Dodaj do ulubionych

Przepisy kulinarne

31.07.09, 09:50
Czy robiłyście kiedyś kuleczki smażone na oleju?Pycha np. do pieczonego
kurczaka i surówki.Mój synalek je uwielbia.

Ciasto przygotowuje się tak jak na zwykłe kopytka z tym,że na mące
bezglutenowej .Formuje się kuleczki i obtacza w bułce tartej bezglut.

Przepis:Ugotować ziemniaki ,przecisnąć, wystudzić.
Dodać jajko(kurze, przepiórcze lub kacze)i mąkę(ile zabierze)
Formować kuleczki,obtopczyć w bułce tartej.
Wrzucać na rozgrzany olej,przewracać kiedy się zarumienią i
wyciągamy.Chrupiące i smaczne!!!
Obserwuj wątek
    • szalicja Re: Przepisy kulinarne 31.07.09, 09:54
      O, to moje dziecko może polubić. Kupuję przepis ;-) Jest bardzo oryginalny.
    • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Przepisy kulinarne 31.07.09, 10:06
      A mozesz napisac jakiej one konsystencji wychodza w srodku (da sie do czehos
      porownac?)? Moje dziecko nie przelknie nic co kleiste, maziste, musi byc w miare
      twarde, raczej suche niz wilgotne i o zwiezlej konsystencji.
      • szalicja Kasze-zapytanie 31.07.09, 11:09
        Czy wiecie, jakie kasze można podawać dziecku? Na forum na stronce
        www.stronadzieci.pl podają w przepisach np. kaszę jaglaną, a wydawało mi się, że
        ona ma gluten. Podobno gryczaną można, ale w glutenexie widziałam kaszę gryczaną
        bezglutenową i zgłupiałam. Na tej stronie są też przepisy z soi a podobno jej
        nie można. Moja od DAN nie pozwoliła, przynajmniej na razie,puki nie mamy wyników.
        • szalicja Re: Kasze-zapytanie 31.07.09, 11:12
          Znalazłam, że bezglutenowe naturalnie są kasze: gryczana, jaglana, kukurydziana
          oraz tapioka i ryż. No to można coś pokombinować z kaszą ;-)
          • kenijka Kasza jaglana 05.07.11, 20:40
            ja lubię jaglankę, robię na niej krupnik, może być do obiadu zamiast ziemniaków ale i na słodko, ale ptzreba pamietać ze trzeba ja sparzyc albo prosto na wrzątek wrzucić bo inaczej jest gorzkawa
            na słodko, podgotowuję na wodzie, potem dodaję mleka i cukru, moze byc też wanilinowy, jak lekko przestygnie to banany dodaje tak zeby się w niej rozprowadziły, młody lubi,
            ale myśle że to co w ryżu i w jaglanej przejdzie czyli truskawki, jabłka, moze być też z miodem
      • fiolek03 Re: Przepisy kulinarne 31.07.09, 11:47
        Konsystencja kuleczek jest tak jak pytasz raczej mokra.Chociaż mój też nie
        cierpli lepkich,ciągnących itd dań to kulki wcina aż mu się uszy trzęsą.Jeszcze
        przed dietą robiłam je do obiadu z mąki pszennej.Może zachęci twoje dziecko
        wygląd zewnętrzny chrupiącej skorupki.Spróbuj.
        • fiolek03 Re: Przepisy kulinarne 31.07.09, 11:49
          Co do ryżu to nam powiedziano że tylko ryż naturalny a kasze tak jak
          piszesz,tylko że mój nie toleruje żadnej kaszy.
          • fiolek03 Re: Przepisy kulinarne 31.07.09, 11:52
            Robimy też zapiekane naleśniki w piekarniku.Są zwinięte a w środku podsmażona
            kiełbaska z cebulką i warzywami.Kiedyś jeszcze posypywałam żółtym serem ale cóż
            teraz nie da rady.Nie wiem czy opisać wam szczegółowo przepis?
            • szalicja Re: Przepisy kulinarne 31.07.09, 12:05
              No ja jeszcze kaszy nie próbowałam, na razie kombinuję z makaronami. Będę robić
              w weekend nowy przepis i jak się sprawdzi to podam.
              Naleśniki robisz z mąki bezglutenowej? A co z kiełbasą? Przecież tam zawsze coś
              jest typu gluten, cukier i inne świństwa?
              • titina_www Re: Przepisy kulinarne 31.07.09, 12:22
                No właśnie, otykasz tego, co napisałam w mail poscie. Ze względu na
                tendencje do grzybicy i ze względu na ograniczenia diety
                bezglutenowej, bm i bc dzieci nasze nie powinny jeść wędlin ze
                sklepu, rzeczy kandyzowanych, czy wędzonych, czy konserwowych. Raz
                usłyszałam, że dzieci nasze nie powinny jeść rzeczy kwaszonych np.
                ogórków, a potem, że mogą. Ale okazuje się, że podczas kiszenia
                (kwaszenia) wydziela się kwas mlekowy, a więc teoretycznie chyba
                właśnie nie powinny. Przyznam, że im dalej w las tym mniej rozumiem.
                • titina_www Re: Przepisy kulinarne 31.07.09, 12:33
                  Idać dalej, jak czyta się w internecie o diecie bezglutenowej to
                  zwracana jest też uwaga na owoce, czy warzywa. Że ze względu na ich
                  trwałość i przechowywanie, czy transport są nasączane środkami
                  zawierającymi gluten. Przecież możnaby zwariować, gdyby się miało
                  tak na to wszystko zwracać uwagę. Wiem, że tutaj chodzi o to, aby
                  nasze dzieci jadły szczególnie zdrowo i naturalnie, ale jak
                  sprawdzić tą naturalność?
                • szalicja Re: Przepisy kulinarne 31.07.09, 12:51
                  titina_www napisała:

> No właśnie, otykasz tego, co napisałam w mail poscie. Ze względu na
                  > tendencje do grzybicy i ze względu na ograniczenia diety
                  > bezglutenowej, bm i bc dzieci nasze nie powinny jeść wędlin ze
                  > sklepu, rzeczy kandyzowanych, czy wędzonych, czy konserwowych. Raz
                  > usłyszałam, że dzieci nasze nie powinny jeść rzeczy kwaszonych np.
                  > ogórków, a potem, że mogą. Ale okazuje się, że podczas kiszenia
                  > (kwaszenia) wydziela się kwas mlekowy, a więc teoretycznie chyba
                  > właśnie nie powinny. Przyznam, że im dalej w las tym mniej rozumiem.

No właśnie. Wędliny kupuję w sklepie ze zdrową żywnością. Nawet tam trzeba
                  uważać, ale można znaleźć takie bezpieczne produkty. Ja mam taką szynkę,
                  parówki. Powinniśmy też unikać wieprzowiny a kiełbasy zazwyczaj są wieprzowe. Tu
                  jest problem. Ja mam na osiedlu sklepik ze zdrową żywnością i mogę się z tym
                  facetem dogadać. Może dostarczyć na zamówienie odpowiednie produkty. Pasztet to
                  upiekła mi mama kiedyś. Zamroziłam, bo mały lubi tylko taki do smarowania tzn.
                  ostatnio zaczął lubić. Olśniło mnie trochę wczoraj, pasztet rozmroziłam, dodałam
                  trochę flory i zmiksowałam blenderem. I mam głaciutki pasztecik na kanapki.
                  Można w zwykłym sklepie trafić zdrowe produkty, tylko trzeba czytać etykiety. Ja
                  trafiłam takie parówki Matołek (z koziołkiem matołkiem) i one są bez glutenu,
                  białka mleka i soi. Są bardzo smaczne i niedrogie, niestety trudno je dostać.
                  Pojawiają się w Carrefour od czasu do czasu.
    • titina_www Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 12:03
      Szczerze dziewczyny powiem, ale właśnie zgłupiałam. Nawiązuje tutaj
      też do wątków "Bezradność". Ja stosuję dużo więcej ograniczeń niż Wy
      w diecie Wojtka i fajnie poczytać Wasze przepisy, ale... Czy z dietą
      bezmleczną nie kłóci się fakt, że bezglutenowa bułka tarta zawiera
      mleko w proszku? A z ietą bezcukrową fakt, że zawiera ona cukier i
      glukozę? Wiem, że sam cukier bezpośrednio nie szkodzi naszym
      dzieciom i chozi o to, aby jego ilość minimalizować, ale ponieważ ja
      np. wolę, aby Wojtek jadł owoce a one już same naturalnie zawierają
      fruktozę to bardzo zwracam uwagę, aby w innych posiłkach, które
      podaję nie było już cukru. Chleb bezgluenowy z mąki bezglutenowej
      też zawiera cukier. Jak sobie z tym radzicie, może ja coś źle
      rozumiem? No i jeszcze jedno pytanie chyba bezpośrednio do szalicji:
      pisałaś, że Twój Mati był na diecie, aby wyleczyć candidę - na czym
      polegała dieta. Bo ja teraz też staram się w tych wszystkich dietach
      stosować pewne ograniczenia wynikające z ewentualnej możliwości
      odnowienia się grzyba: i są to właśnie ograniczenie cukru o minimum,
      drożdże - staram się ich w ogóle nie podawać, ale nie da się upiec
      chleba bezglutenowego bez drożdży, i np. słyszałam i nie podaję
      Wojtkowi białego ryżu, a jedynie brązowy. Pomóżcie mi uporządkować
      moją wiedzę, bo może dzięki temu będę mogła tak jak szalicja
      rozwinąć skrzydła w kuchni.
      • szalicja Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 12:21
        Hehe, ja je dopiero rozwijam i sama jestem jeszcze prawie zielona. No, może
        dlatego że boję się robić do kosza, bo Mati będzie kręcił nosem. A ja sama już
        jestem dorodna i nie będę po nim dojadać, tak więc jestem ostrożna i powoli
        robię coś nowego. Na razie Mati zjada wszelkie pasty na kanapki ;-D Tu się mogę
        rozbuchać ;-D
        Co do cukru z chlebie. Ja kupowałam mieszankę Schar i ona jest "czysta". Ta z
        glutenexu rzeczywiście zawiera glukozę. Jest ból, ale skoro ograniczamy ten
        cukier w słodyczach, sokach itp. to akurat tym tak się nie przejmuję. Pilnuję,
        aby to była jedyna forma cukru, po za fruktozą w owocach.
        Kiedy Mati był na diecie przeciwgrzybiczej, w ogóle nie jadł pieczywa
        bezglutenowego ze względu na drożdże. Jadał tylko wafle ryżowe. Z owoców jadł
        tylko jabłka, bardzo rzadko banan. Nie podawałam mu produktów z drożdżami i sama
        też takich nie piekłam. Z candidą pożegnaliśmy się w styczniu tak na dobre,
        teraz to ostatnie podrygi więc na te drożdże sobie pozwalam. Co do ryżu to też
        tak, najlepiej ten ryż brązowy.
        Z kolei na diecie przeciwgrzybiczej Mati mógł jeść sery i jogurty kozie. Teraz
        już nie. Wtedy też jadł wyroby sojowe a teraz nie.
        Wiesz co, podchodzę do tego tak trochę może luźniej - skoro nie ma już candidy,
        temat opanowany to pozwalam sobie np. na tą glukozę w chlebie. Ale przecież też
        nie w każdym ona występuje. Można teżpobawić się i samemu porobić mieszanki.
        Kiedy Mati miał tamtą dietę też zdarzały się jakieś wpadki typu czekoladka,
        bułeczka itp. Ja podchodzę do tego tak, że omijam na 100% gluten. Z bułki tartej
        nie korzystałam, myślę, że można upiec samemu bezpieczny chleb bez mleka i cukru
        i zrobić z niego bułkę tartą.
        To nie jest taki prosty temat. W ogóle przydałaby się książka, a może jest?
        Jeden lekarz pozwala na to, czego inni zabraniają. Wiem,że po pewnym czasie
        pewne produkty z listy zabronionych można włączać do diety. No, ale o tym chyba
        decyduje lekarz prowadzący?
        • szalicja Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 12:26
          A i jeszcze podkreślam, że jestem super kucharką, chyba źle zrozumiałyście mój
          post. Chodziło mi o to, że odkąd Mati zaczął otwierać się na nowe smaki i
          chętniej próbuje nowych rzeczy, to mogę wreszcie kombinować i robić nowe dania.
          Wcześniej to była monotonia. Rzeczywiście teraz co dzień coś robię nowego,
          szukam w necie przepisów. Nadal jednak powolutku wprowadzam nowe rzeczy tzn.
          stare łączę z nowym. To było np. tak, ze Mati uwielbiał pomidorową. Robiąc
          drobne ewolucje od pomidorowej doszliśmy do makaronu z sosem pomidorowym z
          mięsem. I tak ze wszystkim. Skoro akceptuje makaron i lubi pomidory, to teraz
          wariacje na temat itp. I tak, skoro lubi mielone to wariacje na temat mielonego.
          Krążę wokół sprawdzonych produktów włączając powoli coś nowego. To nie było z
          dnia na dzień.
          • szalicja Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 12:27
            Chodziło mi o to, że NIE jestem ufffff Gorąco.
          • titina_www Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 12:35
            I to właśnie czyni Cię dobrą kucharką. Ja nie potrafię kombinować i
            się tego uczę, bo zmusza mnie sytuacja. Jak nie mam przepisu, czy
            gotowego pomysłu to leżę i kwiczę. I jak tak właśnie odczytałam
            Twoje posty.
        • titina_www Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 12:30
          No to u nas bardzo podobnie, tyle, że Wojtek od początku
          wprowadzania diety nie jadl serów, mleka, jogurtów itp. Ja też
          staram się podchodzić do tematu z rozsądkiem i np. panierkę na
          kotlety zastąpiłam mąką np. kukurydzianą. Najdelikatniejsza wychodzi
          a mąki gryczanej. Chleb na drożdżach suchych piekę też z mieszanki
          MIx B, bo faktycznie doszłam, że tam nie ma cukru. Ale np. nadal
          zastanawiam się, bo w diecie przeciwgrzybiczej mąki przennej nie
          powinno się używać, a jednak wiele produktów bezglutenowych ją
          zawiera, stąd z ość dużą ostrożnością podchozę do tematu tych
          produktów. Niestety ale chlebki typu Sonko mój Synek traktuje jako
          przegryzka między posiłkami i nie akceptuje kanapek w tej formie.
          • szalicja Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 12:45
            Produkty bezglutenowe zawierają nie mąkę pszenną tylko skrobię, a one jest
            pozbawiona glutenu. Ja się też na to nabierałam i nie kupowałam.
            Natomiast należy unikać produktów ze skrobią modyfikowaną. On może zawierać
            różne "śmieci".
          • fiolek03 Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 12:48
            Nie kupuję kiełbasy w sklepie tylko ją sama robię.Zdarzało mi się raz na jakiś
            czas że zakupiłam kiełbasę(kabanosy czy winerki)ale bezglutenowe.Cukier używamy
            tylko ksylitolu,drożdży nie stosujemy do niczego.Mój mały za chlebem nigdy nie
            przepadał także z tym akurat nie miałam problemu.Na początku bardzo fiksowałam
            ale póżniej już wzięłam na luz.
            • szalicja Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 12:53
              Wędzisz te kiełbasy? Mam u rodziców wędzarnię, mogłabym się pobawić.
              No, to zaimponowałaś mi ;-D A jelitka na kiełbasy gdzie można kupić?
              • fiolek03 Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 13:05
                Ja jelitka miałam akurat od babci ale są dostępne w sklepach.
                Pierwszy wyrób to była tragedia.Popłakaliśmy się aż z mężem ze śmiechu.Już sama
                nie wiem czy z rozpaczy czy z ludzkiej niemocy .
                Póżniej było coraz lepiej.Kiełbaski wędzimy na działce.Część też zostawiamy do
                gotowania.Najlepiej zrobić więcej i zamrozić.
            • fiolek03 Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 13:00
              Naleśniki, omlety,racuszki z jabłkami robię na mące bezglutenowej z dodatkiem
              mąki kukurydzianej.A kotleciki obtaczam najczęściej w mące kukurydzianej są
              bardzo smaczne.Wszyscy już w domu tak jadamy.Na początku gotowałam wszystko
              osobno, ale to była straszna udręka.Teraz nawet rzadko stosuję jajka kurze tylko
              kacze ,żeby nie robić osobno.
              • titina_www Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 13:21
                A tak z ciekawości, czy Twoje Dziecię fiołek jest uczulone na jajko
                kurze? Pytam bo ostatnio psędziłam niecałe dwa tygodnie z Synkiem
                Koleżanki uczulonym na jajko, który raczył sobie zjeść podczas
                pobytu na wakacjach ciasteczko zawierające jajko i prawie zszedł był
                z tego powodu. Staram się też właśnie przy okazji zlaleźć jakieś
                rady dla zrozpaczonej Mamy chłopaka, czym zastąpić jajka kurzęce?
                • fiolek03 Re: Przepisy kulinarne_pytania 31.07.09, 13:36
                  Nasz ma nie przyswajalność kurzego .Także zastępujemy przepiórczymi, które są
                  dostępne w sklepach.Albo kacze (na tych wychodzą piękne wypieki i omlety).
                  • szalicja ryż - czemu nie biały? 31.07.09, 14:23
                    No bo w sumie ryż biały jest naturalnie bezglutenowy. Czemu więc wskazany jest
                    ten brązowy? Pytanie mam nietypowe, czy Wasze dzieci trawią łuski ryżu? Mój
                    chyba marnie, kiedy dostanie ryż, zawsze są w kupie niestrawione resztki.
                    Jedynie tylko po tym. Generalnie kupy gites. Od pół roku młody je enzymy.
                    • panna_piszczka Re: ryż - czemu nie biały? 03.08.09, 15:10
                      ryz bialy jest juz przetworzony :)
                      brazowy nie jest luskany..
                  • lillyofthevally Re: Przepisy kulinarne 01.08.09, 15:15
                    znalazłam coś takiego:
                    ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Placek_z_owocami,,-11758410,9495.html
    • yula Re: Przepisy kulinarne 30.09.09, 15:25
      ja własnie dzis zrobiłam ze wczorajszych ziemniaków które dzieciaki ni zjadły, a
      kuleczki wcinają tylko uszy sie trzęsą :) Synek stwierdził że są lepsze od
      kopytek i właśnie domaga sie drugiej dokładki:) O tyle niezwykłe że synek na
      apetyt nie narzeka, ale zwykle zjada co ma w talerzu i ani grama więcej:)... Nie
      udało sie uratować nic dla męża, będzie musiał zadowolić sie odgrzewanymi
      gołąbkami:)
      • szalicja Kurczak i ryba 26.10.09, 11:20
        Znalazłam fajny i prosty przepis na rybkę albo kurczaka.
        Generalnie robię ciasto z dwóch łyżek mąki bezglutenowej, dwóch łyżek majonezu
