kicior99 17.01.03, 18:49 Czy jeszcze zamieszcza sie takie krzyzowki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uhuhu Re: Nie tylko rzeczowniki 19.02.03, 15:25 Oj, Kicior, naczekałeś się na odpowiedź. Drukuje się, acz rzadko bardzo. Z ostatnich pamiętam krzyżówkę M. Zielińskiego, gdzie do diagramu wpisywało się przymiotniki określające słowo "papier". Parę miesięcy temu w Rewii była też krzyżówka z czasowników autorstwa reptara. Ale takie zadania to rzadkość. Częściej spotyka się zadania homonimowe, gdzie wpisywane wyrazy to jednocześnie rzeczowniki i inne części mowy (jak "płaszcz", "broń", "sieje"). Ale to nudne i już mocno zużyte - ciężko wymyśleć coś, czego jeszcze nie było. Odpowiedz Link
reptar Re: Nie tylko rzeczowniki 20.02.03, 10:01 uhuhu napisał: > Parę miesięcy temu w Rewii była też krzyżówka z czasowników autorstwa reptara. Ach, o tej myślisz! To zadanie przeleżało się w zapasach rekordowo długo. I w sumie wcale się nie dziwię, bo kiedy je zobaczyłem na łamach, to nie dałem rady go rozwiązać :( Była to, jeśli dobrze pamiętam, krzyżówka bez określeń. Chodziło o wyszukiwanie bezokoliczników, a w kratkach zaznaczono kropkami miejsca samogłosek. Jakoś tak. Ale przez krzyżówkę „nie tylko rzeczowniki” to ja rozumiem trochę inny rodzaj krzyżówek, gdzie wpisuje się *rozmaite* części mowy, a nie *tylko_przymiotniki* czy *tylko_bezokoliczniki*. Odpowiedz Link
reptar Nierzeczowniki - a co z określeniami? 25.05.04, 12:53 Ostatnio pojawiło się na forum parę głosów, że może warto do krzyżówek i innych zadań wprowadzić szerokim frontem nierzeczowniki. Na przykład tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=12837925&a=12852628 jfalek napisał: > Użyłeś tu wszędzie na przykładach rzeczowników < chyba? :) >, także nazwy > własne. A dlaczego nie udasz się do innych części mowy. Bo tak zrobiono > pierwszy algram i tak ma być do końca świata i jeden dzień dłużej. :) > Rozwal te zmurszałe kanony, [...] > Ten txt. to jawna prowokacja. Jest tu autorów od metra. No i na prowokację też wypada wreszcie zareagować   ;-) (BTW: Pojawiło się też pojęcie "słownik alternatywny", którego tak do końca nie rozumiem - może ktoś wytłumaczy? - wyczuwam tylko, że może chodzi o mnóstwo niepodstawowych form rzeczowników i nierzeczowników). Wyobraźmy sobie, że taka idea się ziści i doczekamy się krzyżówki z wyrazami: robiąc, skąd, bielszego, aliści, krokodylom, tuż, tudzież, pięciorgu. Jak wtedy, Waszym zdaniem, będą wyglądać objaśnienia? Odpowiedz Link
mika_p Re: Nierzeczowniki - a co z określeniami? 25.05.04, 20:52 reptar napisał: > Wyobraźmy sobie, że taka idea się ziści i doczekamy się krzyżówki z wyrazami: > robiąc, skąd, bielszego, aliści, krokodylom, tuż, tudzież, pięciorgu. > > Jak wtedy, Waszym zdaniem, będą wyglądać objaśnienia? Na przykład będzie się to nazywało "Krzyżówka nie dla Cezara": robiąc - imiesłów współczesny ogólnego czasownika oznaczającego czynność, produkcję bielszego - dopełniacz rodzaju męskiego liczby pojedynczej odcienia bieli z piosenki Procol Harum krokodylom - celownik liczby mnogiej fragmentu tytułu z Kathleen Turner pięciorgu - ilość dzieci z powieści Edith Nesbit w celowniku ;-)) Odpowiedz Link
reptar Re: Nierzeczowniki - a co z określeniami? 25.05.04, 21:19 Muszę przyznać, że mnie miło zaskoczyłaś. Do tej pory widywałem takie krzyżówki, w których jako określenia pisano zdania z wykropkowanym wyrazem, a to mi się zdawało dość krótkowzroczne (maniera szybko się opatrzy i stanie się denerwująca jak odpowiedzi w formie pytań w teleturnieju Vabanque); tymczasem okazuje się, że można całkiem fajnie. Zwłaszcza ta "ilość dzieci w celowniku"   ;-) Odpowiedz Link
jfalek BTW 25.05.04, 22:11 reptar napisał: > (BTW: Pojawiło się też pojęcie "słownik alternatywny", którego tak do końca > nie rozumiem - może ktoś wytłumaczy? - wyczuwam tylko, że może chodzi o > mnóstwo niepodstawowych form rzeczowników i nierzeczowników). kurnik.pl/slownik/ Wystarczy poczytać, nikt nie zrobi tego lepiej niz Ci co to współtworzą. Gdzieś tam także wyczytałem, że wokół tej inicjatywy powstał ruch oddolny który zebrał ponad 23 tyś zł., i wykupił serwer, aby to mogło działać. Brawo!!!!!! -------------------- Gdzieś tutaj pod koniec strony, ale i początek niezły, pokazuje jak można się samoorganizować kurnik.pl/wiado.phtml Jędrzej Odpowiedz Link