roseanne 18.12.05, 17:11 rodzicow dzieci autystycznych lub z ZA prosze o kontakt na poczte gazetowa lub innyswiat@hotmail.com chodzi o powolanie stowarzyszenia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna9920 Re: poszukujemy 19.12.05, 07:22 chodzi ci tylko o zdiagnozowane dzieci,bo mój raczej już żadnej diagnozy nie dostanie.lekarka napisała tylko do poradni:w podejrzeniu zaburzenia typu schizotycznego.w poradni powiedziano:cechy ZA,a przez kilka lat była diagnoza adhd.młody ma 11 lat i według mnie na pewno cechy ZA ale nie będę naciskać żeby ktoś mi to napisał.wydaje mi się,że dość trudno postawić jednoznaczną diagnozę. Odpowiedz Link
niewierzewam Re: poszukujemy 19.12.05, 11:52 moje dziecko też jest z pogranicza :) różni specjaliści różnie mówią. Joanna, nie mogę się powstrzymać przed zadaniem pytania: dlaczego endokrynologa??!! Odpowiedz Link
joanna9920 Re: poszukujemy 19.12.05, 15:44 bo jednej koleżance endokrynolog pomylił się z proktologiem .poradziła endo na sprawy pupy Odpowiedz Link
roseanne wiecej o stowarzyszeniu 19.12.05, 14:58 na poczatek - posrednicze tylko, ja mieszkam poza granicami POlski i sama jestem tylko zagranicznym czlonkiem stowarzyszenia rodzicow - Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom z Ukrytymi Niepelnosprawnosciami im. Hansa Apergera, ktore ma siedzibe w Warszawie stowarzyszenie taki stawia sobie za zadanie ogolno pojeta pomoc, glownie z szerzeniu informacji na temat zaburzen typu autystycznego, w tym ZA, wsrod pracownikow szkol, rodzin dzielenie sie poradami i zdobytym doswiadczeniem. Kozystanie z mozliwosci uczestniczenia we wszelkich konferencjach dotyczacych tematu. Ja najczesciej dziele sie po prostu uwagami, jak to wszystko wyglada w Ameryce, inna kolezanka - jak jest w Australii powstal pomysl powolania podobnego stowarzyszenia , badz tez oddzialu w Suwalkach, stad moj watek pozdrawiam serdecznie Rozalia, autorka asperger.republika.pl Odpowiedz Link
maja1234 Re: poszukujemy 20.12.05, 20:12 Roseanne, czy moglabys podpowiedziec gdzie w USA nalezy szukac pomocy, literatury, grup, stowarzyszen dla dzieci z Zepolem Aspergera? Dziekuje bardzo! Odpowiedz Link
roseanne Re: poszukujemy 21.12.05, 04:05 mozna szukac za pomoca ogolnego portalu www.autism-society.org/site/PageServer mozna porozmawiac z lokalnym pediatra lub "guidance chancellor" w szkole mozna tez googlem: wpisac swoj wlasny kod pocztowy i asperger syndrome ja za pomoca google znalazlam Childs Play i jestem na ich liscie emailowej - od nich dostaje co jakis czas wiadomosci gdzie organizowane sa prelekcje, terapie, konferencje. Do samego osrodka jezdze na wyklady dla rodzicow. co do literatury, to ja najczesciej wyszukuje sobie co jest nowego na amazon.com , spisuje autorow i tytulu i przy okazji, jak jestem w ksiegarni to przegladam z doswiadczeniam powiem, ze mi osobiscie sie bardziej oplaca zamawiac literature przez internet zdecydowanie bardziej produktywne jest przegladniecie polek dotyczacych rodzicielstwa dzieci ze specjalnymi potrzebami lub nawet zwyklych poradnikow rodzicielskich - personel sklepowy niestety nie zawsze jest kompetentny :( Odpowiedz Link
maja1234 Re: poszukujemy 21.12.05, 20:36 Roseanne dziekuje ci bardzo za porady. Sprobuje cos poszukac. Mnie osobiscie ten problem nie dotyczy ale bardzo chcialabym pomoc kolezance ktora ma 11- letniego syna z ZA. Wiem ze jest tutaj troche zagubiona, nie zna jeszcze jezyka. Maly ma w szkole specjalny tok nauczania i opiekunke ale wiem ze na pewno dodatkowe informacje przydalyby sie. Moze tutaj jest lepsza terapia niz w Polsce? Pozdrawiam i bede czesciej zagladac na wasze forum. Dziekuje bardzo :) Odpowiedz Link
roseanne Re: poszukujemy 21.12.05, 23:45 :) powodzenia zdecydowanie wiecej szkol ma wiedze na temat tego zaburzenia moim zdaniem opieka tu jest nawet bardziej dopracowana niz w Kanadzie Odpowiedz Link