        (można skręcić domowy) oraz jajka. Proporcje można zmieniać samemu zależnie od
        tego, ile chcecie ciasta. Taka ilość ciasta wystarcza mi na jedną pierś (nie
        podwójną - prawa lewa, tylko jedną cześć) z kurczaka lub odpowiednią jej ilość
        piersi z indyka.
        I tak, pierwsza wersja to taka, że kroję pierś w kostkę taką ok. 15x15 mm. Wtedy
        kiedy jest oblepiona ciastem jest porcją w sam raz do małego dzioba na raz.
        Można też zrobić kotleciki a'la Mc'nuggets. Wtedy kroję pierś na dwa cieńsze
        plastry, tłukę i kroję na kwadraciki o wielkości ok.4x4 cm. I tak. Mięso po
        pokrojeniu solę, pieprzę. Można też dodać np. słodkiej papryki czy imbiru, co
        kto lubi. Potem robię ciasto, zalewam nim mięsko i maceruję ok. dobę. Czyli np.
        wieczorem szykuję a podaję na obiad następnego dnia.
        W wersji "kostka" kurczaka smażę w głębokim tłuszczu aż nabiorą złotego koloru,
        a w wersji "kotlecik" smażę na patelni, ale ilość oleju też musi być większa np.
        jak na placki. W oryginale ten przepis jest z dodatkiem tartego, żółtego sera ok
        20 dkg. Jednakże na naszej diecie odpada niestety, ale robiłam tak raz i wyszło
        super. W każdym razie mój niejadek uwielbia te kurczaczki, zwłaszcza te w
        kostce. Majonez powoduje, że mięsko jest niezwykle wilgotne i delikatne. To jest
        naprawdę pycha. Tak samo można przygotować rybkę. Wiem, że może smażenie nie
        koniecznie jest najzdrowsze, ale jeśli to jedyna akceptowalna opcja to jest
        słuszna ;-)
        • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Kurczak i ryba 27.10.09, 22:46
          Zrobilam polecane przez fiolek03 kuleczki ziemniaczane i maly nie mogl sie
          najesc :-), faktycznie sa super smaczne - konsystencja jest wystarczajaco
          zwiezla i nie nasiakaja tluszczem, tak jak sie obawialam - po wyjecia z tluszczu
          odsaczylam na reczniku papierowym i spokojnie mozna byla jesc palcami bez
          tlustych sladow(moj synek nie znosi jakiegokolwiek "brudu" na rekach - od razu
          wyciera w ubranie zanim podetkne serwetke ;-))
          Dzieki za fajny przepis.
          • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: chlebek bananowy 03.01.10, 00:36
            Podiele sie nowym przepisem (nie swoim bynajmniej tylko zaczerpnietym z ksiazki
            o diecie bezglutenowej, ksiazka w pokoju malego, a tytulu i autora nie pamietem
            ;-), dzisiaj sie zajadalismy wszyscy, chlebek jest przepyszny, mlody byl
            dozgonnie wdzieczny :-). Niestety nie dla dzieci na diecie bezcukrowej, bo
            banany sa :-(, my czasami na banany sobie pozwalamy, na razie grzyby nie
            pokazaly sie w zadnym badaniu.
            Skladniki:
            1/4 szklanki oleju (w przepisie jest rzepakowy, ja uzylam ryzowego, bo tylko
            taki mialam)
            2/3 szklanki cukru (ja uzylam Ksylitolu)
            Trzeba to utrzec (ja miksowalam) na mase (nie bedzie jednorodna, bo to jednak
            krysztalki sa)
            Potem dodac do tego:
            2 jajka
            i w przepisie jest lyzeczka zapachu wanilowego (ja uzylam prawdziwej wanilii
            takiej wygrzebanej z lasek)
            Wszystko dokladnie zmieszac.
            Do miski wsypac:
            1 3/4 szklanki mieszanki bezglutenowej (ja uzylam Schar mixu chlebowego)
            2 lyzeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
            1 1/2 lyzeczki gumy ksantanowej (ja uzylam tyle samo gumy guar)
            1/2 lyzeczki soli
            1 lyzeczka cynamonu
            1/8 lyzeczki kardamonu
            1/8 lyzeczki galki muszkatolowej
            ja zamiast tych dwoch ostanich uzylam 1/4 lyzeczki ekologicznej przyprawy do
            piernikow
            Do tego dodac ta mase cukrowo-olejowo-jajeczna oraz zmiksowane dojrzale a nawet
            przejrzale banany - w przepisie jest mowa o poltorej szklanki tego musu, ja
            mialam szklanke (tyle wyszlo z 3 srednich bananow) i wg mnie ciasto mogloby byc
            nawet duzo mniej slodkie, wiec pewnie mozna dodac sporo mniej, nie wiem tylko
            czy to jakos nie zmieni procesu pieczenia>
            Do tej masy dodac jeszcze mozna orzechy rozdrobnione (ok 1/2 szklanki) i
            rodzynki (ja rodzynek nie dodawalam juz, bojac sie o przesade ze slodkoscia i
            slusznie)
            Piecze sie w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 45-60 min. ja pieklam w
            zaroodpornym naczyniu-keksowce wylozonym papierem do pieczenia bez zadnych
            tluszczy juz i pieczenie trwalo 50 min.
            No super jest, jestem tak dumna, bo jeszcze nigdy nie wyszedl mi wypiek
            pieczywopodobny bezglutenowy, a gten wyrosl pieknie i popekal na gorze modelowo
            :-). Ma rzeczywiscie konsystencje swiezego chleba zytniego, a maly marzyl o takim.
    • yula Re: Przepisy kulinarne 10.11.10, 09:25
      A ja podzielę sie przepisem na ciasto bezmleczno/bezglutenowe od cioci :) Jedynie jej ciasta syn zajada :)
      Składniki:
      Po 2 kisiele i budynie bez cukru,
      3 jajka,
      1/2 szk. cukru,
      1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja brałam sodę oczyszczoną.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać aż cukier sie rozpuści. Dodać żółtka, chwilę poubijać. Następnie przesiać do masy wymieszane kisiele,budynie i proszek do pieczenia. Wymieszać drewnianą łyżką. Piec 25 min. w temperaturze 175 st.
      Ciasto można przekroić na pół i zrobić przekładaniec z dozwolonej masy. Ciocia jeszcze dała taki przepis na masę: Zagotować 1 litr Pysia, oddzielnie w niewielkiej ilości wody rozpuścić 2 budynie, wlać do gotującego soku. Potem wciąż gorącą masą zalać ciasto. Tego jeszcze nie próbowałam.
    • korusiar Warto zajrzeć... 12.11.10, 10:48
      "W poradniku znajdziecie Państwo ogólne informacje na temat żywienia człowieka i diety dzieci z autyzmem, przepisy kulinarne spełniające wymagania diety bezglutenowej, bezkazeinowej i bezcukrowej oraz adresy specjalistycznych sklepów".

www.sotis.pl/niezbednik/poradnik_kulinarny.html
      • szalicja Re: Warto zajrzeć... 14.11.10, 10:23
        Super! Właśnie czegoś takiego szukałam...znów wracamy do diety. A jak u Was?
        • korusiar Re: Warto zajrzeć... 15.11.10, 20:09
          Dietę bezglutenową przestałam stosować po wakacjach letnich, od września Maja je normalne pieczywo, używam zwykłej bułki tartej, mąki itp.
          Dieta bezcukrowa też nie jest taka zupełnie bezcukrowa. Oprócz tego, że Maja jest dzieckiem autystycznym jest też małym dzieckiem i jako takie lubi słodycze, dlatego czasami je dostaje (najczęściej w formie nagrody).
          Dietę bezmleczną do pewnego czasu stosowałam bardzo rygorystycznie. Jakiś czas temu zrobiłam "test", przez kilka dni podawałam córce jogurty, twarożek. Nie zauważyłam żadnych zmian w jej zachowaniu ani samopoczuciu fizycznym dlatego teraz czasami robię odstępstwa.
          Ogólnie rzecz ujmując, diety nie są u nas priorytetem.
          • szalicja Pieczywo 23.11.10, 12:38
            Dziewczyny, macie jakiś patent na dobre pieczywo bez gluta? Ja najczęściej kupuję gotowca Schar, ale Mati lubi tylko te słodkie bułeczki Bon Matin. Od dwóch tygodni jest znów na diecie i chciałabym mu upiec dobry chlebek, ale próbowałam kiedyś różnych przepisów lipa. Młody najchętniej je białe, mięciutkie pieczywo ;-(
    • yula Re: Przepisy kulinarne 05.03.11, 20:22
      Ja ,dziś robiłam gofry na mące ziemniaczanej, na dietę bezcukrową sie nie nadają ale na bg i bm jak najbardziej :)
      25 dag mąki ziemniaczanej,
      20 dag margaryny,
      20 dag cukru,
      3 jajka,
      cukier waniliowy,sól.
      Margarynę utrzeć stopniowo dodając cukier i jajka, wymieszać z mąką i wanilią. Po wymieszaniu odstawić by napęczniało. Upiec w dobrze nagrzanej posmarowanej tłuszczem formie.
      Ja nie miałam margaryny więc zrobiłam z oleju i mniejszej ilości, i tak wyszły pyszne, dzieciaki sie zajadały:) Następnym razem spróbuje dać mniej cukru i ciekawie czy też wyjdą :)
      • 1iwona1 Re: Przepisy kulinarne - gofry - pytanie do Yuli 13.03.11, 16:35
        Yula, jaką konsystencję miało Twoje ciasto na gofry? Robiłam dziś wg przepisu, który podałaś, dałam połowę cukru, po upieczeniu posypałam cukrem pudrem (młody lubi widzieć cukier ;-)). Wyszły pyszne, ale robiąc miałam wątpliwości, bo ciasto wyszło bardzo gęste, musiałam je rozsmarować w gofrownicy.

Mój młodszy synek zjadł ze smakiem i poprosił o więcej. Byłam zachwycona, bo w jego przypadku opisywane wyżej kuleczki ziemniaczane i kotleciki w cieście "majonezowym" nie przyjęły się :( Bijemy rekordy wybiórczości...
        • yula Re: Przepisy kulinarne - gofry - pytanie do Yuli 13.03.11, 20:35
          Ja robiłam też pierwszy raz i też mi wyszło za gęste :) Chyba trzeba po prostu poeksperementować, dla moich też były przebojem i muszę niedługo zrobić znowu, syn szczęśliwy bo gofry lubi a na diecie bg i bm był z tym kłopot :)
      • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Przepisy kulinarne 04.06.11, 01:16
        Czy ktoras z Was moze sie podzielic wyprobowanym przepisem na ciasto z owocami (truskawki mam na mysli konkretnie) - chodzi mi o takie proste ciasto, w wersji glutenowej to sie chyba ucierane nazywa, zeby na wierzchu ulozyc truskawki.

W zeszlym tygodniu robilam dwukrotnie wg przepisow na ciasto biszkoptowe (w ksiazkach bylo, ze zawsze wychodza ;-)) i 2 zakalce popisowe mi wyszly. Drugiego zakalca to syn nawet podskubywal,tak bardzo czekal na to ciasto, choc nie bardzo sie ono nadawalo do czegokolwiek.
        Ale moze sie przeliczylam i do biszkoptow nie mozna dodawac owocow?
        • iska2009 Re: Przepisy kulinarne 04.06.11, 11:56
          He, he, akurat biszkopy jako jedyne mi wychodza ;)

Mozna dodawac truskawki, ale nie za duzo i najlepiej pokrojone w plasterki.

Ja ucieram zoltka z ksylitolem tak, zeby wyszla puszysta biala masa - czyli dosyc dlugo, nastepnie powolutku dodaje maki ziemniaczanej, az konsystencja zrobi sie gesta, ale nie twarda, potem szybciutko ubijam bialko na supersztywno i powoli dodaje mieszajac lyzka z ciastem, to trzeba robic w miare szybko i sprawnie, zeby ciasto nie oklaplo. Potem przelewam to do foremki i na wierzchu ukladam plasterki truskawek - no ale wlasnie - nie za duzo, bo ciasto nie urosnie :)

Wlasnie chyba zaraz sama zrobie takie ciasto ;)
    • muminkowa Re: Przepisy kulinarne 01.07.11, 15:45
      Wymyśliłam takie ciasto na przedszkolny piknik. Jest mocno czekoladowe.

100 g zmielonych orzechów laskowych
      Ok. 250 g daktyli
      50 g masła roślinnego
      150 g gorzkiej czekolady - co najmniej 70% kakao*
      4 jajka

•Daktyle rozgotować w niewielkiej ilości wody, zmiksować na gładką masę.
      •Roztopić czekoladę i masło.
      •Obie masy ostudzić i połączyć razem, dodać żółtka jaj i zmielone orzechy.
      •Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
      •Piec w keksówce ok. 60 min. w 180 st.

*zamiast czekolady można dodać ok. 2-3 łyżki kakao, rozmieszane z wodą na gładką pastę oraz ok. ½ szkl. ksylitolu
      • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Przepisy kulinarne 01.07.11, 16:16
        Jest wilgotne czy suche jak keks?

Muminkowa, czy Twoje dziecko chodzi moze do przedszkola Synapsis?
        • muminkowa Re: Przepisy kulinarne 01.07.11, 16:19
          ciasto jest raczej wilgotne, to chyba przez te rozgotowane, suszone daktyle,

tak, mój syn chodzi do przedszkola synapsis :)
          • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Przepisy kulinarne 01.07.11, 17:01
            Zgadlam, bo slyszalam, ze dzis maja tam piknik ;-).
            Przepis wyprobuje przy najblizszej okazji, dzieki.
      • szalona_wielorybica Re: Przepisy kulinarne 01.07.11, 19:31
        mojemu młodemu bardzo smakowało ;)
    • halogen75 Re: Przepisy kulinarne 09.07.11, 15:31
      Fajny temat:)
      Poudzielam się zatem troszkę choć wirtuozem w kuchni nie jestem;) Ale może ktoś skorzysta.

Jeśli chodzi o te kulki ziemniaczane są faktycznie pyszne, bo podobne kiedyś robiłam. Kulki czasem zamieniałam na kotlety czyli po prostu tworzyłam z nich większe placki i dodawałam rozgniecionego kalafiora albo marchewkę albo brokuła albo fasolkę jaś. Starsza była totalnym niejadkiem trzeba więc było przemycać warzywa w czym się da. Czasami robiłam takie kotleciki bez ziemniaków tylko z samego ugotowanego kalafiora lub bobu. Jak już w miarę zaczęła jeść warzywa podawałam w tych kotlecikach już nie rozgniecione a pokrojone w kostkę lub różyczki i zmieszane ze zmielonymi ziemniakami kolorowo wyglądały, a smakowały podobnie.

Fajnie smakują też panierowane różyczki kalafiora lub brokuła:

Pogotowany kalafior dzielisz na różyczki, obtaczasz w jajku i bułce bezglutenowej, smażysz.

Jak coś mi się przypomni to będę wrzucać ciekawsze przepisy. A tu jeszcze parę pomysłów na pasty do smarowania pieczywa lub wafli ryżowych:

Pasta z grochu:

Składniki

garść ugotowanego grochu
      2 łyżki oliwy z oliwek
      ząbek czosnku
      pieprz ziołowy

Sposób przyrządzenia

Ugotowany groch zmiksuj na pastę z rozgniecionym ząbkiem czosnku, oliwą i przyprawami. Możesz ta pastę podać samą, na kawałeczku chleba, lub jako dip do maczania warzyw.

Pasta z wątróbek kurzych:

Składniki

2 wątróbki z kurczaka
      jajko
      natka pietruszki
      pieprz ziołowy
      mała cebulka
      łyżeczka oliwy z oliwek
      woda

Sposób przyrządzenia

Natkę i cebulkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż wątróbki podlewając wodą tak, aby się dusiły. Gdy stracą krwiste zabarwienie, zdejmij z ognia i ostudź. Jako ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę i wymieszaj.

pasta z fasoli i kaszy jaglanej:
      składniki:
      1,5 szklanki
      ugotowanej fasoli, 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 cebule,
      3 ząbki czosnku, 1-2 szklanki wody, sól, majeranek i tymianek.
      Ugotowaną fasolę i kaszę jaglaną mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę
      kroimy i „dusimy” w małej ilości wody, a następnie dodajemy
      zmiażdżony, pokrojony czosnek i resztę składników. Starannie
      wymieszamy i przyprawić do smaku

Pasta z pestek dyni i cebuli

3/4 szklanki pestek z dyni
      2 większe cebule
      oliwa z oliwek
      sól

Pestki zalać gorącą wodą na kilka godzin. Cebulę zeszklić na oliwie. Zmiksować lub zemleć składniki, doprawić do smaku solą. Delikatna i smaczna pasta.

Pasta z soczewicy:

Pasta z czerwonej soczewicy i selera naciowego
      1/2 szklanki czerwonej soczewicy
      1 łodyga selera naciowego
      1 duży ząbek czosnku
      2 łyżki ziaren słonecznika
      oliwa z oliwek
      sól
      majeranek
      pieprz ziołowy

Seler pokroić w drobną kostkę, poddusić w garnku na oleju, pod koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Pod chwili wsypać czerwoną soczewicę i zalać gorącą wodą (ok. 1 1/4 szklanki). Gotować na małym ogniu do momentu, aż soczewica utworzy jednolitą masę. Przyprawić solą, majerankiem, pieprzem ziołowym, dodać słonecznik.

Pasztet z grochu:

1/2 kg grochu, 1 szklanka ryżu naturalnego (lub pół na pół ryż i kasza jaglana), 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 25 dag pieczarek,
      cebula, seler, por
      przyprawy (majeranek, kmin, sól, pieprz)
      ewentualnie coś zielonego np. pietruszka, szczypiorek, koperek
      Ugotować groch (połówki), ryż, kaszę (oczywiście osobno ). Cebulę, pieczarki, seler i por podsmażyć (seler przed podsmażeniem zetrzeć na tarce). Wszystko zmielić w maszynce. Dodać mąki i przypraw. Jeśli za gęsty dodać wody. Włożyć do formy
      wysmarowanej oliwą i bułką tartą bezglutenową. Na wierzchu można posypać ziarenkami - sezamem, pestkami dyni, słonecznika itp. Piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 180 st.C. Polecam - wilgotny i smakowity.

Pasztet z warzyw:
      Składniki

marchewka
      pietruszka
      ½ selera
      biała i jasno zielona część pora
      bułka tarta bezglutenowa
      jajko
      tymianek
      majeranek
      pieprz ziołowy

Sposób przyrządzenia

Piekarnik nagrzej do 1800C. Warzywa dokładnie umyj, obierz i usuń uszkodzone miejsca. W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj je do miękkości. Bułkę tartą bezglutenową nasącz wodą, w której gotowały się warzywa, odciśnij. Jajko umyj i oddziel żółtko od białka. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Warzywa i bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przypraw ziołami, solą i pieprzem. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Masę wymieszaj delikatnie z ubitym na sztywno białkiem. Formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przełóż masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 min. do zrumienienia powierzchni. Pasztet możesz podać na ciepło lub na zimno.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka