mag33 11.01.07, 00:07 Zmarł zasłużony dla szaradziarstwa autor licznych( ambitnych i nowatorskich) zadań diagramowych. Miał 62 lata... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hrabia_potocki [*] [*] [*] 11.01.07, 00:41 prace drukowane ostatnio w Diagramie, znam... cześć jego pamięci Odpowiedz Link
uhuhu Re: ZDZISŁAW MAŃKO 11.01.07, 09:17 Zdzisława Mańkę pamiętam przede wszystkim jako autora zadań we wrocławskim "Rebusie" - z czasów, gdy zaczynałem dopiero rozwiązywać - oraz z "Rozrywek od A do Z", w których ukazywały się jego ambitne autorsko zadania, m.in. krzyżówki ananimowe, palindromowe, spiralokrzyżówki. Zachwycałem się szczerze tymi zadankami, często niełatwymi, ale bardzo ambitnymi autorsko. Bardzo też przypadła mi do gustu krzyżówka od A do Z, w której pierwsze litery wpisywanych słów były już wpisane nad kolumnami i obok rzędów diagramu. Świetny, nie podchwycony do dziś pomysł. ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link
junior36 Re: ZDZISŁAW MAŃKO 11.01.07, 16:00 To,co poniżej,to z pewnej przygotowywanej publikacji.Jakiej?Tajemnicy nie zdradzę - bo nie moja. Zdzisław Mańko -[1944 - 2006],ekonomista.Debiutował rebusem w 1960 roku w "Rozrywce".Autor rebusów i ambitnych zadań diagramowych.Autor wielu rekordowych łamigłówek szyfrowych,pomysłodawca wielu nowości [wężokrzyżówka- współautor,krzyżówka lubelska,spiralokrzyżówka,krzyżówki antonimowe,szyfrokombinagram,kombinagram podwójny,odmiany zadań rysunkowych i palindromowych].Pseudonimy:Abatogan,Erick,Ipolaryt,Mazd,Murarz,Ney. Z tego samego źródła dowiedziałem się wielu,wielu ciekawostek;o sporach Zdzicha o pierszeństwo nowości,o wielokrotnym obrażaniu się na [i godzeniu z] "Rozrywką] o pseudonimach [abatogan,ipolaryt],które były ostatnimi słowami do kwadratów 8 na 8... Szkoda,przeminęlo sporo historii szaradziarstwa... Odpowiedz Link
zeta52 Re: ZDZISŁAW MAŃKO 11.01.07, 18:01 Czy to nie On pracował swego czasu na niewielkiej stacyjce kolejowej i tam, obłożony słownikami, kiedy był niewielki ruch, obmyślał i murował swoje zadania? Najwięcej opublikował z pewnością jako Murarz, następnie jako Ney i Mazd. Wisa będzie wiedział więcej... Odpowiedz Link
cherrywt Re: ZDZISŁAW MAŃKO 11.01.07, 18:28 Każda dziedzina twórczości ma swoich klasyków. Zdzisław Mańko był klasykiem szaradziarstwa. Odpowiedz Link
junior36 Re: ZDZISŁAW MAŃKO 11.01.07, 21:47 Tak mieszkał [bardzo skromnie] na obrzeżach Radzynia Podlaskiego.Pracował na stacji kolejowej. Odpowiedz Link
kozak_donski Re: ZDZISŁAW MAŃKO 12.01.07, 00:05 Przychodzi mi na myśl wiele wspomnień o Nim, ale podam jedną ciekawostkę z jakiejś imprezy, podczas której los zetknął nas na nocleg w jednym pokoju. Murarz opowiedział mi mały sekret jak to przed laty bodajże redakcja "Szaradzisty" przepuściła mu błąd w krzyżówce lubelskiej. Nazwisko też świętej pamięci Danuty Rinn użył błędnie jako Rin. Myślę, że z pewnością już ją zdążył za to przeprosić - jak pisze Wisa - piętro wyżej... Odpowiedz Link