yanga 30.09.04, 22:46 czyli psychiatra, psychoterapeuta, ale potocznie, coś jak "konował" o lekarzu. Ma ktoś pomysł na polski odpowiednik? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka_1 Re: shrink 30.09.04, 23:49 chyba nie ma takiego skrótowego, bo korzystanie z usług jeszcze mało popularne. doktor z wariatkowa, doktor od psycholi/psychicznych. może psychokonował? o znajomym psychiatrze mówimy "docent psychiczny" Odpowiedz Link
ardjuna Re: shrink 01.10.04, 10:41 millefiori napisała: > doktor od glowy Znaczy - świrolog? Odpowiedz Link
ardjuna Re: shrink 01.10.04, 12:03 millefiori napisała: > wspolne zmóżdżenie Znaczy - coitus cerebrorum? Odpowiedz Link
millefiori Re: shrink 01.10.04, 12:24 Ze nie byl to coitus interraptus, swiadcza jego owoce Odpowiedz Link
yanga Re: shrink 02.10.04, 11:14 ardjuna napisał: > millefiori napisała: > > > doktor od glowy > > Znaczy - świrolog? Dzięki za świrologa!!! To jest w powieści, pisanej dość kolokwialnym językiem, więc będzie w sam raz. Poza tym w języku pot. od dawna funkcjonuje "cipolog", więc jako analogia może się przyjąć. Czy mam wykupić jakąś licencję? )) Odpowiedz Link
ardjuna Re: shrink 02.10.04, 11:46 yanga napisała: > Czy mam wykupić jakąś licencję? )) Żadnych licencji, przynajmniej nie ode mnie - okazuje się, że prochu nie wymyśliłem i słówko istnieje już jakiś czas. Wklep w gogla 'świrolog' i 'świrologia', a zobaczysz. Odpowiedz Link
yanga Re: shrink 02.10.04, 12:35 ardjuna napisał: > Wklep w gogla 'świrolog' > i 'świrologia', a zobaczysz. Już tam lecę. A słówko już w książce. Odpowiedz Link
nobullshit Re: shrink 01.10.04, 12:34 Jest jeden kłopot - "shrink" mówią wszyscy. Cudny skądinąd "świrolog" jest neologizmem stworzonym pięc minut temu. Więc taki przekład będzie niezgodny "ze sztuką" Odpowiedz Link
ardjuna Re: shrink 01.10.04, 15:34 nobullshit napisała: > Jest jeden kłopot - "shrink" mówią wszyscy. Cudny skądinąd "świrolog" > jest neologizmem stworzonym pięc minut temu. > Więc taki przekład będzie niezgodny "ze sztuką" Nie sztuka zgodnie ze sztuką. Sztuka tak, by przekład nie był sztuczny Odpowiedz Link
millefiori Re: shrink 01.10.04, 15:54 Zgadzam sie z PT Przedmowca i Szczesliwym Ojcem w/w neologizmu. Proponuje introdukcje z implemetacja swirologa na forum o jezyku. Millefiori Wydawnictwa i ich obyczaje Odpowiedz Link
domville Re: shrink 01.10.04, 19:17 Proponuję wyrażenie stworzone przez moją znajomą dla własnych potrzeb, a które bardzo mi się podoba: "pan psycho". Odpowiedz Link
millefiori Re: shrink 01.10.04, 19:29 Watek lansujacy termin rozsnulam na forum O jezyku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10102&w=16304944 Odpowiedz Link
pamusz Re: shrink 01.10.04, 21:26 Swirol brzmi miło, ale kojarzy sie ze świrowaniem, co skolei nie obejmuje przypadkow takich jak depresja, nadpobudliwośc i inne nieświowate przypadki. Czy cos takiego jak PSYCHOR nie byłoby aprobowane?. PodObne do ZNACHOR Odpowiedz Link
krutikow Re: shrink 02.10.04, 15:13 Kto by tego swirologa nie wymyslil, to jest BOMBA!, nigdy tego slowa nie slyszalam i kiedy je przeczytalam, az mi dech zaparlo. Odpowiedz Link