uhuhu 16.07.04, 09:03 Zostawiamy liberała i konserwatystę w spokoju i bierzemy się za przejście nr 2: proszę bardzo, z centrum na peryferia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uhuhu Re: CENTRUM - PERYFERIA (syzygia nr 2) 16.07.04, 09:08 CENTRUM (ent) PENTALOG (alo) KALORYFER (ryfer) PERYFERIA 5 + (7 x 3) = 26 - 4(crum)- 2(pg) - 1(k) - 4 (peia) = 15 pkt Kto da więcej? ;-) Odpowiedz Link
uhuhu Re: przy okazji pytanie do komputerowców 16.07.04, 10:03 Ciekawi mnie jeszcze, czy da się napisać algorytm na program wyszukujący najlepiej punktowane przejście między dwoma zadanymi słowami. A co do przejścia, które wrzuciłem wyżej, to przepraszam - od razu chciałem ustawić w miarę wysoki próg do pokonywania, i jak teraz myślę nad tym przykładem, to nie mam żadnego pomysłu, jak ruszyć te słowa, żeby uzyskać większą punktację :-/... Odpowiedz Link
reptar Re: przy okazji pytanie do komputerowców 16.07.04, 10:59 uhuhu napisał: > Ciekawi mnie jeszcze, czy da się napisać algorytm na program wyszukujący > najlepiej punktowane przejście między dwoma zadanymi słowami. Myślę, że w pewnym przybliżeniu to się da. Ale tylko w pewnym przybliżeniu. To problem trochę podobny do ziarnek na szachownicy - pamiętacie? na pierwszym polu jedno ziarnko, na drugim dwa, na trzecim cztery, na czwartym osiem - ile będzie na ostatnim? Tu idzie dużo szybciej: na pierwszym polu LIBERAŁ na drugim... no właśnie, już tu trzeba zacząć robić ograniczenia; powiedzmy, że algorytmera interesują syzygie co najmnie czteroliterowe - wtedy na drugim ma: DELIBERACJA, KALIBER, KOLIBER, KOLIBEREK, IBERYSTKA, IBERYSTYKA, IBERYSTA, HIBERNA, HIBERNACJA, RAJZEFIBER, FIBEROSKOP, GIBERELINA, NEOLIBERALIZM, PANIBERYZM... to dopiero skromny początek, wyrazy z pierwszymi dwiema cząstkami ?LIBE i IBER. A przypomnę, że już było zawężenie rozważań do czwórek. Czy ktoś zagwarantuje, że nie będzie lepszego rozwiąznia z syzygią trzyliterową? Skoro LIBERAŁ pączkuje w takim tempie, to ileż odgałęzień dałby KONSERWATYSTA; ile dadzą na "trzecim polu" FIBEROSKOP (te wszystkie -skopie) czy IBERYSTA (te wszystkie -staty)! Tu już dochodzimy do przeładowania. Ciąć niektóre z nich? Dobra, ale jak? Przecież nie wiadomo, czy lepiej rokuje PANIBERYZM, GIBERELINA czy KOLIBER - na tym etapie brak jeszcze podstaw do prognoz. A zatem... hmmm... można by spróbować robić ograniczenia - syzygie co najmniej czteroliterowe, ciąg długi najwyżej na pięć wyrazów (trzy ogniwa), a procedurę zapuścić z obu stron (od konserwatysty drugie "pole", od liberała drugie "pole", a potem szukać tego środkowego)? Chyba tylko tak bym się porwał na słońce... Odpowiedz Link
jw1969 Daję mniej, ale ładne słówka... 16.07.04, 11:05 ...a może ktoś wykorzysta jakiś fragment? CENTRUM (trum) TRUMNIARZ (umnia) KALUMNIA (alu) HALUCYNOGEN (Lucy) LUCYFER (yfer) PERYFERIA Na plusie 5+7*3=26 Na minusie sporo 4+17+21, czyli netto +5 punktów Poza tym problem z LUCYFEREM - czy można go małą literą? Odpowiedz Link
