Dodaj do ulubionych

Prawie SPAM

27.04.04, 13:35
Mam nadzieje, ze znajdziecie chwile, zeby odpowiedziec mi na kilka pytan, lub
chociaz jedno z nichsmile

1 Czy brakuje wam w codziennym zyciu polskich produktow? Jesli tak, to jakich?
2 Czy w Twoim regionie, miescie sa polskie restauracje?
3 Czy spotykasz sie ze srodowiskiem polonijnym? Jak czesto?
4 Czy Twoi znajomi, cudzoziemcy sa zainteresowani Polska? Jej kultura?
Sztuka? Historia? Czym konkretnie?
5 Czy planujesz powrot do kraju?

Mam male plany, na razie "planiki",i poki sie nie wyklaruja,nic wiecej nie
powiemsmile

Pozdrawiam serdecznie i slonecznie,
Marsylia
Obserwuj wątek
    • liloom Re: Prawie SPAM 27.04.04, 14:17
      ja nie mieszkam we francji, wiec nie bede odpowiadac, bo ci popsuje pomysl...
      • angieblue26 Re: Prawie SPAM 27.04.04, 14:23
        To prawda, ze zalezy mi przede wszystkim na opiniach osob mieszkajacych we
        Francji, ale wszystkie odpowiedzi sa mile widzianesmile
        Pozdrawiam Cie, Liloom, bardzo serdeczniesmile
    • sullivan1 Re: Prawie SPAM 27.04.04, 23:23
      angieblue26 napisała:

> 1 Czy brakuje wam w codziennym zyciu polskich produktow? Jesli tak, to jakich?
      brakuje : polskich truskawek, krowek, razowca i pumpernikla, bialego sera na
      sernik, paczkow, no i ksiazek (jest ksiegarnia, ale nie mam czasu jej odwiedzac)

> 2 Czy w Twoim regionie, miescie sa polskie restauracje?
      sa, nawet kilka. miasto nazywa sie Paryz

> 3 Czy spotykasz sie ze srodowiskiem polonijnym? Jak czesto?
      jezeli masz na mysli organizacje polonijne, to nie. jezeli ogolnie Polakow, to
      tak.

> 4 Czy Twoi znajomi, cudzoziemcy sa zainteresowani Polska? Jej kultura?
      > Sztuka? Historia? Czym konkretnie?

troche. konkretnie troche Gombrowiczem, troche aktualna sytuacja ekonomiczno-
      polityczna, troche turystyka (staram sie ich przekonac, ze weekend w Krakowie
      jest rownie ciekawy jak w Pradze lub Budapeszcie)

> 5 Czy planujesz powrot do kraju?
      planuje, nie wiem kiedy

• angieblue26 Re: Prawie SPAM 28.04.04, 09:28
        Znam ten bol i glod sernika...Raz zrobilam na homogenizowanym, na zimno, ale to
        nie to samosad

Pozdrawiam i dziekuje za udzial w moim pytajnikusmile
    • maguy Re: Prawie SPAM 28.04.04, 02:47
      Witaj smile

"1 Czy brakuje wam w codziennym zyciu polskich produktow? Jesli tak, to jakich?"
      Czasem brakuje mi: faworkow, paczkow, makowca, roznych lakoci (lasuch ze
      mnie), dobrych wedlin.

"2 Czy w Twoim regionie, miescie sa polskie restauracje? 3 Czy spotykasz sie
      ze srodowiskiem polonijnym? Jak czesto?"
      Jest tu troche restauracji (Paryz), od czasu do czasu spotykam sie ze znajomymi
      Polakami.

"4 Czy Twoi znajomi, cudzoziemcy sa zainteresowani Polska? Jej kultura?
      Sztuka? Historia? Czym konkretnie? "
      Owszem, jest spore zainteresowanie Polska - kultura, sztuka, sytuacja
      ekonomiczna, kuchnia...

"5 Czy planujesz powrot do kraju?"
      Tak, poki co nie wiem kiedy smile

Pozdrawiam i powodzenia!

• angieblue26 Re: Prawie SPAM 28.04.04, 09:39
        To jeszcze jeden lasuch sie dopisuje...smile I dziekujesmile
        Pozdrawiam,
    • klymenystra Re: Prawie SPAM 28.04.04, 07:35
      ja mieszkalam tam rok, wiec chyba moge odpowiedziec, cio? jak nie chcesz, to
      nie bierz tego pod uwage smile)

brakowalo mi typowo polskich potraw, typu barszcz czy pierogi, oraz zupsmilea z
      takich nie do jedzenia, to polskie kosmetyki (niebo tansze od francuskich a
      czesto lepsze) i polskie zeszyty.

2 Czy w Twoim regionie, miescie sa polskie restauracje?
      dijon, burgundia, raczej nie bylo.

3 Czy spotykasz sie ze srodowiskiem polonijnym? Jak czesto?
      bylo nas sporo, bo taka byla specyfika wyjazdu, natomiast, jesli chodzi o ludzi
      spoza, to owszem, konakt byl, przewaznie w weekendy

4 Czy Twoi znajomi, cudzoziemcy sa zainteresowani Polska? Jej kultura?
      > Sztuka? Historia? Czym konkretnie

czy w polsce mamy musztarde i auta? ;> a powaznie, to czesto tak- nauczyciele
      czesto kazali nam wypowiadac sie na konkretne tematy w odniesieniu do polski, a
      rowiesnicy pytali o muzyke, o ceny, o to "jaktam ogolnie jest", o szkole.

5 Czy planujesz powrot do kraju?
      ano wrocilam. chociaz nie musialam. i to nie dlatego, ze nie bylo barszczu wink

pozdrawiam
      • angieblue26 Re: Prawie SPAM 28.04.04, 09:42
        Polskie zeszyty? smile) Ja od sliskich kartek z importowanych kajetow, na ktorych
        wszystko sie rozmazuje,zdecydowanie wole nasze rodzime zeszyty. Kartka jest
        bardziej szorstka, a komfort pisania wiekszysmileAle moze to juz sie zmienilo, bo
        stara koza ze mniesmile
    • baloo Re: Prawie SPAM 28.04.04, 10:25
      > 1 Czy brakuje wam w codziennym zyciu polskich produktow? Jesli tak, to jakich?

<<<<<<<< Jak wszystkim - najbardziej brakuje tych kilku przasnych produkow
      typu wedliny, ogorki, twarog, razowiec i kilku slodkosci. Ale ostatnio
      otworzyl sie w naszej "metropolii" (Neuchâtel) rosyjski sklep, ktory oferuje
      wiekszosc tych specyjalow, lacznie z polska kilebasa i mieszanka wedlowska ;oD

<<<<<<<<<<< Nie

<<<<<<<<<< Z roznymi znajomymi - dosyc czesto. Byty zorganizowane omijam ( z
      wyjatkiem polskiej szkoly raz w tygodniu).

<<<<<<<< Zalezy ktorzy. Gdy rozmowa zejdzie na odpowiedni temat , to sluchaja ,
      jak to jest "u nasz w kraju". Niektorzy z ciekawoscia, inni z uprzejmym
      usmiechem ;oD

<<<<<<<<< Tak. I to niebawem (koniec kontraktu).

>
      > Mam male plany, na razie "planiki",i poki sie nie wyklaruja,nic wiecej nie
      > powiemsmile
      >
      > Pozdrawiam serdecznie i slonecznie,
      > Marsylia
    • krystyna_jl Re: Prawie SPAM 28.04.04, 13:11
      angie, nie widzialam Twoich odpowiedzi?....
    • angieblue26 Re: Prawie SPAM 28.04.04, 13:21
      angieblue26 napisała:

> Mam nadzieje, ze znajdziecie chwile, zeby odpowiedziec mi na kilka pytan, lub
      > chociaz jedno z nichsmile
      >
      Brakuje, oj brakuje... W kolejnosci : ogorkow malosolnych, metki i metki
      tatarskiej, pierogow, kurek na maselku z pietruszka, a czasem nawet leniwych...
      Poza tym brakuje Red Bulla... Nie wiem dlaczego ta tauryna jest bezpieczna w
      Polsce, a tutaj zakazana...

Mieszkam pod Paryzem.. Podobno sa, dwie, ale jeszcze sie do nich nie wybralam.
      A Wy?

Nie spotykam sie i bardzo mi tego brakuje.

Moj maz jest "zainteresowany" glownie zurkiem i wszelakim jadlem. Zachwyca sie
      Kaja, warszawskim Rynkiem i Lazienkami.. Wiele rzeczy go dziwi, tak samo jak
      mnie tutaj. Tego lata postaram sie pokazac mu Trojmiasto i Krakowsmile

>
      Skomplikowana to kwestia. Ja nawet mialabym ochote, ale Cédric mowi bardzo
      slabo po angielsku i wcale -po polsku. Najsmieszniej jest podczas zjazdow
      rodzinnych - mama, tata i rodzenstwo mowia po angielsku,a babcia zna niemiecki
      ( ale tego z kolei ja nie rozumiem)... Konczy sie tak, ze tlumacze na francuski
      i z francuskiego... Ostatnio tak sie zapedzilam, ze cala duza kwestie
      przetlumaczylam mu z angielskiego na polski...
      Marsylka
      • liloom Re: Prawie SPAM 28.04.04, 14:53
        O rany, to widze ze musze wyslac paczke z polskimi produktami, ktorych nie brak
        w wiedniu, widocznie z powodu bliskosci do polski.
        pumpernikel - jest
        ogorki malosolne - robie sama (nawet ogorki weze daja sie zakwasic, normalne
        ogorki sa tylko w lipcu)
        po niektore produkty jezdze do ... Czech

No to gdzie mam te paczki wyslac?
        • krystyna_jl Re: Prawie SPAM 29.04.04, 02:21
          ...no to moze mnie tez, bo w Paryzu to jeszcze conieco mozna dostac, ale na
          poludniu, to juz ciezko...
          smile))
          • angieblue26 Re: Prawie SPAM 29.04.04, 18:43
            Jesli znasz dobre adresy....jestesmy wszystkie wyglodniale polszczyznysmile)
            Pozdrawiam,
            • krystyna_jl Re: Prawie SPAM 29.04.04, 18:51
              angie, kuknij na Forum Polacy w Paryzu i we Francji, tam znajdziesz kilka
              adresow, a jezeli cos nowego sie jeszcze otwarlo w Paryzu, to liczymy na
              Prevostière (ona nigdy nie zawodzi smile)).
              Pozdr.
    • kasienka80 odpowiedzi 29.04.04, 08:06

--
    • prevostiere Re: Prawie SPAM 29.04.04, 08:30
      To sie dolaczam :

Najbardziej brakuje mi polskiego chleba, chrupiacego, pachnacego i posypanego
      kminkiem... Reszte praktycznie da sie zorganizawac pomiedzy sklepem polskim,
      Goldenbergiem i dostawami z kraju. Ale codzienny swiezutki chlebus... Marzenie
      scietej glowy!

Paryz - tak, kilka, bylam tylko raz. Jakosc raczej srednia.

Z zorganizowanym srodowiskiem nie, poza krotkimi pobytami w szkole polskiej.
      Mam kilku przyjaciol Polakow, ktorzy wyjechali wtedy co ja i to wszystko.

Wsrod Francuzow, ktorzy mnie otaczaja wiekszosc pracuje / wspolpracuje z
      krajami PECO wiec sila rzeczy interesuja sie i to bardzo. Niektorzy znaja
      historie Polski lepiej niz niejeden Polak...

