Dodaj do ulubionych

Mistrzostwa Lublina 2012

08.12.12, 20:20
Już piętnaste ;)
Oto wyniki:
1. Maciej Gąska - 84
2. Marcin Radoń - 81
3. Adam Biniszewski - 69
4. Arkadiusz Dybała - 68
5. Anna Maria Ketner - 62
6. Andrzej Gołębiewski - 58
7. Dawid Kupiec - 56
8. Tadeusz Najs - 52
9. Zdzisław Łoś - 50
10. Danuta Kwaszczyńska - 50
11. Przemysław Ketner - 48
12. Krzysztof Lipski - 45
13. Agnieszka Wrona - 40
14. Janusz Kwiatek - 40
15. Tadeusz Bryda - 35
16. Tadeusz Naftyński - 30
17. Adam Kędzior - 27
18. Zenon Małyszek - 23
19. Romuald Radziejewski - 6
20. Marek Kukuryka - 3
Trochę statystyk:
I runda: max. 51 pkt, 50 minut
II runda: max. 65 pkt, 60 minut
Swoistym novum na turnieju był tzw. joker pozwalający /w określonym czasie/ poznać jedno ze słów w zestawach.
Obserwuj wątek
    • yksy31102 Re: Mistrzostwa Lublina 2012 08.12.12, 21:26
      Gratulacje dla zwycięzcy :-)
      Pojechałem, bo nadarzyła się okazja niekierowania w tych zmiennych zimowych aurach
      Zadania: jedno mi się podobało - półprzymrużka z ostatniej strony II rundy (nie było niepowtarzalnej jolki bez czarnych pól za 10 pkt. bez stopniowania punktacji).
      Czas pisania: zacytuję hasło jednej z krzyżówek "blaszane zegarki" (jeden w II rundzie zaczął się spieszyć mniej więcej o 8 minut).
      Nagrody: były.
      Catering: też (taka zupa na 3 litery).
      System sprawdzania: ominęła mnie zasada - im więcej błędów, tym wyższa punktacja. Nie umniejszając - rzecz jasna - sukcesu wiktorów.
      Czas sprawdzania: tym razem zegarek zwolnił.
      Podpowiedzi: co kto chciał - była szansa na punkty ujemne. Żałuję, że nie skorzystałem ;-(
      • ygrek1980 Re: Mistrzostwa Lublina 2012 08.12.12, 22:00
        yksy31102 napisał:
        > Zadania: jedno mi się podobało - półprzymrużka z ostatniej strony II rundy (nie
        > było niepowtarzalnej jolki bez czarnych pól za 10 pkt. bez stopniowania punkta
        > cji).
        W zasadzie to nie była półprzymrużka. Zacytuję autora: "Wyrazy określono w sposób tradycyjny, po małojasiowsku, hetmańsku, atamańsku i w różny inny sposób". I wszystko jasne :-)
        Pozostałe zadania typowe dla Lublina: krzyżówki z hasłami poziomymi powiązanymi tematycznie (sztuk 7), jolki z lakonicznymi określeniami (wycieczka - EKSKURS, część jamy brzusznej - PODŻEBRZE), zadania z jednostopniową punktacją. Dla mnie bomba :-)
        • yksy31102 Re: Mistrzostwa Lublina 2012 09.12.12, 01:15
          ygrek1980 napisał:

> Dla mnie bomba :-)

...ZEGAR(k)OWA
        • yksy31102 Re: Mistrzostwa Lublina 2012 09.12.12, 01:39
          ygrek1980 napisał:

> W zasadzie to nie była półprzymrużka. Zacytuję autora: "Wyrazy określono w spos
          > ób tradycyjny, po małojasiowsku, hetmańsku, atamańsku i w różny inny sposób".

Dzięki za uszczegółowienie. Moja praca "przypadkiem" nie opuściła murów szkoły, więc cytować nie mogę ;-)
      • yksy31102 W uzupełnieniu 09.12.12, 17:58
        Po rozdaniu sprawdzonych zadań I rundy Organizator poprosił, by uczestnicy zweryfikowali sprawdzone przez Niego prace. Po II rundzie takiej możliwości już nie było. Prace zostały rozdane, a wyniki ustalone (cokolwiek to słowo znaczy...) i odczytane.
        A jak były sprawdzane prace? - to słodka tajemnica Organizatora. Mam przed sobą pracę z zadaniem wycenionym na 8 punktów na 8 możliwych, w której pierwszy wpisany wyraz poziomy to MAKROOBIEG, drugi to SARUNELA, a jeden z pionowych to ROLISBURY (rozwiązanie autorskie to MARSZOBIEG, KARUZELA, SALISBURY). Przy punktacji 8-4-1 to zadanie powinno być za 0, a uczestnik otrzymał 8. Przy takich zasadach punktowania Każdy mógł zająć Każde miejsce. Ja popełniłem o jeden błąd mniej i otrzymałem punktów całe 1. Stąd moja konkluzja - w Lublinie należy popełniać błędy, a będzie się docenionym. Tyle, że ta zasada dotyczy wybranych, a których - to kolejna słodka tajemnica Organizatora.
        Ten turniej jest bardziej losowy niż drużynowka w Kuklówce! Odnoszę wrażenie, że ten mecz był ustawiony!!!

A tak na marginesie nie należy wierzyć znajomym, Panie Organizatorze. Jeden z wpisywanych w zawodach tytułów to Wielka miłość Balzaka, a nie "Balzaca", jak się dowiedział Autor. Ja wykorzystałem dżokera dla tegoż właśnie Balzaca, a był to błąd (podyktowany przez Autora, ale jednak błąd), więc zgodnie z zasadami fair play kategorycznie domagam się odjęcia mi punktów.

Żeby nie być posądzanym, podaję kolejne źródła:
        Jerzy Marchewka, Film polski A-Z, Toruń 2005, strona 67.
        Wikipedia Wielka miłość Balzaka.
        • realinho Re: W uzupełnieniu 09.12.12, 18:39
          yksy31102 -mam do Ciebie prośbę,jeżeli piszesz o Mistrzostwach Lublina nie mieszaj w to wszystko Drużynowego Turnieju Szaradziarskiego w Kuklówce.Tak będzie najlepiej...
          • yksy31102 Prośba do Admina 09.12.12, 19:41
            Zwracam honor!

Uprzejmie proszę Admina o usunięcie zapisu:
            "Ten turniej jest bardziej losowy niż drużynowka w mhmhmhmh!"
            z mojego poprzedniego wpisu.
            • reptar Re: Prośba do Admina 09.12.12, 20:28
              Admin nie ma takiej władzy, żeby modyfikować to, co ktoś inny napisał i wysłał na forum.
              Myślę, że Twoje "Zwracam honor!" w zupełności wystarczy.
        • reptar Re: W uzupełnieniu 11.12.12, 11:13
          yksy31102 napisał:

> A tak na marginesie nie należy wierzyć znajomym, Panie Organizatorze. Jeden z wpisywanych w zawodach tytułów to Wielka miłość Balzaka, a nie "Balzaca", jak się dowiedział Autor.

> Żeby nie być posądzanym, podaję kolejne źródła:
          > Jerzy Marchewka, Film polski A-Z, Toruń 2005, strona 67.
          > Wikipedia Wielka miłość Balzaka.

A jeśli kogoś i to nie przekonuje, to można jeszcze sprawdzić na ekranie (od 0:11 do 0:14).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka