Dodaj do ulubionych

Języki skandynawskie

01.11.05, 18:32
Co prawda jeszcze pare lat pozostało mi do wyboru studiów ale już teraz zastanawiam się nad skandynawistyką a potem może tłumaczeniem... Jeszcze tylko nie mogę się zdecydować pomiedzy norweskim a szwedzkim wink
Problem w tym, że popyt na tłumaczy języków skandynawskich jest chyba u nas zdecydownie mniejszy porównując do angielskiego czy niemieckiego...? Szczególnie, że wolałabym zająć się raczej beletrystyką, ew. tłumaczeniami ogólnymi/humanistycznymi nie zaś jakimiś biznesowymi umowami czy tekstami technicznymi. Czy powinnam na wszelki wypadek szlifować drugi język (angielski/niemiecki/francuski)?
Obserwuj wątek
    • biuro_norden Re: Języki skandynawskie 03.11.05, 22:54
      Jasne, ze powinnas! Tym bardziej, ze na filologiach skandynawskich w Poznaniu
      nie ma lekko, oj nie ma... Niemiecki czy angielski sa tam traktowane na rowni z
      glownym, jednym ze skandynawskich.
      Ja kilkanascie lat temu mialam podobny dylemat, co Ty teraz. Zastanawialam sie
      nad germanistyka, ale stwierdzilam, ze to takie banalne smile Wybralam norweski i
      dokonalabym tego samego wyboru jeszcze dziesiec razy, gdyby czas mial sie cofnac
      (oby nie!).
      Jestem tlumaczka przysiegla tegoz jezyka, prowadze wlasne biuro, zlecenia mam,
      wyzyc z tego mozna, uwielbiam to, co robie - czegoz chciec wiecej?
      Zycze Ci powodzenia i slusznego wyboru.
      Pozdrawiam
      Joanna
      --
      www.norden-tlumaczenia.pl
    • szwedzka Re: Języki skandynawskie 05.11.05, 01:04
      Z beletrystyki bardzo ciężko wyżyć i praktycznie takie zajęcie trzeba łączyć z
      innymi źródłami dochodów.
      Natomiast, jeżeli rzeczywiście Ci na tym zależy, to z wymienionych przez Ciebie
      języków optymalna jest kombinacja angielski/szwedzki. Ponad 60 procent
      publikowanych przekładów z literatury pięknej to przekłady z języka
      angielskiego, a literaturę szwedzką wydaje się u nas częściej niż norweską.
      Czyli przy takiej kombinacji językowej są największe szanse na zlecenia.
      Oczywiście pod warunkiem, że perfekcyjnie zna się trzeci język: polski.

Paweł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka