hmmm11 Re: trudno?? 26.06.07, 14:57 jak oceniacie czy trudno jest się uczyć chińskiego ?? Odpowiedz Link
mary_an Re: trudno?? 26.06.07, 21:56 Nie jest trudno, jest b. ciekawie ale zalezy od motywacji. Ja mam taka srednia, bylam w Chinach i chetnie nastepnym razem jak pojade chce sie dogadac, chce tez umiec troche czytac. Mniej wiecej to osiagnelam albo jestem b. blisko i nie bede sie chyba wiele juz rozwijala bo i do czego mi to potrzebne. Ale nauka jest b. fajna i sprawia mi wielka przyjemnosc, to na pewno. I po 2 latach nauki juz nawet sporo rozumiem (ogladam bajki po chinksu) wiec radosc jest tym wieksza. Odpowiedz Link
chomskybornagain1 Re: trudno?? 28.06.07, 17:02 moim zdaniem tak, bo niemieckiego nie udalo mi sie nauczyc :) Odpowiedz Link
mary_an Re: trudno?? 28.06.07, 20:05 Tu trudno mi sie wypowiadac bo mieszkam w Niemczech i znam ten jezyk b. dobrze, trudno powiedziec jak to by bylo, jakbym mieszkala w Chinach Odpowiedz Link
kinga_z Re: trudno?? 28.06.07, 22:06 hmm chiński, niemiecki to dwie różne bajki :) niemiecki w sumie łatwiejszy bo masz np. "normalny" alfabet :) więc nauka idzie szybciej a w chińskim nie dość, że duuuużo znaków, na które trzeba dużo czasu poświęcić, to jeszcze dochodzą tony a nauka ich do łatwych nie należy :) Odpowiedz Link