Dodaj do ulubionych

Bazy, bazy, swoje bazy.....

19.03.13, 15:02
W naszej branży można gromadzić na tekstowo chyba wszystko, przyda sie później do krzyzówek tematycznych, zwykłych, jako definicje, jako rozwiązania końcowe..... Jak do tego podchodzicie, skąd czerpieci jakieś wzorce, inspiracje, jak porównujecie, jak katalogujecie, czy się wymieniacie czymś między sobą? Albo weźmy chociażby kategorie trudności używanych w krzyżówkach słów, czy wystarczy Wam trzy kategorie (łatwe, średnie, trudne) czy bardziej "rozbite", jak np. w SEZAMIE - 6-7 kategorii?. Ale jak zrobić - raz a dobrze - by np. ALEGORIA, ALERGEN... nie były w kategorii 1, a AGONIA, ANEKS, ANETA w 3? Czy wogóle jest możliwe dobre zrobienie tego? Wątpię, każdego dnia można mieć inne podejscie :-) raz coś wyda się łatwe, raz trudniejsze.....
Obserwuj wątek
    • kouba Re: Bazy, bazy, swoje bazy..... 25.03.13, 20:02
      Co do baz to faktycznie w obecnych czasach nie ma większych problemów z gromadzeniem konkretnych danych. Mam kilkanaście różnych baz tematycznych (film, muzyka, ósemki, frazy, przysłowia itd.) plus bazę ogólną, która łączy większość z nich. W związku z tym nie widzę za bardzo sensu w grupowaniu trudności słów, jeśli moja baza ogólna liczy ponad 250 tys. haseł. Zazwyczaj pozostawiam poziom trudności taki jak w źródle (jeśli był tam podział trudności) lub ładuje hasła pod szyld "bez oceny" (tych jest zdecydowanie najwięcej). Podobnie z objaśnieniami, tych nie gromadzę, tylko w przypadku niektórych baz, gdzie b. trudno o znalezienie źródła występowania jakiegoś wyrazu wpisuje w miejscu obj. dopisek o źródle (IMDB, Panleksykon itd.). Co do ustalania trudności słów dochodzi (oprócz bardzo subiektywnej oceny trudności danego wyrazu) też wieloznaczność niektórych słów, bo zależnie od tego czy pod pojęciem ALA rozumiemy:
      1) oddział rzymskiej piechoty
      czy
      2) imię z elementarza
      można ten wyraz zaliczyć zarówno do b. łatwych jak i b. trudnych
      • reptar przydatność wyrazu do określonego rodzaju zadania 22.04.13, 10:01
        Istotnym parametrem słowa jest przydatność do określonego rodzaju zadania. Czyli w praktyce cała seria parametrów.
        Przykładem takiej kłopotliwej kwalifikacji są nazwy polskich miast. W zasadzie do krzyżówki nadają się wszystkie, do jolki już tylko niektóre. A do przymrużki? Weźmy taką Kcynię. Jeśli ktoś za dobrą monetę do przymrużki uważa rym ("od Chodzieży na wschód leży"), to taka Kcynia mu się nada; jeśli uprawia kalamburzenie ("Kjakobinka"), to też. Ale jeśli unika tych dwóch metod, to unika i wszelkich Kucien, Brzesk i Kcyń. Proszę, tylko jeden rodzaj zadania, a słowu wypadałoby wystawić trzy osobne oceny.
        • romanglowacki Re: przydatność wyrazu do określonego rodzaju zad 22.04.13, 14:57
          Każdy, kto układa trochę różnych krzyżówek (mniej lub więcej) wie, że sporo do powiedzenia mają zamawiający i to ONI (redakcje) "narzucają" swoje kryteria. Jedne dopuszczają tylko łatwe słówka, w innych można "przemycić" trochę trudniejszych. Jeśli się przygotowuje kilka prostych zadań (panoramy, a-żetki, różne klasyczne), nie ma potrzeby wstawiać tam trudnych słówek, bo i po co? Ale swoją dobrze skategoryzowaną bazę słówek (nie definicji) warto mieć a w niej ALA powinna być w przedziale łatwych a KCYNIA w trudnych. Przygotowując krzyżówkę zawsze można ustalić ilość i jakość użytych słówek. Gdy już nam ta ALA wejdzie (w siedemdziesiąty ósmy diagram bez powtórzeń) można dla niej wybrać jedną z 70 definicji z własnej bazy. Jeśli potrzebujemy coś trudniejszego, ustalamy, by można było korzystać z kategorii - trudne - i wtedy mamy trudniejsze słowa, a jak i trzeba to i trudniejsze definicje.
          Stąd już niedaleko do rozwiązań końcowych krzyżówek i krzyżóweczek. Rynek pokazuje (a wydawca dyktuje), że nie są to już li tylko przysłowia, aforyzmy, fraszki…. I się szuka, gromadzi, przepisuje, porównuje…. Macie takie bazy?
          • uhuhu Re: przydatność wyrazu 23.04.13, 08:35
            Szczerze mówiąc, mnie przeraża nakład pracy, jaki wydaje się być potrzebny do stworzenia jakiekolwiek bazy. Podziwiam Jurka za Chrumpsa i Sezam, dla mnie zmajstrowanie czegoś tak fajnego i jednocześnie pracochłonnego to najwyższa szkoła jazdy i coś absolutnie nie do zrobienia przy aktualnej długości doby. Natomiast patrząc na własne doświadczenia jako autora, nigdy nie czułem potrzeby posiadania jakiejkolwiek bazy objaśnień i nie wygląda na to, by kiedykolwiek miało się to zmienić. Zresztą moje ulubione objaśnienia to te do przymrużek, hocków, małych jasiów, dylematów, pomysłówek, przewrotek, krzyżówek z różnych bajek i wszelkie bazy są tu raczej non grata.
            • jw1969 O Kcyni 23.04.13, 09:31
              Nigdy w Kcyni nie byłem, ale słyszałem o niej sporo, zwłaszcza ostatnio. Rok 2013 jest bowiem poświęcony słynnemu kcynianinowi - Janowi Czochralskiemu. Jest wiec szansa, że nazwa tego miasta stanie się szerzej znana i tym samym przewędruje z bazy wyrazów trudnych do (przynajmniej) średniej trudności.
          • romanglowacki baza rozwiązań końcowych 28.10.13, 17:14
            Poszukuję 10 tomu (Ż i uzupełnienia do tomów 1-9 ) pozycji "Współcześni Polscy Pisarze i Badacze Literatury", oprac. zespół pod red. Jadwigi Czachowskiej i Alicji Szałagan.
            Najlepiej w formie plików tekstowych lub pdf.... Chciałbym swoją bazę rozwiązań końcowych uzupełnić o brakujące dane z tego tomu. Posiadam już "materiał" wydobyty z dziewięciu tomów, ponad 100 tysięcy różnych tytułów i fajnie byłoby mieć już komplet :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka