sanrio 21.11.14, 06:52 Katofanatycy nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać, gotowe na słanie maili "Oddajcie nam „Boże Narodzenie” do biura prasowego sieci? Kim są ludzie czytający Frondę, boję się ich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mid.week Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 06:56 zachowują się jak policja wyznaniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:35 "Po ulicach Londynu buszują islamskie „patrole religijne”, które nakłaniają przechodniów do przestrzegania szariatu. Spożywanie alkoholu i nadmierne eksponowanie damskich wdzięków grozi detonacją". "W regionie Wuppertal salafici utworzyli islamską milicję – jej członkowie oficjalnie patrolują ulice. Członkowie bojówki zatrzymują i kontrolują młodych muzułmanów, którzy budzą u salafitów podejrzenia o niewywiązywanie się z religijnych zakazów. Islamska policja religijna kontroluje także sklepy prowadzone przez muzułmanów, jej członkowie sprawdzają, czy prowadzona jest sprzedaż alkoholu". "W Arabii Saudyjskiej istnieje policja wyznaniowa, nadzorująca cudzoziemców-chrześcijan. Za przejście na wyznanie chrześcijańskie grozi muzułmaninowi tam kara śmierci. Wykonuje się ją publicznie, przez ścięcie". A tu tylko skromny apel, zeby nie chodzic do sklepow sieci Lidla... Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc I co, mamy się cieszyć... 21.11.14, 07:54 ...że tyfus ma łagodniejszy przebieg od cholery? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: I co, mamy się cieszyć... 21.11.14, 08:28 a sraczka od rozwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:06 Moga sobie nawolywac - wiadomo ze Polak zawsze pojdzie tam gdzie taniej i nic tego nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:56 ichi51e napisała: > Moga sobie nawolywac - wiadomo ze Polak zawsze pojdzie tam gdzie taniej i nic t > ego nie zmieni niekoniecznie...ja bojkotuję Tesco i nie chodzę... a Lidla nie mam za co bojkotować. Nawet bym nie zauważyła,że tam chodzi o "te wyjątkowe dni" Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:57 Bezideowa jestem, ale Lidl ma parę dobrych produktów, z których trudno byłoby mi zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:59 Polska to kraj chrześcijański. Nasza tradycja bożonarodzeniowa jest ściśle związana z przeżywaniem Narodzenia Pana Jezusa Chrystusa. Nie pozwolimy na to, by zagraniczna firma narzucała nam laicką i ateistyczną ideologię. Nie chcemy w Polsce propagandy nihilistycznej! Domagamy się przywrócenia „Bożego Narodzenia” do spotu przedświątecznego, albo będziemy wzywać do bojkotu produktów sklepu Lidl. no i teraz rozumiem,że jakoś straciłam drogę do kościoła.Pomału tracę ,ale sukcesywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:15 propagandy nihilistycznej Chyba sobie zmienię nicka Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 19:30 Czy dobrze zrozumiałam: katolocka Fronda nawołuje do przywrócenia reklamy, w której w imię BM nawołuje się do zakupów? A gdzież ta głębia, mistycyzm i kulturkampf chrześcijańskiej wewnętrzności, oderwany od podłego konsumpcjonizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 07:59 Słuszny protest. Od kiedy to ludzie kupują choinki i prezenty z okazji miesiączki? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:05 A bojkot L'Oreal i Procter & Gamble nie budzi takich emocji ? Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:06 to chyba raczej z innych powodów co? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:16 OJP tego nie da sie inaczej skomentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
eo_n Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:19 Chciałabym żeby mieli torebki prezentowe ze swoim logo... Miałabym w co zapakować prezent dla teściowej A może nieprezentowej użyję...? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:25 Och i wiara polskich katolików straci na tym, że w Lidlu nie ma wielkimi literami "Boże Narodzenie" I dziwić się, że ktoś uważa ich za fanatyków? Odpowiedz Link Zgłoś
mag1_k Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:40 Naprawdę przesadzają. Jestem zdeklarowaną katoliczką, nie raz dałam temu tutaj wyraz, ale ta sprawa jest grubą przesadą i nie ma nic wspólnego ze świadectwem wiary. Uwierzcie, że są też u nas ludzie bardzo wierzący,praktykujący, ale nie traktujący całego kraju jako wyznaniowy katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:44 Zgadzam się. Uważam, że takie działania są na niekorzyść katolików. Ktoś w swym zacietrzewieniu się zagalopował. Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:57 w Empiku chodzi o to ze uzyli słowa "świateczne" w zapowiedzi reklamy a nie "nowe" tu ze nie uzyli "Boze Narodzenie" OJP kosciól ma coraz mnie z Bogiem wspólnego i napewno nie uczy miłosierdzia zrozumienia i pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:46 Kilka dni temu weszłam na stronę internetową sklepu odzieżowego, o ile się nie mylę, marka jest polska. I co? Mamy tam odzież z printami - przedrukami z kościelnych witraży. I bynajmniej nie były to same aniołki, ale autentycznie sceny Ukrzyżowania czy Piety. Reklama Lidla to przy tym pikuś. Cóż, ja bym nie kupiła takich ciuchów - dla mnie to wymieszanie Sacrum z profanum, sprowadzenie religii do roli konsumpcyjnego dobra Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 08:47 Uwazam,ze nawolywanie do bojkotu czegokolwiek (filmu, przedstawienia, mistrzostw olimpijskich, produktow konkretnej marki, sieci sklepow...) jest wyrazem wolnosci slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:09 a moją wolnością obywatelską jest to, żeby mi nikt nie narzucał co mam bojkotować. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Bojkot Lidla! :P 02.12.14, 08:38 Nie "narzucać" czyli zmusić do określonego postępowania, ale "wzywać do dzialan", "nawoływać" - "zwracać się z publicznym apelem do uczestnictwa". To jak najbardziej mieści sie w standardach demokracji - wszyscy maja prawo podejmowac decyzje i zgodnie z własną wolą (w tym konsumenckie) i i szanują prawa i wolność innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Kto takie brednie czyta? 21.11.14, 08:56 Weszłam na stronę. I powiem tak. Artykuł o bojkocie Lidla jest i tak na zaskakująco wysokim poziomie intelektualnym w porównaniu z innymi wypocinami (typu jakieś brednie o prawdziwym Polaku) na tej stronie. Kto takie brednie czyta???? I znów kłania się Einstein. Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 09:38 Streści ktoś za co ten bojkot? (mam życiową zasadę: nie wchodzę na Frondę ). Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 09:48 W spocie reklamowym nie ma mowy o Świetach Bożego Narodzenia, tylko o wyjątkowych dniach Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 09:42 Katolik czujny jak ważka. Obejrzałabym ten spot 10 razy i nie zauważyłabym tego, czego się czepiają. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 09:55 na początku myślałam że chodzi o to, że za wcześnie dali tą reklamę, bo z tym to przeginka. Jak można było dać świąteczną reklamę w dzień Wszystkich Świętych, z tego co wiem to im się trochę oberwało za to . Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:00 Jestem katoliczką i nie zamierzam bojkotować Lidla. Tak sie zastanawiam co jest gorsze nienawiść jak ich nazywacie katofanatyków do lidla czy wasza do katolików. I jak was tu nazwać....może.......... antykatoparanoicy? Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:04 ale niekatolikom nie jest nie wolno nienawidziec a katolik ma rozsiewac miłośc Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:21 Znaczy jak nie kupuje w jakims sklepie albo jakiegoś produktu - to znaczy, ze rozsiewam nienawisc ? Nie wolno mi w ten sposob wyrazić protestu lub wywierać nacisku ? Bo to by znaczyło, że żywię wrogość ? Wrogość to nie to samo, co niechęć Brak chęci do czegoś to nie grzech ! Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:09 bo to taki rodzaj masturbacji: nienawidzisz jakiejś grupy, to wchodzisz na ich portale i fora, żeby poczuć się dowartościowanym. Taka nienawiść nie robi szkody nienawidzonym, a tylko eskaluje konflikt Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 12:13 e tam masturbacji- czasem rano okazuje sie, że kawa wysza i trzeba kombinowac, żeby się rano dobudzić Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:12 nie do katolików tylko do katofanatyków, zasadnicza różnica Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 19:29 Skoro już dokonalas właściwego podziału na katolików i katofanatykow, to ja.od siebie dodam, że nie nienawidzę katolików, natomiast katofanatykow nie cierpię szczerze, nie powazam i boję się.ich, jak WSZYSTKICH fanatyków, oszolomow, ludzi łatwo popadających w paranoję i wyszukujących wrogów gdzie się tylko da. Bojkot Lidla jest idiotyzmem - tyle się nasluchalismy lamentow o komercjalizacji religijnych świąt (a to akurat słuszna uwaga i zrozumiały dla mnie niepokój wyznawców religii), a teraz nagle TO! To kompletnie nie ma sensu! Za to fantastycznie podgrzewa histeryczne nastroje religianckie. Bo do tego akurat sens jest najmniej wskazany. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Bojkot Lidla! :P 26.11.14, 19:44 kozica111 napisała: > Jestem katoliczką i nie zamierzam bojkotować Lidla. > Tak sie zastanawiam co jest gorsze nienawiść jak ich nazywacie katofanatyków do > lidla czy wasza do katolików. > I jak was tu nazwać....może.......... antykatoparanoicy? Powiedz no mi za co np ja antyklerykał mam nienawidzić Ciebie katoliczkę ? .Na oczy Cię nie widziałem złego słowa w życiu mi nie powiedziałaś ,to czemu ten paranoiczny tekst z twojej strony na temat mojej nienawiści do ciebie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:05 a niech sobie nawołują, co mi tam... tez mam kilka sklepów/produktów, które bojkotuję z jakiś tam powodów.. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:26 Byłoby świetnie z tym bojkotem, popieram! Może w końcu o przyzwoitej godzinie kupiłabym to co mnie interesuje z oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:29 mum2004 napisała: > Byłoby świetnie z tym bojkotem, popieram! Może w końcu o przyzwoitej godzinie k > upiłabym to co mnie interesuje z oferty. o własnie nie jedna ematka na tym skorzysta Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 10:31 Macie własnych talibów, a cudzych się boicie. Paradne. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 13:59 Dokładnie z tego powodu cudzych się nie boję. Nasi ich po prostu zjedzą z kapciami... Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:16 Przeczytałam treść postu i byłam przekonana, że się ludziska wzorem Jezusa oburzają z powodu wykorzystania tradycji religijnej do celów komercyjnych. W tą mańkę też by pasowało, tylko wtedy Wigilia wypadła by bardzo przaśna, bo by zabanowali cały handel. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:24 mieszkajac i pracujac w UK spotkalam sie wycofaniem "christmas party" na rzecz " winter party"...powód : zatrudnienie 2 Francuzów pochodzenia algierskiego. Wszystkich szlag trafial, ale miala byc poprawnosc wyznaniowo-polityczna. W kolejnym roku pracownicy z okazji nowego roku nie dostali szampana bo ...alkohol. Panowie chcieli by pracodawca zachowywal sie bardzo "poprawnie" i wciaz byly jakies pretensje ... Starsze angielki powiedzialy wkoncu oficjalnie co o tym mysla cyt " Nie po to nasi ojcowie walczyli podczas II wojny sw. abysmy teraz obchodzili we wlasnym kraju winter party zamiast christmas...etc" to tak apropos tych ktorzy powinni zostac na statek z biletem w 1 strone zaladowani.... Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:15 Starsze angielki powiedzialy wkoncu oficjalnie co o tym mysla cyt " Nie po to n > asi ojcowie walczyli podczas II wojny sw. abysmy teraz obchodzili we wlasnym kr > aju winter party zamiast christmas...etc" a to oni w II w. ś. z Muzułmanami walczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Bojkot Lidla! :P 22.11.14, 11:10 No fakt, argument bez sensu, ale opisany przykład kwalifikuje się do bojkotu konkretnego sklepu, nie całej sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:33 Biedny Lidl. Chcieli uniknąć oskarżenia o urządzanie Bożego Narodzenia w listopadzie i też komuś nie pasuje No niestety, nim zbojkotuję Lidla, muszą mi otworzyć inny sklep z ciuszkami Lupilu i Pepperts (albo z innymi w tych cenach) i z bożonarodzeniową struclą z marcepanem. Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 16:25 Lidlowska strucla z marcepanem - uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 18:09 asia_i_p napisała: Biedny Lidl. Chcieli uniknąć oskarżenia o urządzanie Bożego Narodzenia w listopadzie i też komuś nie pasuje O tym samym pomyślałam Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Bojkot Lidla! :P 22.11.14, 10:25 muszę spróbować, bo już jest w ofercie. Nie jadłam nigdy, a zrobiłyście mi smaka Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Bojkot Lidla! :P 22.11.14, 11:03 O, dzięki Strucli z marcepanem jeszcze nie namierzyłam. Ja nie zrezygnuję z musli z orzechami i meksykańskiej mrożonki warzywnej z malutkimi kolbami kukurydzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:41 No właśnie... kto czyta "Frondę"? Przecież nikt by nic nie wiedział o ich "bojkocie", gdyby nie szerzenie linków do rzeczonego artykułu na STRONIE "FRONDY". Albo inaczej: jeśli ktoś nie zgadza się z ich poglądami, a mimo to wchodzi na stronę internetową Frondy, wyciąga co lepsze smaczki i się nimi niezdrowo podnieca - to IMHO nie jest to zdrowe. Uważam, że im mniej rozgłosu wokół nich - tym mniejszy zasięg ich oddziaływania. Niech się duszą we własnym sosie - mają do tego prawo, dopóki nie próbują narzucać swoich poglądów innym. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek1 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 11:55 Dziwne, że jeszcze nie zauważyli że w tej reklamie KRZYŻA NIE MA! Odpowiedz Link Zgłoś
taka_pani_jedna Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 16:23 Cicho, nie podpowiadaj, bo będzie jak z Giewontem! Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:03 Hehehe, a wczoraj prawie panika padła na emamy, że muzułmanie szykują ofensywę religijną na Polskę Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Bojkot Lidla! :P 21.11.14, 14:40 No, ale ten problem ematki nie dotyczy. Ematka zarabiająca pomiędzy 8 a 12 tysi na łapę nigdy w zyciu nie podjedzie swoim suvem na parking Lidla. Odpowiedz Link Zgłoś