widok22 19? 16.07.04, 11:23 CENTRUM (cen) (trum) INSTRUMENT (ins) (ment) MENTOL (ol) (ment) ATRAMENT (atra) GERIATRA (g) (eria) PERYFERIA Na plusie 4+7*4=32 Na minusie 4 (za ogniwa) i 3 + 3 + 2 + 1 = 13, czyli netto +19 punktów Odpowiedz Link
widok22 Re: 19? = 14 16.07.04, 11:45 sorry, ale jeszcze trzeba peryf odjąć > > Na plusie 4+7*4=32 > Na minusie 4 (za ogniwa) i 3 + 3 + 2 + 1 + 5 = 13, czyli netto +14 punktów Co chyba jest jednak wyżej niż wyjściowa 15, którą jeszcze czeka obciążenie minusami za ogniwa. Odpowiedz Link
totet Re: 19? = 14 16.07.04, 12:54 CENTRUM - ent - SENTENCJA - encja - DYFERENCJAŁ - yfer - PERYFERIA 3x7+5-2-12 = 12 pkt. Gorzej, ale chyba przyzwoicie. Może jeszcze uda się coś komuś zmienić? Odpowiedz Link
reptar Re: Daję mniej, ale ładne słówka... 16.07.04, 13:00 jw1969 napisał: > Poza tym problem z LUCYFEREM - czy można go małą literą? Można: so.pwn.pl/slowo.php?co=lucyfer Odpowiedz Link
uhuhu Re: 13 punktów (za najsłabsze ogniwa) :) 16.07.04, 12:05 Tak właśnie czekałem, czy ktoś zauważy... ;-))) Zapomniałem o ogniwach. Czyli mój wynik = 13 :)) Odpowiedz Link
jw1969 Też 13 punktów, ale rozwojowe? 16.07.04, 12:47 CENTRUM (-c,um) (entr) ENTROPIA (opia) KSEROKOPIARKA (-kse, rka) (roko) ROKOSZ (kosz) KOSZER (szer) SZERYF (eryf) PERYFERIA (-p,eria) 7*4+4=32 na plusie, 5(ogniwa)+14(litery) na minusie = 13 A rozwojowe, bo może istnieje zamiennik kserokopiarki - np. kserokopiarz? Odpowiedz Link
widok22 Re: 13 rozwojowe = 17? 16.07.04, 12:58 jw1969 napisał: > CENTRUM (-c,um) > (entr) > ENTROPIA > (opia) > KSEROKOPIARKA (-kse, rka) > (roko) > ROKOSZ > (kosz) > KOSZER > (szer) > SZERYF > (eryf) > PERYFERIA (-p,eria) > > 7*4+4=32 na plusie, 5(ogniwa)+14(litery) na minusie = 13 > A rozwojowe, bo może istnieje zamiennik kserokopiarki - np. kserokopiarz? A jeżeli zamiennikiem kserokopiarki będzie STROP? > > CENTRUM (-c,um) > (entr) > ENTROPIA (ia) > (opia) > STROP > (stro) > PERIASTRON (-p, -n) > (eria) > PERYFERIA (-peryf) > 7*4+4=32 na plusie, 3(ogniwa)+12(litery) na minusie = 17 Odpowiedz Link
reptar Re: 13 rozwojowe = 17? 16.07.04, 13:03 widok22 napisał: > > ENTROPIA (ia) > > (opia) > > STROP Tu jest błąd - syzygią będzie tylko (op). Odpowiedz Link
widok22 Re: 13 rozwojowe = 17? 16.07.04, 13:09 > widok22 poprawia: > > > > ENTROPIA (ia) > > > (trop) > > > STROP > natomiast czy uznać można periastron (słownik podaje zob. peryastron), czyli i = y, a to - jak wiadomo - jest do bani ;) A co z feriami? (Nie odważyłem się dać rozwiązania z "tralala", ale ferie są chyba w porządku). Odpowiedz Link
reptar Re: 13 rozwojowe = 17? 16.07.04, 13:13 widok22 napisał: > natomiast czy uznać można periastron (słownik podaje zob. peryastron), czyli Zob. nie dyskwalifikuje wyrazu. Zob. odsyła wprawdzie do formy zalecanej, ale ta, od której odsyła, też jest prawidłowa. Odpowiedz Link
reptar A jednak 17, taak 16.07.04, 13:40 widok22 napisał: > > widok22 poprawia: > > > > > > ENTROPIA (ia) > > > > (trop) > > > > STROP Heh, jasne, że masz rację i siedemnacha jest Twoja! Odpowiedz Link
widok22 Re: A jednak 17, taak 16.07.04, 13:49 Śliczna jest Teneryfka, szczególnie jeśli zbratać ją z Kretką (zob. Kretenką) i np. Helką. A teneryfka może być cenniejsza niż ażurek. Zobaczcie też slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=dinozaurz%B1tko&kat=15 Ale to tak szeptem, na stronie tylko ;) Odpowiedz Link
djjack 13 punktów 16.07.04, 12:53 D.J.J.A.C.K. przyłącza się do zabawy. Wiem, że wynik nie jest rewelacyjny, ale może następnym razem będzie lepiej. CENTRUM (entr) PENTRA (tra) TRAPER (per) PERYFERIA 4+(7x3)=25-3(cum)-1(p)-0-6(yferia)-2(liczba ogniw)= 25-12=13 Odpowiedz Link
reptar A co z blp? 16.07.04, 12:57 W tym konkretnym zadaniu aż się prosi, żeby sięgnąć po FERIE. Mam rozwiązanie za 15 punktów, ale z feriami. Pisać czy sobie podarować? Odpowiedz Link
reptar 16 punktów - na razie najwięcej 16.07.04, 13:10 CENTRUM (3 - rum) (cent) AKCENTOLOGIA (4 - akia) (olog) ASTROLOG (0) (astro) PERISTRON (2 - pn) (eria) PERYFERIA (5 - peryf) 33 na plusie, 17 na minusie, zostaje 16. Odpowiedz Link
totet Re: 18 punktów - na razie najwięcej 16.07.04, 13:15 CENTRUM - trum - TRUMNA - trum - SKONTRUM - kont - KONTENER - tener - TENERYFKA - eryf - PERYFERIA. Według moich obliczeń +33 -15 daje +18. Ale czy to poprawna wersja? Odpowiedz Link
reptar Re: 18 punktów - na razie najwięcej 16.07.04, 13:27 totet napisał: > CENTRUM - trum - TRUMNA - trum - SKONTRUM - kont - KONTENER - tener - > TENERYFKA - eryf - PERYFERIA. > > Według moich obliczeń +33 -15 daje +18. Ale czy to poprawna wersja? Na tę teneryfkę to ja jednak poproszę o podkładkę   ;-) Sycylijkę pisze się dużą literą, a zdrobnienie od teneryfy (rodzaju koronki) chyba byłoby nadużyciem, choć słowotwórczo jest okej. Odpowiedz Link
totet Re: 17 punktów - na razie najwięcej 16.07.04, 13:36 Właśnie szperałem zasady pisowni nazw mieszkańców wysp, ale reptar mnie "poprawił": CENTRUM - trum - TRUMNA - trum - SKONTRUM - kont - KONTENER - tener - TENERYFA (koronka)- eryf - PERYFERIA. Po szybkiej weryfikacji wychodzi 33-16 czyli 17 pkt. Odpowiedz Link
reptar Re: 17 punktów - na razie najwięcej, ale Widoka22 16.07.04, 13:43 totet napisał: > Po szybkiej weryfikacji wychodzi 33-16 czyli 17 pkt. Ale jest też i zła wiadomość   :-/ Namieszałem trochę (wyżej) i dokonałem zamachu na panawidokową siedemnastkę, jednak to jemu należy się palma nr 17. Cóż, teneryfka w grze... (rety, gubię się w tych liczeniach; mam nadzieję, że odkręcając nie zakręciłem jeszcze bardziej; liczcie! liczcie! i jeszcze raz liczcie!). Odpowiedz Link
totet Re: 17 punktów - na razie najwięcej 16.07.04, 13:47 Tak, tak, ale ja się zgubiłem w liczeniu przy pierwszej wersji z teneryfką - winno być 16. Zmiana na teneryfę przecież dodaje punkt +1 czyli daje 17. Teneryfka wypadła z gry i można już podkładek nie szukać. Odpowiedz Link
totet Re: 18 punktów - na razie najwięcej 16.07.04, 13:48 Ale przecież jest TRUMF! To daje jeszcze jeden punkt! Odpowiedz Link
reptar Re: 18 punktów - na razie najwięcej 16.07.04, 13:50 totet napisał: > Ale przecież jest TRUMF! To daje jeszcze jeden punkt! Dobra, zdążyłeś   ;-)   a teraz to rozpisz jak człowiek   ;-) Odpowiedz Link
reptar Re: 16 punktów - PERIASTRON, a nie PERISTRON 16.07.04, 13:20 Pomyłka w przepisywaniu, A uciekło. Oczywiście miało być PERIASTRON, a nie PERISTRON. Odpowiedz Link
totet Re: 18 punktów - na razie najwięcej 16.07.04, 13:52 Teraz na spokojnie: CENTRUM - trum - TRUMF - trum - SKONTRUM - kont - KONTENER - tener - TENERYFA - eryf - PERYFERIA. 4*7 + 5 = 33 -4 i za litery - 11 daje razem 33-15 = 18 pkt! Chyba że znowu coś zamieszałem :)) Odpowiedz Link
totet Re: 21 punktów - na razie najwięcej 16.07.04, 15:43 CENTRUM - centr - SCENTROWANIE - wanie - WANIENKA - wanie - WALORYZOWANIE - alory - KALORYFER - ryfer - PERYFERIA (5*7)+5 = 40 Odjęcia: -4, -15 = -19. 40-19 = 21 To tak dla odnotowania, bo jest lepszy wynik. Reptar, piłka po Twojej stronie. Odpowiedz Link
reptar Re: 24 pkt - na razie najwięcej 17.07.04, 01:13 totet napisał: > To tak dla odnotowania, bo jest lepszy wynik. Reptar, piłka po Twojej stronie. Musiałeś mieć jakieś przeczucia albo przecieki. Jest, rzeczywiście, za 24 punktasy. CENTRUM (3 - rum) (cent) REKONWALESCENT (2 - re) (konwalescen) KONWALESCENCJA (0) (encja) DYFERENCJAŁ (2 - dł) (yfer) PERYFERIA (5 - peria) Na plusie: 11 + 7 * 4 = 39 Na minusie: 3 (ogniwa) + 12 (niewykorzystańce) = 15 Zostaje 24. Przy bardzo dużym wkładzie maszyny liczącej   :-\ Odpowiedz Link
jw1969 Re: 16 punktów - PERIASTRON, a nie PERISTRON 19.07.04, 09:20 Czyżbym błędnie sądził, że kolejne ogniwa nie mogą się tak samo zaczynać, tj. nie może być syzygii na początku ani na końcu? Oczywiście można to ominąć sztucznie, np.: CENTRUM (cent) AKCENT (cent) CENTYMETR (metr) METRO (metr) PERYMETR (pery) IPERYT (pery) PERYFERIA Wynik taki sobie (13 punktów naliczyłem), ale chodziło mi o technikę. Odpowiedz Link
uhuhu Re: 16 punktów - PERIASTRON, a nie PERISTRON 19.07.04, 09:25 Dobrze sądzisz. Nie wolno zastosować syzygii CHEMIK (emik) DŻEMIK, ponieważ w obu wyrazach grupa tworząca syzygię między nimi występuje na końcu. Podobnie ma się rzecz z syzygią na początku słów. Trzeba koniecznie mieszać, chociażby tak, jak podałeś w powyższym przykładzie. Odpowiedz Link