Dodaj do ulubionych

Walka o diagnoze

25.06.09, 20:13
Pisze i prosze o rade czy u nas w kraju da sie wogule diagnozować
zespół Aspergera bo ja nie mam siły dzisiaj byłam z dzieckiem na
badaniu pod tym kontem i dowiedziała sie że dziewczynki nie chorują
na zespól Aspergera choć ja czytałam dużo pod tym kontem i wiem że
równiesz dziewczynki chorują na AZ. Jak po takich słowach mam być
pewna diagnozy mojego dziecka. Co mam robić dalej
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Walka o diagnoze 25.06.09, 20:21
      A gdzie probowalas diagnozowac mala?
      • annamartyna7 Re: Walka o diagnoze 25.06.09, 20:26
        Nie chodziło mi o dziewczynke ale o chłopca ale napomniała że ja też
        moge mieć AZ i dowiedziała si że nie moge bo dziewczynkim niechorują
        na AZ . A narazie byłam tylko w Poradni Psychologiczno Pedagogicznej.
        • madziulec Re: Walka o diagnoze 25.06.09, 21:10
          Jak ja bylam w poradni to od razu mi powiedziano, ze oni nie sa w stanie
          zdiagnozowac dziecka i mam nawet w opinii od nich (pierwszej, ktora obecnie
          posluzy do diagnozy) zapis, ze wskazana jest dalsza diagnoza w kierunku zespolu
          aspergera.

Tak wiec niestety ppp nie jest po to, by diagnozowac dysfunkcje u dziecka.
          Wystarczy poczytac
          sp158.ramtel.com.pl/~wojnow/dok/prawo04/edukacja/szczegolowe_zasady_dzialania_publicznych_poradni_psychologiczno_pedagogicznych.htm
          "pomoc rodzicom i nauczycielom w diagnozowaniu i rozwijaniu potencjalnych
          możliwości oraz mocnych stron uczniów"

a jak patrze na strony poradni to diagnoza to :
          W zakresie diagnozy psychologicznej, pedagogicznej i logopedycznej dokonujemy
          rozpoznania i określenia możliwości (potencjału) dzieci i młodzieży oraz ich
          indywidualnych potrzeb edukacyjno - wychowawczych , a w szczególności:

1. rozpoznanie przyczyn trudności w nauce oraz problemów przystosowawczych
          uczniów, określanie rodzaju i zakresu niezbędnej pomocy psychologiczno -
          pedagogicznej
          2. diagnoza dzieci i młodzieży z zaburzeniami i odchyleniami rozwojowymi,
          wymagającymi kształcenia specjalnego, względnie zajęć rewalidacyjno - wychowawczych
          3. diagnoza psychologiczna, pedagogiczna i logopedyczna dzieci i młodzieży,
          których stan zdrowia uniemożliwia lub znacznie utrudnia uczęszczanie do szkoły
          4. opracowanie diagnozy badanych dzieci i młodzieży.

Patrzac dalej, skoro by zdiagnozowac ZA potrzebne jest 3 specjalistow, w tym
          neurolog, to oni nei sa w stanie takiej diagnozy przeprowadzic.

Nie mysl, ze ich bronie, ale po prostu oni naprawde wtedy stali by sie zakladem
          opieki zdrowotnej do diagnostyki.
    • gemmavera Re: Walka o diagnoze 25.06.09, 23:05
      Pomijając kwestię, czy PPP może czy też nie może postawić diagnozę - jeżeli
      twierdzą tam, że dziewczynki nie mogą mieć ZA, to od razu sobie ich odpuść.
      Szukaj gdzie indziej.

Natomiast wracając do sprawy diagnozy: owszem, poradnia nie stawia diagnozy, ale
      może uczestniczyć w jej stawianiu, czyli obserwować dziecko i wydać opinię. Nie
      w każdej miejscowości jest możliwa diagnoza zespołowa i bywa, że trzeba ją,
      mówiąc brzydko, poskładać z mniejszych kawałków. (Tak, wiem, że to
      nieprofesjonalne i w ogóle be, ale tak bywa i czasem nie ma się innej możliwości.)
      Pierwsza diagnoza mojej córki była stawiana w podobny sposób: konsultacja
      neurologiczna, badania (EEG, rezonans, hormony itd.), długofalowa obserwacja
      przez psychologa w poradni psych.-ped. (fakt, że to była poradnia
      specjalistyczna), diagnoza postawiona przez psychiatrę. I z tej całości wyłonił
      się jakiś sensowny obraz.

Ale jak pisałam na początku - jeżeli stan wiedzy na temat ZA pań z poradni jest
      taki, a nie inny, to ja bym je sobie w ogóle odpuściła.

Skąd jesteś, Annomartyno?
      • madziulec Re: Walka o diagnoze 26.06.09, 00:32
        Ja dostalam np. wstepna opinie z ppp, po czym zaczelam wlasnie "puzzle" zbierac.

Teraz akurat wczoraj bylam w ppp, by zlozyc wniosek o orzeczenie do ksztalcenia
        specjalnego.
        I co? Pretensja, ze wydane te "puzzle" z prywatnych roznych placowek.
        Mowie do tej kobiety: czy pani sobie zdaje sprawe z tego ze to byla najszybsza
        droga???
        Opinie z ppp dostalam z data 26.04 (chyba, no jakos koniec kwietnia).
        Potem pare wizyt u dr. Kaminskiej (Centrum Neuropsychologii).
        Ta powiedziala o psychiatrze i neurologu.
        Na szczesci emamy prywatne ubezpieczenie, wiec poszlo to szybko i akurat te 2
        ostatnie diagnozy bezkosztowo.

Ale tak: eeg - czekanie ok 1,5 tygodnia, badanie na cytomegalie i toxo, 2 wizyta
        u neurologa...

To jest czas... ;(
      • annamartyna7 Re: Walka o diagnoze 26.06.09, 10:11
        ja mieszkam w woj pomorskim w Wejherowie
        • annamartyna7 Re: Walka o diagnoze 26.06.09, 10:13
          bende dalej szukać specjalistów tylko gdzie znaleść tych któży sie
          znają
          • titina_www Re: Walka o diagnoze 26.06.09, 10:42
            Proponuję sprawdzić ośrodki wymieniane na stronie Fundacji Synapsis.
            www.synapsis.waw.pl. Z menu strony po lewej strony wybierz: Info dla
            rodzin, a potem będąc już w tym temacie wybierz: Informatory o
            placówkach i usługach według województw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka