aardbei 23.01.07, 12:13 W zeszłym roku współpracowałam z biurami tłumaczeń na umowę o dzieło. Do kiedy muszą mi przysłać pity? I co zrobić, jeśli nie przyślą? Z góry dziękuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Pity - UOD 23.01.07, 13:23 znajmość gugla rzecz dobra, no ale ja nie o tym - dawniej do końca stycznia, teraz do końca lutego: tinyurl.com/2odstg a co do nieprzysłania - wtedy szanowny zleceniodawca łamie prawo i dzwonimy do niego (albo ślemy maila) z pytaniem, czy mamy już się skontaktować z jego urzędem skarbowym. Odpowiedz Link
aardbei Re: Pity - UOD 23.01.07, 13:44 Hmm... zadam nieco głupie pytanie, ale co tam. Czy w przypadku nieprzysłania, mogę przymknąć na to oko i nie zawracać sobie tym głowy? W końcu to nie moja wina, że zleceniodawca nie przysłał pitów... Odpowiedz Link
jottka Re: Pity - UOD 23.01.07, 13:58 czekaj, a na czym naprawdę polega problem? zleceniodawca nie może, że tak powiem, nie przysłać ci pita, umowę masz na piśmie, ufam? ten pit to jest informacja dla ciebie i dla urzędu skarbowego również (że rozliczono i odprowadzono podatek, po egzemplarzu dostajesz ty i us), dlatego pominięcie go to dość gruby numer i raczej niepraktykowany w normalnej firmie no i mamy dopiero 3. dekadę stycznia, może zaczekaj chwile? a jak ci już zależy na złożeniu rocznego rozliczenia, to musisz pomolestować osobiście zleceniodawców, bo wcześniej przysłać ci pita to ich dobra wola Odpowiedz Link
aardbei Re: Pity - UOD 23.01.07, 14:09 Wielkie dzięki! To bylo pytanie czysto teoretyczne. Wykonałam sporo pojedynczych zleceń, za które otrzymałam nieduże wynagrodzenie (pomyślałam, że może zapomną, przeoczą, albo nie będą się zajmować tak drobnymi sumami). Zobaczymy, jak będzie. Umowy mam na piśmie, więc muszę się uzbroić w cierpliwość. Odpowiedz Link