laurencia
18.06.16, 10:16
Mój synek ma 9 miesięcy i od poczatku problemy zdrowotne (m.in. brak ssania, ZUM, obniżone napięcie mięśniowe) i dopiero ostatnio zorientowałam się, jak bardzo jest do tyłu z rozwojem poznawczym, z moich obserwacji ma wszystkie te niepożądane cechy - tj. nie ma lęku separacyjnego, nie gaworzy, nie naśladuje, nie pokazuje. Tak naprawdę to wygląda tak, jakby stanął w miejscu z rozwojem na poziomie 5-6 miesiąca. Jedynym pozytywem jest to, że mam dobry kontakt wzrokowy, syn jak ćwiczy to patrzy na mnie i cieszy się, jak go chwalę. Jak czytam mu książkę trzymając na kolanach, co chwila zadziera głowę, żeby na mnie popatrzeć. Generalnie rehabilitanci zaobserwowali, że bardziej interesuje się twarzami niż zabawkami.
Nie umiem wybronić się myślami, że to przejdzie, chociaż wiadomo, zawsze może zdarzyć się przełom. To był koszmarnie trudny rok dla mnie, musiałam pokonywać potwornie trudne sytuacje (np,urosepsa syna), teraz świat rozwalił mi się na kawałki i nie wiem jak to pozbierać.
Jestesmy pod opieką OWI (ze względu na obniżone napiecie), czekam na wizytę u psychologa, który oceni syna. Powinnam poczekać do tego czasu, ale to, że nie widzę u syna postępów, zwala mnie z nóg. Do synapsis też sie zapisałam (6-8 miesięcy czekania).
Napiszcie mi proszę, jak sobie poradziliście. Mam jeszcze dwójkę starszych dzieci, mam i inne problemy, ta wizja nie pozwala mi jeść ani spać.
Rodzice piszą, że lepiej wiedzieć wcześniej niż w wieku 2-3lat, nie wiem dlaczego, przecież przynajmniej rodzice mieli ten piękny beztroski czas z dzieckiem. A ja nie wiem co mam robić, mam już i tak tyle wizyt lekarskich, jaką terapię włączyć? Jak wykorzystać ten czas? Znowu pewnie kłania się to, że powinnam poczekać na psychologa, ale nie umiem udawać, że nic się nie dzieje.
Jak z synem w domu pracować? - Staram się łapać z nim kontakt, czytam książeczki (księga dźwięków), śpiewam piosenki wolno i wyraźnie. Gadam, pokazuję gdzie nos, gdzie mama, próbuję uczyć gestów. Na razie bez rezultatów.
od czego zacząć, jak odbić się od dna?