Dodaj do ulubionych

angielska wersja pouczenia osoby zatrzymanej

22.10.06, 22:57
witam,

pytanie w zasadzie do tłumaczy sądowych: czy ktoś z Was jest w stanie mi
udostępnić (ew. wskazać, gdzie można to znaleźć) angielską wersję polskiego
pouczenia osoby zatrzymanej? tę, którą odczytuje się podejrzanemu/osobie
podejrzanej. Wiem, że ten tekst istnieje w "oficjalnej" wersji, więc nie chcę
wyważać otwartych drzwi. Będę zobowiązana.

pozdrowienia
ania
Obserwuj wątek
    • karul wbij do google 23.10.06, 03:58
      haslo "miranda warning". to wlasnie w sprawie tego ernesto miranda (1963) sad
      najwyzszy usa orzekl, ze zatrzymany musi by poinformowany o swoich prawach do
      obrony, itp.

pierwsza z brzegu wersja tego jest na
      www.usconstitution.net/miranda.html.

nie ma podobnych wymogow w prawie kanady czy wielkiej brytanii.
    • asha9211 Re: angielska wersja pouczenia osoby zatrzymanej 23.10.06, 21:12
      publicdefender.cjis20.org/miranda.htm
      or a shorter version - You have the right to remain silent. Anything you say
      can and will be used against you in a court of law. You have the right to talk
      to a lawyer and have him present with you while you are being questioned. If
      you can not afford a lawyer, one will be provided for you at government expense

• ophelia78 Re: angielska wersja pouczenia osoby zatrzymanej 23.10.06, 21:57
        witam,

chyba źle się wyraziłam: chodzi mi o tekst pouczenia osoby zatrzymanej, który
        tłumacz przysięgły odczytuje obcokrajowcowi w POLSKIM sądzie - "miranda
        warning" to w amerykańskim; polski tekst jest zupełnie inny, kilkakrotnie
        dłuższy, no i co oczywiste zgodny z prawem polskim, a nie amerykańskim; zdaje
        się, ze nazywa się "instruction about the rights of a detained person"

może jednak ktoś go ma? bo ja go widziałam tylko w teczce w prokuraturze, i
        prokurator nie pozwolił zrobić xera wink

pozdrawiam
        anna
        • maly-ksiaze Re: angielska wersja pouczenia osoby zatrzymanej 25.10.06, 15:13
          Oto link gdzie masz prawa pokrzywdzonego i podejrzanego w kilku językach:
          www.policja.pl/portal/pol/158/959/Pozdrawiam!!
          • maly-ksiaze Re: angielska wersja pouczenia osoby zatrzymanej 25.10.06, 15:15
            www.policja.pl/portal/pol/158/959/
            Tak mi się połączyło z rozpędu.
            • ophelia78 Re: angielska wersja pouczenia osoby zatrzymanej 25.10.06, 22:20
              wielkie dzięki! o to chodziło wink

pozdrawiam
              ania
            • mflash Re: angielska wersja pouczenia osoby zatrzymanej 11.10.14, 11:20
              hej, czy jesteś w stanie mi przesłać pouczenia zatrzymania w obcych językach na e mail.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka