Dodaj do ulubionych

Jakie miasta francuskie warto zobaczyć?

25.09.10, 20:25
Witam,
Planuję małą objazdówkę we Francji w następne wakacje, dotąd widziałam jedynie Paryż i okolice, jakie miasta są najciekawsze w/g Was? Rejon kraju nie gra roli.
Dzięki i pozdrawiam wszystkich frankofilów wink
Obserwuj wątek
    • marguyu Re: Jakie miasta francuskie warto zobaczyć? 26.09.10, 01:11
      Odpowiedz jest o tyle trudna, ze jest ich bardzo wiele - od duzych miast po male miasteczka i regiony. Francja jest bardzo zroznicowana i wlasciwie kazde miejsce ma cos ciekawego do zaoferowania.
      Wszystko zalezy od tego ile masz czasu ile czasu chcesz poswiecic na kazde miasto i czym bedziesz podrozowala (auto, samolot, pociag?).
    • asiazlasu Re: Jakie miasta francuskie warto zobaczyć? 27.09.10, 14:01
      zalezy od zainteresowan. Jeden lubi muzea, drugi architekture, trzeci teatr ...
      • cimcirimcim_x Re: Jakie miasta francuskie warto zobaczyć? 27.09.10, 22:31
        Hej,
        Dziękuję za odpowiedzi. Najbardziej interesuje mnie oglądanie pięknych miejsc/krajobrazów, bardziej chodzi mi o naturę niż zabytki (może z wyjątkiem zamków) czy miejskie atrakcje. Kiedyś np zachwycił mnie obejrzany gdzieś reportaż o okolicach Limoge - rzeka, lasy, senne miasteczka. Acha, objazd planuję autem.
        Pozdrawiam wink
        • marguyu Re: Jakie miasta francuskie warto zobaczyć? 27.09.10, 22:56
          No to zainstaluj sobie Google Earth i obejrzyj sobie to co cie interesuje za pomoca Street View.
          Na twoim miejscu na poczatek zjechalabym wybrzezem od Belgii do Hiszpanii.
          • felinecaline Re: Jakie miasta francuskie warto zobaczyć? 27.09.10, 23:17
            I tak, na trasie zaproponowanej przez Marguyu proponuje maly, normandzki port Honfleur, faiaise w Etretat, oczywiscie Mont St Michel, Valée de la Rance z Dinan, St Malo i Dinard, Dalej przejazd na zachod "dzikim wybrzezem "Côte Armorique, zjazd na poludnie wciaz trzymajac ste wybrzeza (atlantyckiego z kolei), do zwiedzania ewentualnie wysepki Golf de Morbihan, na kontynencie Carnac, Guerande z salinami, Croisic, moze dla lekkiego "zachlysniecia sie" swiatowym zyciem w duchu "Francji - elegancji LaBaule z przepiekna plaza, potem powrot do natury , przejazd przez Pont St Nazaire w okolice Nantes, tam Park de la Brière (rezerwat natury), dalej zjazd w kierunku Vendée przez Les Sables d'Olonne (tez lyczek "swiatowego zycia"), stamtad zjazd w "glab" kontynentu i przejazd okolo 150 km "do mnie", w samym sercu krainy zamkow i wina.
            Przyjemnej podrozy, zwiezdzania i degustacji.
            • saluti Re: Jakie miasta francuskie warto zobaczyć? 28.09.10, 10:53
              Ja bardzo lubie jezdzic do Annecy, male piekne miasteczko przy jeziorze. Potem na poludniu St Marie de la Mer i caly region Camarque. Spodobalo mi sie tez Avignon i miasto Lyon.
              • areyoubetter Re: Jakie miasta francuskie warto zobaczyć? 28.09.10, 11:06
                A propos Annecy - wybieram się tam wkrótce i mam pytanie, Jak należy wymawiać nazwę tej miejscowości, bo spotkałam dwie wersje - piszę fonetycznie: ansy i annesy. Ja optuję za pierwszą wersją, ale z nazwami własnymi czasem różnie bywa.
                Pozdr.
              • felinecaline "Ania nie Andzia" 28.09.10, 13:20
                Jezeli interesuje Cie Camargue to zajrzyj tu:
                www.camargue-en-provence.com/
            • marguyu Re: Jakie miasta francuskie warto zobaczyć? 28.09.10, 14:10
              feline!!!
              A my? Ch'ti i cala polnoc? U nas tez jest piknie tylko wy 'poludniowcy' o tym nie wiecie, a ze czesto zdarza sie pogoda barowa to i przytulne estaminets fajnie odwiedzic i zjesc pajde chleba ze smalcem ze skwarkami, popchnac to grilowana golonka z frytkami i calosc popic piwem smile
              Najlepiej zaczac od Bray Dunes i jechac w dol brzegiem La Manche.
              • felinecaline Re: Jakie miasta francuskie warto zobaczyć? 28.09.10, 14:16
                Alez ja Ci wlasnie swiadomie i z "premedykacja" pozostawilam ow rozdzial Ch'ti, bo napewno znasz go i mozesz przedstawic nieporownywalnie lepiej niz ja.
                Ja sie wyzyje w Anjou.
    • gat45 Montargis ! La Venise du Gâtinais ! 28.09.10, 15:25
      Tu nikt nie bywa i po zwiedzeniu można błysnąć w towarzystwie smile).
      • cimcirimcim_x Re: Montargis ! La Venise du Gâtinais ! 30.09.10, 00:05
        Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi smile przyjrzę się bliżej proponowanym przez Was trasom i miejscom i coś wykombinuję smile Ależ Wam dobrze, że mieszkacie z takich fajnych miejscach smile Pozdrawiam forum.
        • janou Re: Owernia 30.09.10, 19:21
          obowiazkowo!wink
          krajobrazy z wulkanami a miasteczka takie jak Vichy,Clermont-Ferrand,Riom,St Nectaire,Montpeyroux itd.
          tu kilka fotek z mojego regionu
          fotoforum.gazeta.pl/uk/Owernia,janou.html
          fotoforum.gazeta.pl/uk/wulkany,janou.html
          fotoforum.gazeta.pl/uk/Clermont-Ferrand,janou.html
          • cimcirimcim_x Re: Owernia 30.09.10, 21:49
            Fajne foty smile dzięki za linki i sugestie.
            Tak w ogóle, od dawna jesteście emigrantami? Ja myślę o wyjeździe z Polski z synkiem.

Pozdrawiam smile
            • felinecaline Re: Owernia 30.09.10, 23:29
              Mgnienie oka - 26 i 9 8 miesiecy big_grin
            • gat45 Re: Owernia 01.10.10, 07:51
              Ja nie jestem emigrantką tylko banitką smile)))
              • marguyu Re: Owernia 01.10.10, 12:55
                Ja 25 lat i nie za chlebem ale za chlopem wyjechalam. No i jak ta baba, mam placek. wink
                • felinecaline Re: Owernia 01.10.10, 13:56
                  No to richtig jak i ja, bo emigrantka migdy sie nie czulam, po prostu kims mieszkajacym troche dalej.
                  Teraz tej odleglosci sie nie czuje i wlasciwie jednakowo sie czuje bedac tutaj jak i w kraju, z tym, ze w Polsce znacznie wiecej pracuje jako ...tlumacz, w rodzinie wykruszyly sie osoby znajace francuski (z generacji moich Autorow), mlodzi wola anglo-amerykanski a nie jakies tam "wersale", wiec muszae wciaz tlumaczyc Kicurowi albo autochtonom (co z kolei zmusza do plukania gardla big_grin).
                  Komfort jezykowy mam tylko u przyjaciol zarazonych ciezka, nieuleczalna choroba frankofilii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka