Dodaj do ulubionych

Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie

18.05.15, 13:28
Dużo tu o szkołach integracyjnych, a mało o szkołach specjalnych. Szukam dla mojego 6 latka, który na razie odroczony, za rok musi iść już do szkoły. Chodzi o chłopca z autyzmem, niemówiącego, spokojnego i lubiącego różne zajęcia, aczkolwiek wymagającego dużego wsparcia indywidualnego (i przy zajęciach edukacyjnych, ale i pomocy przy jedzeniu, ubieraniu się, etc.)

Szukam szkoły, gdzie na miejscu mielibyśmy tez dużo zajęć dodatkowych (moga być płatne). Młody jest skrajnym wcześniakiem, więc potrzebujemy wiele terapii i rehabilitacji, a chciałabym mieć jak najwięcej w jednym miejscu.

Czy możecie polecić jakieś miejsce?
Obserwuj wątek
    • sabina211 Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 18.05.15, 13:35
      TARCHOMIŃSKA. Teraz mają klasy dla dzieci lekko upośledzonych i w normie (ale z rozpoznaniem autyzmu.) Ja polecam, nie znam lepszego miejsca.
      • polaa27 Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 18.05.15, 13:38
        A coś po lewej stronie Wisły? O tamtej szkole słyszałam, tylko ja mieszkam w okolicach Pruszkowa, więc dla mnie to za daleko.
    • gepardzica_z_mlodymi Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 18.05.15, 19:22
      A może być prywatna?
      W Pruszkowie jest taka:
      pl-pl.facebook.com/pages/Szko%C5%82a-Podstawowa-dla-Dzieci-z-Autyzmem-Przyl%C4%85dek/107415556029184

• polaa27 Gepardzica 18.05.15, 21:19
        Dziękuje za info. A coś możesz więcej napisać o tej szkole? Jakieś opinie Twoje lub znajomych?
        • gepardzica_z_mlodymi Re: Gepardzica 19.05.15, 06:52
          Szkoła ma dobre opinie. Znam dwoje dzieci, które tam się uczą i terapeutyzują. Ich rodzice są zadowoleni. Sama chciałam tam posłać dziecko ale nie było wtedy akurat partnera do klasy o podobnym funkcjonowaniu do mojego syna. Terapie dzieciaki mają takie jak zadeklarowane na stronach. Można realizować tam zerówkę. Szkoła jest odpłatna ale z tego, co mi dyrekcja mówiła, większość rodziców załatwia sprawę wpływami na subkonto w fundacjach. Personel wydaje się być starannie dobierany, współpracują też z licznymi organizacjami, placówkami.
          Osobiście wydaje mi się fajną szkołą dla dzieci, którym integracja nie służy a wymagają dużo indywidualizacji.
    • polaa27 Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 22.06.15, 07:39
      Witam, może ktoś cos jeszcze wie?
      • zdunia1979 Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 22.06.15, 09:35
        Aniu na Mokotowie jest fajna szkoła specjalna,niepubliczna STO. Podczas studiów podyplomowych spędziłam tam wiele czasu (podobnie jak na Tarchominie) i naprawdę zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Dzieciaki zaopiekowane rewelacyjnie, terapia na najwyższym poziomie, zajęcia lekcyjne też. Klasy maleńkie. Okolica fajnie skomunikowana a zarazem na uboczu. Na pewno ciężko tam o miejsce.

Społeczna Specjalna Szkoła Podstawowa ?Dać szansę? STO
        ul. Głogowa 2 B (dzielnica Mokotów)
        02-639 Warszawa

Pozdrawiam
        • patrycja62-3 Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 22.06.15, 13:39
          A czy są klasy dla dzieci w normie z ZA ?
          • gepardzica_z_mlodymi Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 22.06.15, 18:29
            W szkole STO to akurat nie wiem, jakoś miałam problem skomunikować się z nimi.. Natomiast w publicznej szkole specjalnej na Różanej (Stary Mokotów) dyrektorka parę lat temu zmieniła statut, by móc tworzyć klasy dla dzieci ze spektrum A z normą intelektualną. Poza tym faktem nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć o tej placówce ale biorę ją pod uwagę.
            • gepardzica_z_mlodymi Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 22.06.15, 18:32
              Ze szkołami specjalnymi jest problem, ponieważ zazwyczaj wymagają wpisu o niepełnosprawności intelektualnej w stopniu co najmniej umiarkowanym. A moje dziecko ma normę a nie nadaje się ani do integracji, ani do terapeutycznej. Dlatego zastanawiam się między NI a Różaną.
              • zdunia1979 Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 22.06.15, 21:55
                Dziewczyny to jest szkoła niepubliczna więc odrobinę inne formalności. Zadzwońcie i dopytajcie o szczegóły. Dyrekcja bardzo miła.
        • brolek Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 23.06.15, 08:19
          Szkoła STO na Głogowej nie przyjmuje dzieci z lekkim i w normie. Szkoła na Różanej dzieci z lekkim przyjmuje, przy normie robią problemy. Maja tez nieładny zwyczaj wypychania trudniejszych dzieci na NI. Kilka lat temu, jak szukałam szkoły dla syna, dyrektorka powiedziała mi, że z zasady przyjmują do klas dla autystów więcej niż 4 dzieci (wbrew przepisom), no a potem muszą się kogoś pozbyć (tego już mi nie powiedziała, ale wiem co było z synem koleżanki, a wiem, że on nie był jedyny...)
          Jest jeszcze szkoła na Szczęśliwickiej - ma dobre opinie. Przyjmuje dzieci z lekkim. Jeśli chodzi o dzieci w normie robią problemy, ale podobno czasem przyjmują.
          No i są klasy specjalne w szkole na Mandarynki na Ursynowie - tu w klasach dla autystów są wyłącznie dzieci w normie i z lekkim, ale raczej nie z ZA, bo te są w klasach integracyjnych lub ogólnodostępnych.
          W szkole specjalnej na Karolkowej są klasy dla dzieci z lekkim, ale nie ma klas dla autystów, więc autysty w normie z zasady nie mogą przyjąć.
          • gepardzica_z_mlodymi Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 23.06.15, 11:49
            W tym roku na Różanej moje dziecko bardzo chętnie chcą przyjąć (ale zmartwiłam się Twoim wpisem, Brolek), Szczęśliwicka kilkakrotnie odrzucała moje dziecko. Z kolei STO na Głogowej, Przylądek w Pruszkowie, czy szkoła w "W kontakcie" przyjmują dzieci z n.u. w stopniu o najmniej umiarkowanym. Nadmienię tylko, że żadna szkoła masowa, integracyjna, czy terapeutyczna po krótkim poznaniu mojego dziecka, nie zdecydowała się go przyjąć. Wszyscy wskazują nam specjalną jako jedyny wybór przy jego funkcjonowaniu (choć to z nazwy tylko ZA). Ja widzę jeszcze NI. Nic więcej.
            • patrycja62-3 Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 23.06.15, 13:07
              Słyszałam ,że szkoła niepubliczna ul. Przy Bażantarni na Ursynowie radzi sobie z dziećmi z ZA ale to szkoła wyznaniowa - katolicka.
              Jest jeszcze integracyjna prywatna w Mysiadle jadąc Puławską w stronę Piaseczna , mają dzieci ze spektrum ale wybierają lekkie przypadki.
              • polaa27 Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 29.06.15, 18:36
                Gepardzica a czemu na Szczęśliwickiej Was nie chciano?
                • gepardzica_z_mlodymi Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 02.07.15, 14:15
                  W ogóle nikt nie chciał ze mną rozmawiać,gdy okazało się, że diagnoza jest ZA i dziecko w normie intelektualnej.
                  • ameliawaw Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 25.06.16, 17:38
                    Gepardzica, gdzie udało Ci się zapisac dziecko ? u nas podobnie ZA dodatkowo ODD (opozycyjno buntownicze). Nigdzie go nie chcą w nowej szkole. A w obecnym przedszkolu podobno super. Jak to możliwe ?
                    • gepardzica_z_mlodymi Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 25.06.16, 23:30
                      Młody chodzi na Różaną. Tylko tam został przyjęty, do klasy dzieci ze spektrum, z normą intelektualną.
                      W razie pytań zapraszam na priv.
                      • oo_ll_oo Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 28.09.16, 00:02
                        Cześć gepardzica_z_mlodymi

Mam kilka pytań na temat szkoły na Różanej, jak się można z Tobą skontaktować?

• brolek Re: Gepardzica 29.06.15, 20:12
              Gmina ma obowiązek zapewnić na wniosek rodziców odpowiednią formę kształcenia - taka o jaka wnioskują rodzice. Szkoła rejonowa zawsze musi przyjąć dziecko. Kwestia tylko, czy szkoła integracyjna lub ogólnodostępna sobie poradzą...
              Jeszcze jest nasza szkoła, ale to na Ursynowie. Nie pamiętam ile lat ma Twój syn i o którą klasę chodzi. Jak masz pytania, to pisz.
              • gepardzica_z_mlodymi Re: Gepardzica 02.07.15, 10:51
                Dziękuję Brolku za informacje. Rozważę, bo jednego jestem pewna: klasa musi być specjalna i w miarę jednorodna pod kątem problemów dzieci.
            • brolek Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 29.06.15, 20:14
              W szkole 330 na Ursynowie powstają w tym roku dwie klasy 1 dla autystów (specjalne). Miejsca są też w klasie 3 i 4.
              • drop.s18 Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 03.07.15, 20:02
                znajomej syna przyjeli na elektoralną do tej części dla dzieci z uu w stopniu lekkim (ZA+ADHD) z tego co wiem jest w normie intelektualnej albo poproś psychiatrę o wpisanie autyzmu do rozpoznania, może łatwiej będzie
                • brolek Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 05.07.15, 22:40
                  Przyjmowanie dziecka w normie intelektualnej do klasy specjalnej dla dzieci z niepełnosprawnością intelektualna w stopniu lekkim jest sprzeczne z przepisami prawa oświatowego. Dziecko z ZA lub autyzmem w normie intelektualnej zgodnie z przepisami moze uczyc sie w klasie specjalnej, ale wyłącznie w takiej dla autystów.
                  • muminkowa Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 18.03.16, 14:48
                    Czy ktoś ma doświadczenia ze szkołą specjalną na Weterynaryjnej?
                • madziulec Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 24.06.16, 00:51
                  ZA z uposledzeniem?????????????????????????????????????????????????????????????????????? Któż to dał takowe orzeczenie?
    • szczesliwy_rodzic Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 21.06.16, 23:47
      Ja mam dziecko w Szkole Specjalnej Nr 92 w Warszawie, ul. Szczęśliwicka.

TO JEST DOPIERO MASAKRA TO CO SIĘ TAM WYRABIA.

2014 r. ? przywożę dziecko do domu i dopiero wieczorem przypadkiem patrzę, że ma zasinioną rękę od strony wewnętrznej. Szybko do Szpitala, prześwietlenie, złamanie gips.
      Szkoła nie powiadomiła rodziców, że coś się stało. Mało tego ? nikt oczywiście niczego nie widział
      Pielęgniarka zamiast udzielić pomocy lub jeżeli to dla niej za wiele, zamiast powiadomić rodziców pisze w dzienniczku, że uraz na pewno nie powstał w Szkole. ŻENADA
      Do czego ją tam zatrudnili? ? Do udzielania pomocy, a nie do szacowania kiedy nastąpił uraz.

2015 r. ? to już przepełniło czarę niekompetencji Szkoły i Dyrekcji.
      Moje dziecko wychodzi przez nikogo nie pilnowane ze Szkoły. Ja przyszedłem do Szkoły około 5 minut po jego wyjściu. Pytam się gdzie jest? Na spacerze. I pytałem tak kilkakrotnie, siedziałem na korytarzu przez pół godziny czekając na informację, aż Pani Dyrektor radośnie oznajmiła mi, że moje dziecko zaginęło, ale już wszystkich powiadomiła. A ja jak cieć siedziałem pół godziny i wszyscy wokół okłamywali mnie co się dzieje, zamiast powiedzieć prawdę. Mógłbym wsiąść do samochodu i go poszukać.
      Dziecko znalazło się po około 3 godzinach, ale co się w tym czasie wydarzyło to się mogę tylko domyślać. Pani Dyrektor i jej niekompetentny personel mi tego nie powie.
      Chyba nie muszę tłumaczyć (ZA WYJĄTKIEM PANI DYREKTOR I JEJ PERSONELOWI) jakim przeżyciem może być takie wyjście.
      Tym bardziej, że moje dziecko NIE MÓWI I KOMUNIKUJE SIĘ TYLKO ZA POMOCĄ OBRAZKÓW, których z sobą nie miał. Przemieszczał się pieszo, tramwajem, autobusem, przez przejścia dla pieszych bez sygnalizacji świetlnej.

Pani Dyrektor widziała jak moje dziecko wychodziło i nie zareagowała. Nie zachowała się nawet jak podrzędny terapeuta, a tym bardziej jak Dyrektor, ale z radością oznajmiła podczas spotkania z rodzicami, że postępowanie prowadzone przez Policję, pod nadzorem Prokuratury zostało umorzone.

Zero wsparcia dla rodziców ze strony Szkoły, dyrekcji, wychowawców i rady rodziców również.
      Wszystkie te organy niby szkolne i niezależne są organami Pani Dyrektor - włącznie z Radą Rodziców - realizującą swoje prywatne interesy, a nie ogółu rodziców. ŻENADA

Może na początek tyle informacji.

Pozdrawiam,
      Szczęśliwy Rodzic
      • muminkowa Re: Szkoła specjalna dla autysty w Warszawie 23.06.16, 22:01
        Nieciekawie to wygląda! Syn ma iść tam od września... dla mnie trochę dziwne, że niby do klasy czteroosobowej dla autystów, a on ma być 5 dzieckiem w klasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka