Dodaj do ulubionych

Niestraszna nam druga odsłona

01.04.05, 10:08
W ostatniej "Rozrywce" na rozkładówce znajduje się spora krzyżówka, przy
której zamieszczono tylko część objaśnień. Redakcja każe czekać do kolejnego
numeru, ale od czego szaradziarska inwencja. Tym razem łatwiej - bo można
podpierać się hasłem końcowym, ale i trudniej - bo hasła to różne części mowy.
Nawiązując do podobnych wcześniejszych konkursów odsłonowych na forum
proponuję do wtorku 12 kwietnia podawać swoje propozycje zestawów wyrazów
wpisywanych do diagramu, aby w środę w efekcie wspólnie utworzyć wersję
najbardziej zbliżoną do oryginału. Wszelkie chwyty dozwolone - można również w
ramach tego wątku dyskutować, uzgadniać, polemizować... Wszelkie uwagi mile
widziane.
Obserwuj wątek
    • jw1969 Moje typy 05.04.05, 13:17
      No cóż, spróbuję podać swoje typy. Hasło nie pozostawia wątpliwości, natomiast
      w wielu miejscach pasuje po kilka słów.Podaję komplet wyrazów poziomych i
      pionowych, zgodnie z numeracją.
      Poziomo: choć, strusi, seat, zupełnemu, rozpatrz, klub, zazieleniło, Krakowem,
      dziś, lob, tupot, pensji, nuda, swoimi, podfruńże, abecadło, wielcy, precz,
      ryb, skaut, szczodrzy, misiu, cyzelowaliśmy, przylega, inny, inaczej, disco,
      obsługi, irys, uwięzi, wspak, zgrzać, remis, miły, kin, grze, czat, życie,
      wsią, tępi, znad, kiełbasie, Enyi, żmii, palm, okiem
      Pionowo: fotele, ciut, ceł, Hanki, ser, rozpal, szarobure, sezamu,
      przetańczyli, muld, ubezpiecza, wiśnia, podjęły, niemczyli, Kiepski, konfitur,
      os, twardo, Dulscy, oberwie, dwuipółletni, życzeniami, obcy, Polacy,
      smakowicie, as, zegarkiem, Indian, mysz, zagwiżdż, zszywka, Jurkiem, cierpieć,
      Issy, wziął, razy, gęsi,ziem, Chin, sile, tak, bon
      Hasło: Chrząszcz brzmi w trzcinie w Szczebrzeszynie.
      • reptar Re: Moje typy 05.04.05, 21:16
        jw1969 napisał:

> w wielu miejscach pasuje po kilka słów.

Szczerze mówiąc - pasuje, ale większość jakby z innej bajki; np. bym nie liczył
        na to, że w poz. 79 poziomo będzie HOLM. Spisuję swoje rozwiązanie, korzystając
        z cytatu, zmieniając tylko to, co ja mam inaczej w diagramie, na duże litery:

> Poziomo: choć, strusi, seat, zupełnemu, rozpatrz, klub, zazieleniło, Krakowem,
        > dziś, lob, tupot, PENSJĘ, nuda, swoimi, podfruńże, ABECADŁA, wielcy, precz,
        > ryb, skaut, SZCZODRZE, misiu, cyzelowaliśmy, przylega, inny, inaczej, disco,
        > obsługi, irys, uwięzi, wspak, zgrzać, remis, miły, kin, grze, czat, życie,
        > wsią, tępi, znad, kiełbasie, Enyi, żmii, palm, okiem
        > Pionowo: fotele, ciut, ceł, Hanki, SIR, rozpal, szarobure, sezamu,
        > przetańczyli, muld, ubezpiecza, wiśnia, podjęły, NIEMCZELI, KIEPSKI, konfitur,
        > os, twardo, Dulscy, oberwie, dwuipółletni, życzeniami, ABBY, Polacy,
        > smakowicie, as, zegarkiem, Indian, mysz, zagwiżdż, zszywka, Jurkiem, cierpieć,
        > Issy, wziął, razy, gęsi, ziem, Chin, sile, tak, BOK
        > Hasło: Chrząszcz brzmi w trzcinie w Szczebrzeszynie.

Naliczyłem ledwie siedem różnic, a i to jest wynikiem... dążenia do różnic,
        żeby Totet (jako konkursorozpisca) miał co liczyć i jak dzielić nagrody, hihihi.
        A mimo to większość różnic to ledwie inna odmiana (np. pensji/pensję). Nawet
        KIEPSKI policzyłem tu jako różnicę, bo Ty masz nazwę własną, a ja przymiotnik
        (rzekłbym - pospolity).

Dowolność jest więc moim zdaniem śladowa; tam, gdzie się różnimy, obstawiałbym
        raczej Twoje typy   ;-)

Aha, fajnie się rozwiązywało, bo w pierwszym ruchu wpisałem sobie 39 liter
        rozwiązania do pustego diagramu. No bo skoro podałeś...   ;-)
        • reptar Re: Moje typy 05.04.05, 21:18
          reptar napisał:

> Naliczyłem ledwie siedem różnic

...a za drugim razem osiem, wow!
          • totet Re: Moje typy 12.04.05, 20:07
            Zabawa powoli dobiega końca, więc i ja spróbowałem wreszcie dobrnąć do finału w
            diagramie. Trudno rzeczywiście wyobrażać sobie inne hasło, więc i zmian tak
            dużych nie za wiele. Ale wyszło tak:

Poziomo: choć, strusi, seat, zupełnemu, rozpatrz, klub, zazieleniło, Krakowem,
            dziś, lob, tupot, PENSJĄ, nuda, swoimi, podfruńże, ABECADŁO, wielcy, precz, ryb,
            skaut, SZCZODRZE, misiu, cyzelowaliśmy, przylega, inny, inaczej, disco, obsługi,
            irys, uwięzi, wspak, zgrzać, remis, MINY, kin, grze, czat, życie, wsią, KUPI,
            znad, kiełbasie, Enyi, żmii, FILM, OCTEM
            Pionowo: fotele, ciut, ceł, Hanki, SER, rozpal, szarobure, sezamu, przetańczyli,
            muld, ubezpiecza, wiśnia, podjęły, NIEMCZELI, KIEPSKI, konfitur, os, twardo,
            Dulscy, oberwie, dwuipółletni, życzeniami, draśnięć, OBCY, Polacy, smakowicie,
            as, zegarkiem, Indian, mysz, zagwiżdż, ZSZYWKI, Jurkiem, cierpieć, Issy, wziął,
            razy, GUST, ziem, Chin, sile, KAC, BOT.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka