Dodaj do ulubionych

Pity - UOD

23.01.07, 12:13
W zeszłym roku współpracowałam z biurami tłumaczeń na umowę o dzieło. Do
kiedy muszą mi przysłać pity? I co zrobić, jeśli nie przyślą? Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Pity - UOD 23.01.07, 13:23
      znajmość gugla rzecz dobra, no ale ja nie o tym - dawniej do końca stycznia,
      teraz do końca lutego:

tinyurl.com/2odstg
      a co do nieprzysłania - wtedy szanowny zleceniodawca łamie prawo i dzwonimy do
      niego (albo ślemy maila) z pytaniem, czy mamy już się skontaktować z jego
      urzędem skarbowym.
      • aardbei Re: Pity - UOD 23.01.07, 13:44
        Hmm... zadam nieco głupie pytanie, ale co tam.
        Czy w przypadku nieprzysłania, mogę przymknąć na to oko i nie zawracać sobie
        tym głowy? W końcu to nie moja wina, że zleceniodawca nie przysłał pitów...
        • jottka Re: Pity - UOD 23.01.07, 13:58
          czekaj, a na czym naprawdę polega problem?smile zleceniodawca nie może, że tak
          powiem, nie przysłać ci pita, umowę masz na piśmie, ufam? ten pit to jest
          informacja dla ciebie i dla urzędu skarbowego również (że rozliczono i
          odprowadzono podatek, po egzemplarzu dostajesz ty i us), dlatego pominięcie go
          to dość gruby numer i raczej niepraktykowany w normalnej firmie

no i mamy dopiero 3. dekadę stycznia, może zaczekaj chwile?smile a jak ci już
          zależy na złożeniu rocznego rozliczenia, to musisz pomolestować osobiście
          zleceniodawców, bo wcześniej przysłać ci pita to ich dobra wola
          • aardbei Re: Pity - UOD 23.01.07, 14:09
            smile Wielkie dzięki! To bylo pytanie czysto teoretyczne. Wykonałam sporo
            pojedynczych zleceń, za które otrzymałam nieduże wynagrodzenie (pomyślałam, że
            może zapomną, przeoczą, albo nie będą się zajmować tak drobnymi sumami).
            Zobaczymy, jak będzie. Umowy mam na piśmie, więc muszę się uzbroić w
            cierpliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka