megalomaniac 23.10.08, 14:39 JOLKA strona 21 z ilością liter odgadywanego wyrazu! bardzo mi się podoba! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
totet Re: Idzie nowe! w nowej R22 27.10.08, 18:41 Dziś powróciłem do rozwiązywania R22, między innymi jolki, którą zostawiłem sobie na deser. Pytanie krótkie i zasadnicze: co w tym nowego (2,1,3,6)? Odpowiedz Link
megalomaniac Re: Idzie nowe! w nowej R22 28.10.08, 08:40 nowego nie, ale jak do tej pory to trend był do wymazywania nawet czarnych pól, numeracji, a tu po wpisie redakcji, ułatwienia Odpowiedz Link
reptar Re: Idzie nowe! w nowej R22 28.10.08, 10:37 No, Megalo, jeśli Ty ułatwianie nazywasz nowym trendem, to koniecznie sobie kliknij w takie oto Odśwież (maszyna czasu przeniesie Cię pięć i pół roku wstecz). Odpowiedz Link
megalomaniac Re: Idzie nowe! w nowej R22 28.10.08, 11:12 jeżeli, w prasie są wzmianki, gdzie dyskutuje się na łatwością, trudnością, turniejowych zadań, a JOLKA ma ilość liter przy określeniu, ten sam numer co owa notatka!, to ułatwienie znane od dawna, ale chyba mogłem potraktować to jako nowy trend w części JOLKOWEJ, ku uciesze wpisywaczy co do wpisu uhuhu, to rzecz jasna może rozwiązywać, chyba trudne zadania kolegi totet-a, poniekąd JOLKI z konturem;-)))) Odpowiedz Link
totet Re: Idzie nowe! w nowej R22 28.10.08, 19:26 megalomaniac napisał: > jeżeli, w prasie są wzmianki, gdzie dyskutuje się na łatwością, trudnością, turniejowych zadań, a JOLKA ma ilość liter przy określeniu, ten sam numer co owa notatka!, to ułatwienie znane od dawna, ale chyba mogłem potraktować to jak o nowy trend w części JOLKOWEJ, ku uciesze wpisywaczy Żadnej dyskusji w prasie nie było (jeżeli już to była jedynie na tymże forum), a jedynie subiektywny wywód młodzieży redaktorskiej w ramach mistrzowskiej relacji. Obu faktów - druku bądź co bądź standardowej (w sensie prezentacji określeń) jolki i rzeczonej relacji też bym nie wiązał. Dziwny to trend, skoro w tym samym numerze nietrendowate jolki sąsiadki - przyznasz Megalo, o zgoła odmiennym kalibrze. Trudno mi wyobrazić sobie inspiracje prowadzącego numer dyktowane jakimiś sugestywnymi wrażeniami startującego praktyka. I lepiej nie wywoływać takimi pomysłami kuriozalnych wiązanek, bo jak startujący będzie i prowadzącym, to po kolorowych zawrotach może zabraknąć w nr 24 obrazków... :) Na szczęście jestem stuprocentowo przekonany, że to wyimaginowane teorie i rebusy tam zobaczymy. > ale jak do tej pory trend był do wymazywania nawet czarnych pól, numeracji Ani nowe, ani żaden trend. Może już niedługo będzie można zapoznać się z tegorocznym wystąpieniem forumowym Obywatela GC na temat tego typu zadań i częstości ich publikacji. Zdradzę, że w spiczu są dokładne wyliczenia i waha się ona w granicach 2-5% masy jolkowej. Odpowiedz Link
widok22 Re: Idzie nowe! w nowej R22 29.10.08, 21:19 Megalo, jolkę z podawaną ilością liter odgadywanych wyrazów od ponad 13 lat co tydzień zamieszcza "Super Express". (Wcale nie chcę przez to powiedzieć, że "R" się zbliża do "SE";)) Odpowiedz Link