nelly87 11.11.08, 20:14 Mam swoje propozycje, ale jestem ciekawa Waszych. Jak byscie zgrabnie przetlumaczyli: 9BB pumps Elgin Marbles Hillsborough disaster Palliser expedition Polisario guerillas Serves porcelain Shang bronzes Dzieki z gory Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azm2 Re: tłumaczenie 11.11.08, 23:30 Masz własne propozycje, na pewno zgrabne, więc pochwal się i wpisz je. Na pewno ktoś zechce się wypowiedzieć. Odpowiedz Link
zlota.sowa Re: tłumaczenie 12.11.08, 01:45 nelly87 napisała: > Mam swoje propozycje, ale jestem ciekawa Waszych. Jak byscie > zgrabnie przetlumaczyli: W podanym kontekście > 9BB pumps 9 pomp firmy Brown Bovery > Elgin Marbles kulki do gry firmy Elgin > Hillsborough disaster katastrofa w Hillsborough > Palliser expedition wyprawa Palliserów; czyżby ciąg dalszy sagi Trollope'a? > Polisario guerillas partyzanci z Frontu Polisario (nad czym się tu zastanawiać?) > Serves porcelain podaje porcelanowe nakrycia (bo przecież nie chodziło Ci o Sevres?) > Shang bronzes Shang pięknie się opala na brązowo AdamS Odpowiedz Link
hajota Re: tłumaczenie 12.11.08, 11:28 > > Elgin Marbles > kulki do gry firmy Elgin Doobre! )))) Odpowiedz Link
nelly87 Re: tłumaczenie 12.11.08, 13:32 dzieki, ale obawiam sie, ze nie o to mi chodzilo Odpowiedz Link
zlota.sowa Re: tłumaczenie 13.11.08, 18:01 nelly87 napisała: > dzieki, ale obawiam sie, ze nie o to mi chodzilo Domyślam się Ale w ten sposób chciałem Ci uświadomić, że nie dałaś nam szansy dowiedzieć się, O CO Ci chodziło. To się nazywa kontekst: jak te słowa występują w tekście, o czym jest mowa, jakiego rodzaju to tekst (artykuł prasowy, rozprawa doktorska, powieść science- fiction, ulotka reklamowa), czy pisał go Anglik, Amerykanin, czy Chińczyk) itd. Bez kontekstu każdy może skojarzyć sobie co innego, i to całkiem na poważnie i w dobrej wierze, a nie humorystycznie jak ja. Pozdrawiam, AdamS Odpowiedz Link
emka_1 Re: tłumaczenie 13.11.08, 18:37 prawda, że nie wiadomo o co autorce postu chodziło, bo nie bardzo widzę sens "samodzielnego" tłumaczenia, ale co do potrzeby kontekstu, to bym się zgodziła wyłącznie w sytuacji, gdyby to miało znaczyć coś zupełnie innego niż znaczenie podstawowe. co do pompy i porcelany mam pewne wątpliwości ( na pompach się kompletnie nie znam, a porcelana może być, choć nie musi, literówką), ale reszta to są nazwy własne, już przetłumaczone i funkcjonujące w języku, więc po co to tłumaczyć jeszcze raz? Odpowiedz Link
hajota Re: tłumaczenie 13.11.08, 22:11 Podejrzewam, że to praca domowa. Nie mówię, że to źle, czy dobrze. Stwierdzam fakt. Szkoda, że autorka wątku nie przedstawiła swojego wariantu. Odpowiedz Link
azm2 Re: tłumaczenie 14.11.08, 12:55 Reakcja autorki wątku na mój post mówi wystarczająco dużo o jej chęci na samodzielną pracę. Nie warto wysilać się nawet na żart . Odpowiedz Link
ophelia78 Re: tłumaczenie 14.11.08, 15:03 Autorka postu jest (sądząc po roczniku początkującą) studentką anglistyki, już kiedyś dała tu popis niewiedzy i umiejętności wykłócania się w sytuacji, gdy nie ma racji... Fajne podejście: mam pomysły, ale czekam na Wasze. No, a my na Twoje... Odpowiedz Link
karen64 ha ha ha bingo! 14.11.08, 15:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21006&w=86479163&v=2&s=0 Odpowiedz Link
nobullshit Re: tłumaczenie 15.11.08, 11:52 zlota.sowa napisał: > nelly87 napisała: > > dzieki, ale obawiam sie, ze nie o to mi chodzilo > Domyślam się > Ale w ten sposób chciałem Ci uświadomić, że nie dałaś nam szansy > dowiedzieć się, O CO Ci chodziło. To się nazywa kontekst. Wiem, że autor postu żartuje (i oplułam się ze śmiechu, czytając jego propozycje), ale w tym przypadku to się nawet nie nazywa "kontekst", tylko ogólne obycie z kulturą, bo na dobrą sprawę nie trzeba znać żadnego języka, żeby przetłumaczyć "Sevres porcelain" itp. Odpowiedz Link