Dodaj do ulubionych

Sulejówek po raz pierwszy

29.07.14, 13:11
Miejski Dom Kultury w Sulejówku zaprasza na I Ogólnopolskie Szaradziarskie Mistrzostwa Sulejówka. Zawody odbędą się 16 sierpnia br. przy ul. Bogusławskiego 14a, rozpoczęcie o godz. 11.

Zgłoszenia przyjmujemy do 12 sierpnia pod numerem telefonu 516-547-096 lub pocztą elektroniczną dksulejowek@gmail.com. Imprezę gościnnie poprowadzą oraz przygotują zadania konkursowe członkowie Łowickiego Klubu Szaradzistów „Słowik”.
Obserwuj wątek
    • seres7 Re: Sulejówek po raz pierwszy 29.07.14, 21:24
      Ciekawe czy Rafał wyjedzie z pucharem na Kasztance?
    • megalomaniac Re: Sulejówek po raz pierwszy 04.08.14, 08:56
      wakacyjna pustka zostaje wypełniona
      • ab-in WYNIKI 16.08.14, 16:21
        Wyniki:

1. Jacek Laskowski - 58 + 35 = 93
        2. Stanisław Wójtowicz - 55 + 31 = 86
        3. Anna Maria Ketner - 31 + 24 = 55
        4. Cezary Halicki - 30 + 24 = 54
        5. Zdzisław Łoś - 35 + 18 = 53
        6. Adam Biniszewski - 36 + 17 = 53
        7. Waldemar Paradowski - 33 + 20 = 53
        8. Andrzej Gołębiewski - 25 + 22 = 47
        9. Tomasz Wiącek - 26 + 20 = 46
        10. Agnieszka Tymosiak-Stefańska - 29 + 15 = 44
        11. Wiesław Wiśniewski - 25 + 18 = 43
        12. Maciej Pac - 24 + 18 = 42
        13. Barbara Bałka - 28 + 13 = 41
        14. Marzena Ratyńska - 18 + 6 = 24
        15. Joanna Czarzyńska - 12 + 9 = 21
        16. Tadeusz Hankiewicz - 10 + 7 = 17

Maksymalna liczba punktów - 70 + 48 = 118.
        • ab-in Re: WYNIKI 16.08.14, 17:28
          Wiem, że sulejówecki Dom Kultury organizuje turniej szaradziarski po raz pierwszy, ale - niestety - organizatorzy nie popisali się (eufemistycznie rzecz ujmując) w zakresie wyżywienia uczestników. Za 30 zł wpisowego każdy zawodnik dostał zaledwie półlitrową butelkę wody mineralnej z załącznikiem w postaci plastikowego kubka na ten napój.
          Autor turniejowych zadań Jerzy Wiatr jak zawsze popisał się feerią dobrze znanego i prostego ;) słownictwa, jak np.: bodiak, zapona, gineceum, urotropina. Było też parę krzyżówek związanych tematycznie z Sulejówkiem.
          Jedynym plusem była wizyta w Muzeum Józefa Piłsudskiego.
          • atymos22 Re: WYNIKI 16.08.14, 17:43
            W pełni się zgadzam z autorem postu. 30 zł. nie wiadomo za co!!!
            • parodystka Re: WYNIKI 17.08.14, 01:21
              Pewnie za wynajęcie tej niewielkiej salki ;-), ale Pan Burmistrz dorzucił po długopisie, herbie Sulejówka do wpięcia w klapę i małym albumiku o Marszałku.
      • rwa.kulszowa Re: Sulejówek po raz pierwszy 17.08.14, 14:26
        Zazwyczaj za wpisowe jest obiad. Poczęstunek. Może jakiś gadżet.
        Przeczytałem wątki o Łowiczu i się powtórzyła historia z trudnymi wyrazami.

Można zatem otworzyć listę anty-turniejów.
        • ab-in Re: Sulejówek po raz pierwszy 17.08.14, 16:51
          I w Łowiczu, i w Sulejówku zadania są tego samego autora, który od lat praktykuje zwyczaj umieszczania w zestawach trudnych wyrazów.

Najbardziej żałuję, że za wpisowe nie było absolutnie NIC do jedzenia, nawet ciasteczek, kawy, herbaty.
          • rwa.kulszowa Re: Sulejówek po raz pierwszy 18.08.14, 07:26
            ab-in napisał:

> Najbardziej żałuję, że za wpisowe nie było absolutnie NIC do jedzenia, nawet ci
            > asteczek, kawy, herbaty.

Mam wrażenie, że już jesteśmy do pewnego standardu przyzwyczajeni. Kawa. Ciastko. Pizza. Schad. W cenie wpisowego. Czy może w tym turnieju, pieniążki poszły na koszty druku?Obsługi sędziego? Czy to pytanie zostało zadane organizatorowi?

• ab-in Re: Sulejówek po raz pierwszy 19.08.14, 11:52
              Zostało, nawet pojawiła się mailowa odpowiedź!
              Organizatorzy tłumaczyli się niskim budżetem Domu Kultury i że wpisowe zostało przeznaczone na organizację (honoraria dla twórców zadań, puchary, gadżety[!!!]).
              Rozumiem, że te długopisy i herby nie były od miasta za darmo.

Niby ich rozumiem, ale bardziej "niby" niż "rozumiem"...
              • kouba Re: Sulejówek po raz pierwszy 19.08.14, 12:23
                Swoją drogą zastanawia mnie fenomen dążenia każdego klubu do stworzenia "swojego" turnieju. Fakt, w teorii (patrz: rozpiska turniejów) wygląda to imponująco, ale w praktyce wychodzą braki w wielu aspektach - zadania słabe/z błędami, nieodpowiednie/za małe sale, brak nagród lub ich wątpliwa jakość, chaos organizacyjny, wysokie wpisowe za "nic" jak ww. przykładzie. Nie lepiej zbratać się z jakimś najbliższym klubem i wespół w zespół stworzyć turniej na niezłym poziomie, z różnorodnymi zadaniami, ciekawymi nagrodami, przygotowany jak należy, a sam turniej nazwać (może nieco szumnie) - Mistrzostwa Ziemi ..., Mistrzostwa Polski Wchodniej/Zachodniej itp. Nie jestem może jakimś bywalcem wielu turniejów, ale wiele na których bywałem (lub dużo słyszałem) niestety odstawały bardzo od przyzwoitego poziomu. Sam z doświadczenia z własnego klubowego podwórka wiem, że przygotowanie turnieju to robota, która na dobre rozpoczyna się z pół roku przed terminem turnieju, a do ogarnięcia jest masę rzeczy (zadania, sponsorzy, reklama, miejsce, jury, puchary/medale dla laureatów i wiele więcej). Niektóre klubiki po prostu nie mają szans na sprostanie tylu wyzwaniom i bezsensownie porywają się z motyką na słońce, a potem więcej jest narzekań na turniej i kpin w środowisku niż splendoru z własnych zawodów.
              • rwa.kulszowa Re: Sulejówek po raz pierwszy 19.08.14, 14:41
                ab-in napisał:

> Organizatorzy tłumaczyli się niskim budżetem Domu Kultury i że wpisowe zostało
                > przeznaczone na organizację (honoraria dla twórców zadań, puchary, gadżety[!!!]

Droga ta woda, długopis, reklamówka, folderek i zestaw zadań. Jestem ciekaw czy szaradziści skupieni wokół SFINKSA, albo NEPTUNA (obsługują wiele turniejów) chcą za swoją pracę honorarium?

Turniej to nie tylko sam zestaw zadań, cała otoczka, atmosfera, ciasto (czasem pieczone przez klubowiczki), ilość zawodników (można wtedy wymienić parę zdań z osobami widzianymi raz na parę lat z drugiego końca Polski).

Na mapie pojawił się kolejny ANTY-turniej.
                • seres7 Re: Sulejówek po raz pierwszy 19.08.14, 18:53
                  Członkowie klubu NEPTUN ( a podejrzewam że i inni) nigdy nie byli wynagradzani za tworzenie zestawów turniejowych. Jedynym "wynagrodzeniem" są słowa uznania wyrażone przez startujących w turnieju. Lwia część wpisowego na naszych turniejach jest przeznaczona na opłatę za wynajem sali i symboliczne dodatkowe wynagrodzenie dla pracownika Domu Kultury za pracę w dzień wolny od pracy. Staramy się aby nikt od nas nie wyjechał bez jakiejkolwiek nagrody nie mówiąc o kawie, herbacie no i oczywiście gorącym posiłku. Trzeba docenić szaradzistów jadących kilkaset kilometrów w jedną stronę aby poświęcić cztery godziny dla swojej pasji.
                  • wiemconieco Re: Sulejówek po raz pierwszy 20.08.14, 12:42
                    Nie uczestniczę w turniejach szaradziarskich/chyba, że w charakterze jurora/, ale w pełni popieram opinię "seres7"...Zdarzało mi się wspierać swoimi zadaniami różne turnieje za "dziękuję" i przez myśl nie przeszło mi żądanie honorarium...bo raczej trudno za takowe uznać kufelek piwa na Biesiadzie...
                  • rwa.kulszowa Re: Sulejówek po raz pierwszy 20.08.14, 13:36
                    seres7 napisał:

"Trzeba docenić szaradzistów jadących kilkaset kilometrów w jedną stronę aby poświęcić cztery godziny dla swojej pasji"

Cała idea. Cała prawda. Zauważyłem, od pewnego czasu, wspólne układanie zestawu turniejowego przez wielu autorów. Widnieje też osoba odpowiedzialna za korektę.

• rwa.kulszowa Re: Sulejówek po raz pierwszy 20.08.14, 13:37
            ab-in napisał:

> I w Łowiczu, i w Sulejówku zadania są tego samego autora, który od lat praktyku
            > je zwyczaj umieszczania w zestawach trudnych wyrazów.

Dopuszczalność ma swoje granice. Jeśli wychodzi z liter innego wyrazu, można to zrozumieć. Ale jeśli to wodorotleneknadpotasufosforu, to już nie, prawda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka