Dodaj do ulubionych

Konkurs Serie - rozstrzygnięcia

04.06.04, 07:00
Runda 8 wiosenna (serie 12 i 13) przyniosła wysyp rozwiązań innych niż
autorskie.
Po całonocnej debacie jury dokonało weryfikacji decyzji podawanych na gorąco.
I tak:
w serii 12:
11. PRZEDSŁOWIE - nieuznane
13. ENIGMA - uznana

w serii 13:
1. MELODYJKA - uznana

Wobec powyżsego runda 8 zakończyła się o 21.14 (30 minut po pojawieniu się
rozwązania PRACUŚ)
Ponieważ Forum jest instancją ponad jury, jest czas na weryfikację
rozstrzygnięć jury.

Poniżej wymienione są rozwiązania inne niż autorskie, podane do zakończenia
konkursu.
n - nieuznane, t - uznane, a - autorskie.

Seria 12 (8. wiosenna) - poziomo:

1) - - - - I -
ci dookoła
OPINIA (n) LUDZIE (a)

2) - - A - - -
cuś sprzed wieków
STAROĆ (n) PRAERA (n) PRACUŚ (a)

4) - - A - - - -
kolejowa z wkładką dla studenta
KWATERA (n) STANCJA (a)

6) - - - - E -
mistrz z pucharem
LEADER (n) GRAWER (t) DUBLET (a)

10) - - - I - - - - -
pierwsza dama harcerstwa?
LILIPUTKA (n) OGNISKOWA (a)

11) - - - - - S - - - - -
pociąg do lubej
TESTOSTERON (n) PRZEDSŁOWIE (n) MAZOWSZANIN (n) MIĘTOSZENIE (a)

13) - - - - - A
sam się domyśl, o co chodzi
ENIGMA (t) ALUZJA (a)

16) - - - - - - - E
tu tu = 5, a a - 1
RÓWNANIE (n) SCRABBLE (a)

Seria 13 (8. wiosenna) - pionowo:

1) - - - - - - - - -
g-f-f, a his C-D F E D D-D
MELODYJKA (t) YESTERDAY (a)

3) - - - - - O -
kiedyś: tam niejeden zielony, wisi i (w nim) śpiewa
KOŁCHOZ (n) AKANTOR (n) BABILON (a)

5) - - - O - - - - - - - - -
marzenie każdego niewolnika ;)
OSWOBODZENIE (n) OSWOBODZICIEL (t) SAMOWYZWALACZ (a)

10) - - - - - R - -
podniesiona do drugiej potęgi
KWATERKA (n) DWURURKA (n) CIĘŻARNA (a)

13) - - - I A -
wyżej - tylko introwertyk; niżej ekstrawertyk i introwertyk
WARIAT (n) SĄSIAD (n) FURIAT (n) NAWIAS (a)

15) - - - - I -
zrobił pyf
PALNIK (t) HRABIA (a)
Obserwuj wątek
    • duza_ryba Re: Konkurs Serie - rozstrzygnięcia 04.06.04, 07:07
      Dlaczego pominięto tarmoszenie (pociąg do lubej) ?
      tarmoszenie było przed miętoszeniem, a ma uzasadnienie tak samo dobre
      • widok22 Re: tarmoszenie 04.06.04, 07:37
        duza_ryba napisała:

> Dlaczego pominięto tarmoszenie (pociąg do lubej) ?
        > tarmoszenie było przed miętoszeniem, a ma uzasadnienie tak samo dobre

Tarmoszenie zostało podane o godz. 21.34, czyli już po zakończeniu konkursu -
        chyba, że Forum uzna przedsłowie, wtedy wiele się zmieni, ale tarmoszenie
        miejsce będzie miało zajęte...
        • reptar Re: tarmoszenie 04.06.04, 08:29
          Odnotuj mój głos za uznaniem "przedsłowia". Skoro można być "po słowie", to to,
          co jest przed zaręczynami można nazwać "przedsłowiem". A pociąg jako przenośnia,
          coś, co ma na końcu osiągnięcie celu, w tym wypadku całokształt działań mających
          doprowadzić do zaręczyn - bardzo dobrze mi się tu wpasowuje. Metaforycznie.
          • widok22 Re: przedsłowie 04.06.04, 10:00
            reptar napisał:

> Odnotuj mój głos za uznaniem "przedsłowia". Skoro można być "po słowie", to
            to,
            >
            > co jest przed zaręczynami można nazwać "przedsłowiem". A pociąg jako
            przenośnia
            > ,
            > coś, co ma na końcu osiągnięcie celu, w tym wypadku całokształt działań
            mającyc
            > h
            > doprowadzić do zaręczyn - bardzo dobrze mi się tu wpasowuje. Metaforycznie.

W tygodniku "Karuzela" były kiedyś rysunki małego Kazia - jeśli mowa była o
            przywiązywaniu do czegoś dużej wagi, to na ilustracji był sznurek, duża waga i
            Kazio istotnie coś przywiązywał. Konwencję jasiową odbieram podobnie - mogę
            sobie wyobrazić, że "pracownik fizyczny" to taki, który "wykonuje pracę
            ręcznie", a więc Jasio nazwie go RĘCZNIKIEM.
            I odwrotne rozumowanie autora: kto to jest ręcznik? - ktoś, kto pracuje rękami,
            czyli pracownik fizyczny. Jest pewna konstrukcja, która doprowadza autora do
            określenia słowa RĘCZNIK jako "pracownik fizyczny".
            Jaką konstrukcję może zastosować autor do opisu wyrazu PRZEDSŁOWIE? Nie widzę
            szans na doprowadzenie do "pociągu do ukochanej". Dlatego uważam, że "pociąg do
            ukochanej" nie może być określeniem przedsłowia.
            O ile nie miałem wątpliwości, że GOTOWALKA może być scenerią (widzę dwa motyle
            na blacie mojego biurka - blat biurka jest scenerią zalotów) to w wypadku
            przedsłowia trudno mi zakwalifikować je do emocji, a nie okresu czasu.
            Tak jak odrzucam (nawet w Seriach określenie WIOSNA = pociąg do lubej).
            • jw1969 Re: przedsłowie 04.06.04, 10:12
              Nie upieram się przy swoim przedsłowiu. Zwłaszcza ze autor(ka) też jest
              przeciwko. Oczywiscie głos decydujacy należy do jury, autor namawiając na
              uznanie lub nie wpływa na otrzymane przez siebie punkty - teraz to widzę, po
              tym, jak sam miałem opory przed uznaniem nieautorskiego OSWOBODZICIELA.
            • julesw Re: przedsłowie 04.06.04, 10:17
              Nie wgłębiałem się bardzo w to na ile uznanie czy nie może wpłynąć na mój wynik
              dlatego pozwalam sobie zabrać głos w tej kwestii i zgadzam się z Widokiem.
              Przedsłowie to okres, a czy młodzi mają do siebie pociąg czy nie, to zupełnie
              inna sprawa...
            • reptar Re: przedsłowie 04.06.04, 10:20
              widok22 napisał:

> I odwrotne rozumowanie autora: [ciach]

> Jaką konstrukcję może zastosować autor do opisu wyrazu PRZEDSŁOWIE? [ciach]

To nie jest dobry argument, ponieważ autor nie ma tu nic do gadania, jeśli jest
              uzasadnienie. A "enigmę" autor określiłby jako "sam się domyśl, o co chodzi"?
              Gdyby taki był tok rozumowania autora, to mielibyśmy prędzej "zagadkę" albo
              "zadanie", albo "polecenie". A reklamację autor określiłby jako "za ładna, za
              młoda, za głupia"? A "hokeistę" jako grającą szafę? A "melodyjkę" - wypisując
              skrupulatnie chwyty akurat na dziewięcioliterowe "Yesterday"? A zatem
              uzasadnienie jest. Dla mnie dobre, ale to tylko jeden głos, wiem, więc z siłą
              tylko tego jednego głosu się wstawiam (bezalkoholowo).
              • widok22 Re: przedsłowie 04.06.04, 11:51
                reptar napisał:

> To nie jest dobry argument, ponieważ autor nie ma tu nic do gadania, jeśli
                jest uzasadnienie.

A dla mnie kryterium uznawania-nieuznawania w całym konkursie było właśnie
                takie: czy autor mógłby się zdecydować na takie określenie tego wyrazu w
                prawdziwej krzyżówce. (Praktyczne wykonanie tego kryterium to inna sprawa).

> A "enigmę" autor określiłby jako "sam się domyśl, o co chodzi"?

Sądziłem, że nie i właśnie dlatego początkowo enigma nie została uznana - ale w
                słowniku wyrazów obcych pod hasłem enigma czytamy, że to przestarzale zagadka.
                A więc tak, masz rację:
                > Gdyby taki był tok rozumowania autora, to mielibyśmy prędzej "zagadkę"

a jeśli zagadka i enigma to to samo, to enigmę trzeba było uznać.

A reklamację autor określiłby jako "za ładna, za
                > młoda, za głupia"? A "hokeistę" jako grającą szafę?

Właśnie że... tak, wprawdzie nie w panoramicznej, ale wyobrażam sobie prawdziwe
                krzyżówki z takimi objaśnieniami. Gdy powiedziałem autorce określenia "grająca
                szafa", że podane zostało (nie powiedziałem, kto podał) rozwiązanie HOKEISTA,
                stwierdziła: "niezwykłą wyobraźnię musi mieć ten, kto to podał" ale - tak,
                wyobrażam sobie prawdziwą krzyżówkę z takim objaśnieniem.

A "melodyjkę" - wypisując
                > skrupulatnie chwyty akurat na dziewięcioliterowe "Yesterday"?

Przy tym faktycznie opory miałem największe, bo to tak, jakby każde określenie
                wyrazu 5-literowego mogłoby oznaczać "wyraz". Ale ponieważ konsultacje z
                autorem były w tym wypadku utrudnione, ustawiłem opór przed uznaniem w jednym
                rzędzie z protestami przeciw uznaniu oswobodziciela, a wcześniej pokory,
                ogarka, dery i wielu, wielu innych.

• reptar Re: przedsłowie 04.06.04, 10:46
              widok22 napisał:

> to w wypadku przedsłowia trudno mi zakwalifikować je do emocji, a nie okresu
              > czasu.

Nie chcę być upierdliwy, ale widzę, że nie zostałem zrozumiany.
              Ja tego TEŻ nie podciągam do emocji, tylko odwrotnie - "pociąg" podciągam do
              rangi czegoś, co emocją być nie musi. A o okresie zwanym "lokomotywą historii"
              słyszałeś?
    • jfalek Podziękowanie 04.06.04, 07:29

Niniejszym składam podziękowanie za ogromny wkład pracy włożony przez głównego
      organizatora konkursu "Serie".
      Sam nie wiem jak Ci się to udało. Włożyłeś widoku w to widać dużo serca, o
      czasie na to poświęconym nie wspomnę.
      Konkurs jaki jest każdy widzi.
      Pozwolił znakomicie rozruszć forum, co miało i ma swoje pozytywne efekty w
      ciągłym podnoszeniu atrakcyjności forum oraz w klasyfikacjach na forach
      prywatnych.

Życzę wytrwałości. Fanfar nie mam na składzie, ale może się dorobię kiedyś.

Pozdrawiam

Jędrzej
      • jw1969 Podziękowanie i propozycja 04.06.04, 09:47
        Dołączam do słów uznania i podziękowań pod adresem spiritusmovensa konkursu
        oraz admina za jego wspieranie.
        Ponieważ jest taka koncepcja, żeby na przyszłość klasyfikacja autorów
        powstawałą w oparciu o głosowanie forumowiczów, może byśmy to przetestowali na
        przykładzie wczorajszych określeń? Wiem, że to nie to samo, bo autorzy sa
        znani, ale może warto spróbować?
    • widok22 wyniki cząstkowe (z godz. 8.00) 04.06.04, 07:39
      Jeżeli zostałyby utrzymane rozstrzygnięcia podebatowe, wyniki rundy 8
      wyglądałyby tak:

Wyniki:

1. jw1969 - 62 pkt.
      2. Julesw - 29 pkt.
      3. Reptar - 24 pkt.
      4. Wars10 - 22 pkt.
      5. Piszebzdury - 10 pkt.
      6. Duza_ryba - 9 pkt.
      7. Anika19 - 5 pkt.
      8. Zbista - 4 pkt.
      9-10. Musztardek - 2 pkt.
      Sartam - 2 pkt.

Punktacja autorów:
      1. Qwerty - 20 pkt.
      2-3. Samar - 18 pkt.
      Widok - 18 pkt.
      4. Megalo - 17 pkt.
      5. Mig - 16 pkt.
      6. Harum - 15 pkt.
      7-8. Jolanta Zglińska - 12 pkt.
      jw1969 - 12 pkt.
      9. Barbara Czarnecka - 8 pkt.
      10. Lucbach - 5 pkt.
      11. Kreol - 4 pkt.
      12. Julesw - 3 pkt.
      • widok22 Re: wyniki cząstkowe - korekta 04.06.04, 07:49
        W punktacji autorów nie zostały uwzględnione dwie bardzo ważne osoby -
        przepraszam i naprawiam błąd:
        >
        > Punktacja autorów:
        > 1. Qwerty - 20 pkt.
        > 2-3. Samar - 18 pkt.
        > Widok - 18 pkt.
        > 4. Megalo - 17 pkt.
        > 5. Mig - 16 pkt.
        > 6. Harum - 15 pkt.
        > 7-8. Jolanta Zglińska - 12 pkt.
        > jw1969 - 12 pkt.
        > 9. Tonieja1 - 9 pkt.
        > 10. Barbara Czarnecka - 8 pkt.
        > 11. Uhuhu - 6 pkt.
        > 12. Lucbach - 5 pkt.
        > 13. Kreol - 4 pkt.
        > 14. Julesw - 3 pkt.
    • reptar Re: LEADER 04.06.04, 10:26
      Jeszcze jedno: uznałbym LEADERA. Mistrz z pucharem jest niekwestionowanym
      leaderem. GRAWER podoba mi się bardziej i też bym go ochoczo uznał, ale LEADER
      był wcześniej.
      • widok22 Re: LEADER 04.06.04, 11:21
        reptar napisał:

> Jeszcze jedno: uznałbym LEADERA. Mistrz z pucharem jest niekwestionowanym
        > leaderem. GRAWER podoba mi się bardziej i też bym go ochoczo uznał, ale
        LEADER
        > był wcześniej.

A nie jest tak, że lider (okropnie wygląda ten leader) jest "w trakcie", a nie
        po wszystkim?
        Można być liderem w zawodach, ale czy ktoś, kto już zdobył mistrzostwo, nadal
        nim jest? Ja bym tego nie uznawał, Sartamie, Julesie, JFalku, może Wasz głos
        będzie bardziej bezstronny?
        • julesw Re: LEADER 04.06.04, 12:44
          Mnie się też wydaje, że lider jest w trakcie, a po rozgrywkach czy wyścigu
          zdobywa puchar albo zostaje mistrzem. Jeśli ktoś znajdzie podkładkę, że i po
          wszystkim on ciągle jest liderem (mi się nie udało takiej znaleźć), to chętnie
          będę za, ale póki co jestem na nie.
          • reptar Re: LEADER 04.06.04, 14:25
            A lider w zespole muzycznym? A lider w branży elektronicznej? Lider partii?
            To wszystko są sportowe tabelki w trakcie? Tutaj:
            korpus.pwn.pl/results.php?
            pytanie=lider&lewy=20&prawy=20&maxwynikow=200&sort=Center
            macie nawet liderów protestu i lidera Odnowy w Duchu Świętym.
            • widok22 Re: LEADER 04.06.04, 14:42
              reptar napisał:

> A lider w zespole muzycznym? A lider w branży elektronicznej? Lider partii?
              > To wszystko są sportowe tabelki w trakcie? Tutaj:

Nawet internetowy słownik pwn podaje dwa znaczenia lidera. Ale mistrz z
              pucharem jakoś tylko ze sportem mi się kojarzy. Intencje Autorki (dublet =
              zdobycie mistrzostwa i pucharu) też były sportowe. A grawer wyszedł zza węgła,
              niespodziewanie i zaskakująco celnie. Myślę, że jest na tyle lepszy od leadera,
              że warto go uhonorować.
              Za chwilę wyniki konkursu!
            • julesw Re: LEADER 04.06.04, 15:08
              reptar napisał:

> A lider w zespole muzycznym? A lider w branży elektronicznej? Lider partii?
              > To wszystko są sportowe tabelki w trakcie?

Zaiste są ci oni liderami, ale czy od razu mistrzami?... Śmiem twierdzić, że z
              automatu bycie liderem nie czyni z nich mistrzów.

Mistrz to m.in. człowiek "przewyższający innych biegłością i umiejętnością",
              czy też taki "którego się obiera za wzór, za przewodnika, którego się
              naśladuje, nauczyciel" (pomijam pozostałe znaczenia bo nie znajdują tu
              zastosowania, no chyba że kat :-) w przypadku jednego pana, o którym za chwilę).
              Czy dany lider zespołu lub partii jest wzorem lub przewyższa czymś innych? Z
              pewnością znajdą się głosy, którego tego i owego mogą uznać swym idolem
              (chociaż to kwestia subiektywna), ale nikt mnie nie przekona, żebym np.
              przewodniczącego partii, który ma wiele wspólnego z hasłem nr 9 (konkurs 12)
              uznawał za swego przywódcę duchowego i nauczyciela... A poza tym gdzie puchar?
              No, chyba że wtedy gdy jest incognito...

W tabeli rozgrywek zasady są proste: wygrywasz masz trzy punkty, masz najwięcej
              punktów w trakcie - jesteś liderem, kończysz na pierwszym miejscu - świętujemy
              mistrzostwo.
              • reptar Re: LEADER 04.06.04, 20:35
                Nie chcę przesadzać w mowach obrończych, bo w zasadzie to specjalnie mi
                nie zależy (poza tym sprawa jest już rozstrzygnięta), ale wydaje mi się, że
                trochę mieszasz dwie implikacje z równoważnością. Lider i mistrz to nie synonimy
                - i w tym masz rację - ale związki pomiędzy tymi pojęciami istnieją (podobnie
                jak nie są synonimami "nabiał" i "rodzina", choć można jedno określić drugim).
                Jeśli Juventus Poraż zdobędzie tytuły Mistrza Polski i Zdobywcy Pucharu Polski,
                to będzie wiodącym klubem polskiego futbolu, a "wiodący" to właśnie "lider"
                (prawie synonim!) - i nic więcej. Nie chciałem w to mieszać autorytetów.
                • jfalek Re: LEADER 04.06.04, 22:35
                  reptar napisał:

Inni także dość sporo na temat tego hasła, i bardzo fajnie. Ja nie brałem
                  udziału w żadnej z tych rozgrywek.

Czytam, ale wszystko po fakcie.

Tamże było gdzieś

6) - - - - E -
                  mistrz z pucharem
                  LEADER (n) GRAWER (t) DUBLET (a)

autorskie - DUBLET

Może zaprosić autorkę hasła do dyskusji, jak to jest z tym DUBLETEM.
                  Co ma do powiedzenia w tej sprawie.
                  Mnie się to kojarzy z ligą piłkarską, gdy zespół zdobył mistrzostwo kraju i
                  puchar Polski, to zawsze się mówiło "ustrzelili dublet" Na ogół jest tam
                  wręczany puchar za pucharowe rozgrywki, bo trofeum bardziej klubowe. Oraz
                  medale za mistrzostwo kraju.
                  No tak, ale każdy jest mądry po fakcie, ja też.

A jeśli już mam się opowiadać za którymś z tych dwóch (leader czy grawer), to
                  wybieram LEADER. Dlatego że grawer wcale nie musi być mistrzem grawerstwa, a
                  puchar wykonać potrafi i owszem, niekoniecze zaraz coś wspaniałego. Chyba że
                  potraktujemy to bardzo prozaicznie, na ogół każdy grawer posiada tytuł mistrza
                  w zawodzie nadanego przez jakąś tam izbę rzemieślniczą. Czy nie znacie
                  kiepskich mistrzów w jakimś zawodzie. Mistrz MISTRZOWI nierówny.

JF
                  • widok22 LEADER czy GRAWER 05.06.04, 09:07
                    Odnotujmy to w kronikach, bo gdyby w przyszłości została powołana jakaś Wysoka
                    Komisja, niechże przyjrzy się "mistrzowi z pucharem".
                    JFalek, Julesw, Reptar i Widok - powiedzmy, że rozkład głosów jest 2:2, ale,
                    jak mniemam, żaden z wymienionych jurorów nie stawia sprawy "na ostrzu noża".
                    Przyjęcie formuły, że grę traktujemy z pewnym ;) nie wydaje się dobrym
                    rozwiązaniem. Pozostaje ścieżka urzędowa - nawet jeśli szaradziarstwo sportowe
                    nie zyska popularności piłki nożnej. Ale - gimnastyka sportowa - ze swoimi
                    ćwiczeniami na rebusie i na równoważni - też nie ma tylu kibiców.
    • julesw Dodatkowy postulat 04.06.04, 10:29
      Do postulatu Reptara, by przy prezentacji wyników podawać rozwiązania autorskie
      oraz nieautorskie, ale zaliczone, dołączam też prośbę o podawanie, ile punktów
      przypadło za dane słowo. Wiem Widoku, że i tak masz dużo na głowie (za co Cię
      podziwiam i dziękuję), ale ułatwi to po prostu weryfikację wyników. W tej
      chwili nawet przy sortowaniu od najstarszego, przy tylu nieuznanych
      rozwiązaniach, jest czasem dosyć ciężko się doliczyć, a Ty Widoku i tak masz te
      dane, więc nie powinien to być duży kłopot.
      • widok22 Re: Dodatkowy postulat 04.06.04, 11:27
        julesw napisał:

> Do postulatu Reptara, by przy prezentacji wyników podawać rozwiązania
        autorskie
        >
        > oraz nieautorskie, ale zaliczone, dołączam też prośbę o podawanie, ile
        punktów
        > przypadło za dane słowo.
        Nie ma problemu, jak tylko Wysokie Forum Konkursowe podejmie decyzję co do
        PRZEDSŁOWIA i ew. LEADERA, bo zdaje się inne tak-nie zostały zaakceptowane.
      • widok22 Emocjonujące minuty 05.06.04, 09:11
        Najbardziej emocjonujące minuty w Serii 12 i 13:

Seria 12:

20.02. niezapominajka (Lucbach) - 1 pkt. zdobywa jw1969
        20.02. Fozzie (jw1969) - 2 pkt. zdobywa Musztardek
        20.03. lepperiada (Julesw) - 3 pkt. zdobywa jw1969
        20.05. star (Kreol) - 4 pkt. zdobywa Zbista
        20.06. smoking (Barbara Czarnecka) - 5 pkt. zdobywa Julesw
        20.07. ludzie (Jazd i Ahaba) - 6 pkt. zdobywa jw1969
        20.09. Terakowska (Widok) - 7 pkt. zdobywa jw1969
        20.24. runway (Qwerty) - 8 pkt. zdobywa jw1969
        20.30. aluzja (Mig) - 9 pkt. zdobywa Julesw za rozw. enigma
        20.39. stancja (Samar) - 10 pkt. zdobywa Piszebzdury
        20.41. dublet (Jolanta Zglińska) - 11 pkt. zdobywa jw1969 za rozw. grawer
        20.45. ogniskowa (Megalo) - 12 pkt. zdobywa jw1969
        20.46. pracuś (Harum) - 13 pkt. zdobywa Reptar
        21.16. "czas minął", (jak się później okazało)
        21.23. Scrabble (Uhuhu) odkrywa Julesw
        21.35. miętoszenie (Tonieja1) odkrywa Julesw (ale wczesniej Duza_ryba podaje
        tarmoszenie),
        22.00. psi (Reptar) odkrywa Uhuhu

Seria 13

20.02. nabiał (Jolanta Zglińska) - 1 pkt. zdobywa Reptar
        20.03. konar (Harum) - 2 pkt. zdobywa Sartam
        20.04. ratusz (Barbara Czarnecka) - 3 pkt. zdobywa Reptar
        20.04. tango (Lucbach) - 4 pkt. zdobywa Julesw
        20.04. wytrych (Megalo) - 5 pkt. zdobywa Anika19
        20.05. Ludwik (Uhuhu) - 6 pkt. zdobywa jw1969
        20.07. pedagog (Mig) - 7 pkt. zdobywa Reptar
        20.13. kamera (Samar) - 8 pkt. zdobywa jw1969
        20.16. zeszyty (Tonieja1) - 9 pkt. zdobywa Duza_ryba
        20.29. samowyzwalacz (jw1969) - 10 pkt. zdobywa Wars10 za rozw. oswobodziciel
        20.30. Yesterday (Widok) - 11 pkt. zdobywa Julesw za rozw. melodyjka
        20.31. Hrabia (Qwerty) - 12 pkt. zdobywa Wars10 za rozw. palnik
        21.16. "czas minął", (jak się później okazało)

Trzy zagadki w serii 13 nie zostały rozwiązane.
        • reptar Re: Emocjonujące minuty 05.06.04, 21:01
          Widoku, to zestawienie jest REWELACYJNE! Idealne! I wiele innych pozytywnych
          przymiotników! Dzięki!
          • julesw Re: Emocjonujące minuty 06.06.04, 16:15
            Tak, zestawionko jest super!
            Wielki Dzięki Widoku za to oraz wszystkie inne!
    • julesw Wnioski w kwestii formalnej 04.06.04, 10:42
      Jak widać po wczorajszym wydaniu przy tylu hasłach jest niezły zamiąch,
      zwłaszcza w kwestii uznania lub nie. Dobrze by było tę kwestię zweryfikować, by
      na przyszłość szybko i sprawnie weryfikować.

Wniosek 1.
      Może np. ustalić komisję w składzie autor, Widok i postronny ławnik, która
      będzie na bieżąco (o ile to możliwe) weryfikować (na zasadzie głosowania za i
      przeciw), czy uznać proponowane rozwiązanie nieautorskie, czy też nie.

Wniosek 2.
      Byłbym też za narzuceniem z góry czasu w jakim trwa konkurs, bo jak widać,
      uznanie lub nie jednego hasła wpływa na zaliczenie odgadniętych później
      (nierzadko autorskich!). Licytujmy się po prostu 2 godz. i już! W międzyczasie
      niech Widok podaje tylko, czy dane rozwiązanie jest autorskie (jeśli tak , to
      tego hasła dalej nie odgadujemy). Po 22-ej (czy też 12-ej) wcześniej powołana
      Wielka Komisja Konkursu Serie zdecyduje szybko i sprawnie, czy rozwiązania
      nieautorskie uznać (lub które z nich uznać), czy nie.

Co Wy na to?
    • widok22 Wyniki - Serie 12 i 13 04.06.04, 14:44
      Nagrody wygrywają: jw1969

oraz w punktacji autorów: Qwerty

Fanfary!

Wyniki:

1. jw1969 - 62 pkt.
      2. Julesw - 29 pkt.
      3. Reptar - 24 pkt.
      4. Wars10 - 22 pkt.
      5. Piszebzdury - 10 pkt.
      6. Duza_ryba - 9 pkt.
      7. Anika 19 - 5 pkt.
      8. Zbista - 4 pkt.
      9-10. Musztardek - 2 pkt.
      Sartam - 2 pkt.

Punktacja autorów:

1. Qwerty - 20 pkt.
      2-3. Samar - 18.pkt.
      Widok - 18 pkt.
      4. Megalo - 17 pkt.
      5. Mig - 16 pkt.
      6. Harum - 15 pkt.
      7-8. Jolanta Zglińska - 12 pkt.
      jw1969 - 12 pkt.
      9. Tonieja1 - 9 pkt.
      10. Barbara Czarnecka - 8 pkt.
      11. Uhuhu - 6 pkt.
      12. Lucbach - 5 pkt.
      13. Kreol - 4 pkt.
      14. Julesw - 3 pkt.

Gratulacje!!

Rozwiązania autorskie: Seria 12 - Poziomo: 1. ludzie, 2. pracuś, 3. Ψ, 4.
      stancja, 5. Fozzie, 6. dublet, 7. star, 8. Terakowska, 9. lepperiada, 10.
      ogniskowa, 11. miętoszenie, 12. niezapominajka, 13. aluzja, 14. smoking, 15.
      runway, 16. Scrabble.
      Seria 13 - Pionowo: 1. Yesterday, 2. konar, 3. Babilon, 4. kamera, 5.
      samowyzwalacz, 6. nabiał, 7. tango, 8. wytrych, 9. pedagog, 10. ciężarna, 11.
      ratusz, 12. zeszyty, 13. nawias, 14. Ludwik, 15. Hrabia.

• widok22 Wyniki konkursu Serie 04.06.04, 14:49
      Zwycięzcą konkursu Serie - w obu klasyfikacjach!!!) - został jw1969.

jw1969 otrzymuje wszystkie nagrody konkursu, którymi są: Fioletowa krowa,
      Cesarz i Matylda.

Brawa, brawa!

Wyniki konkursu Serie:

1. jw1969 - 201 pkt.
      2. Uhuhu - 151 pkt.
      3. Reptar - 117 pkt.
      4. Sartam - 110 pkt.
      5. Julesw - 97 pkt.
      6. Duza_ryba - 76 pkt
      7. Ahaba - 74 pkt.
      8. Tonieja1 - 43 pkt.
      9. Zbista - 40 pkt.
      10-12. Anika19 - 36 pkt.
      Karl42 - 36 pkt.
      Wars10 - 36 pkt.
      13. Jfalek - 13 pkt.
      14-15. Piszebzdury - 10 pkt.
      Taddy01 - 10 pkt.
      16. Megalo - 4 pkt.
      17. Musztardek - 2 pkt.

Punktacja autorów:

1. jw1969 - 96 pkt.
      2. Reptar - 82 pkt.
      3. Widok - 72 pkt.
      4. Samar - 69 pkt.
      5. Uhuhu - 61 pkt.
      6. Lucbach - 57 pkt.
      7. Harum - 53 pkt.
      8. Julesw - 52 pkt.
      9. Mig - 50 pkt.
      10-11. Megalo - 49 pkt.
      Tonieja1 - 49 pkt.
      12. Aborygyn - 46 pkt.
      13. Qwerty - 45 pkt.
      14. Kobak - 40 pkt.
      15. Kreol - 38 pkt.
      16-17. Barbara Czarnecka - 35 pkt.
      Jazd i Ahaba - 35 pkt.
      18. Misiek - 30 pkt.
      19. Taddy01 - 21 pkt.
      20. Magik - 18 pkt.
      21. Gryf - 14 pkt.
      22. Zolajer - 13 pkt.
      23. Jolanta Zglińska - 12 pkt.

Bardzo dziękuję za udział wszystkim uczestnikom - należą się Wam wielkie słowa
      uznania.
      Dziękuję Autorom za ciekawe zagadki - tym, którzy ujawnili swoje nazwiska i
      stałe nicki i pseudonimy, tym znanym i lubianym, którzy wystąpili w Seriach pod
      nowymi pseudonimami i debiutantom, którzy wnieśli do konkursu dużo nowego.
      Dziękuję wszystkim, którzy pomagali jurorować - to trudne zadanie.
      I specjalne podziękowania dla Reptara za pieczę i gościnę, dla Uhuhu, że
      rozpoczął wątek podsumowujący rok 2003 i dla Megalo, za odkrycie "niepodobna".

Brawa, brawa!
      Brawa, brawa!
      Brawa, brawa!
      • jfalek Re: Wyniki konkursu Serie 04.06.04, 15:06
        widok22 napisał:

> Zwycięzcą konkursu Serie - w obu klasyfikacjach!!!) - został jw1969.

Gratulacje. I nic więcej aby nie zapeszyć... ;)

To już bliziutko.

> Dziękuję Autorom za ciekawe zagadki - tym, którzy ujawnili swoje nazwiska i
        > stałe nicki i pseudonimy, tym znanym i lubianym, którzy wystąpili w Seriach
        > pod nowymi pseudonimami i debiutantom,

Nowymi pseud..... , dobre ;)

He, he, 13 punkcików dla mnie. Fajna sumka, dobrze rokuje :)))
        Sam już nie wiem ile razy tam brałem udział.

A czy możesz podać także jakąś statystykę ile razy kto podał swoje hasło, także
        jakąś średnią statystyczną, pkt zdobyte w serii/ lista obecności (suma ile razy
        kto uczestniczył w serii).
        Czy to coś pokaże także? Jeśli możesz to poproszę :)

FJ
        • widok22 Re: Wyniki konkursu Serie 05.06.04, 09:10
          jfalek napisał:
          >
          > He, he, 13 punkcików dla mnie. Fajna sumka, dobrze rokuje :)))

Też tak myślę ;)
          >
          > A czy możesz podać także jakąś statystykę ile razy kto podał swoje hasło,
          także
          >
          > jakąś średnią statystyczną, pkt zdobyte w serii/ lista obecności (suma ile
          razy
          >
          > kto uczestniczył w serii).

Nie prowadzę takich statystyk, ale parę tematów pokaże się jeszcze w
          wątku "Podsumowanie"
      • julesw Re: Wyniki konkursu Serie 04.06.04, 15:13
        Tak, wielkie gratulacje dla jw1969. Jak dołączyłeś, konkurs od razu zyskał inny
        wymiar!
        • glory77 Re: Wyniki konkursu Serie 04.06.04, 15:22

I ja biję brawa dla jw1969 :D
          Powodzenia w Warszawie!!!

Pozdrawiam,
          glory77

...jeszcze nie rozumiem
          nie rozumiesz ty
          czemu chcemy ciągle blisko być...
          • megalomaniac Słów kilka... 04.06.04, 18:55
            Gratuluję zwyciezcy,
            autorom ciekawych zagadek!

a nader wszystko widokowi22, za pomysł, realizację, zaliczanie i niezaliczanie
            nieuatorskich rozwiązań, liczenie punktów, za bycie punktualnym, za poczucie
            humor i...!;-)

p.s.
            widoki są coraz lepsze:-)))

howgh!
          • jw1969 Re: Wyniki konkursu Serie 04.06.04, 21:33
            Nie przesadzajcie, miałem sporo szczęścia – a to ktoś nie mógł wziąć udziału w
            którejś z edycji, a to reptarowy grzyb został odgadnięty minimalnie po czasie.
            Emocji było sporo, a świetnych określeń starczyłoby na parę hocków-klocków i
            Małych Jasiów. Dziękuję wszystkim za wspólną superzabawę!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka