djjack Okręty i żegluga 29.05.03, 11:00 Szukanie wg indeksu alfabetycznego: www.zd-projekt.com.pl/html_jur/ENCYKL/G/gladp_ec.html Odpowiedz Link
djjack Re: Okręty i żegluga 29.05.03, 11:05 Ooops Poprzednio wkleiłem link do bardzo drobnego fragmentu wspomnianej encyklopedii. Teraz powinno być poprawnie www.zd-projekt.com.pl/html_jur/encykl.html Odpowiedz Link
zb.wo Wynalazki + zaprzęgi i stare motory 20.06.03, 08:59 Bardzo starannie i z dużym nakładem pracy zorganizowana, i wciąż aktualizowana "prywatna" encyklopedia wynalazków - według alfabetu lub kalendarium. Małym dodatkiem jest kolekcja 22 zaprzęgów i 22 starych motorów - może ktoś zrobi z tego krzyżówkę tematyczną? www.zso.slomniki.ids.pl/wynalazki/ Odpowiedz Link
djjack Re: Słowniki w Internecie 01.07.03, 10:39 Popularne encyklopedie tematyczne przeznaczone dla szerokiego kręgu odbiorców www.pinet.pl/ Odpowiedz Link
reptar Information Please 22.09.03, 10:39 Tak w ogóle to ciągle się człowiek pakuje w jakąś encyklopedię, jeśli szuka słowa po Internecie. Takich ogólnych encyklopedii internetowych jest od metra. Tym razem trafiłem do jednej, która wydała mi się szczególnie warta polecenia: www.infoplease.com/index.html Niestety, po angielsku. Ale za to Information Please is the world's largest free reference site. Here you can find facts on thousands of subjects including sports, entertainment, technology, business, education, and health. Odpowiedz Link
ahaba WESTERN 14.10.03, 18:04 Encyklopedia westernu, tu: western.oeiizk.waw.pl/start.html *trzyma mnie tu tylko grawitacja Odpowiedz Link
reptar Re: Encyklopedia w DisneyZone 19.11.03, 13:32 disneyzone.host.sk/encyklopedia.htm Na słowackim serwerze, ale po polsku. Dowiecie się na przykład, co to takiego "trzysta trzynastka" (choć powinno być "trzystatrzynastka"), czyim psem był Bolivar (nie Aleksandra Halla, co to to nie!) oraz jak nazywał się siostrzeniec Diodaka. Odpowiedz Link
luxer Też może się przydać; gwarowe wyrażenia bydgoskie 24.11.03, 20:41 www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1093892,35592,1239622.html?as=1&ias=21 Odpowiedz Link
reptar Leksykon Tematyczny PRL 01.12.03, 09:53 „Leksykon Tematyczny PRL czyli nasze codzienne życie od A do Z (co się jadło, piło, paliło, w co się bawiło, jak się mówiło itp.)”. www.republika.pl/printo/warszawa/info1.htm Do tego bardzo ładnie zrobiony pod względem technicznym. Odpowiedz Link
ahaba Słownik Slangszczyzny 06.03.04, 10:00 Ciekawy zbiór nowych słów. Tu: www.vasisdas.friko.pl/ Odpowiedz Link
reptar Słowniczek terminów sokolniczych 12.03.04, 09:16 Dosiad - to moment, kiedy ptak sczepia się ze zdobyczą; jeśli chodzi o jangoli, to jest to po prostu rodzaj uprzęży stosowanej przez arabskich sokolników, a potarż jest urządzeniem zamykającym potrzask. Te i inne hasła znajdziecie w Słowniczku terminów sokolniczych. Odpowiedz Link
jfalek Nowy Polski Słownik Pijacki 31.03.04, 18:55 Tak się przestraszyłem zapowiedzi megalo..., że reptar sprawdzi mój stan trzeźwości alkomatem (obiecałem sobie lufę z powrotu megalo...) że w ramach pokuty wrzucam ten link ;) nowy.polski.slownik.pijacki.ez.pl/Slownik.html Odpowiedz Link
luxer Ciekawe anagramy 09.04.04, 23:10 <a href ="http://www.ceti.pl/js29a/index.php?loc=ana">TU i powróżyc można przed zawodami i poznać ciekawe anagramy :) </a> luxer Odpowiedz Link
luxer Ale napaprałam .... teraz chyba dobrze :) 09.04.04, 23:15 luxer napisała: > <a href="http://www.ceti.pl/js29a/index.php?loc=ana">TU i powróżyc możn > a przed > zawodami i poznać ciekawe anagramy </a> luxer Odpowiedz Link
luxer Do 3 razy sztuka i pojdę na forum próbne ;( 09.04.04, 23:24 Zmieniłam i teraz napisałam tak: Tu mozna i powrózyć i poznać ciekawe a_n_a_g_r_a_m_y (nazwijmy, że to jest podkreslenie!). Link chyba będzie aktywny, choć juz zaczynam powątpiewać: www.ceti.pl/js29a/index.php?loc=ana Tylko dlaczego tamte wpisy mam schrzanione! Kto mi powie? Odpowiedz Link
jfalek Re: Do 3 razy sztuka i pojdę na forum próbne ;( 10.04.04, 08:34 luxer napisała: > Zmieniłam i teraz napisałam tak: > > Tu mozna i powrózyć i poznać ciekawe a_n_a_g_r_a_m_y (nazwijmy, że to jest > podkreslenie!). Fajna stronka, ale zrobiona zdaje się na zbyt małej bazie haseł. Anagramy są , nawet bodajże 12-krotne z tego co jest mi dostępne i co pamietam. Ale kto wydrukuje listę 370 tyś. haseł z 520 tyś angramami, lub gdzie jest strona www która to łyknie :))) Znalazłem np. hasło - KARMEL - są tam tylko trzy hasła. a np. kiedyś z "głupot" pepełniłem sobie taki żarcik niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec.szaradziarstwo&tid=6567635 brakło mi tylko jeszcze pomysłu na dodanie jeszcze jednego anagramu - RAKLEM Odpowiedz Link
luxer Inne definicje znanych pojęć!! Ale Hocki !!! 09.04.04, 23:36 www.reporter.pl/hbs/ds.html Odpowiedz Link
reptar Łodzianie, krakowianie i "Pan Tadeusz" 18.04.04, 23:43 Encyklopedia łodzian Miniencyklopedia "Pana Tadeusza" Kto jest kim w Krakowie Odpowiedz Link
ahaba Słownik biblijny 15.10.06, 20:27 biblia.wiara.pl/?grupa=6&art=1116142720&dzi=1116142652&katg= Odpowiedz Link
jfalek MAPA 30.05.04, 21:04 www.mapquest.com/maps/main.adp?countrycode=41 ========================= PITTSBURG www.mapquest.com/maps/map.adp?searchtype=address&formtype=search&countryid=250&addtohistory=&country=US&addres s=&city=&state=&zipcode=&historyid=&submit=Get+Map długi link, nie wiem czy się uda ---------------------------------- www.krzyzowki.net Odpowiedz Link
reptar Trolle internetowe 03.11.04, 19:32             Wielka Ilustrowana Encyklopedia Internetowa                 Trolle internetowe                   Mike'a Reeda               trole.joemonster.org/index.php Odpowiedz Link
reptar Trolle internetowe, ver. angielska, obszerniejsza 05.11.04, 00:26 Jeszcze podaję namiar na angielskojęzyczny oryginał tych internetowych trolli: www.winternet.com/~mikelr/flame1.html Tamten polskojęzyczny klon ostatnio nie chciał się dać zobaczyć; teraz po nocy ładuje się bez zastrzeżeń. Jednak widzę, że jest tam dopisek "Następne hasła już wkrótce" - i rzeczywiście: policzyłem, po polsku jest (na razie?) tylko połowa. Ciekawe, kto się w kim rozpozna, hihihi... Odpowiedz Link
luxer Re: Slownik kaktofila :)))) 09.12.04, 22:02 luxer napisała: > www.republika.pl/kwiki/k.html Jeżeli zmieni się literę przed .html /w podanym przykładzie jest "k"/ na wybraną z alfabetu, to pokażą się inne strony tego słownika. Pewnie jest on gdzieś w całości, ale nie wiem jak go poszukać. luxer Odpowiedz Link
reptar Re: Slownik kaktofila :)))) 09.12.04, 23:00 luxer napisała: > Pewnie jest on gdzieś w całości, ale nie wiem jak go poszukać. W takich wypadkach zazwyczaj pomaga obcinanie adresu o kolejne fragmenty. Z www.republika.pl/kwiki/k.html zrób www.republika.pl/kwiki/ Wśród linków jest "Słownik pojęć kaktusowych" i w ten sposób można dotrzeć do linku www.republika.pl/kwiki/pojecia.html . Odpowiedz Link
luxer Re: Słowniki w Internecie "Na zdrowie" ;)) 20.12.04, 08:41 nowy.polski.slownik.pijacki.ez.pl/Slownik.html Odpowiedz Link
ahaba Re: Słowniki w Internecie "Na zdrowie" ;)) 20.12.04, 09:42 Luxer, powtarzasz się. Spóźniłaś się prawie (nomen omen) 9 miesięcy! Spójrz 15 wpisów wcześniej. Odpowiedz Link
luxer Re: Słowniki w Internecie "Na zdrowie" ;)) 20.12.04, 18:36 ahaba napisał: > Luxer, powtarzasz się. Spóźniłaś się prawie (nomen omen) 9 miesięcy! > Spójrz 15 wpisów wcześniej. Hahahaha, Ahabo!!!,bo chyba podążam Twoim tropem!!!! ;)) luxer - Odpowiedz Link
ahaba Słownik terminów literackich 21.12.04, 10:34 Tu: hamlet.pro.e-mouse.pl/leks/index.php?id=intro Odpowiedz Link
kjasud Skąd ściągnąć bazę z hasłami do krzyżówek 10.01.05, 14:03 Właśnie pracuję na rogramikiem, który ma generować krzyżówki na stronie www. Ale najwiekszy problem jest z hasłami. Czy można ściągnąć gdzieś bazę zawierającą ok 10 tys. dowolnych haseł? www.kjasud.pl Odpowiedz Link
reptar Japońszczyzna 18.01.05, 10:03 W zasadzie słowniki językowe nie podpadają pod ten wątek, niemniej ten może zainteresować łowcę słów. Znajdują się w nim wyrazy, które powoli wchodzą do polskich tomiszczy. Przykładowo w "Wielkim słowniku wyrazów obcych PWN" pod red. M. Bańki poza takimi oczywistościami jak katana, kimono, sake, shinto czy yakuza uwzględniono już takie wyrazy jak daimyo, hanami, kami, kanji, miko, nori, ronin, sashimi, shiatsu, shoji, sushi, tempura, uta. Jest też trochę takich wyrazów, których wprawdzie nie znalazłem w polskich słownikach, ale które pewnie się w nich wkrótce znajdą. Bo kiedy wpisać taki wyraz w Google i ograniczyć wyszukiwanie do stron w języku polskim, to coś tam się niekiedy znajduje - a to że gospodarz podaje kaiseki, a to co zrobić, kiedy nie masz formy do kształtowania onigiri, a to znów, że ktoś przechodził się po ogrodzie ostatniego dnia święta shogatsu... Myślę, że w wielu przypadkach da się taki wyraz uargumentować (Googlami) w przesyłce do jakiejś redakcji   ;-) Oto Mały słownik japoński: manta.univ.gda.pl/~ppiepior/slownik.html Odpowiedz Link
reptar Plastechopedia (tworzywa sztuczne) 01.03.05, 10:57 Dziś coś egzotycznego (choć pewno nie dla wszystkich): www.plastech.pl/slownik.php Jest to słownik dotyczący tworzyw sztucznych. Trafiłem na niego, szukając, co to znaczy PET. Raczej nie do wykorzystania w szaradziarstwie, lecz tutaj - jako ciekawostka. Odpowiedz Link
reptar Netopedia 30.03.05, 18:09 Bardzo interesująca Netopedia: www.ws-webstyle.com/cms.php/en/netopedia To z boku, "Webdesign", "Open Source" itd. - to działy. Dalej jest po polsku. Wśród haseł: AGLET AMAYA ANTYALIASING CUCKOO EGG COOKIE CYBERKULTURA CYBERPUNK DOTCOM ECARD (eCard) FIDONET FLASH GECKO GNUTELLA HAKTYWIZM HIPERŁĄCZE HOTBOT HOTJAVA HOTLINE HOTMAIL INFOSEEK INKTOMI INTERIA JINI JIRO JYTHON KAZAA KILLFILE LAG LAMER LANTASTIC LITEWARE LOOPBACK MAILBOMB MASKARADA MEMETYKA MIKROPŁATNOŚĆ MORFING MOSAIC MOZILLA NAPSTER NEOSTRADA NETIZEN NETMEETING NEUROMANCER TWEENING Niektóre słowa znane z "Wielkiego słownika wyrazów obcych PWN", inne bardziej lub mniej nadające się do wykorzystania w krzyżówkach. Kilka całkiem fajnych. Odpowiedz Link