marijana1 25.01.11, 12:11 Oferuję tłumaczenia na język chorwacki. Więcej informacji na maila: marijana1@gazeta.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiresias Re: Język chorwacki 25.01.11, 14:06 tak się tylko zastanawiam, czy na ten też: pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_serbsko-chorwacki czy ten serbsko-chorwacki już nie istnieje od umowy z Dayton? tak tylko wiedzę chciałbym uzupełnić... Odpowiedz Link
marijana1 Re: Język chorwacki 25.01.11, 20:08 W Chorwacji już tylko chorwacki. Np moi rodzice w szkole uczyli się cyrylice, a ja nigdy w szkole cyrylicy nie zobaczyłam Ludzie w Chorwacji nawet za czasów Jugoslawii powiedziałabym ''nienawidzili'' cyrylicę. Kiedy nauczyliby się cyrylicy, to chcieli jak najszbciej zapomnieć jej. Dzisiaj w Chorwacji dzieci nie ucza cyrylicy, i w ogóle jest bardzo mało ludzi którzy mogą czytać tekst napisany w cyrylicy. A jeśli chodzi o języku (o słownictwu), to ja rozumiem wszystko co mówy Serb, Serb zrozumi wszysko co ja mówię, ale słownictwo nie jest takie samo. Przykłady: pociąg - (chorw.) vlak - (serb.) voz ulica Odpowiedz Link
slona22 Re: Język chorwacki 28.01.11, 23:17 Powiem szczerze, że ten przykład z ulicą to ci nie wypalił. Po serbski ulica to ulica (улица... Odpowiedz Link
marijana1 Re: Język chorwacki 20.02.11, 11:14 Tak, ale też i avlija. Te dwa słowa istnieją wspólnie w jązyku serbskim, gd w chorwackim jest tylko ulica. Odpowiedz Link
sveisvasta Re: Język chorwacki 29.07.11, 15:20 avlija to po serbsku podwórze, a nie ulica Odpowiedz Link