tonieja1 ja też miałam tremę 02.02.05, 21:27 Nie doczytałam regulaminu ;-((( Odpowiedzi znałam przy pierwszym zgłoszeniu vabank Odpowiedz Link
ol-ga Re: Zgadza sie 21.16 TONIEJA czy są protesty 02.02.05, 21:28 nie ma :) ale mam pytanie mial byc bonus, druga litera wybranego hasla, po czym jury podaje ostatnią do trzeciego hasła dlaczego? Odpowiedz Link
juryvabank Re: Zgadza sie 21.16 TONIEJA czy są protesty 02.02.05, 21:41 ol-ga napisała: > nie ma :) > ale mam pytanie > > mial byc bonus, druga litera wybranego hasla, po czym jury podaje ostatnią > do trzeciego hasła > dlaczego? ==================== Jury wyjaśnia: Jury zapytało, w którym wyrazie ma odsłonić drugą literę i na te propozycję nie padł żaden wniosek na forum. Po drugie - jury mogło skorzystać z pkt 7 regulaminu! Ale w tym przypadku byłoby to nieładnie, bo jury samo zaproponowało pomoc. Odpowiedz Link
ol-ga Re: Zgadza sie 21.16 TONIEJA czy są protesty 02.02.05, 22:02 > Jury wyjaśnia: Jury zapytało, w którym wyrazie ma odsłonić drugą literę i na > te propozycję nie padł żaden wniosek na forum. Ależ padł: • Re: Bonus - w którym hasle ujawnic druga literę ? ol-ga 02.02.2005 21:12 + odpowiedz w pierwszym :) Odpowiedz Link
juryvabank Re: Zgadza sie 21.16 TONIEJA czy są protesty 02.02.05, 22:57 ol-ga napisała: > > Jury wyjaśnia: Jury zapytało, w którym wyrazie ma odsłonić drugą literę i > na > > te propozycję nie padł żaden wniosek na forum. > > Ależ padł: > > • Re: Bonus - w którym hasle ujawnic druga literę ? > ol-ga 02.02.2005 21:12 + odpowiedz > w pierwszym :) =============================== === Jury wyjasnia: o 21.12 pokazały sie dwa posty wczesniejszy był Uhuhu i jury odpowiedziało zaraz. Potem był Re: i rzeczywiście poproszono o druga literę w pierwszy haśle. Racja jest po Twojej stronie. Ale wczesniej Jury napisało też: proszę nie pisac postów a la Re: Dlaczego? pisanie Re: do wczesniejszych postów jest dla jury b. duzym utrudnieniem, bowiem należałoby co chwilę wracac na poczatek postów i sprawdzać, czy ktos nie dopisał się do tematu . Dlatego jury zaproponowało, abyście kazda swoja wypowiedź pisali odrębnie, tak aby wszystkie posty ułożyły się jeden po drugim, zgodnie z czasem ich wysyłania. Wtedy jest większa czytelność i jednocześnie jury od raz widzi, ze na samym dole pojawił sie nowy wpis i na pewno od razu zareaguje. Jury po pewnym czasie zaczeło pisac odpowiedzi od razu widoczne na ekranie ( bez wchodzenia do środka). To tez ma ułatwic czytelność i zbędność otwierania do wewnatrz postów , pisanych przez jury.> Powyższa sytuacja z bonusem jutro sie nie powtórzy. Po prostu nie będzie bonusów ! Pozdrawia Jury Vabank > Odpowiedz Link
uhuhu Re: GRATULACJE!! - dołączam się, a ponadto... 02.02.05, 21:28 ...poproszę o wyjaśnienie do motyli. Czy to z żarówką to RGDLS? Odpowiedz Link
juryvabank Do kolegi UHUHU 02.02.05, 21:31 Motyle- krótkie wizyty motyli z kwiatka na kwiatek ! Żarówka - kiedyś było jako hasło w krzyżówce - jako aforyzm Odpowiedz Link
tonieja1 Dziękuję 02.02.05, 21:32 Tak mi się udało ;-)))W szkole na próbach też szło mi bardzo dobrze, a na premierze bywało różnie ;-((( Odpowiedz Link
juryvabank Przeczytajcie 02.02.05, 21:29 Jury jest zaskoczone fantastycznym spokojem na forum. Widzę ze graliście w przyczajeniu. Co sie Wam nie podobało , oprócz zwieszenia sie jury na końcu? Odpowiedz Link
uhuhu Re: Przeczytajcie 02.02.05, 21:31 Generalnie było okej. Szkoda, że mało osób trenowało, ale z drugiej strony - gdyby aktywnie zagrało tak ze 20 osób, Jury było bezradne i zajechałoby klawiaturę, żeby nadążyć z odpisywaniem... Już przy tak małej ilości gracy było małe zamieszanko... Odpowiedz Link
juryvabank Re: Przeczytajcie 02.02.05, 21:32 Napiszcie, czy jednak ujawnić w kilku wyrazach jakies litery, jutro będzie aż 10 haseł! Odpowiedz Link
tonieja1 Re: Uważam, że jury za duzo podpowiadało! 02.02.05, 21:39 Ja uważam, że jury podpowiadało dobrze, ale za szybko! 10 haseł to może być za dużo. 5 wyrazów to wydaje mi się - akurat! Odpowiedz Link
juryvabank Re: Uważam, że jury za duzo podpowiadało! 02.02.05, 21:54 tonieja1 napisała: > Ja uważam, że jury podpowiadało dobrze, ale za szybko! > 10 haseł to może być za dużo. 5 wyrazów to wydaje mi się - akurat! ================ Jury liczyło na amerykankę na ekranie, a tu cisza. Zaskoczyło to nas pozytywnie. Uważamy, że gracze za mało wykorzystują mozliwość pomocy ze strony jury. Tutaj gracze muszę troche pomysleć, jak zadawac pytania, by odpowiedzi jury były pomocne jak najmniejszej liczbie graczy. Dzis dało sie wyczuć, że wzajemna pomoc odbywała się poza ekranem i ok. Teraz nie wiadomo co wybrać, czy konsultacje miedzy graczami, czy dawac pytania do jury i korzystac będą wszyscy. Napewno najlepiej jest mieć 3/4 pewniaków i dalej męczyć jury pod konkretne pytania. Czy 10 haseł ( w pojedynkach było 12 i wiele pojedynków kończyło sie juz po 15 minutach) to dużo ? Dzisiejsze hasła na pewno były troche abstrakcyjne. Jutro będą bez dużego podkręcania, więcej skojarzniowo-frazeologiczne. Jury nie będzie musiało żadnego hasła tłumaczyć. Zyczymy jutro powodzenia! Pozdrowienia Jury VABANK Odpowiedz Link
reptar Re: Trening turnieju VABANK 03.02.05, 08:19 Widzę, że trening przebiegł sprawnie i imponująco. Niestety, wczoraj z powodów zewnętrznych nie mogłem pouczestniczyć. Gratuluję juryvabankowi samozaparcia. Miriam napisał był raz w jednym wierszu: "A nie miał dotąd żadnych wróżb, że ich ofiarę los odpłaci". Ogólne przyczajenie zawodników było chyba czymś w rodzaju "nie mania dotąd żadnych wróżb", ale później los chyba odpłacił, co? Jak na tę hipotezę zapatruje się juryvabank?   ;-) I jeszcze uwaga (rada) natury technicznej. juryvabank napisał: > pisanie Re: do wczesniejszych postów jest dla jury b. duzym utrudnieniem, > bowiem należałoby co chwilę wracac na poczatek postów i sprawdzać, czy ktos > nie dopisał się do tematu . Dlatego jury zaproponowało, abyście kazda swoja > wypowiedź pisali odrębnie, tak aby wszystkie posty ułożyły się jeden po > drugim, zgodnie z czasem ich wysyłania. Dużo lepszym dla Jury sposobem jest ustawienie parametru "Sortuj" na wartość "Od najnowszego", bo wtedy co nowe, to na górze, a więc i przewijanie ekranu jest dużo efektywniejsze, i odświeżanie natychmiast pokazuje co trzeba, i widok się nie zawiesza. Prawie same plusy ma "Od najnowszego". Odpowiedz Link
juryvabank Re: do Reptara 03.02.05, 08:38 Jury dziekuje za Twoje spostrzeżenia. To "miriamowskie" przyczajenie się graczy też trochę zaskoczyło jury. Byli tacy, co "straszyli" 20 nickami , ale podczas treningu padło zaledwie kilka Vababnków. Dziś może byc odwrotnie. Wczoraj były 3 hasła bez liter pomocniczych i trochę to trwało. Dziś ujawnimy trochę liter. Co zasady do Re: to spóźniliśmy się o 1 minutę. Twój wpis jest z 8.19 a nasz najnowszy 0 8.20. Twoja porada (sortuj od najnowszego) jest skuteczna i jury pieknie dziekuje za techniczne wsparcie. Pozdrawia i życzy powodzenia dzis wieczorem Jury VABANK Odpowiedz Link
rauoaf do juryvabank 03.02.05, 10:34 juryvabank napisał: > Byli tacy, co "straszyli" 20 nickami , ale podczas treningu padło zaledwie > kilka Vababnków. Widmo pustych vabanków krążyło nad pierwszą wersją regulaminu, w której o zwycięstwie decydowała kolejność ogłoszenia postem vabank gotowości, a nie podania rozwiązania. Teraz puste vabanki na szczęście nie mają sensu, a trening zapowiada bardzo ciekawy turniej! Odpowiedz Link