Dodaj do ulubionych

Gry typu "Kartka i ołówek"

22.08.03, 00:15
Grzebiąc po zasobach portalu Gazety znalazłem artykuł pod takim tytułem jak
wyżej. Warto sobie zajrzeć i powspominać   ;-)

Póki jest dostępne. To dość stary materiał (z 23 czerwca), więc nie wiadomo,
kiedy go uniedostępnią. A jutro znowu dwudzisty trzeci. Jakby co, służę kopią.

A może komuś przypomni się coś jeszcze z tego zakresu i zechce się podzielić?
Obserwuj wątek
    • reptar Jeszcze link, bom zapomniał 22.08.03, 00:18
      Oczywiście wszystkim będzie łatwiej znaleźć ten artukuł, jeśli podam linka.
      Oto on: www2.gazeta.pl/edukacja/1,27095,1541148.html

(myślę, że późna pora może mnie przynajmniej częściowo usprawiedliwiać;
      to nie jest czas na efektywne myślenie).
      • mainecoon Re: Jeszcze link, bom zapomniał 22.08.03, 09:13
        Witam
        Przypominam sobie jeszcze dwie ( być może znane pod innymi nazwami; podaję te,
        którymi sama się posługiwałam ):

1. Kropki.
        Potrzebna kartka w kratkę i coś do pisania w dwóch kolorach.
        Gra polega na otaczaniu kropek przeciwnika i tworzeniu coraz to bardziej
        rozbudowanych terytoriów. Oczywiście na dalszym etapie gry mozna próbować
        zdobyć "posiadłości" przeciwnika.
        Kropki stawia się na skrzyżowaniach, można łączyć tylko dwie najbliższe - na
        sąsiednich skrzyżowaniach( własne, rzecz jasna ) po przekątnej. Łączące linie
        nie mogą się pzrecinać.

2. Piłka nożna
        Na kartce w kratkę rysujemy prostokąt ( boisko ) z dwukratkowym odstępem na
        przeciwległych ścianach ( bramki )
        Gra rozpoczyna się od postawienia kropki w środku. Teraz każdy z graczy dąży
        do "wbicia" piłki do własnej bramki. Ruchy można wykonywać zarówno wzdłuż
        kratek, jak i po przekątnych, przy czym trafienie w skrzyżowanie, na którym
        kończy się już jakaś kreska daje możliwość odbicia. Można się także odbijać od
        ścian. Ilość odbić nieograniczona.
        Przekątne mogą się krzyżować, ale - oczywiście - "kopnięcia" ( czyli
        poszczególne kreski ) nie mogą się na siebie nakładać.

Serdecznie pozdrawiam
        ht
        • reptar Uhuhu pisał 24.08.03, 02:00
          Przypomniało mi się, że jeszcze uhuhu (i to tutaj, na tym forum!)
          pisał o grze pt. Letera. Podaję link:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=6338743

A mnie się przypomniały jeszcze dwie, ale nazw sobie nie przypominam.
          Może nie były używane? Oto te dwie gry:

1) Pisało się na kartce liczby od 1 do ileś tam, i należało
          przeprowadzać linię kolejno: jeden gracz od 1 do 2, drugi od 2 do 3,
          i tak na zmianę (graczy zazwyczaj było dwóch). Chodziło o to, że
          linie nie mogły dotykać innych, narysowanych wcześniej, z tym że w
          odróżnieniu od opisanej wyżej piłki nożnej nie było żadnych kratek
          ani prowadzenia kresek po kratkach, tylko całkiem na żywioł.
          Przegrywał ten, kto nie mógł dotrzeć do swojej kolejnej liczby.
          Gra w sumie niskich lotów, a i konfliktów zawsze było co niemiara
          (czy już się linie stykają, czy jeszcze nie).

2) Rysowało się w rogach dwa ćwierćokręgi, a w nich kółka (jeden gracz
          w jednym rogu) i krzyżyki (drugi gracz w drugim). Chodziło o to, żeby
          zestrzelić figury przeciwnika, a strzelalo się tak: do swojego
          krzyżyka (kółka) przykładało się długopis wkładem do papieru, palcem
          jednej ręki się długopis utrzymywało w pionie i dociskało, a drugą
          ręką pstrykało w okolicy podstawy, przez co długopis leciał w przód,
          zostawiając lekki ślad. Ten ślad się pogrubiało i na końcu rysowało
          kolejny krzyżyk (bądź kółko). Wreszcie z którymś razem taki ślad
          przecinał figurę przeciwnika i ona była zbita. Zbijać należało tylko
          te w "gnieździe", czyli wspomnianym na początku ćwierćokręgu w rogu
          kartki.

Hmm... te moje dwie gry z pewnością nie należały do najbardziej
          inteligentnych   ;-)
      • antyp1 CZARNA DZIURA 29.11.03, 11:50
        Wątek jakby zamierał, więc spróbuję go reanimować.

CZARNA DZIURA.
        Rysujemy rząd sześciu kółek, nad nim rząd pięciu, następnie czterech, trzech i
        dwóch, na szczycie stawiamy jedno kółko. Tworzymy w ten sposób regularny
        trójkąt z sześcioma kółkami na każdym boku. W skład trójkąta wchodzi ogółem 21
        kółek. Gracze posługują się różnymi kolorami. Gracze na zmianę wpisują w kółka
        liczby od l do 10 (każdy gracz swój zestaw). Ostatnie kółko, które zostaje
        puste jest czarną dziurą. Wszystkie kółka wokół czarnej dziury ulegają
        zniszczeniu. Jeśli czarna dziura wypadnie na szczycie diagramu, niszczymy dwa
        kółka, jeśli wzdłuż boku - cztery, jeśli w środku - sześć.
        Wygrywa ten z graczy, którego liczby, umieszczone w niezniszczonych kółkach,
        dadzą po zsumowaniu wyższy wynik. Wariant tej gry: budujemy planszę w kształcie
        sześcioboku. Rysujemy rząd złożony z trzech , nad nim rząd czterech, następnie
        pięciu i kolejno czterech i znowu trzech kółek. W kółkach każdy z graczy
        umieszcza kolejno liczby od 1 do 9. Dalsze zasady jak powyżej.
        Ta i 99 innych gier są opisane w książce Waltera Jorisa Gry Strategiczne
        Ołówkiem po papierze wydanej przez Klub dla Ciebie.
        Tu link
        www.kdc.pl/index.html
    • reptar Szewc 08.09.03, 15:59
      Znalazłem w Internecie opis zasad gry o nazwie "szewc":
      dione.ids.pl/~drzareck/szewc.htm
      • mmiga "Ołówkiem po papierze" 12.09.03, 08:30
        Autor: Herbert Schwinghammer
        Tytuł: Ołówkiem po papierze
        Podtytuł: Gry i zabawy dla całej rodziny
        Wydawnictwo: KDC Klub dla Ciebie
        ISBN: 83-913136-4-6

W książce tej jest około 100 propozycji.
        Jedna z nich (losowa):
        'Bieg z przeszkodami'
        2 graczy, 1 kartka papieru w kratkę i 2 ołówki dla graczy.

1. Celem zabawy jest przejście przez pole gry od rawej do lewej w taki sposób,
        aby nie dotknąć bariery, ani skraju pola. Przy tym wędruje się wzdłuż linii
        kratek.
        2. Rysuje się diagram wielkości 10x10 kratek.
        3. W diagram ten wrysowuje się rozmaite poziome albo pionowe bariery na liniach
        kratkowanej kartki. Proste przeszkody nie mogą być dłuższe niż trzy kratki,
        bariery załamane zaś mogą mieć długość czterech kratek. Ogółem bariery mogą
        mieć długość 20 kratek. Brzeg pola oznacza istniejącą naturalną barierę.
        4. Gracz numer 1 zakrywa na starcie poziomą linię długości najwyżej trzech
        kwadratów. Gracz numer 2 mówi mu na to, nie patrząc na pole gry, jak długa
        powinna być linia pionowa. Nie może ona być dłuższa niż trzy kratki. Gracz
        numer 1 rysuje ją, przy czym sam wybiera kierunek (w górę lub w dół).
        5. Linie poziome i pionowe muszą przegiegać na zmianę - nigdy jedna linia
        pozioma nie może przylegać do innej linii poziomej. Niedopuszczalna jest "jazda
        wstecz" po linii!
        6. Gracz numer 1 daje kartkę graczowi numer 2, który ją natychmiast zakrywa.
        7. Gracz numer 2 przeciąga poziomą linię długości od jednej do trzech kratek.
        8. Gracz numer 1 mówi mu, znów nie patrząc na kartkę, jak długa powinna być
        nastepna pionowa linia. Przy tym wybór kierunku pozostawia się znów rysującemu
        graczowi.
        9. W ten sposób wymienia się kartkę tak długo, aż linia przekroczy punkt
        docelowy albo zostanie dotknięta bariera.

pozdrawiaMM
    • uhuhu Kółko i krzyżyk do pięciu 12.09.03, 08:59

Przypomniała mi się jeszcze gra w kółko i krzyżyk, ale w wersji "ambitniejszej"
      niż w kwadracie 3 x 3.
      Rysowało się kwadrat, powiedzmy, 20 na 20 kratek, i grało się w kółko i krzyżyk
      z tą różnicą, że zwyciężał ten, komu udało się narysować w jednym rzędzie 5
      kółek lub krzyżyków. Popróbujcie sobie, gra się dużo ciekawej, tym bardziej, że
      w zasadzie nie ma ograniczeń co do diagramu i kolejne kółka/krzyżyki można
      swobodnie stawiać nawet w dużym oddaleniu od już istniejącego na kartce układu.

• reptar Re: Kółko i krzyżyk do pięciu 12.09.03, 09:10
        uhuhu napisał:

> Przypomniała mi się jeszcze gra w kółko i krzyżyk, ale w wersji
        > "ambitniejszej" niż w kwadracie 3 x 3.

Szczerze mówiąc tej wersji w kwadracie 3x3 nigdy nie rozumiałem; to znaczy
        nie rozumiałem, co w niej jest takiego, że ludzie chcą w to grać. Przecież
        liczba scenariuszy jest tak ograniczona, że dokładnie wiadomo kiedy co trzeba
        robić.

A jeśli chodzi o wersję bez ograniczeń obszarowych i do pięciu, to dodatkowo
        można grać nie do pierwszej piątki, ale na czas (na przykład do dzwonka
        kończącego lekcję, kiedy to stan meczu będzie powiedzmy 25:22).
        • zb.wo Gomoku? 12.09.03, 11:11
          Taka wersja tej gry nosi nazwe GOMOKU i ma bardzo starą historię. Można w to
          grać na oryginalnej planszy jak do GO, 19x19, stawiając piony na przecieciach
          linii (nie na polach) lub dowolnej innego rozmiaru - w szkole dobrze się
          sprawdzała kartka w kratkę z zeszytu. A przy okazji chciałbym zachęcić
          wszystkich, którzy lubią gry o bardzo prostych zasadach i z rozbudowaną
          strategią do zapoznania się z Go. Sam kiedyś uległem podobnemu apelowi
          Wojciecha Pijanowskiego, który napisał w swoim "Przewodniku Gier", że jest to
          najwspanialsza gra świata i po jej poznaniu uważam, iż miał rację. Obecnie w
          internecie jest mnóstwo miejsc gdzie można znaleźć różne materiały, partie
          przykładowe i zagrać w GO na żywo. Istnieją też programy pozwalające grać z
          komputerem, sam mam 3 takie... Ciekaw jestem czy ktokolwiek z czytelników tego
          forum słyszał wcześniej o GO (poza +nad+używaniem tego słowa w rebusach)?
          • reptar Re: Gomoku? 12.09.03, 11:19
            zb.wo napisał:

> Ciekaw jestem czy ktokolwiek z czytelników tego forum słyszał wcześniej o GO
            > (poza +nad+używaniem tego słowa w rebusach)?

Miałem go!
            Ale nigdy nie przebrnąłem poza podstawy, a i to było bardzo dawno temu   :-(
            • reptar Re: Gomoku? 12.09.03, 11:22
              ...a kiedy napisałeś, że "taka wersja tej gry nosi nazwe GOMOKU", to chyba
              miałeś na myśli wspomniane wcześniej przez mainecoon "Kropki", a nie kółko i
              krzyżyk, nieprawdaż?
              • reptar Re: Gomoku? 12.09.03, 11:24
                ...a może się mylę...
      • djjack Kółko i krzyżyk wraz z zadaniem szaradziararskim 12.09.03, 11:43
        Może to pomysł na zupełnie osobny wątek, ale przypomniałem sobie, że próbowałem
        kiedyś połączyć grę w "kółko i krzyżyk" z zadaniem szaradziarskim i wyszła mi -
        może ktoś jeszcze pamięta - wirokrzyżówka z grą w kółko i krzyżyk. Najpierw
        należało rozwiązać wirokrzyżówkę, potem podzielić jej diagram na dziewięć pól
        tak jak w grze kółko i krzyżyk i w każdym z dziewięciu pól policzyć liczbę
        samogłosek i spółgłosek. W zależności od tego czy było więcej tych pierwszych
        czy tych drugich wpisywało się w konkretne pole albo kółko albo krzyżyk. A
        następnie sprawdzało się, który symbol ułożył się w jednym rzędzie, kolumnie
        lub przekątnej.
        • lucbach Re: Kółko i krzyżyk wraz z zadaniem szaradziarars 12.09.03, 12:03
          djjack napisał:

> Może to pomysł na zupełnie osobny wątek, ale przypomniałem sobie, że
          próbowałem
          >
          > kiedyś połączyć grę w "kółko i krzyżyk" z zadaniem szaradziarskim i wyszła
          mi -
          >
          > może ktoś jeszcze pamięta - wirokrzyżówka z grą w kółko i krzyżyk. Najpierw
          > należało rozwiązać wirokrzyżówkę, potem podzielić jej diagram na dziewięć
          pól
          > tak jak w grze kółko i krzyżyk i w każdym z dziewięciu pól policzyć liczbę
          > samogłosek i spółgłosek. W zależności od tego czy było więcej tych
          pierwszych
          > czy tych drugich wpisywało się w konkretne pole albo kółko albo krzyżyk. A
          > następnie sprawdzało się, który symbol ułożył się w jednym rzędzie, kolumnie
          > lub przekątnej.

Heeej, świetny pomysł Djjack:) Była publikacja jak się domyślam? Możesz podać
          numer pisma?
          pozdrawiam,
          lucbach
          • djjack Re: Kółko i krzyżyk wraz z zadaniem szaradziarars 15.09.03, 07:30
            Zadanie pojawiło się w grudniowym numerze "RR" z 2002 r.
            • lucbach Re: Kółko i krzyżyk wraz z zadaniem szaradziarars 15.09.03, 14:10
              djjack napisał:

> Zadanie pojawiło się w grudniowym numerze "RR" z 2002 r.

Dzięki, poszperam;)

lucbach
    • mtq Re: Gry typu "Kartka i ołówek" 29.09.03, 20:53
      A zna ktoś wyścigi? :-)
      Rysuje się tor, linię startową i każdy z graczy "jedzie" albo w swoją stronę albo obok siebie.
      "prowadzenie" dość ciężko wytłumaczyć, generalnie zaczyna się od ruchu 1 kratkę, potem można
      się ruszyć tylko w obrębie kwadratu 3x3 którego środek znajduje się na przedłużeniu wykonanego
      ruchu :-))
      Przykładowo:
      Ruszam się o 3 kratki lekko po skosie (przekątna prostokątu 3x1). Następnie przedłużam sobie
      ten ruch jeszcze raz i mam 8 pkt naokoło w które mogę się ruszyć :-)
      Kojarzy to ktoś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka