Dodaj do ulubionych

Rysowanie twarzy

03.02.07, 21:07
Witam!
Mam do Was wszystkich pytanie...
Otóż jedna znana w Warszawie psychiatra nie tak dawno badając moje dziecko
powiedziała, że dzieci z ZA N I G D Y nie tysują postaci ludzkich z twarzą
czyli - oczami, nosem, ustami.
Czy to jest prawda? Jakoś słabo w to wierzę....
Syn 5 lat rysuje postać ludzką zawsze w ten sam sposób (jak to robią np. 3-
latki) i zawsze dorysowuje w ten sam sposób oczy nos i niby-uśmiech. Oczy, no
i uśmiech u niego ma każdy przedmiot - drzewa, chmury, słońce, kwiaty,
wagony, ciuchcia, samochody - czyli każdy element rysunku. Oczywiście
wszystko jak skopiowane takie same.
No i właśnie obecność tych usmiechów Pani psychiatra odebrałą jako dowód
tego, że to nie ZA tylko ADHD....
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Rysowanie twarzy 04.02.07, 04:27
      Kubek tworzy czasami animacje komputerowe, nie sa to czysto postacie ludzkie,
      nie sa to zwierzeta rowniez , raczej cos w stylo "ufoludkow" ale podstawowe
      elementy twarzy wodac- znaczy sa zawsze oczy i usta, nos niekoniecznie
      gdy robil rysunki typu komiksowego to umieszczal wszystkie elementy, bardzo
      schematycznie
      • el-loco Re: Rysowanie twarzy 04.02.07, 09:23
        Moja 10-latka z całościowymi zaburzeniami rozwojowymi z cechami autystycznymi
        rysuje postaci ludzi i zwierząt z oczani, nosem uśmiechniętą buzią (kot ma nawet
        wąsy).Rysuje wprawdzie pewnie na poziomie 5-latka ale te elementy zawsze są
        zaznaczone.Pamiętam,że jak chodziła do przedszkola i rysowała tubisie (i tylko
        je w postaci głowonogów) to zawsze miały twarz.Teraz postacie mają twarz, tułów,
        ręce (każda po 5 palcy)i nogi z butami. Znamienne,że pierwsza diagnoza to było
        ADHD,ale pani neurolog zasugerowała aby udać się do innych specjalistów i tam
        postawili diagnozę j.w i przechodzimy psychoterapię pod tym kątem. Zresztą mnie
        samej po zgłębieniu problemu adhd nie pasowało to do mojej córki.Owszem,jest
        nadruchliwa,absorbuje swoją osobą i na pierwszy rzut zachowuje się jak adhd ale
        ma też inne problemy sugerujące jednak cechy autystyczne (zastanawiam się
        czasami czy nie ZA).

• 9-x-2 Re: Rysowanie twarzy 04.02.07, 17:48
          No u nas to oczywiście wygląda tez bardzo schematycznie, zawsze wg jednego
          wzoru i też coś na kształt robotów-ufoludków, ale z oczami, nosem i t.d.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka