Dodaj do ulubionych

Pelplin zaprasza

11.08.12, 07:28
Miejski Ośrodek Kultury w Pelplinie oraz Gdański Klub Szaradzistów Neptun zapraszają 1 września br. o godz. 12 na XIV Szaradziarskie Mistrzostwa Pelplina pod hasłem "Wracamy do szkolnej Ławy". Turniej odbędzie się w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie przy ul. Kościuszki 2a.
Zgłoszenia przyjmuje i informacji udziela Zdzisław Waśniewski, tel. 503765282. mail: adriano59@wp.pl
Obserwuj wątek
    • ab-in Re: Pelplin zaprasza 01.09.12, 21:15
      Poproszę o zadania jak mój constans... wróć, stały ;) adres mailowy:
      tpokzsib96c@wp.pl.
    • pau_103 Re: Pelplin zaprasza 02.09.12, 02:38
      XIV Mistrzostwa Szaradziarskie Mistrzostwa Pelplina pod hasłem „Wracamy do szkolnej ławy”
      - 1 września 2012 r.
      Turniej składał się z 2 rund:
      - 1 runda 90 minut (2 h lekcyjne), tematyczna, 39 zadań odświeżających wiedzę z poszczególnych przedmiotów szkolnych, punktacja stopniowana, do zdobycia 130 punktów;
      - 2 runda 45 minut (1 h lekcyjna), krótkie zadanka z punkatacją dwustopniową 2 pkt. (5 pkt. w przypadku 4 ostatnich zadań) lub 0 pkt. za jakikolwiek bład w zadaniu, do zdobycia 64 punkty.
      Klasyfikacja:
      1 Radoń Marcin – Kraków 138
      2 Rogowski Rafał – Pabianice 133
      3 Ketner Przemysław - Józefów 125
      4 Warwas Agnieszka - Poznań 124
      5 Ketner Anna Maria - Józefów 109
      6 Łojewski Piotr – Poznań 108
      7 Wiśniewski Tomasz - Chełmża 106
      8 Pieczyński Zbysław – Śrem 96
      9 Wróblewski Eugeniusz - Inowrocław 89
      10 Boniecki Andrzej – Toruń 84
      11 Górski Jacek – Gdańsk 81
      12 Figlarowicz Małgorzata - Gdańsk 75
      13 Kraskowska Bożena - Krusze 70
      14 Antczak-Kęsy Małgorzata - Pyzdry 65
      15 Łojewski Michał – Poznań 65
      16 Koczarski Stefan – Szczecin 64
      17 Pączek Małgorzata – Gdańsk 61
      18 Wolska Dorota - Długi Kierz 54
      19 Pietkiewicz Aleksandra - Bydgoszcz 54
      20 Norwajszas Mirosław - Szczecin 52
      21 Chylewski Marian – Grudziądz 52
      22 Smółka Janina – Gdańsk 49
      23 Kulescha-Kopeć Irena - Gdynia 47
      24 Kołodziejski Marcin - Brodnica 43
      25 Sulerzycki Adam - Grudziądz 42
      25 Nyka Andrzej – Brodnica 42
      25 Trojanowski Tomasz - Gdańsk 42
      28 Gołęcki Wojciech - Inowrocław 41
      28 Biszczak Stanisław - Czarna Woda 41
      30 Panek Mirosława - Sierakowice 40
      31 Górowski Sylwester - Gdynia 39
      31 Warnke Mariusz - Tczew 39
      33 Kołodziejski Henryk - Brodnica 33
      33 Bugajna Elżbieta – Ramleje 33
      35 Kamiński Wiktor – Brodnica 29
      36 Kamiński Witold – Gdańsk 28
      37 Dawidowska Anna - Sierakowice 27
      37 Warnke Waldemar - Pelplin 27
      39 Zimny Franciszek - Nowe 25
      40 Oziembłowski Andrzej - Gdynia 11
      41 Ciechacki Roman - Brodnica 5
      W przypadku równej liczby punktów o wyższym wiejscu (w obrębie 1-20) decydowała 2 runda.
      Zadania powinny niebawem ukazać się na stronie "Rozrywki".
      Alternatywa dla "niecierpliwych" to adres - faucyn@wp.pl
      Pozdrawiam
      Grzegorz
      • rewizor Re: Pelplin zaprasza 03.09.12, 08:30
        W związku z powstałymi - po rozwiązaniu zadań - wątpliwościami, jak nazywa się mieszkaniec pewnego powiatowego miasteczka w woj. kujawsko-pomorskim, sięgnąłem do żródła: Słownik nazw miejscowości i mieszkańcców, PWN 2007. Słownik jako poprawne podaje formy: SĘPÓLNO KRAJEŃSKIE - SĘPOLEŃSKI, SĘPOLNIANIN (-NKA).
        • totet Re: Pelplin zaprasza 03.09.12, 22:37
          Niestety, tak to już jest, że zarówno autor podczas procesu twórczego, jak i jury w czasie turnieju, dokładając tzw. należytej staranności, nie są w stanie przewidzieć różnorakich wariantów pisowni i posiadać wszystkich możliwych źródeł. A w tych istnieją wciąż spore rozbieżności, nawet jeżeli chodzi tylko o różne dzieła wydane przez PWN. Nie dysponuję akurat wskazanym źródłem, więc trudno mi ten przypadek skonfrontować. Jednakże mogę dodać, że jury dołożyło starań, aby ten przypadek jak i kilka innych zweryfikować przed podjęciem swoich decyzji, bowiem podczas pracy dysponowało dostępem do Internetu.
          Staje się to pewnie powoli normą, bowiem dzięki powszechności bezprzewodowego dostępu do sieci to rozwiązanie lepsze niż np. wożenie w bagażniku góry papierowych słowników.
          Tak się złożyło, że tego hasła nie ma w "Wielkim Słowniku Ortograficznym" pod red. Polańskiego (częste źródło jurorów na turniejach), ani w ogóle nie da się znaleźć w Portalu Wiedzy PWN. Aczkolwiek zarówno strona www.sjp.pl (powołuje się na "Słownik ortograficzny języka polskiego" T. Karpowicza) oraz "Słownik nazw własnych" PWN pod red. Jana Grzeni podaje wyłącznie formę SĘPÓLNIANIN.
          Nie pierwszy to raz pojawiają się wątpliwości, może te kolejne przypadki staną się przyczynkiem do dyskusji, czy można jeszcze coś zmienić i poprawić w tej kwestii. Jednak niezależnie od pojawiających się ciągle nowych źródeł słownikowych oraz technologii komunikacyjnych obawiam się, że zapis regulaminowy o podejmowaniu ostatecznej decyzji przez jury mimo wszystko chyba pozostanie niezmienny...
    • uhuhu Gratulacje 06.09.12, 08:22
      Jestem pod wrażeniem tegorocznych zestawów zadań rozwiązywanych w Pelplinie. Nie dość, że są ciekawe, pomysłowe, przeróżnorodne, to jeszcze elegancko pospinane tematycznie. Przemyślane to wszystko i robi wielkie wrażenie. Brawo, Grzegorzu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka