Dodaj do ulubionych

Wielka prośba

06.11.10, 18:13
Mam taki zgryz i nijak nie mogę sobie poradzić. Szukam od dawna wyrazu o takim układzie liter:
ETA?OKEN
lub
OTA?OKEN
Może to być absurdalnie trudny wyraz ( byle byłaby jakaś podkładka) nawet z podziałem na kilka członów też ( np. OTA ?OKEN). Poratuje ktoś? Z góry wielkie dzięki:)
Obserwuj wątek
    • wujekjarek1 Re: Wielka prośba 07.11.10, 11:22
      jeśli moze byc rozbite na czlony to ETA TOKEN
      eta - litera grecka, lub baskijscy terrorysci
      token - to token, w slowniku wyrazow obcych na pewno znajdziesz definicje :)

wuj pozdrawia
      • kouba Re: Wielka prośba 07.11.10, 12:02
        Ok dzięki, choć raczej nic z tego nie będzie. Ja znalazłem w sieci jeszcze tacie cuś
        OTA token - to podobno jakiś wariant tokena ( OTA od Over-The-Air).
        shop.viewranger.com/product_details.php?item_id=2
        jednak kilka stron po angielsku to zbyt mało, aby uznać ten "wyraz" za istniejący :)
        • tomasz.kielpinski Re: Wielka prośba 08.11.10, 09:29
          Sensu w tym nie znalazłem, ale osobno oba istnieją OTAGO (np. region w Nowej Zelandii) i KEN (wiadoma komisja albo wiadomy mąż wiadomej lalki)

Pozdrawiam,
          Kiełpiś

PS. Albo O! TATO! KEN, kup mi takiego na urodziny :)
          • kouba Re: Wielka prośba 08.11.10, 11:25
            tomasz.kielpinski napisał:

> PS. Albo O! TATO! KEN, kup mi takiego na urodziny :)

O to jest hasło z dużym polem do popisu w kwestii objaśnienia:
            - okrzyk dziewczynki będącej z ojcem na zakupach na widok nowej lalki- męża Barbie :)
        • faouar etaroken 11.11.10, 10:50
          kouba napisał:

> Ok dzięki, choć raczej nic z tego nie będzie.

Nie poddawaj się tak szybko!
          Etaroken może być bardzo interesującym dziełem i możesz stworzyć takie dzieło bez większego problemu. Ponieważ w języku gusii, używanym w Tanzanii, etaro (synonimy: kogenda, gotara) znaczy "podróż", możesz znaleźć zdjęcie jakiejś Tanzanki, pociąć je na cztery kawałki, poprzestawiać wszystkie części zdjęcia i wysłać je na konkurs fotograficzny jako przykład etarokenu (od etaro=podróż + ken (I can)=mogę).
          Możesz także zgłosić się do programu "Mam Talent" jako osoba, która potrafi zrobić etaroken. Na pewno się zainteresują! Abakany artystki Abakanowicz zrobiły międzynarodową karierę, to dlaczego etarokeny Kouby nie mogą? W wariancie minimalistycznym ułóż jakis krzyżówkorebus, nazwij go etarokenem, namów zaprzyjaźnioną redakcję na druk albo opublikuj w sieci i już!
          Podkładka:
          www.websters-online-dictionary.org/Gusii/etaro?cx=partner-pub-0939450753529744%3Av0qd01-tdlq&cof=FORID%3A9&ie=UTF-8&q=etaro
          • kouba Re: etaroken 11.11.10, 11:25
            Hehe to ciekawe, bo sam o czymś takim myślałem. Wiadomo użycie pseudonimu szaradziarskiego odpada ( ograny temat vide IPOLARYT, ABATOGAN Mańki), ale przecież w dobie internetu zaistnienie na szerszą skalę nie jest takie trudne. Gram trochę na gitarze więc może wysmażę coś w stylu afrykańskim ( OTANOKEN, OTAMOKEN), a potem poprzez nachalną autopromocję na różnego rodzaju forach zdobędę chwilową słąwę :). Kto wie może uda mi się zaistnieć w jakiejś telewizji śniadaniowej, a wtedy drżyj redaktorze naczelny jeśliś moje dzieło odrzucił ze względu na OTANOKENa.
            • faouar to wysmażmy otanoken 11.11.10, 17:02
              No dobra, to spróbujmy pomysł zmaterializować. Dla mnie otanoken brzmi bardziej skandynawsko niż afrykańsko, ale być może się mylę - w końcu jesteś na razie jedyną osobą, która naprawdę może wiedzieć, co to ten otanoken znaczy. Prześlij proszę mejlem (najlepiej na widok22@gazeta.pl) układankę (syntezę) tematyczną (np. style muzyczne, terminy gitarowe, tytuły znanych i mniej znanych utworów, które gra się na gitarze itp.) - oczywiście z wyrazem otanoken. Puscimy to w świat, a w słowniczku wyjaśnimy, co to jest. Może się przyjmie?
              • kouba "Otanoken" 13.11.10, 10:09
                Przepraszam, bo chyba źle się wyraziłem poprzednio. Ja myślałem po prostu o stworzeniu, powiedzmy górnolotnie, utworu muzycznego o tytule "Otanoken" ( lub innego pasującego do mojego wzoru ). Byłoby z tym trochę roboty, bo moja fascynacja gitarą trochę zmalała, ale skonstruowanie jakiegoś podkładu ( perkusja, bas) plus dogranie gitar jest dla mnie wykonalne ( kiedyś trochę kombinowałem). Od wielkiej biedy mam nagrane kilka własnych utworów, które można by tak nazwać ( choć one nie mają nic wspólnego ze Skandynawią, Afryką czy Japonią :)). W każdym razie tak to widzę.
                • widok22 Re: otanoken 14.11.10, 12:50
                  Bardzo dawno temu Ktoś Kto Ma Rację stwierdził, że nie ma wyrazu AMERYKA. Ale później nastąpił splot wydarzeń i okoliczności, które spowodowały, że tamto stwierdzenie przestało być prawdziwe.
                  W krzyżówkach wystepuje wiele wyrazów po prostu wymyślonych. Taki SZARIK na przykład. Przymanowski go wymyślił, bo taki miał kaprys. Albo nazwy wielu miejscowości na Mazurach. Przecież nazwy KĘTRZYN, MRĄGOWO, GIŻYCKO zostały tuż po II wojnie światowej po prostu wymyślone, być może przy kawiarnianych stolikach, bo taka była potrzeba chwili.
                  Dlatego uważam, że jeśli jakiś wyraz jest potrzebny, to trzeba go powołać do życia, i już. I nie przejmować się, że pewien starszy językoznawca nie umieści go w swoim słowniku. Co innego decyzja starszego redaktora. Dla niego BARROSO może być "be" (chociaż podobno w słowniku występuje), a MELMAN "cacy" (bo starszemu redaktorowi spodobał się "Madagaskar").
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka