Dodaj do ulubionych

Malowane liczbami

30.10.02, 08:22
Polecam link
www.conceptistech.com/
mozna rozwiazywac on-line albo wydrukowac. Ciekawe sa tet te wielokolorowe.

M.

PS. Swoja droga w "Rozrywce" daloby sie wydrukwoac dwukolorowe "Malowanie
liczbami". Moze ktos z autorow sie pokusi...
Obserwuj wątek
    • reptar Słowacka Kniha malovanych krizoviek 30.10.02, 14:33
      Słowacy wydają (lub przynajmniej wydawali) periodyk pod tytułem "Kniha
      malovanych krizoviek", wypełniony w całości tym jednym rodzajem zadania.
      Jest to dzieło wydawnictwa TRIAN z Bańskiej Bystrzycy. Mam parę numerów z lat
      1996-98. Są wśród nich i zadania kolorowe. Ciekawostką jest też odmiana, w
      której niektóre z pól zamalowuje się nie całkowicie, lecz tylko "trójkątnie do
      połowy" (tzn. po uprzednim podzieleniu pola przekątną). Taka forma pozwala
      wygładzić nieco czarny kontur.

W Polsce wiem o jednym przypadku publikacji kolorowego zadania "malowane
      liczbami" - zdarzyło się to w "Rozrywce z Dziennikiem" (takim dodatku do
      Dziennika Polskiego) z 23 stycznia 1999 r. Kolory były tylko trzy, a jak się
      ktoś postarał to mu wychodziły... marchewki ;)
      Serio.

• orzechowskaa Re: Malowane liczbami 12.12.02, 13:24
      Polecam adres: republika.pl/e_puzzle/logir/index.html
      Jest tam ok. 70 obrazków do rozwiązywania on line. Strona jest systematycznie
      aktualizowana i mniej więcej co miesiąc dochodzi kilka nowych obrazków, tak że
      warto tam często zaglądać. Warto też zajrzeć na internetowe strony "Wiedzy i
      życia", wejść do archiwum Puzzelandu i przejrzeć je sobie, jest tam sporo
      obrazków logicznych, w tym jeden czy dwa kolorowe. Dają się wydrukować.
      • reptar Re: Malowane liczbami 12.12.02, 14:47
        orzechowskaa napisała:

> Polecam adres: republika.pl/e_puzzle/logir/index.html

Rewelacyjny link!
        • jw1969 Re: Malowane liczbami 12.12.02, 16:20
          Ja też lubię sobie czasem coś zamalować. Ale nie przepadam za sytuacją, kiedy o
          zaczernieniu bądź nietknięciu jakiejś kratki nie decyduje logika, tylko względy
          estetyczne (np. żeby się wielbłądowi za wcześnie nie skończyła noga). A
          niestety, choćby w "Rewii Rozrywki", zdarzają się zadania, których rozwiązania
          z punktu widzenia logiki nie są jednoznaczne.
          Poza tym na ogół na końcu jest zdanie: "W rozwiązaniu wystarczy podać, co
          przedstawia rysunek". Z tym mam czasem problem - nie zawsze potrafię rozpoznać
          intencje autora. Patrzę z daleka, spod przymkniętych powiek itd. Ale czasem
          chyba potrzebna jest większa wyobraźnia. Wam to nie sprawia trudności?
          • zb.wo Re: Malowane liczbami 13.12.02, 00:10
            Ja też uważam, że rozwiązanie obrazka musi być jednoznaczne. Jeśli tak nie jest
            to zadanie spada do klasy np. rebusów z protezami literowymi! Ponadto, jeśli
            dopuścimy istnienie wielu rozwiązań, to recepta na nowe zadanie jest
            prymitywnie prosta. Dowolny, nieduży obrazek w formacie *.bmp wczytujemy do
            Paint'a. Ustawiamy "siatkę" i "pokazywanie mapy bitowej", spisujemy długości
            ciągów zaczernionych pól i inkasujemy od redakcji honorarium :-), a o
            wieloznaczność interpretacji niech się martwi czytelnik. Chyba jednak nie o to
            chodzi. Niestety, człowiek jest omylny i najlepiej z testowaniem
            jednoznaczności obrazka poradziłby sobie program komputerowy. Byłby to też
            program do szybkiego rozwiązywania (a gdzie tu zostaje miejsce na zabawę w
            rozwiązywanie dla jego posiadacza?). Ze sprawą "wspomagania komputerowego"
            kojarzy mi się inna, podobna sprawa. Osobiście spotkałem się z dużą niechęcią
            redakcji Rozrywki wobec kryptarytmów mojego autorstwa, kiedy osoba rozmawiająca
            ze mną dowiedziała się, że je sprawdzałem komputerowo. A przecież tylko program
            komputerowy może bez zmęczenia i w rozsądnie szybkim czasie sprawdzić wszystkie
            warianty dając pewność znalezienia jednoznacznego rozwiązania. No, ale to temat
            na inny wątek...

Wtedy, gdy uczyłem się takie zadania rozwiązywać, w tych trudniejszych zdarzało
            mi się popełniać sporo błędów. Konieczność częstego wycierania gumką diagramu
            skłoniła mnie do rozwiązywania zadania po przepisaniu go na powierzchnię
            arkusza kalkulacyjnego w komputerze. Łatwo można tam zaciemniać lub wybielać
            pole zmieniając kolor tła komórki. Po skończeniu i wyborze zmniejszenia (zoom)
            wyraźniej również widać co obrazek przedstawia. No i oczywiście tym samym
            egzemplarzem, po łatwym usunięciu zaciemnienia pól, mogą się pobawić inni
            domownicy :-).
            • reptar dziura w serze 13.12.02, 09:24
              jw1969 napisał:
              > Poza tym na ogół na końcu jest zdanie: "W rozwiązaniu wystarczy podać, co
              > przedstawia rysunek". Z tym mam czasem problem - nie zawsze potrafię
              > rozpoznać intencje autora. [ciach] Wam to nie sprawia trudności?

Takie polecenie zawsze mnie deprymuje. Po pierwsze - tak jak piszesz: nieraz
              ciężko zinterpretować, czy "zwierzę" to już jest dobre określenie, czy lepiej
              będzie "ssak", czasem nie wie się, czy to agrest, czy porzeczka, albo czy piłka
              plażowa czy bańka mydlana, kiedy indziej nic nie przychodzi do głowy poza
              powiedzmy "dziurą w serze" albo "płaskim kamykiem" (a przecież to nie może być
              to!), no i jak oni tam to mają w tym arkuszu rozwiązań, z którego będą
              sprawdzać (choć nie wysyłam rozwiązań, sprawa ta mnie intryguje).

Druga rzecz to to, że można rozpoznać, co jest na obrazku, mimo popełnienia
              błędów przy rozwiązywaniu. Nagle okazuje się, że gdzieś musiałem popełnić błąd,
              bo doszedłem do sprzeczności, ale już widzę, że obrazek przedstawia kaczkę czy
              kota. Czy takie zadanie jest rozwiązane czy nie? Po mojemu: nie. Więc jak
              wysyłać rozwiązanie, skoro się nie rozwiązało, a tylko doszło do pewnej
              namiastki rozwiązania.

zb.wo napisał:
              > Ja też uważam, że rozwiązanie obrazka musi być jednoznaczne. Jeśli tak nie
              > jest to zadanie spada do klasy np. rebusów z protezami literowymi!

Tutaj muszę wtrącić dwa słowa w obronie rebusów z protezami, które może i nie
              są dobrze postrzegane przez wielu, ale jednak mają jednoznaczne rozwiązanie.
              Niejednoznaczny ukryty obrazek wpakowałbym do jakiejś niższej klasy.
              • jw1969 Re: dziura w serze 16.12.02, 14:09
                reptar napisał:

> Druga rzecz to to, że można rozpoznać, co jest na obrazku, mimo popełnienia
                > błędów przy rozwiązywaniu. Nagle okazuje się, że gdzieś musiałem popełnić
                błąd, bo doszedłem do sprzeczności, ale już widzę, że obrazek przedstawia
                kaczkę czy kota. Czy takie zadanie jest rozwiązane czy nie? Po mojemu: nie.
                Więc jak wysyłać rozwiązanie, skoro się nie rozwiązało, a tylko doszło do
                pewnej namiastki rozwiązania.

To tak, jak podawanie hasła krzyżówki, której się do końca nie rozwiązało, albo
                rebusu anagramowego bez podania rozbicia na człony. Czasem to tez jest sztuka:
                odgadnąć hasło bez rozwiązywania. Ale na ogół traktuję takie zadanie jako
                nierozwiązane.
      • mika_p Re: Malowane liczbami - inne 10.12.04, 23:49
        Pod linkiem wskazanym przez Szanowną Przedmówczynię jest już około 120
        obrazków, a w menu pojawiło się coś nowego:
        republika.pl/e_puzzle/logir2/index.html
        Kliknełam tam dopiero wczoraj, mimo że sa od jakiegoś już czasu, ale myślałam,
        że to tylko drugi zbiór tego samego.
        Logir2 to całkiem inne obrazki logiczne, maluśkie, ale ciekawe, kompletnie inna
        jest zasada rozwiązywania, bo na brzegach opisane są czarne i białe, ale tylko
        najdłuższe. Na razie jest ich tam 5 - polecam.
    • reptar Re: Słowacka Kniha malovanych krizoviek 28.08.04, 13:06
      No i doczekaliśmy się polskiego poriodyku. Dzisiaj w kiosku wypatrzyłem
      "Obrazki logiczne", miesięcznik, nr 4 (08 2004). Nie wypowiadam się o jakości,
      bo jeszcze nie tknięte przyborami do pisania. Ale na pierwszy rzut oka wygląda
      zachęcająco. Kosztuje 5 zł.

Jest też informacja, że numery archiwalne można zamówić w Wydawnictwie LOGI.
      Podano numer telefonu i adres internetowy. To drugie podaję:
      wydawnictwo@obrazkilogiczne.pl

BTW: bardzo spodobała mi się następująca informacja:
          Uwaga "Obrazki" nie zawsze wystawione są w dziale z krzyżówkami
          - niektórzy sprzedawcy umieszczają je w dziale dla dzieci.
      • megalomaniac Ukraińskie malowane liczbami...................... 28.08.04, 14:25
        Podczas wakacji w kraju z tytułu posta, nieomieszkałem zajrzeć, a nawet zakupić
        kilku egzemplarzy gazet z krzyżówkami. Na ukrainie krzyżówki malowane liczbami
        są bardzo popularne. Wydaje się gazety tylko z tymi zadaniami, jak i w
        periodykach, gdzie zdania są różnorodne, zajmują one główne miejsce. Obrazki są
        różnej wielkości od całostronicowych do bardzo małych. Różnica jest tylko w
        nazwie. Występują one tam jako krzyżówki japońskie. Natomiast w jednym z
        czasopism ujrzałem nazwę Fuji-Jama. Zastanawiając się nad tym faktem,
        doszedłem do wniosku, iż nazwa jest bardzo ciekawa i bardzo adekwatna. Wiąże
        się z precyzją, dokładnością, pokonywanym trudem, rozwiązywanie małymi
        kroczkami. A wszystko to prowadzi na szczyt:-) do rozwiązania. Osobiście
        uważam, iż te dwie nazwy są interesujące.

Ciekawe czy w Polsce mogłyby się przyjąć?;-)

pozdrawiam już z Polski!
        • megalomaniac Zapomniałem dodać................................. 30.08.04, 15:39
          Więcej o ukraińskich "skanwordach", ukaże się w większym opracowaniu w portalu
          u luxer!!!;-)
        • reptar Re: Ukraińskie malowane liczbami................. 21.08.05, 18:46
          Na Ukrainie "malowane liczbami" jest dużo bardziej rozwinięte niż u nas, gdzie
          znam tylko jeden niespecjalnie ambitny periodyk poświęcony tylko tym zadaniom
          (miesięcznik "Obrazki logiczne" - mało obrazków i wszystkie jednego typu).

W ukraińskich periodykach jest co najmniej kilka sposobów szyfrowania rysunku.
          Kolor czy wyokrąglenie (sporadycznie dostępne w polskim wydaniu) to tylko
          wierzchołek góry lodowej. Może jak znajdę odpowiednią ilość zapału, spróbuję
          coś z tego bogactwa przenieść na nasz rynek.

Moją uwagę zwrócił też sprytny sposób... podawania rozwiązań, bo z tym to
          zawsze jest kłopot (opisać co się widzi - jest sposobem nieprecyzyjnym,
          a liczyć zaczernione kratki w wyznaczonych obszarach - żmudnym). Otóż w jednym
          pisemku w kolejnych zadaniach umieszczono w diagramach po pięć, sześć liter.
          W rozwiązaniu należy podać, które pozostały niezaczernione.

Ciekawostką jest też powiązanie logicznego obrazka z... konkursem literackim
          ("każdyj smożet stat' poetom"). Trzeba mianowicie rozwiązać obrazek, a następnie
          napisać hokku zawierające słowo opisujące rysunek. W numerze, który wpadł mi
          w ręce, nagrodzone hokku zawierały słowo "ryba" - obok widniało rozwiązanie
          graficzne.

A jedno z czasopism poświęconych obrazkom logicznym nazywa się "Cunami".
          Polecam do pooglądania okładki na stronie tema.dp.ua/publications.html
          • hatmor Re: szukam miłośników 14.10.05, 10:54
            cześc,
            szukam ludzi z którymi mogłabym się wymieniać obrazkami, wskazówkami, linkami i
            ogólnie wszystkim co dotyczy tematu "Malowanie Liczbami". Zależy mi nawet na
            najmniejszym materiale czy informacji. Może ktoś z was ma dostep do innych
            wydawnict niz "obrazki Logiczne" wyd. LOGI? piszcie do mnie na hatmor@wp.pl
            pozdrawiam Kasia
    • miczyk Re: Malowane liczbami 04.09.04, 15:29
      www.griddlers.net/
      bardzo dużo malowanych liczbami to mało powiedziane
      jest edytor,a nawet trójkątne obrazki logiczne za darmo
      polecam
      M.
      • miczyk jeszcze zapomniałem powiedziedzieć... 04.09.04, 15:34
        ...w polsce jest czasopismo ''obrazki logiczne''dostępne w empikach, salonikach
        kolportera i salonikach ruchu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka