Dodaj do ulubionych

XI Mistrzostwa Głogowa - 14.09.2013 r.

09.08.13, 19:28
Głogowski "As" zaprasza na kolejną edycję Mistrzostw Głogowa. Tym razem, podobnie jak 3 lata temu, turniej odbędzie się w auli I Liceum Ogólnokształcącego, rozpoczynamy o godz. 12.00. Można zgłaszać się mejlowo (leszekrydz@poczta.onet.pl) lub telefonicznie. Zestawy tradycyjnie będą kolorowe, nie zabraknie też konkursu dodatkowego (i nie będzie to "Konkurs na 11" ;)).
Obserwuj wątek
    • uhuhu Szczegóły organizacyjne 02.09.13, 10:58
      Harmonogram imprezy jest standardowy, jak to w Głogowie: początek o godz. 12.00, potem dwie 70-minutowe rundy z 10-minutową przerwą, zakończenie o godz. 16.15. Liceum znajduje się w odległości 3 niespiesznych pieszych minut od dworca PKP i tyluż minut od dworca PKS. Przybywający autami winni zwrócić uwagę na fakt, że ul. Jedności Robotniczej i Aleja Wolności znajdują się w strefie płatnego parkowania - w soboty strefa obowiązuje do godz. 14.00. Koszt parkowania nie jest drogi (2 zł za godzinę) w przeciwieństwie do kosztu niepamiętania o bilecie parkingowym (50 zł). Nie wiem, czy wjazd na darmowy teren liceum będzie otwarty. Jeżeli będzie, warto właśnie tam zostawić samochód (wjazd od strony Alei Wolności).

Pozdrawiamy i do zobaczenia w Głogowie.
      • jw1969 Utrudnienia na trasie kolejowej Wrocław-Głogów 09.09.13, 11:09
        Zamknięto most kolejowy w Brzegu Dolnym. Jeżdżą autobusy zastępcze, co znacząco wydłuża czas przejazdu. Koniec remontu torów zaplanowano na piątek, 13 września, ale znając życie może się to opóźnić.
      • uhuhu Re: Szczegóły organizacyjne 13.09.13, 20:44
        uhuhu napisał:

> Nie wiem, czy wjazd na darmowy teren liceum będzie otwarty.

Już wszystko jasne. Odrzwia rozwarte będą od godziny dziesiątej.
        • jw1969 Krótko wyniki 14.09.13, 23:19
          1. Norbert Stawik (Poznań)
          2. Rafał Tałaj (Częstochowa)
          3. Jacek Wojaczyński (Wrocław)
          4. Marcin Zieliński (Warszawa)
          5. Dawid Kupiec (Nowa Dęba)
          6. Maciej Gąska (Poniatowa)

Dalej nie jestem pewien. Zapewne niebawem pojawi sie komplet wyników. I pierwsze wrażenia, po ochłonięciu.
    • uhuhu Komplet wyników 15.09.13, 08:15
      Wyniki XI Szaradziarskich Mistrzostw Głogowa

01. Norbert Stawik – 150 pkt (83 + 67)
      02. Rafał Tałaj – 145 (78 + 67)
      03. Jacek Wojaczyński – 138 (74 + 64)
      04. Marcin Zieliński – 134 (71 + 63)
      05. Dawid Kupiec – 108 (56 + 52)
      06. Maciej Gąska – 97 (52 + 45)
      07. Marcin Radoń – 90 (51 + 39)
      08. Tomasz Tokarski – 88 (43 + 45)
      09. Hanna Terebus – 88 (54 + 34)
      10. Agnieszka Warwas – 76 (46 + 30)
      11. Robert Kozieł – 74 (44 + 30)
      12. Michał Wysocki – 72 (45 + 27)
      13. Bogdan Tropak – 70 (36 + 34)
      14. Bronisław Sztandera – 66 (41 + 25)
      15. Michał Staroń – 62 (39 + 23)
      16. Teresa Czerwińska – 56 (30 + 26)
      17. Adam Skowroński – 54 (31 + 23)
      18. Krystyna Moś – 47 (23 + 24)
      19. Wacław Frydrych – 47 (29 + 18)
      20. Alicja Stiller – 46 (30 + 16)
      21. Krzysztof Pryć – 45 (25 + 20)
      22. Marek Kozłowski – 44 (19 + 25)
      23. Małgorzata Antczak-Kęsy – 43 (24 + 19)
      Hanna Świder – 43 (27 + 16)
      25. Wanda Patykiewicz – 40 (24 + 16)
      26. Józef Jachowicz – 37 (17 + 20)
      27. Katarzyna Rozmus – 36 (19 + 17)
      28. Mirosław Norwajszas – 34 (16 + 18)
      29. Stefan Koczarski – 33 (17 + 16)
      30. Ewa Rybczyńska – 30 (12 + 18)
      31. Józef Błażejewski – 25 (11 + 14)
      Mirosław Kostkiewicz – 25 (17 + 8)
      33. Tadeusz Basiaga – 22 (16 + 6)
      Anna Handke – 22 (11 + 11)
      Franciszek Kamiński – 22 (11 + 11)
      36. Anita Stawik – 21 (7 + 14)
      37. Agata Bartosik – 19 (12 + 7)
      38. Stefan Michalski – 1 (1 + 0)

Maksymalnie można było zdobyć 175 punktów (90 w rundzie 1, 85 w rundzie 2). Obie rundy trwały po 70 minut.

Serdeczne gratulacje dla zwycięzcy – to już dziewiąty triumf Norberta na głogowskiej ziemi. Zwycięzca otrzymał puchar Starosty Głogowskiego oraz nagrodę Prezydenta Głogowa – drukarkę. Teresa Czerwińska – najlepsza głogowianka – otrzymała puchar dyrektora I Liceum Ogólnokształcącego. W konkursie dodatkowym "Kobyłka i pchełki" szczęście uśmiechnęło się do Józefa Jachowicza, Marka Kozłowskiego, Krystyny Moś i Mirosława Norwajszasa.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za przybycie i udział w zawodach. Szczególne podziękowania należą się jurorom – Stanisławowi Bruszkowskiemu, Bogdanowi Kęsy, a także Bohdanowi Zapaskowi z redakcji „Rozrywki”. Bez ich pomocy sprawdzanie prac trwałoby znacznie dłużej. Dziękujemy dyrektor I LO w Głogowie Bożenie Kowalczykowskiej za wielkie wsparcie organizacyjne. Dziękujemy bardzo „Rozrywce” za nagrody, dziękujemy też wszystkim, którzy pomogli nam pobawić się noszeniem ławek po turnieju ;)

O zestawy można się ubiegać, pisząc na adres leszekrydz@poczta.onet.pl (decyduje kolejność zgłoszeń). Jak znam życie, będą też niedługo do pobrania na stronie "R".
      • n.s Re: Komplet wyników 16.09.13, 20:11
        Jadąc na głogowski turniej oczekiwałem łamigłówek ze sporą nutą poczucia humoru, jakiego nigdy nie brakowało autorom z Asa. I nie zawiodłem się :) Pierwszy zestaw to wiele mniejszych, ale nie zawsze prostych zadań. Najbardziej zapamiętałem bój z przymrużką, która poddała się w ostatnich sekundach regulaminowego czasu oraz biskówkę z ciekawymi ze względu na budowę słowami. Poza tym fajnie było zmagać się z interesująco określonymi państwami, ciągiem objaśnień, "Delta machine", KKrzyżówką (z bardzo ciekawym hasłem końcowym!), zadaniem które rozwiąże i lokaj :) Poza tym kilka perełek: modowy homonim i ubraniowy logogryf, rebus dwuczęściowy ze sprytnie rozdzielonymi pierwszymi literami rozwiązania :D
        W zestawie drugim było nieco trudniej - na zrobienie wszystkich zadań nie było czasu i po rozwiązaniu licznych mniejszych trzeba było wybierać, za które większe się zabrać. Niełatwa była przymrużka familijna, swatka-wsadka (która pochłonęła mi ponad kwadrans intensywnych kombinacji) oraz duża jolka, która do teraz czeka na swą kolejkę :) Nie obyło się bez strzelania w gatunek węża czy nazwę ptaka. W całym zestawie wyróżniłbym dodatkowo wysoki poziom drobnych form i sporą liczbę niezłych rebusów.

Dla niemających dość łamania głowy w konkursie dodatkowym czekała prawdziwa „kobyłka” (obok „pchełek”), naprawdę wymagająca sporego kombinowania.

Co tu dużo pisać, miło było znów spotkać się w Głogowie. Super obsada, ciekawe nagrody i świetna atmosfera. Przestronna sala liceum to doskonałe miejsce na szaradziarskie zawody. Na zakończenie z ust pani dyrektor usłyszeliśmy że As podjął stałą współpracę ze szkołą i będzie popularyzował szaradziarstwo wśród młodzieży. Brawo!
        A za całą imprezę serdeczne dzięki :)
        • jw1969 Garść wrażeń 19.09.13, 11:00
          Podpisuję się pod tym wszystkim, co napisał kolega n.s. Turniej organizacyjnie bez zastrzeżeń - może z wyjątkiem pogody (wrzesień nas coś nie rozpieszcza). Tym, co przyciąga ludzi, nieraz z bardzo daleka (podziwiam szczególnie tych, którzy spędzili 2 noce w podróży) są niewątpliwie zadania. Różnorodne, nieszablonowe, z przewagą „pchełek”, dzięki czemu lepiej można rozplanować sobie rozwiązywanie w czasie. Autorzy: Józef Górecki, Zdzisław Jagodziński, Zbigniew Kurowski i Leszek Rydz dają gwarancję dobrej zabawy. Dwie rundy po 70 minut – to spora dawka intensywnego kombinowania i wpisywania. Jak zwykle w Głogowie, Norbert już w pierwszej rundzie pokazał nam plecy (chociaż siedział w ostatnim rzędzie), a ponieważ w drugiej nie stracił koncentracji, wygrał jak najbardziej zasłużenie – już po raz dziewiąty! Nawiasem mówiąc, duża jolka z drugiej rundy mogła być pułapką, bo nawet po przezwyciężeniu trudności inicjacyjnych dochodziło się do diagramu z paroma lukami wymagającymi wpisania mało znanych słów i o komplet punktów mogłoby być trudno. Generalnie jednak rzucaliśmy ją dość szybko.
          Podsumowując, rozwiązywało się przyjemnie, miło rozmawiało w przerwach - cieszę się też, że mogłem spotkać dawno niewidziane osoby. Serdecznie dziękuję organizatorom za udaną zabawę!

PS Przed turniejem odbyłem mały spacer ulicami miasta. Zaintrygował mnie pomnik Jana z Głogowa. Zgadnijcie, jaki budynek wskazuje uczony (niezbyt elegancko) palcem wskazującym?
    • uhuhu Trzy relacje 19.09.13, 19:25
      1. www.rozrywka.waw.pl/glogow-twierdza-stawika
      2. miedziowe.pl/content/view/65219/189/
      3. www.glogow-info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=27800&Itemid=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka