Dodaj do ulubionych

Wyjątki z obsługi forum

28.10.03, 21:49
Jeden wątek ostatnio przekroczył 100 postów. Kiedy się jest niezalogowanym,
to widzi się toto w kolejnych porcjach po nie więcej niż 100 postów, co jak
na mój gust jest trochę męczące. Ale nie ma na to rady.

Za to kiedy się jest zalogowanym, można korzystać z ustawień zawartych
w czymś takim jak "Moje forum" (tu na górze, między "Forami regionalnymi"
a "Wyszukiwarką"). Jak się tam wejdzie, to można ustawić sobie parametry
"Wątków na stronie" na 200 i "Listów na stronie" na 300. Powyżej tych liczb
niestety nie pomaga nawet zalogowanie i wątek trzeba oglądać w kawałkach. Ale
przynajmniej w takim zakresie można sobie zrobić lepiej.

Proponuję wykorzystać niniejszy wątek do takich technicznych spraw, bo może
są jeszcze inne rzeczy tego typu. Kiedyś na przykład pisałem, jak robić
nieusuwane spacje (żeby nie powtarzać, ograniczę się tutaj do podania linku:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=8427247&a=8599195 ). Takie
różne myki zawsze mogą się przydać.
Obserwuj wątek
    • reptar Szerokie posty 13.11.03, 13:17
      Import z innego wątku:

totet napisał:

> falek napisał:

> > Od kiedy czytam to forum, największą zagadką sa dla mnie posty kol. toteta.
      > > Mam tu na myśli, sposób w jaki są one zapisane. Cała szerokość ekranu
      > > wykorzystana. Sam to próbowałem kilka razy zrobić, ale się poddałem.
      > >Przekracza to moją wiedzę na ten temat. To zapewne jakś sztuczka informatyczna.
      > > Czy to jest możliwe aby i inni mogli z tego korzystać. Czy to sprawa oprogramowania, którego nie znam

> Ponieważ o kwestię szerokości mych wpisów pytał już jeden kolega, wyjaśnię pozostałym, że moją wiedzę na ten temat też to
      > przekracza. Nie jestem zawodowym informatykiem i choć z wieloma rzeczami w tej materii radzę sobie całkiem całkiem to pojęcia nie
      > mam, dlaczego jest jak jest. Różne podpowiadane przyczyny nie mają jednak racjonalnego uzasadnienia, a i żadnych tajemnych
      > praktyk nie stosuję. Może ktoś jeszcze podpowie właściwy trop? Mnie to specjalnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie - ułatwia
      > wyszukiwanie autopostów.

Cała tajemnica w tym, czego używasz. Jeśli na przykład Netscape'a, to jest szerzej. Nie mam pojęcia, dlaczego konstruktorzy forum wprowadzili
      takie dziwaczne kryterium, bo to bez sensu. Ale tak jest. Być może zależy to jeszcze od innych zmiennych jak na przykład wersja Windowsów, ale nie
      przeprowadzałem żadnych prób, które by miały wykazać, że tak albo że nie. Za to porównanie Internet Explorera i Netscape'a chyba widać.
      • reptar Re: Szerokie posty 13.11.03, 13:21
        ...i jak widać, totet używa chyba jeszcze czegoś innego, bo jak ja się przed
        chwilą posłużyłem Netscape'em, to moje długie linijki wyszły jeszcze dłuższe,
        i to tak, że aż się nie mieści taka jedna z drugą w jednej linii   ;-)
      • jfalek Re: Szerokie posty 13.11.03, 13:40
        > totet i reptara napisali:
        >
        > Cała tajemnica w tym, czego używasz. Jeśli na przykład Netscape'a, to jest
        > szerzej. Nie mam pojęcia, dlaczego konstruktorzy forum wprowadzili
        > takie dziwaczne kryterium, bo to bez sensu. Ale tak jest. Być może zależy to
        > jeszcze od innych zmiennych jak na przykład wersja Windowsów, ale nie
        > przeprowadzałem żadnych prób, które by miały wykazać, że tak albo że nie.
        > Za to porównanie Internet Explorera i Netscape'a chyba widać.

Dzięki za informacje. Znalalazłem już ten program (Netscap'e) i jest do
        zainstalowania. To około 18 MB ma nowa przeglądarka, a po zainstalowaniu może i
        więcej. Muszę to skonsultować z bardziej biegłymi w tym temacie czy to się nie
        będzie gryzło z tym co mam, i czy warto to jednak instalować, aby używać być
        może tylko do napisania od czasu listu na forum, by wykorzystać całą szrokość
        ekranu.

Zadałem to pytanie, bo widziałem w tym sens, że tak pisanie posty
        wykorzystujące całą szerokość ekranu dają większe możliwości. Jak to dla mnie
        ładniejsze, lepsze.
        To co jest teraz to dla mnie jakieś marnowanie miejsca.
        Może są tu jeszcze inni biegli w tym temacie. To pozaszaradziarski temat, ale
        chętnie poczytam o tym.

Jędrzej
      • jfalek Re: Szerokie posty 20.11.03, 00:53
        reptar napisał:

> Cała tajemnica w tym, czego używasz. Jeśli na przykład Netscape'a, to jest szerzej. Nie mam pojęcia, dlaczego konstruktorzy forum wprowadzili takie dziwaczne
        > kryterium, bo to bez sensu. Ale tak jest. Być może zależy to jeszcze od innych zmiennych jak na przykład wersja Windowsów, ale nie przeprowadzałem żadnych
        > prób, które by miały wykazać, że tak albo że nie. Za to porównanie Internet Explorera i Netscape'a chyba widać.

Zainstalowałem program Netscape - Sylaba Kominikator. Szerokie posty owszem pewnie wyjdą, tylko cos mi tu wychodza jeszcze dłuższe niz szerokośc ekranu
        To testy pokazały na str. testowej. Prawdopodobnie jest to związane z zestawem znaków. Opcja ta jest ustawiona na Zachodni (ISO-9959-1). Może lepiej wybrać
        zestaw Eropa Środkowa (ISO-9959-2), lub Europa Środkowa (Windows - 1250)

Z powodu późnej pory, nie chce mi sie robić dalszych testów, więc pytam. Czy ktoś wie coś na ten temat, jak to ustawić. Wystepuje tu jakaś kolizja zapewne w
        zestawach tych znaków.

• zb.wo Re: Szerokie posty 21.11.03, 09:52
          Tak piszą fachowcy od konstrukcji stron www:

"W dokumentach powinniśmy stosować standard kodowania polskich liter ISO-8859-2.
          Po pierwsze, jest to międzynarodowy standard, przyjęty także w charakterze
          Polskiej Normy.
          Po drugie, jest to standard bardziej uniwersalny, gdyż jest dostępny w wielu
          systemach operacyjnych.
          Należy zatem unikać używania innych standardów, np. Windows-1250"

Pozdrawiam
          • megalomaniac Re: Szerokie posty 21.11.03, 20:42
            ojeja totet chce byc oryginalny jedyny i niepowtarzalny:-)))
    • megalomaniac Mozliwości admina? 16.11.03, 18:56
      jakie mozliwosci ma admin w tym wypadku Ty Reptarze?
      • reptar Re: Mozliwości admina? 16.11.03, 22:00
        megalomaniac napisał:

> jakie mozliwosci ma admin w tym wypadku Ty Reptarze?

W sumie niewielkie. Mogę zmieniać opis forum (tzn. ten tekst, który znajduje się
        pomiędzy nazwą "Szaradziarstwo" a polem "Sortuj według". Mogę zmienić rodzaj
        forum. Teraz jest ono "Otwarte" (każdy może pisać i czytać), a pozostałe rodzaje
        to "Zamknięte" (pisać mogą tylko wybrani użytkownicy) oraz "Ukryte" (pisać i
        czytać mogą tylko wybrani użytkownicy). No i mogę usuwać posty, jak również te
        usunięte przywracać, z tym że nie traktuję tego jako przywilej, lecz jako
        obowiązek, co zresztą wynika z regulaminu, tzn. mam obowiązek kasować posty,
        w których na przykład nawołuje się do przestępstwa albo takie tam, co nam się
        jeszcze na tym forum nie zdarzyło. Oprócz tego usuwam posty powtórzone (jeśli
        dwa lub więcej są tej samej treści), wychodząc z założenia, że nie jest to
        nadużycie.

Mogę wreszcie wyznaczać innych administratorów, z tym że ci wszyscy ewentualni
        inni (tutaj drugim zarządcą jest uhuhu) mają ograniczone uprawnienia; chyba mogą
        tylko usuwać i przywracać wpisy.
        • totet Re: Mozliwości admina? 17.11.03, 12:43
          reptar napisał:

No i mogę usuwać posty, jak również te usunięte przywracać [...]
          > Mogę wreszcie wyznaczać innych administratorów, z tym że ci wszyscy ewentualni inni (tutaj drugim zarządcą jest uhuhu) mają ograniczone uprawnienia; chyba mogą tylko usuwać i przywracać wpisy.

Mam nadzieję adminie reptarze i wiceaminie uhuhu, że nie będziecie karnie usuwać moich wpisów za ich niestandardową szerokość?
          Pozdrawiam
        • megalomaniac Re: Mozliwości admina? 18.11.03, 19:38
          dzieki Reptarze a tak gwoli ciekawosci ( to spokojne forum tak mysle:-))) ale
          pytanie bardzo osobiste czy byly wpisy ktore musiales usunac?
          • reptar Re: Mozliwości admina? 19.11.03, 07:30
            megalomaniac napisał:

> dzieki Reptarze a tak gwoli ciekawosci ( to spokojne forum tak mysle:-))) ale
            > pytanie bardzo osobiste czy byly wpisy ktore musiales usunac?

Takich, które bym musiał usuwać z przyczyn regulaminowych to chyba nie było.

Piszę "chyba", bo nie bardzo jestem pewien swojej interpretacji regulaminu
            w kwestii przekazów reklamowych. Uważam, że jeśli ktoś reklamuje swój program
            czy książkę czy wydawnictwo itp. związane z szeroko pojętym szaradziarstwem,
            to jest to taki sam dobry punkt wyjścia do dyskusji jak wzmianka na temat
            jakiegoś turnieju czy zadania, które notabene też swego rodzaju reklamami są.
            Jakby się jaki cenzor uparł, to 99% wypowiedzi uznałby za reklamy. A według
            mnie nie było jeszcze podstaw do usuwania z tego tytułu. Z innych zresztą też.

Być może pewnego dnia zwróci się do mnie ktoś z ważniejszych (bo Gazetowych)
            administratorów i wskaże któryś nie skasowany post i powie: a ten, ha?
            • megalomaniac Re: Mozliwości admina? 19.11.03, 20:32
              Reptarze, mysle ze trzymasz reke na pulsie:-)))
              Łubu dubu, łubu dubu niech zyje nam admin naszego forum:-)))
              • megalomaniac Re: Mozliwości admina? 02.12.03, 20:43
                gdzie jest admin i gdzie jego szybkosc odpowiedzi na pytania megalo...:-((((((
    • reptar Stare wątki. Spisu część I 12.12.03, 21:11
      Wątki, do których nikt się nie dopisuje przez rok - znikają. To znaczy podobno
      są pod swoimi adresami, tylko nie wyświetlają się na liście wątków. Dostać się
      do nich można tylko jeśli się gdzieś zawczasu zapisało link. Nie ma na to rady,
      przynajmniej na razie.

Parę takich wątków już znikło, a ja się zagapiłem i nie wiem, czy uda mi się
      odtworzyć namiary na nie. Teraz spisuję wątki, które mają wielką szansę przepaść
      do 10 stycznia (bo tyle spisałem). Może ktoś kiedyś przypomni sobie, że gdzieś
      tam było coś, do czego chciałby wrócić. Taki wykaz może się wtedy przydać, a ja
      się postaram sukcesywnie go uzupełniać.

Ciągi czyli zabawa w pewnym radio
      dwa odkurzone rebusy
      Kryptogramy
      Malowane liczbami
      1986 Sanocki Klub Szaradzistów Skorpion
      Średnia długość wyrazów w jolce - i co z tego?
      Świąteczne akcenty
      Więcej, więcej, więcej, więcej, więcej
      Wspomaganie komputerowe w szaradziarstwie
      Wspomnienie
      • reptar Stare wątki. Spisu część II 14.01.04, 10:29
        Kolejne wątki na wylocie, tym razem spis do końca lutego 2003:

A QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG
        do reptara i kolegow
        fajny rebus jednosytuacyjny
        Imprezy szaradziarskie. Kalendarz na 2003
        "Mogłaś Małgoś"
        Nie tylko rzeczowniki
        Pamiętam jak kiedyś ...
        Paradoks matematyczny
        Przesunięcie terminu zawodów w Bochni
        Serwis przydatny szaradzistom
        Solitery literowe
        • reptar Stare wątki. Spisu część III 28.02.04, 13:36
          Niektóre ze starych wątków (wymienionych tu wcześniej) powróciły i znów są
          w obróbce. To cieszy. A dla lubiących grzebać w archiwach - namiary na kolejne
          znikające wątki (tym razem spisałem te do końca marca 2003):

Leksykony dla szaradzistów
          Co rozwiązywaliście w dzieciństwie?
          GIEŁDA
          Krzyżówki panoramiczne
          Nazwy własne czy rzeczowniki pospolite?
          Klan ROZRYWKI vczy DIAGRAMU?
          Dziwne hasło...
          Gdzie są szaradziści z tamtych lat?
          Czy szkoda Wam azetkowego Maratonu?
          Definicje w krzyżówkach
          Satysfakcja
          • reptar Stare wątki. Spisu część IV 01.04.04, 13:46
            Jak co jakiś czas - spisuję tu kolejne wątki będące na wylocie.

Bliźniaki tematyczne: Władca Pierścieni
            czy homonim jest szczególnym przypadkiem anagramu?
            Dostojewski
            e-book i inne nowinki, prosto z PWN-u
            "Gorączka Złota", czy ktoś to pamięta?
            jolka z przymrużeniem oka?
            KAMER po skosie
            Limeryk z metagramem
            Nagrody, nagrody!!! ... ... ... ... nagrody?
            I SZARADZIARSKIE MISTRZOSTWA WROCŁAWIA
            Podkładki
            Po sasiedzku
            Propozycja współpracy zaprzyjaźnionych stron
            Redakcje przyjmujące propozycje zadań
            SZARADZIARSKI WIELOBÓJ
            Wyniki Mistrzostw Gdańska

• reptar Stare wątki. Spisu część V 25.05.04, 12:20
              Rzut majowy. Trochę z opóźnieniem, ale wszystko jest   ;-)

VI Biesiada z Rozrywką.
              Drudle
              Dwie epoki
              Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę)
              Formy potencjalne w szaradziarstwie
              Jolki
              Krzyżówka wierszem
              Łamaniec
              Nowa wersja programu Jolka II
              OGROMNA PROŚBA DO NIEREPTARA
              Okładka Rewii
              Pary anagramowe
              "Pegaz Dęba"
              pod spódnic± ;)
              Polski - Angielski - Polski
              Są wyniki z Bochni
              Użyźniacz
              Znakomity Rebus
              • reptar KONIEC tych SPISÓW - teraz będzie ARCHIWUM! 25.08.04, 11:04
                Zrobiłem spis wątków z forum, od pierwszego włącznie. Znajdziecie to za linkiem
                republika.pl/reptar/fo/wwfs.htm (który umieściłem także w opisie forum).
                • jfalek Re: KONIEC tych SPISÓW - teraz będzie ARCHIWUM! 25.08.04, 13:31
                  reptar napisał:

[...]

Pomysł jest świetny zwłaszcza mam tu na myśli te wątki które znikają po jakimś
                  tam czasie.
                  Ustawiłeś to tak jak tam napisano.

Jeśli mogę tu wtrącić słowo, to dla mnie jest wygodniejsza lista alfabetyczna,
                  nie pamiętam przecież kiedy jaki wątek był zakładany. Może więc i inni się
                  wypowiedzą na ten temat. Pmiętam na ogół o czym był wątek, na forum ustawiam
                  wtedy liste alfabetycznie i szukam, jak robia to inni, nie wiem.

Jędrzej
                  • uhuhu Re: KONIEC tych SPISÓW - teraz będzie ARCHIWUM! 25.08.04, 13:57
                    Reptar, a może zmontujesz wyszukiwareczkę po słowach kluczowych, hę?

;-)
                    • reptar Re: KONIEC tych SPISÓW - teraz będzie ARCHIWUM! 25.08.04, 14:44
                      Nie zrobię wyszukiwarki, bo to dla mnie zbyt skomplikowane. Jeśli chodzi
                      o ustawienie, to zostawię takie, bo jest ono stałe - układ alfabetyczny
                      spowoodowałby, że nowo założony wątek przyszłoby wstawić gdzieś np. między 373
                      a 374, co byłoby nie do wychwycenia. Przy układzie chronologicznym wg daty
                      założenia każda nowość trafia na koniec. Poza tym sam nie jestem zwolennikiem
                      układu alfabetycznego, bo można wątek zatytułować "Lubicie?", "Czy lubicie?"
                      albo "....:::: CZY LUBICIE? ::::....". Jeśli mogę coś doradzić, to lepiej
                      skorzystać z Ctrl-F i żądane słowo zostanie w spisie wyszukane.
                      • jfalek Re: KONIEC tych SPISÓW - teraz będzie ARCHIWUM! 25.08.04, 17:23
                        reptar napisał:

[...]

> Jeśli mogę coś doradzić, to lepiej skorzystać z Ctrl-F i żądane słowo
                        > zostanie w spisie wyszukane.

Ale ze mnie gapa :))

Przeciesz nagminnie korzystam z tego, tylko nie poprzez skrót klawiszowy tylko
                        poprzez Menu - Widok -Edycja - Znajdź.

To może chociaż dla takich zapominalskichh i gapiowatych, dasz tam wskazówkę o
                        tym sposobie wyszukiwania wg tego sposobu.

Jędrzej
    • luxer ktoś ukradł mi login...;(( 20.12.03, 17:08
      Kto potrafi obliczyć, jakie występuje prawdopodobieństwo korzystania z tego
      samego loginu dwóch, a może wiecej osób. Własnym oczom nie uwierzyłam, gdy
      wyszukiwarka wyrzuciła, dyskutującego (bo to chyba r. męski) o sparwach
      polityczno-społecznych na wrocławskim forum innego "luxera". Pragnę wnieść
      dementi - to nie ja. Polityka nie jest moją ulubioną dziedziną, ... I tym
      samym , albo przyzwyczają się do ów pana "luxer", albo bedę musiał zmienić
      login. Tak mi się ten mój login podobał :((... Pociesza mnie tylko fakt, że pan
      "luxer" namiętnie dyskutował na wrocławskim forum, a nie np na innym hmmmm..:))

luxer
      • reptar Re: ktoś ukradł mi login...;(( 20.12.03, 17:15
        Nie musisz się obawiać, że ktoś jego kwestie weźmie za Twoje.
        Przy nim jest:
                  Autor: Gość: luxer IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
        A przy tobie:
                  Autor: luxer
        (i Twoje "luxer" jest pogrubioną czcionką).

Chodzi o to, że jak ktoś jest niezalogowany, to ma na początku "Gość:", a na
        końcu IP. Na forach prywatnych (a do tej grupy formalnie należy Szaradziarstwo)
        da się pisać tylko po zalogowaniu. A na forach prowadzonych przez Gazetę można
        pisać bez logowania, stąd ci wszyscy "Goście:".
      • luxer Re: ktoś ukradł mi login...;(( 20.12.03, 17:19
        Ja nie jestem tym panem:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=6078255&a=6103391
        luxer
        • megalomaniac Re: ktoś ukradł mi login...;(( 20.12.03, 17:29
          tak jak pisze reptar to Cie rózni od owego gościa...
          ja znam tylko jedna luxer...i rozpoznaje Twoj oryginalny i niepowtarzalny styl:-
          )))
      • luxer Re: ktoś ukradł mi login...;(( 20.12.03, 17:31
        O stokrotne dzięki Reptarze za wytłumaczenie zjawiska podwójnych loginów, bo
        przecież nie każdy o tym wiedział (w tym ja) i nawet, przez przypadek,
        natknąwszy sie na forach na tak śliczny login jakim jest "luxer" :)), pomyślałby
        przecież to luxer z Szaradziarstwa, co też ta baba wypisuje...:))

Jeszcze raz dzięki
        uspokojna
        luxer
        • megalomaniac prosba 22.12.03, 17:15
          jakbyś mógł wyciać adminie jeden z wpisów dla luxer w watku "Tylko dla..."-
          niewiem czemu dało go dwa razy zwykle tego nierobi:-)))
    • jfalek Licznik - pytanie do admina 04.06.04, 14:23
      W tej chwili licznik pokazuje że forumowicze napisali 6443 posty. Po pewnym
      czasie pewne wątki znikają gdy skończy sie bodajże i termin ważności. Bo skoro
      ich nikt nie odwiedza to podobno są kasowane.

Czy admin wie jak jest faktyczna ilość postów dostępnych na forum. Pytam
      dlatego, bo wiem że kiedyś czytałem jeden post, chciałbym do niego wrócić i za
      chiny ludowe go nie mogę znaleźć. Pewnie już dawno wyparował.

Widzę inne fora, maja na liczniku dziesiątki tyś. wpisów, ale tylko chyba
      statystycznie. Jak to wygląda u nas, i czy admin ma dostęp do takiej informacji.

FJ
      • reptar Re: Licznik - pytanie do admina 04.06.04, 14:30
        Na forach nieprywatnych wątki są archiwizowane (robią się brązowe i nie ma
        możliwości dopisywania się do nich). Na forach prywatnych wszystko póki co
        zostaje, tylko się nie wyświetla w wykazie wątków (stąd te posty z cyklu
        "Stare wątki" wyżej). Powinno się wszystko dać wyszukać wyszukiwarką, tylko
        trzeba zaznaczać, z którego roku ma pochodzić szukany post. Czasem lepsze efekty
        daje wyszukiwarka ogólna forum (w przeciwieństwie do tej lokalnej, przypisanej
        do naszego konkretnego forum Szaradziarstwo). A czego szukasz? Może dałbym radę
        pomóc?
        • jfalek Re: Licznik - pytanie do admina 04.06.04, 14:42
          reptar napisał:

> Czasem lepsze efekty daje wyszukiwarka ogólna forum (w przeciwieństwie do
          > tej lokalnej, przypisanej do naszego konkretnego forum Szaradziarstwo).

Kombinowałem i tak, mierne wyniki. ZERO postów.

> A czego szukasz? Może dałbym radę pomóc?

Dziś sprawa bardzo dla mnie na czasie. Musze znaleźć te wszystkie namiary na
          kluby sza5radziarskie. te co mają www, OK. A pozsyałe zapdły sie pod ziemię.
          Chcę je umieściś także na ww pod "Kluby szaradziarskie" na tablicy z adresami i
          namiarmi aby kto chce wiedział gdzie ma sie udać.
          Znalazłem tylko "Kamer" (brak numeru na ulicy), klub "AS" i to wszystko,
          przeciez przy okazji róznych imprez wydawało mi sie że powinno byc tego więcej

Zapytałem juz zresztą w wątku.
          Mysle że warto zrobić taką zbiorcza liste tych klubów które nie mają własnej
          www.
          czekam tam na odzew. ;) Może się ktoś zlituje :)

FJ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka