madzianapi 10.02.06, 23:20 czy wiecie jaka jest roznica miedzy allochtoone i buitenlander? Pnoc nie oznacza to dokladnie to samo... Dzieki za pomoc, pozdrawiam, Madzia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dutchman Re: allochtoon 11.02.06, 13:13 Butenlander to jest doslownie cudzoziemiec, a alochtoon to jest ktos kto pochodzi z zagranicy, ale nalezy do spoleczenstwa holenderskiego, czyli ma albo obywatelstwo holenderskie, albo ma prawo pobytu w Holandii zdaje mi sie. pozdrawiam dutchman Odpowiedz Link
dutchman Re: allochtoon 11.02.06, 13:14 mialo byc buitenlander - minusem tego forum jest ze nie mozna edytowac swoich postow po ich napisaniu.... Odpowiedz Link
3eti Re: allochtoon 12.02.06, 16:23 allochtoon = vreemdeling ( 'obcy') (ktos kto ma obce pochodzenie,badz przyjechal z innego regionu) buitenlander - to "obcokrajowiec" ( w znaczeniu mieszkaniec innego kraju) pozdrowienia :) Odpowiedz Link
dutchman Re: allochtoon 13.02.06, 14:18 Van dale rozroznia to tak: Vreemdeling: 1 buitenlander 2 iem. die ergens niet bekend is => onbekende Allochtoon: al·loch·toon1 (de ~ (m.), -tonen) 1 iem. die van elders afkomstig is => allo, medelander; <=> autochtoon al·loch·toon2 (bn.) 1 van elders afkomstig <=> autochtoon pozdrawiam dutchman Odpowiedz Link
madzianapi Re: allochtoon 13.02.06, 22:30 serdeczne dzieki wszystkim!! znalazlam gdzies jeszcze odniesienie,ze allochtoon to ten, ktory nie nalezy do rdzennej ludnosci; oznacza to,ze ma to jednak zwiazek z kolorem skory... czyli: jesli ja przeprowadze sie do Afryki, bedetam alochtoonem, ale... czy jesli mieszkam od 3 pokolen w Afryce (i nadal mam bialy pigment) to nadal mozna mnie tak nazywac? Moze to juz zbyt drobiazgowe zaglebianie sie w szczegoly,ale... tak sie zastanawiam... :) serdecznosci, Madzia Odpowiedz Link
agnieszkaela Re: allochtoon 18.02.06, 12:32 Autochton to rdzenny mieszkaniec, jak np. Aborygeni sa w Australii. Z tym, ze kolor skory nie ma tu znaczenia, mieszkajac w Holandii a nie w Polsce, kolor skory mam ten sam, a naleze do alochtonow. Najczesciej okresla sie, ze autochtone jest ten ktory w danym kraju sie urodzil, z drugiej jednaj strony przeczy temu definicja ze to pierwotny, rdzenny mieszkaniec danego kraju. W swietle tej definicji mieszkajac od 3 pokolen ciagle jest sie alochotonem. Dla mnie ta druga wersja jest bardziej logiczna. Slownik jezyka polskiego PWN alochton «człowiek nie należący do rdzennej ludności danego obszaru, przybysz» z gr. autochton «człowiek należący do rdzennej ludności danego obszaru; tubylec» Tereny zamieszkane przez autochtonów. aborygen m IV, DB. -a, Ms. ~nie; lm M. ~ni, DB. -ów «pierwotny mieszkaniec danego kraju, dziś zwłaszcza Australii; autochton, tubylec m II, DB. ~lca; lm M. ~lcy, DB. ~lców «człowiek urodzony w danym kraju, należący do rdzennej ludności miejscowej (zwykle w odniesieniu do ludności Afryki, Ameryki, Australii i Azji); autochton» Odpowiedz Link