Jesli moja polowa znajdzie prace w Polsce to tak...
      • angieblue26 Re: Prawie SPAM 29.04.04, 18:41
        Chlebus kupuje w Carrefourze. Nazywa sie "le pavé "i jest przepyszny, prawie
        jak polski. Robie do niego maselko pietruszkowo czosnkowe albo paste jajeczna
        podpatrzona w warszawskim Zielniku Magdy Gessler ( wszystkim to miejsce
        polecam)...Palce lizacsmile)
        • prevostiere Re: Prawie SPAM 29.04.04, 21:19
          Co do tego chleba, z braku samochodu cobym mogla pojechac do carrefour-a,
          wlasnie zakupilam four à pain i dzisiaj po raz pierwszy staram sie
          przetestowac... Moze powolutku wyjdzie mi cos co bedzie sjadliwe!!!
          A do chlebka dobry smalczyk... Mniam mniam
          • angieblue26 Re: Prawie SPAM 30.04.04, 07:33
            Ja zajadam sie Rillettes de volaille, mniamsmile
            Napisz,jak Ci sie udal chlebeksmile
    • melmire Re: Prawie SPAM 29.04.04, 17:53
      1 brakuje! Wisni, sera bialego(sama musze robic, moge podac przepis)i zoltego,
      pietruszki ,korzeniowej, chrzanu, sliwek wegierek. Krowki bywaja w sklepach z
      cukierkami na wage (te wszystkie zelki itp).
      2.niet sad
      3.nie.
      4 tak. Pytaja czy u nas jest zimno i co sie jada smile Moj luby zakochal sie w
      Malborku i Wawelu, przeczytal sporo ksiazek o historii Polski. Patriotycznie
      podrzucilam mu "Krzyzakow", mysle o zafundowaniu "Ogniem i mieczem" smile
      5. Wakacyjnie na pewno tak. Na stale raczej nie.
      • angieblue26 Re: Prawie SPAM 29.04.04, 18:39
        Bardzo poprosze o przepis na bialy sereksmile
        Na wymiane moge podac "astuce pour la préparation de la choucroutesmile"
        Pozdrawiam,
        • liloom Re: Prawie SPAM 30.04.04, 08:54
          Sluchajcie, moja rodzinka siedzaca we Francji (na poludniu) i znajomi z Paryza
          wspominali, ze polski produkty sa do znalezienia. Rodzinka z poludnia probowala
          nawet siac koperek w celu kiszenia ogorkow, ale nie przyjal sie (ziemia nie ta).
          Teraz podobno mozna kupic koperek w Carrefour (?)
          Oczywiscie, ze tak samo jak w Polsce nie bedzie NIC smakowalo, ale istnieja
          namiastki tego co mamy w kraju i jakos mozna sobie sprobowac poradzic, chociaz
          ja uwazam ze to nigdy nie bedzie to samo. Mimo to od kilkunastu lat szukam
          tutaj polskiego glinianego chleba, w miedzyczasie zaczelam piec sama, bo
          odkrylam nietrudna metode (sa do kupienia mieszanki gdzie dodaje sie tylko wody
          i reszta robi sie sama). Wyszukalam tez sklepy, niejednokrotnie na rynkach,
          gdzie a to znajde ser podobny do polskiego, a to wedlinka smakuje podobnie...
          Efekt jest taki, ze jak mnie najdzie, to potrafie przejechac cale miasto, bo "w
          tamtym sklepie maja przeciez taki pyszny ser". Ale oczywiscie nie robie tego
          systematycznie...
          • kana1 Re: Prawie SPAM 30.04.04, 17:16
            liloom napisała:

> Teraz podobno mozna kupic koperek w Carrefour (?)
            > Oczywiscie, ze tak samo jak w Polsce nie bedzie NIC smakowalo, ale istnieja
            > namiastki tego co mamy w kraju i jakos mozna sobie sprobowac poradzic, chociaz
            > ja uwazam ze to nigdy nie bedzie to samo. Mimo to od kilkunastu lat szukam
            > tutaj polskiego glinianego chleba, w miedzyczasie zaczelam piec sama, bo
            > odkrylam nietrudna metode (sa do kupienia mieszanki gdzie dodaje sie tylko wody
            >
            > i reszta robi sie sama). Wyszukalam tez sklepy, niejednokrotnie na rynkach,
            > gdzie a to znajde ser podobny do polskiego, a to wedlinka smakuje podobnie...
            > Efekt jest taki, ze jak mnie najdzie, to potrafie przejechac cale miasto, bo
            "w> tamtym sklepie maja przeciez taki pyszny ser". Ale oczywiscie nie robie tego
            > systematycznie...
            >
            Ja, w czasie kursu jezykowego w Lyonie, szukalem kapusty kiszonej na bigos
            ....Znalazlem choc szukalem caly tydzien (popoludniami i wieczorami), no i bigos
            smakowal nie tylko Francuzkom, ale takze Chinczykom.
            Swoja droga znalazlem tez kielbase zwyczajna, oczywiscie nasze trunki, ser bialy
            (chudy i tlusty) i kilka innych rzeczy. Fakt ze nieoceniona rada sluzyly mi
            osoby ktore tu mieszkaja od kilkudziesieciu lat.
            • angieblue26 Re: Prawie SPAM 30.04.04, 17:44
              Dziekuje Karolu sa Twoje odpowiedzi.
              Na twojej stronie tez bylam.
              Z nieba mi spadles smile, bo znalazlam tam duzo cennych wskazowek dotyczacych
              tworzenia wlasnej strony, a sama sie do tego mocno przymierzam.
              Pozdrawiam,
              Marsylka
              • kana1 Re: Prawie SPAM 30.04.04, 20:06
                angieblue26 napisała:

> Dziekuje Karolu sa Twoje odpowiedzi.
                > Na twojej stronie tez bylam.
                > Z nieba mi spadles smile, bo znalazlam tam duzo cennych wskazowek dotyczacych
                > tworzenia wlasnej strony, a sama sie do tego mocno przymierzam.
                > Pozdrawiam,
                > Marsylka
                No, pomysly mozna "sciagac", ale zawsze trzeba cos dodac od siebie ...
                Tworzyc i pracowac .... tego tez mozna sie nauczyc we Francji i przy jezyku
                francuskim !
                Zycze wytrwalosci w tworzeniu strony !
            • angieblue26 Re: Prawie SPAM 30.04.04, 17:49
              A propos bigosu -kupuje choucroute cuite, dodaje troche kielbaski, resztkowe
              mieska, lisc laurowy, cebule posiekana w kosteczke, kilka lyzek bialego wina,
              sol, pieprz, a do zakwaszenia : na 1.5 kilo kapusty 1.5 lyzki soku z cytryny.
              To ostatnie jest niezbedne, bo kapusta tutejsza nie jest kwasna. Mozna tez 2
              lyzeczki Fond de volaille Amory
              A przy okazji ostatniego pobytu w Polsce wypatrzylam w palecie przypraw Kamisa
              mieszanke do bigosu i dan z kapusty. Porcja za 1.45 zl starczy na trzy
              kapusciane sesjesmile Bardzo pyszna i praktyczna rzecz.
              • prevostiere Re: Prawie SPAM 30.04.04, 19:21
                Bigos w Paryzu nie jest zadnym problemem. Kapustke kiszana mozna kupic bardzo
                latwo. Odpowiednie wedliny sa w sklepie w XI dzielnica. A cala reszta zalezy od
                kucharza i idpowiedniej ilosci podgrzewania, mieszania i kosztowania... Mniam
                Sledzie marynowane i solone tez sa. Na swieta udaje mi sie zawsze zrobic to co
                moja Babcia robila we Lwowie...
                Ale chrzan juz trzeba przywozic z Krakowa (chociaz w sklepie pewnie jest).

Ale co to za bigos i sledzik bez odpowiedniej pajdy chleba??
                • sullivan1 Re: Prawie SPAM 30.04.04, 19:41
                  prevostiere napisała:
                  > Ale chrzan juz trzeba przywozic z Krakowa (chociaz w sklepie pewnie jest).

jest - nawet w supermarketach (u Championa kolo mnie w kazdym razie jest)
                  • melmire Re: Prawie SPAM 01.05.04, 11:51
                    Jest?? A jak sie nazywa i w ktorym "dziale" szukac?

Przepis na bialy ser.

Zeby miec jakas rozsadna ilosc, nalezy wziac tak 4-6 opakowan mleka. Ja biore w
                    kartonach. Uciac rozek kartonu, wlac lyzke-dwie smietany(mozna zamieszac,
                    np.szpikulcem do szaszlykow). Otwor zcisnac, ale nie hermetycznie, tyle tylko
                    zeby nic tam do srodka nie wlecialo, dla swietego spokoju przykryc sciereczka i
                    odstawic w cieple miejsce. Normalnie po dwoch dniach (jednym jezeli jest bardzo
                    cieplo, albo jezeli ustawilismy mleko kolo kaloryfera) mleko jest zsiadle.
                    Trzeba do niego po prostu co jakis czas zagladac (zagladanie do srodna
                    nieprzezroczystego, otwartego kartonu jest forma sztuki smile ). Jezeli jest juz
                    zsiadle, tzn widzimy wyraznie ze sie wzielo rozwarstwilo, przygotowujemy duuuzy
                    garnek. Wykladamy go gazetami (chodzi o to zeby kartony nie staly bezposrednio
                    na dnie) wstawiamy kartony, zalewamy woda i podgrzewamy. Uwaga-woda ma byc dosc
                    goraca, ale nie gotowac sie, bo wszystko diabli wezma. Ustalenie odpowiedniej
                    temperatury wymaga wprawy, ale jezeli jest za niska to po prostu bedzie proces
                    dluzej trwal i tyle. Albo wasza cierpliwosc sie skonczy i wzmocnicie gaz smile ja
                    podgrzewam tak 3-4 godziny, pi razy oko, a potem przecedzam przez pieluche
                    tetrowa ukradziona znajomemu dziecku. Moze byc cokolwiek innego, byle bylo
                    raczej duze, do inaczej kiedy sciska sie ser to on ucieka bokami. Duza szmate z
                    masa serowa zawiazujemy, i albo wieszamy na kranie, niech sobie odcieka, albo
                    przykrtywamy deska i obciazamy.Po odsaczeniu mamy pyszny twarog smile
                    • angieblue26 Serek bialy - polecam 01.05.04, 14:16
                      Ja kupuje w Carrefourze fromagé blanc à la louche (np Rians faisselle 40% MG).
                      Smak i konsystencja identyczne jak serek robiony przez moja mamesmile. Kosztuje
                      chyba 1,50 € za 500 g

Pozdrawiam wszystkie dziewczyny z Polski i z zagranicysmile- jedne i drugie
                      Europejkismile
    • kana1 Re: Prawie SPAM 30.04.04, 17:07
      angieblue26 napisała:

> Mam nadzieje, ze znajdziecie chwile, zeby odpowiedziec mi na kilka pytan, lub
      > chociaz jedno z nichsmile
      >
      Brakuje mi chleba. Choc jest tu cos takiego jak le pain artisanal to najczesciej
      jemy bagietki ..... Raz na Boze Narodzenie w Polsce opychalem sie chlebem z
      maslem na kazdym posilku .... tak mi smakowalo. A jeszcze rosol i ogolnie zupy.

Oj, nie ma na Provansji restauracji polskiej ! Chyba ze przeoczylem cos ....
      Rzadko, kolo swiat Bozego Narodzenia by pospiewac koledy - niektorzy Francuzi
      tez spiewaja z nami !
      Sztuka? Historia? Czym konkretnie?
      Tak, ale nie jest to nic specjalnego. Czasami przy rozmowach o polityce
      podyskutujemy dlaczego Polacy kupili amerykanski samolot lub ze przez Polakow
      upadnie rolnictwo we Francji- takie stereotypy.....
      Tak.
      > Pozdrawiam serdecznie i slonecznie,
      > Marsylia
      Tez pozdrawiam
      Karol N.
    • pluskat Re: Prawie SPAM 01.05.04, 17:38
      1) od czasu do czasu bierze mnie ochota na kiszenie ogorkow i brakuje mi
      odpowiedneigo surowca, z Polski zawsze przywoze co sie da, zupy w proszku
      (barszcz czerwony i bialy), pierogi, ogorki kiszone, kasze gryczana, kabanosy;
      reszte da sie wyprodukowac, lacznie z sernikiem. Bialego barszczu robic nie
      probowalam, bo duze dziecko mowi, ze tutaj zalewajka nie ma sensu, trzeba na
      nia pojechac do babci.
      2) nie ma
      3) nie
      4) To zalezy od znajomych. mam takich , ktorzy wiedza o Polsce mnostwo,
      jezdzili z darami, interesuja sie historia najnowsza i kultura (znaja Walese,
      Michnika, Wajde, Witkacego, Gombrowicza, Mrozka, Kantora)W Awinionie podczas
      festiwalu stoi facet i sprzedaje polskie plakaty. Pozostali znajomi powtarzaja
      stereotypy i rozmowa schodzi obowiazkowo na nieszczesne samoloty.
      5) kto wie...

pozdrowienia
      • liloom piszcie prosze skad jestescie 02.05.04, 12:46
        szczegolnie nowi
        to taka prosba
        • melmire Re: piszcie prosze skad jestescie 02.05.04, 13:13
          Ja z Bordeaux. Jezeli ktos ma namiary na rosyjski sklep z zywnoscia w moim
          miescie (ponoc taki jest) to ja bardzo,bardzo prosze smile
        • pluskat Re: piszcie prosze skad jestescie 03.05.04, 08:45
          ja z Vaucluse (Awinion)
          Pozdrowienia
          • krystyna_jl Re: piszcie prosze skad jestescie 03.05.04, 12:18
            a ja niedaleko od Ciebie...z Aix-en-Provence, rowniez miasto roznych festiwali
            i imprez kulturalnych, miasto studentow, par exellence.
            Pozdr. z Prowansji.
        • kana1 Re: piszcie prosze skad jestescie 03.05.04, 13:26
          Mieszkam kolo Toulonu (25 km) na totalnej wsi ....
          Miejsce sie nazywa La Navarre - naprawde piekne !
    • matthieu57 Re: Prawie SPAM 04.05.04, 21:26
      mieszkam w lotaryngji
      1 tak : pierogi ruskie, kefir i serek wiejski
      2 nie wiem ale watpie
      3 nie, tylko z wyznawcami islamu
      4 NIE : pytano mnie czy w polsce sie pisze cyrylica i czy lubie "la vodka"
      5 wracam na wakacje a na dlusza mete zupelnie nie.
    • matthieu57 Re: Prawie SPAM 04.05.04, 21:28
      w auchan pare listkow szczawiu : 2 euro. czy to nie troche za duzo?
      • krystyna_jl Re: Prawie SPAM 05.05.04, 02:28
        posiej w ogrodku....rozprzestrzenia sie jak chwast.
        • pluskat Re: Prawie SPAM 05.05.04, 08:55
          a ja zbieram dziko rosnacy
          • angieblue26 Re: Prawie SPAM 05.05.04, 17:52
            A jak odroznic to od chwastow?
            • pluskat Re: Prawie SPAM 07.05.04, 08:16
              www.atlas-roslin.pl/gatunki/Rumex.htm
              nie wiedzialam, ze jest az tyle gatunkow
              sprobuj listek, poznasz od razu po smakusmile
              pozdrawiam
              • angieblue26 Re: Prawie SPAM 07.05.04, 11:29
                Dziekuje Pluskatsmile Jutro zmobilizuje Cédrica do polowania na szczawsmile Podobno
                nie powinno sie ze szczawiowa uczta przesadzac, bo wytraca Ca z organizmu.
                Ale wszystko, co dobre szkodzi...a zyje sie razsmile
                • pluskat Re: Prawie SPAM 07.05.04, 12:20
                  pomyslnych lowow, tylko sie nie potrujcie! poniewczasie oblecial mnie strach.
                  ja tez nie przesadzam ze szczawiem. zbieram przede wszystkim tymianek (teraz
                  kwitnie), rozmaryn i czaber (sariette).

bon weekend!
                  • angieblue26 Szczawik 07.05.04, 13:09
                    stephkup.nexenservices.com/epices/affichage/affiche.php3?nom_especeshockseille
                  • angieblue26 I jeszcze jedna:-) 07.05.04, 13:10
                    www.supertoinette.com/fiches_recettes/fiche_oseille.htm
    • ritaskita Re: Prawie SPAM 11.05.04, 21:44
      no wiec ja nie mieszkam we Francji ale w USA, i
      1 nie nie brakuje mi niczego, bo jedzenie w Kalifornii jest cudowne i mozn
      akupic wszystko z kazdgo regionu swiata. Tu jest sezon truskawkowy caly rok
      2.tak, w San Francisco jest polska restauracja
      3.nie , nie mam na to czasu ale przy uniwersytecie w Berkeley jest jakas tam
      polonia i to wyksztalcona!
      4. A czy moj maz( Anglik) ma wybor? Moi przyjaciele sa zaintersowani jak
      najbardziej. W USA Polak w niczym nie jest gorszy od Francuza, nawet z tego
      drugiego bardziej zartuja, a juz o zartowaniu z Niemcow nie wspomne, ale to...
      nieszkodliwe zarty...
      5. Nie nie planuje wracac do Polski bo tam zimno 3/4 roku.
      pozdrawiam
      San Francisco
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka