamy duże akwarium i non stop szumi woda (specjalnie zamontowałam dodatkowy system,który ciurka).
        Muzyki relaksacyjnej to ja z kolei nie ścierpię (doprowadza mnie do szału).
        • kejtlinn Re: wrażliwy na hałas-co robic? 23.02.14, 17:19
          A robiliście ćwiczenia SI na nadwrażliwość słuchową?
          • baba-baba Re: wrażliwy na hałas-co robic? 23.02.14, 17:59
            kejtlinn napisała:

> A robiliście ćwiczenia SI na nadwrażliwość słuchową?
            Nie,młody nie ma na razie żadnych cwiczeń i terapii,dopiero do diagnozy doszliśmy.No a ja sama nie wiem nawet jak to wygląda.
            • kejtlinn Re: wrażliwy na hałas-co robic? 23.02.14, 20:56
              Jak młody zaśnie (właśnie się kładzie) sprawdzę w książce z ćwiczeniami SI w domu co tam proponują na nadwrażliwość słuchową, napiszę Ci. Może uznasz coś za ciekawe i warte sprawdzenia. U nas SI (u nas problem głównie z czuciu głębokim był) bardzo ułatwiło funkcjonowanie.
              • ixik Re: wrażliwy na hałas-co robic? 23.02.14, 21:10
                U nas SI to była podstawa jeżeli chodzi o nadwrażliwości (i podwrażliwości też) mogę Ci na szybko polecić parę rzeczy które u mojej obecnie 4 latki zlikwidowały nadwrażliwość słuchową prawie do zera w rok. A było bardzo źle.
                - 2 razy w tygodniu integracja (panie wiedziały co robić i zadawały ćwiczenia do domu)
                - dziecko samo robi hałas kontrolowany ale taki o różnym natężeniu najpierw cicho, cicho... coraz głośniej... i głośno głośno! (nazywamy te natężenia razem z nim)
                - muzyka dla dziecka, my dużo jeździliśmy samochodem, mamy tam kilka płyt z jej muzyką ale taką którą bardzo lubi, każe sobie włączać którą piosenkę chce (po kilkanaście razy tę samą, ale u naszych dzieci to norma;) ) włączaliśmy jej ile chciała, nauczyła się śpiewać ze 100 piosenek, również robiliśmy głośniej i ciszej ale wtedy jak już śpiewała sama głośno i była zadowolona, przestała zwracać na to uwagę.
                I tyle.
                Zadziałało na pewno, bo mała bała się nawet zabawek dźwiękowych. A teraz nie zauważa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka