Dodaj do ulubionych

Bojkot Lidla! :P

21.11.14, 06:52
Katofanatycy nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać, gotowe na słanie maili "Oddajcie nam „Boże Narodzenie” do biura prasowego sieci?
Kim są ludzie czytający Frondę, boję się ich.
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 06:56
      zachowują się jak policja wyznaniowa.
      • grrrrw Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:35
        "Po ulicach Londynu buszują islamskie „patrole religijne”, które nakłaniają przechodniów do przestrzegania szariatu. Spożywanie alkoholu i nadmierne eksponowanie damskich wdzięków grozi detonacją".

"W regionie Wuppertal salafici utworzyli islamską milicję – jej członkowie oficjalnie patrolują ulice. Członkowie bojówki zatrzymują i kontrolują młodych muzułmanów, którzy budzą u salafitów podejrzenia o niewywiązywanie się z religijnych zakazów. Islamska policja religijna kontroluje także sklepy prowadzone przez muzułmanów, jej członkowie sprawdzają, czy prowadzona jest sprzedaż alkoholu".

"W Arabii Saudyjskiej istnieje policja wyznaniowa, nadzorująca cudzoziemców-chrześcijan. Za przejście na wyznanie chrześcijańskie grozi muzułmaninowi tam kara śmierci. Wykonuje się ją publicznie, przez ścięcie".

A tu tylko skromny apel, zeby nie chodzic do sklepow sieci Lidla...
        • feel_good_inc I co, mamy się cieszyć... 21.11.14, 07:54
          ...że tyfus ma łagodniejszy przebieg od cholery?
          • mid.week Re: I co, mamy się cieszyć... 21.11.14, 08:28
            a sraczka od rozwolnienia.
    • ichi51e Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:06
      Moga sobie nawolywac - wiadomo ze Polak zawsze pojdzie tam gdzie taniej i nic tego nie zmieni
      • lafiorka2 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:56
        ichi51e napisała:

> Moga sobie nawolywac - wiadomo ze Polak zawsze pojdzie tam gdzie taniej i nic t
        > ego nie zmieni

niekoniecznie...ja bojkotuję Tesco i nie chodzę...
        a Lidla nie mam za co bojkotować. smile

Nawet bym nie zauważyła,że tam chodzi o "te wyjątkowe dni" big_grin
        • nowaczek1 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:52
          A czemuż to bojkotujesz Tesco?
      • sanrio Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 13:56
        w Lidlu nie jest taniej
    • echtom Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:57
      Bezideowa jestem, ale Lidl ma parę dobrych produktów, z których trudno byłoby mi zrezygnować.
      • lafiorka2 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:59
        Polska to kraj chrześcijański. Nasza tradycja bożonarodzeniowa jest ściśle związana z przeżywaniem Narodzenia Pana Jezusa Chrystusa. Nie pozwolimy na to, by zagraniczna firma narzucała nam laicką i ateistyczną ideologię. Nie chcemy w Polsce propagandy nihilistycznej! Domagamy się przywrócenia „Bożego Narodzenia” do spotu przedświątecznego, albo będziemy wzywać do bojkotu produktów sklepu Lidl.

no i teraz rozumiem,że jakoś straciłam drogę do kościoła.Pomału tracę ,ale sukcesywnie.
        • beataj1 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:15
          propagandy nihilistycznej

Chyba sobie zmienię nicka smile
        • memphis90 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 19:30
          Czy dobrze zrozumiałam: katolocka Fronda nawołuje do przywrócenia reklamy, w której w imię BM nawołuje się do zakupów? A gdzież ta głębia, mistycyzm i kulturkampf chrześcijańskiej wewnętrzności, oderwany od podłego konsumpcjonizmu?
      • ichi51e Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:59
        Worki na smieci 45l np
    • tryggia Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:59
      Słuszny protest. Od kiedy to ludzie kupują choinki i prezenty z okazji miesiączki? wink
    • plater-2 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:05
      A bojkot L'Oreal i Procter & Gamble nie budzi takich emocji ?
      • sanrio Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:06
        to chyba raczej z innych powodów co?
    • edelstein Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:16
      OJP tego nie da sie inaczej skomentowac.
    • eo_n Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:19
      Chciałabym żeby mieli torebki prezentowe ze swoim logo... Miałabym w co zapakować prezent dla teściowej wink A może nieprezentowej użyję...? wink
    • oqoq74 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:25
      Och i wiara polskich katolików straci na tym, że w Lidlu nie ma wielkimi literami "Boże Narodzenie" smile
      I dziwić się, że ktoś uważa ich za fanatyków?
    • mag1_k Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:40
      Naprawdę przesadzają. Jestem zdeklarowaną katoliczką, nie raz dałam temu tutaj wyraz, ale ta sprawa jest grubą przesadą i nie ma nic wspólnego ze świadectwem wiary.

Uwierzcie, że są też u nas ludzie bardzo wierzący,praktykujący, ale nie traktujący całego kraju jako wyznaniowy katolicki.
      • oqoq74 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:44
        Zgadzam się. Uważam, że takie działania są na niekorzyść katolików. Ktoś w swym zacietrzewieniu się zagalopował.
        • nowi-jka Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:57
          w Empiku chodzi o to ze uzyli słowa "świateczne" w zapowiedzi reklamy a nie "nowe" tu ze nie uzyli "Boze Narodzenie"
          OJP
          kosciól ma coraz mnie z Bogiem wspólnego i napewno nie uczy miłosierdzia zrozumienia i pokoju
      • kira02 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:46
        Kilka dni temu weszłam na stronę internetową sklepu odzieżowego, o ile się nie mylę, marka jest polska. I co? Mamy tam odzież z printami - przedrukami z kościelnych witraży. I bynajmniej nie były to same aniołki, ale autentycznie sceny Ukrzyżowania czy Piety. Reklama Lidla to przy tym pikuś. Cóż, ja bym nie kupiła takich ciuchów - dla mnie to wymieszanie Sacrum z profanum, sprowadzenie religii do roli konsumpcyjnego dobra uncertain
    • plater-2 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:47
      Uwazam,ze nawolywanie do bojkotu czegokolwiek (filmu, przedstawienia, mistrzostw olimpijskich, produktow konkretnej marki, sieci sklepow...) jest wyrazem wolnosci slowa.

• sanrio Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:09
        a moją wolnością obywatelską jest to, żeby mi nikt nie narzucał co mam bojkotować.
        • plater-2 Re: Bojkot Lidla! :P 02.12.14, 08:38
          Nie "narzucać" czyli zmusić do określonego postępowania, ale "wzywać do dzialan", "nawoływać" - "zwracać się z publicznym apelem do uczestnictwa".

To jak najbardziej mieści sie w standardach demokracji - wszyscy maja prawo podejmowac decyzje i zgodnie z własną wolą (w tym konsumenckie) i i szanują prawa i wolność innych ludzi.
    • gaskama Kto takie brednie czyta? 21.11.14, 08:56
      Weszłam na stronę. I powiem tak. Artykuł o bojkocie Lidla jest i tak na zaskakująco wysokim poziomie intelektualnym w porównaniu z innymi wypocinami (typu jakieś brednie o prawdziwym Polaku) na tej stronie. Kto takie brednie czyta????
      I znów kłania się Einstein.
      Zwei Din­ge sind unen­dlich, das Uni­ver­sum und die men­schliche Dum­mheit, aber beim Uni­ver­sum bin ich mir nicht ganz sicher.
    • klamkas Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 09:38
      Streści ktoś za co ten bojkot? (mam życiową zasadę: nie wchodzę na Frondę wink).
      • oqoq74 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 09:48
        W spocie reklamowym nie ma mowy o Świetach Bożego Narodzenia, tylko o wyjątkowych dniachsmile
    • elle.hivernale Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 09:42
      Katolik czujny jak ważka. Obejrzałabym ten spot 10 razy i nie zauważyłabym tego, czego się czepiają.
      • olewka100procent Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 09:55
        na początku myślałam że chodzi o to, że za wcześnie dali tą reklamę, bo z tym to przeginka. Jak można było dać świąteczną reklamę w dzień Wszystkich Świętych, z tego co wiem to im się trochę oberwało za to .
    • kozica111 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:00
      Jestem katoliczką i nie zamierzam bojkotować Lidla.
      Tak sie zastanawiam co jest gorsze nienawiść jak ich nazywacie katofanatyków do lidla czy wasza do katolików.
      I jak was tu nazwać....może.......... antykatoparanoicy?
      • nowi-jka Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:04
        ale niekatolikom nie jest nie wolno nienawidziec a katolik ma rozsiewac miłośc
        • plater-2 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:21
          Znaczy jak nie kupuje w jakims sklepie albo jakiegoś produktu - to znaczy, ze rozsiewam nienawisc ?

Nie wolno mi w ten sposob wyrazić protestu lub wywierać nacisku ? Bo to by znaczyło, że żywię wrogość ?

Wrogość to nie to samo, co niechęć Brak chęci do czegoś to nie grzech !
      • atena12345 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:09
        bo to taki rodzaj masturbacji:
        nienawidzisz jakiejś grupy, to wchodzisz na ich portale i fora, żeby poczuć się dowartościowanym.
        Taka nienawiść nie robi szkody nienawidzonym, a tylko eskaluje konflikt
        • triismegistos Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 12:13
          e tam masturbacji- czasem rano okazuje sie, że kawa wysza i trzeba kombinowac, żeby się rano dobudzić
      • sanrio Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:12
        nie do katolików tylko do katofanatyków, zasadnicza różnica
      • aandzia43 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 19:29
        Skoro już dokonalas właściwego podziału na katolików i katofanatykow, to ja.od siebie dodam, że nie nienawidzę katolików, natomiast katofanatykow nie cierpię szczerze, nie powazam i boję się.ich, jak WSZYSTKICH fanatyków, oszolomow, ludzi łatwo popadających w paranoję i wyszukujących wrogów gdzie się tylko da.
        Bojkot Lidla jest idiotyzmem - tyle się nasluchalismy lamentow o komercjalizacji religijnych świąt (a to akurat słuszna uwaga i zrozumiały dla mnie niepokój wyznawców religii), a teraz nagle TO! To kompletnie nie ma sensu! Za to fantastycznie podgrzewa histeryczne nastroje religianckie. Bo do tego akurat sens jest najmniej wskazany.
      • kolter Re: Bojkot Lidla! :P 26.11.14, 19:44
        kozica111 napisała:

> Jestem katoliczką i nie zamierzam bojkotować Lidla.
        > Tak sie zastanawiam co jest gorsze nienawiść jak ich nazywacie katofanatyków do
        > lidla czy wasza do katolików.
        > I jak was tu nazwać....może.......... antykatoparanoicy?

Powiedz no mi za co np ja antyklerykał mam nienawidzić Ciebie katoliczkę ? .Na oczy Cię nie widziałem złego słowa w życiu mi nie powiedziałaś ,to czemu ten paranoiczny tekst z twojej strony na temat mojej nienawiści do ciebie ??
    • atena12345 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:05
      a niech sobie nawołują, co mi tam...
      tez mam kilka sklepów/produktów, które bojkotuję z jakiś tam powodów..
    • mum2004 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:26
      Byłoby świetnie z tym bojkotem, popieram! Może w końcu o przyzwoitej godzinie kupiłabym to co mnie interesuje z oferty.
      • atena12345 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:29
        mum2004 napisała:

> Byłoby świetnie z tym bojkotem, popieram! Może w końcu o przyzwoitej godzinie k
        > upiłabym to co mnie interesuje z oferty.

o własnie big_grin
        nie jedna ematka na tym skorzysta wink
    • kropkacom Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:31
      Macie własnych talibów, a cudzych się boicie. Paradne.
      • redheadfreaq Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 13:59
        Dokładnie z tego powodu cudzych się nie boję. Nasi ich po prostu zjedzą z kapciami...
    • mamusia1999 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:16
      Przeczytałam treść postu i byłam przekonana, że się ludziska wzorem Jezusa oburzają z powodu wykorzystania tradycji religijnej do celów komercyjnych. W tą mańkę też by pasowało, tylko wtedy Wigilia wypadła by bardzo przaśna, bo by zabanowali cały handel.
    • pomidorpomidorowy Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:24
      mieszkajac i pracujac w UK spotkalam sie wycofaniem "christmas party" na rzecz " winter party"...powód : zatrudnienie 2 Francuzów pochodzenia algierskiego.
      Wszystkich szlag trafial, ale miala byc poprawnosc wyznaniowo-polityczna. W kolejnym roku pracownicy z okazji nowego roku nie dostali szampana bo ...alkohol. Panowie chcieli by pracodawca zachowywal sie bardzo "poprawnie" i wciaz byly jakies pretensje ...
      Starsze angielki powiedzialy wkoncu oficjalnie co o tym mysla cyt " Nie po to nasi ojcowie walczyli podczas II wojny sw. abysmy teraz obchodzili we wlasnym kraju winter party zamiast christmas...etc"
      to tak apropos tych ktorzy powinni zostac na statek z biletem w 1 strone zaladowani....
      • sanrio Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:15
        Starsze angielki powiedzialy wkoncu oficjalnie co o tym mysla cyt " Nie po to n
        > asi ojcowie walczyli podczas II wojny sw. abysmy teraz obchodzili we wlasnym kr
        > aju winter party zamiast christmas...etc"

a to oni w II w. ś. z Muzułmanami walczyli?
        • pomidorpomidorowy Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 17:48
          walczyli o SWÓJ kraj....
        • echtom Re: Bojkot Lidla! :P 22.11.14, 11:10
          No fakt, argument bez sensu, ale opisany przykład kwalifikuje się do bojkotu konkretnego sklepu, nie całej sieci.
    • asia_i_p Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:33
      Biedny Lidl. Chcieli uniknąć oskarżenia o urządzanie Bożego Narodzenia w listopadzie i też komuś nie pasuje wink
      No niestety, nim zbojkotuję Lidla, muszą mi otworzyć inny sklep z ciuszkami Lupilu i Pepperts (albo z innymi w tych cenach) i z bożonarodzeniową struclą z marcepanem.
      • me-lissa Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 16:25
        Lidlowska strucla z marcepanem - uwielbiam!
      • misterni Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 18:09
        asia_i_p napisała:

Biedny Lidl. Chcieli uniknąć oskarżenia o urządzanie Bożego Narodzenia w listopadzie i też komuś nie pasuje wink

O tym samym pomyślałam wink
        • atena12345 Re: Bojkot Lidla! :P 22.11.14, 10:25
          muszę spróbować, bo już jest w ofercie.
          Nie jadłam nigdy, a zrobiłyście mi smaka tongue_out
      • echtom Re: Bojkot Lidla! :P 22.11.14, 11:03
        O, dzięki smile Strucli z marcepanem jeszcze nie namierzyłam. Ja nie zrezygnuję z musli z orzechami i meksykańskiej mrożonki warzywnej z malutkimi kolbami kukurydzy.
    • kira02 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:41
      No właśnie... kto czyta "Frondę"? Przecież nikt by nic nie wiedział o ich "bojkocie", gdyby nie szerzenie linków do rzeczonego artykułu na STRONIE "FRONDY". Albo inaczej: jeśli ktoś nie zgadza się z ich poglądami, a mimo to wchodzi na stronę internetową Frondy, wyciąga co lepsze smaczki i się nimi niezdrowo podnieca - to IMHO nie jest to zdrowe.
      Uważam, że im mniej rozgłosu wokół nich - tym mniejszy zasięg ich oddziaływania. Niech się duszą we własnym sosie - mają do tego prawo, dopóki nie próbują narzucać swoich poglądów innym.
    • nowaczek1 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:55
      Dziwne, że jeszcze nie zauważyli że w tej reklamie KRZYŻA NIE MA! wink
      • taka_pani_jedna Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 16:23
        Cicho, nie podpowiadaj, bo będzie jak z Giewontem! big_grin
    • rosapulchra-0 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:03
      Hehehe, a wczoraj prawie panika padła na emamy, że muzułmanie szykują ofensywę religijną na Polskę big_grin
    • krejzimama Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:40
      No, ale ten problem ematki nie dotyczy.
      Ematka zarabiająca pomiędzy 8 a 12 tysi na łapę nigdy w zyciu nie podjedzie swoim suvem na parking Lidla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka