Dodaj do ulubionych

Lot samolotem

17.01.18, 08:53
Jakie macie w tej kwestii doswiadczenia? Moja corka ma 6lat.jest ruchliwa. Krzykliwa. Samolotem nie latala nigdy i tak sie zastanwuam. Lot bylby krótki ale nie wiem jak tdo tego podejsc i ja przygotować. Moj mąż mowi ze samolot beda zawracac. Poradzcie.
Obserwuj wątek
    • aerra Re: Lot samolotem 17.01.18, 10:41
      agata.abott opisywała nie tak dawno temu jak przygotowywali córkę na lot i wszystkie związane z nim procedury - poszukaj postów.
      Myśmy lecieli z młodym samolotem pierwszy raz jak miał 3,5 roku, bez żadnych problemów, w zasadzie nie trzeba go było nijak przygotowywać, bo on bardzo chciał lecieć i był wtedy zafascynowany samolotami, więc to była mega atrakcja ;) Gorzej z późniejszymi lotami, bo atrakcja już mniejsza, za to loty dłuższe, ale ogóle to bez problemów, tylko trzeba mu było zapewnić zajęcie, żeby był w miarę cicho, bo inaczej to mu się paszcza nie zamyka, a nie wszyscy są w stanie znieść non-stop gadające dziecko przez 4,5 godziny...
      • aerra Re: Lot samolotem 17.01.18, 10:42
        agata_abbott przekręciłam trochę nicka, przepraszam :)
        • besia5 Re: Lot samolotem 17.01.18, 10:55
          Juz przeczytalam Jej post. Teraz widze ze w przypadku naszych dzieci trzeba je bylo ladowac do samolotu od pierwszych miesiecy i teraz nie byłoby problemu:) musze z moja siedmiolatka powaznie porozmawiac i poznac Jej zdanie:)
          • stysia1987 Re: Lot samolotem 17.01.18, 20:26
            Ewa pierwszy raz w samolocie w wieku 13 miesiescy. Nie boi sie, jest zafascynowana, jak uszka sie zatykaja - cos do lizania /ssania. Jak sie nudzi, niesetty tablet, ale szukamy raczej poznych lotow. Zasypia w ciagu 10-15 min, o ile jakies dziecko nie placze na pokladzie ;)
          • agata_abbott Re: Lot samolotem 18.01.18, 11:01
            Besia: na blogu wrzuciłam też rozpiskę krok po kroku, jak wygląda cały proces związany z przejściem przez odprawę i samym lotem. "Przerabialiśmy" to dokładnie przed lotem, później nie było to Ewie już tak bardzo potrzebne, ale cieszę się, że to przygotowałam:)
            trzecipasazer.wordpress.com/2017/02/09/los-pingwinos/
        • agata_abbott Re: Lot samolotem 18.01.18, 10:59
          Luz:)

A wiesz, że czytalam te posty po kolei i nie zauważyłam? :)
          • besia5 Re: Lot samolotem 18.01.18, 12:51
            Agata juz wszystko przeczytalam. Teraz szukam filmikow na youtubie. Oswajamy sie. Dziekuje
            • agata_abbott Re: Lot samolotem 18.01.18, 15:40
              Jakby co, to pisz:)
              • jozia12 Re: Lot samolotem 24.01.18, 10:32
                Mój siedmiolatek leciał 5 godzin. Wcześniej z nim rozmawiałam. Bardzo się cieszył i był podekscytowany. Zabraliśmy jedzenie i "zabawiacze" (kredki, kartki, plastelinę, książkę, tablet). Lot był o 6 rano, od 3 na nogach. Liczyłam, że będzie spać, ale ni spał ani minuty.
    • boguslawadzika Re: Lot samolotem 25.01.18, 14:22
      Ja myślę, że nie am co przesadzać. Może właśnie córę to zainteresuje, a ilość ludzi spokojnie siedzących w fotelach onieśmieli. Kolejną kwestią mogą być polecenia załogi i to że są umundurowani. Może wystarczy porozmawiać z dzieckiem i spróbować jej jakoś to wyjaśnić, że istnieją pewne procedury.
      • agata_abbott Re: Lot samolotem 26.01.18, 11:41
        "Nie ma co przesadzać" - serio? :) A jak dziecko wpadnie w histerię w trakcie np. boardingu albo już po starcie, to co? Autyści potrafią histeryzować z dużo bardziej błahych powodów niż latanie samolotem. Ja wiem, że może być bezproblemowo, ale też trudno zakładać, że latanie to jest takie "hop-siup". Nie jest, nawet dla sporej liczby neurotypowych dzieci i dorosłych.
    • mrklaudia Re: Lot samolotem 26.01.18, 11:18
      Myślę, że może mała tak się zafascynuje lotem, że nie będzie problemu, aczkolwiek nie jest też to pewne. Skoro ma 6 lat to może warto jej wytłumaczyć jak wygląda sytuacja, przecież w tym wieku dziecko powinno już niektóre kwestie zrozumieć.
      • besia5 Re: Lot samolotem 28.01.18, 08:21
        Ja sama nie mam zbyt duzego doświadczenia wiec nie bede najlepszym wsparciem.
        • holina Re: Lot samolotem 28.01.18, 14:30
          Na Youtube jest całe mnóstwo filmików, pokazujących start, lądowanie, czy ogólnie przebieg lotu. Można sobie pooglądać z dzieckiem, przy okazji opowiedzieć na czym to polega, że samolot się unosi do samych chmur itp. Tak aby dziecko widziało cały ten proces start / lot / lądowanie. U nas było bezproblemowo, a że najczęściej latamy w okresie wakacyjnym, gdzie wówczas jest cały samolot rodzin z dziećmi, które biegają po pokładzie, krzyczą, płaczą, nudzą się, to zapewniam ze w tej sytuacji na Twoje nikt uwagi nie będzie zwracał :) ale wiadomo, że reakcja może być różna, dlatego warto mieć że sobą jakieś wspomagacze typu tablet, gra, książeczka, kredki, kolorowanki, ulubiony pluszak.
          Sama też nie lubię latać, strach mnie paraliżuje, więc nie ma się ci dziwić dziecku, ale jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedziała jaka będzie jego reakcja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka