Dodaj do ulubionych

ZA + Tourette

25.10.16, 18:45
Czy ktos ma pakiet taki jak wyżej?
Byłabym wdzięczna za informację co i jak,jak sobie radzi z tikami, czy przeszedł już okres dojrzewania...
No ogólnie.

A. No i zaburzenia lękowe. Też.
Bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • patir23 Re: ZA + Tourette 25.10.16, 19:15
      Na czym te tiki polegają? Mój mały ma 2.5 roku i czasem dziwne tiki. Napinanie się głównie A czasem takie dodatkowe jakby male sklony głowa .
      • madziulec Re: ZA + Tourette 25.10.16, 22:18
        Misiek od 2 lat kaszle, do tego chrząka, mruga oczami.
        Czyli ma i ruchowe i głosowe.
        Ma to codziennie, często, tak, że da się to bez problemu zauważyc.
        • karmelowa_bombonierka Re: ZA + Tourette 26.10.16, 21:43
          A próbowałaś wykluczać tło alergiczne?
          Bo akurat te trzy zachowania mogą mieć podłoże alergiczne, dziwne że akurat trzy takie właśnie tiki się do niego przyczepiły.
          Dziecko z ZA i z zaburzeniami lękowymi może reagować bardziej, częściej, w bardziej widoczny sposób (dziecko zdrowe, zrównoważone emocjonalnie, spokojne gdy je coś zaswędzi to się lekko podrapie i tyle, dziecko znerwicowane, lękowe będzie się czochrało czasem do krwi, gwałtownie, czasem będzie się drapało gdy już swędzieć przestanie - bo czynność drapania przyniosła ulgę) - ale ja bym podrążyła jednak temat.
          • madziulec Re: ZA + Tourette 27.10.16, 00:17
            Ma wszystkie mozliwe badania zrobione.
            Co więcej ponowione.
            I nic.
            Zero alergii. Żadnej.

Sprawdzane również i teraz, gdy tiki sie nasiliły.
            Aha - przy kaszlu sprawdzane: gastrolog, alergolog, pumonolog. Do tego: pHmetria, próby gruźlicze, spirometria, badania na krztusiec...
            Co to tam jeszcze było? No chyba wszystko. No i jak pisałam - testy alergiczne z krwi
            • tijgertje Re: ZA + Tourette 29.10.16, 12:44
              Magda, ale te testy alergiczne robiłaś tylko z krwi? U mnie i młodego nie wychodzą. Kasper na szczescie nie ma juz widocznych alergii, ale badania z krwi i skórne u niego wyszły jak u dwójki rożnych dzieci. Mi z krwi na kota robili przynajmniej 3 razy, nic, zero alergii, a posadź mnie koło kota. Na skórnych wyszło. Nie twierdze, ze twój syn ma alergie, twierdze jedynie, ze u niektórych ludzi nawet nowoczesne, powtarzane testy z krwi nie sa miarodajne.
              • tijgertje Re: ZA + Tourette 29.10.16, 12:55
                Jeszcze mi sie przypomniało. U Kaspra uwierzyli w alergie mimo, ze w testach nie wyszła dopiero, jak lekarz dał sie przekonać, ze 16-miesięczny maluch moze miec alergie na pyłki, po reakcji na leki. Twierdzili, ze u takiego malucha to niemożliwe, zwłaszcza, ze nigdy nie miał objawów skórnych na zadne alergeny. Lekarz dał sie przekonać, zeby dać mu lek na tydzien. Poprawa była w zasadzie od razu i to był argument, zeby młodego skierowali do poradni alergologicznej. Jak masz kumatego lekarza, to myśle, ze mozna spróbować, zwłaszcza ze to i tańsze i łatwiejsze niz testy, jak nie zauważysz różnicy, to nie ma sensu więcej drążyć.
                A co neurolog na te tiki? Leczy to jakos, czy uznał, ze "ten typ tak ma"?
    • ogz Re: ZA + Tourette 27.10.16, 23:22
      Sprawdźcie jeszcze przeciwciała na celiakię, szczególnie GAF 3X IgG.
      • madziulec Re: ZA + Tourette 28.10.16, 08:21
        Wszystko sprawdzone.
        Medycznie chyba wszystko co jest dostepne dla pakietu rozszerzonego.
        • emily_valentine Re: ZA + Tourette 28.10.16, 10:05
          Znajomy ma ZT, jego córka i córka brata też. Objawy raczej łagodne. Córka znajomych lat 6 ma bardzo ograniczony cukier, gdyż zauważyli, że jak się naje słodyczy to zaczyna chrząkać.
          • ella_2 Re: ZA + Tourette 28.10.16, 10:11
            Taki "pakiet" ma córka autorki książki "Huśtawka". Może uda Ci się z nią skontaktować? Kiedyś prowadziła bloga. Nazywa się Agnieszka Sujata.
          • madziulec Re: ZA + Tourette 28.10.16, 18:38
            Misiek ze "słodyczy" najbardziej lubi pomidory, ogórki, steki wołowe...
            A słodycze... to stoją i stoja i stoja i stoją i stoją....
            • emily_valentine Re: ZA + Tourette 28.10.16, 23:05
              Ja dałam tylko przykład córki znajomych. Może u Twojego dziecka coś innego wywołuje tiki.
              Może jakiś dziennik obserwacji by się przydał, jak przy alergii?
              • madziulec Re: ZA + Tourette 29.10.16, 10:44
                Obserwuję.
                Stres nasila jak cholera. To juz wiem. Ale tu Ameryki nie odkrywam, wręcz jestem w tym samym punkcie.
                Od ponad 1,5 miesiąca siedzimy w domu. Jakis obłęd w ciapki, matrix albo nei wiem co. Obserwuję, patrzę.
                • magdaps1980 Re: ZA + Tourette 29.10.16, 11:52
                  Moj syn 9l.ZA,silne zaburzenia lękowe,tiki typu chrząkanie,niedowidzenie OL,w tym roku w nauczaniu indywidualnym w domu,bez właczania do kasy,obecnie nadal w adaptacji;w zeszlym roku-nauczanie domowe;jesli da radę obecna klasę w NI uznam to postep,bedziemy cieszyc sie i z tego;podejmowane próby farmakoterapii nie przynosza pozadanych celow,syn albo jest silnie pobudzony albo bardzo senny po zastosowaniu nawet b.malych dawek leku,dawek okreslanych jako tzw.homeopatia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka