Dodaj do ulubionych

Nowosci w krajach francusko jezycznych?

19.06.04, 17:58
Siedze sobie tutaj w Wiedniu i wlasciwie tak dawno nie bylam we Francji, ze
chetnie dowiedzialabym sie CO NOWEGO zaobserwowaliscie ?
Na samo pytanie CO NOWEGO trudno dosyc odpowiedzic, bo gdy sie jest w srodku
to trudno zaobserwowac zmiany, wiec napiszcie mi co nowego jest DLA WAS -
- co sie dzieje na rynku, moze co sie dzieje w modzie, co sie czyta, a co sie
chodzi do kina? Ciekawa jestem na ile kraje francusko-jezyczne pozostaja w
kregu swojej wlasnej kultury a na ile wplyw ma powszechne komercja (na
przyklad).
Obserwuj wątek
    • sullivan1 Re: Nowosci w krajach francusko jezycznych? 21.06.04, 10:28
      Fajny watek, chociaz nielatwo na tak postawione pytanie odpowiedziec.
      Co nowego w Paryzewie :
      - w kinach to samo co wszedzie, czyli filmy amerykanskie. Ale moze niedokladnie
      te same sukcesy - jednym z wiekszych sukcesow przynajmniej w moim otoczeniu byl
      film 'Lost in Translation' Sofii Coppolli (po polsku bodaj 'Miedzy slowami'), a
      pozniej 'Dziewczyna z perla'
      - w teatrze, ale to juz od paru miesiecy, wielki sukces odnosi sztuka Rolanda
      Topora 'Zima pod stolem'
      - w TV nadal gowniane "télé-réalité", trudno powiedziec, bo nie ogladam
      - w gazetach duzo bylo o desancie w Normandii, i dzieki temu o historii 2.
      Wojny, i dzieki temu troche o Polakach w cieplejszym tonie niz poprzednio -
      przyznam, ze sprawilo mi to przyjemnosc
      - w modzie bardzo mlodociano, ale nie jestem specjalista - moze ktos sie
      wypowie bardziej precyzyjnie
      • kasienka80 Moda 21.06.04, 11:15
        W modzie jest okropnie !!
        Ja mam wrazenie, ze elegancja Francuzek odchodzi lub odejdzie w zapomnienie
        patrzac na mlode dziewczyny.
        Jakies wiszace sznurki, siatki, buty bokserskie, kolorowe, blyszczace paski no
        i wszedzie obecna pilkarska atmosfera (to akurat na lato jest ok).

No ale to tez z wlasnych obserwacji...nie zadne eksperckie analizy.

w "lepszych" sklepach typu naf Naf, zara itd kroluja wzory kwiatowe, takie
        karaibskie-hawajskie. Nawet fajne, tylko dla mnie studentki bez soldow nie
        bardzo osiagalne wink)
        • liloom Re: Moda 21.06.04, 23:58
          kasienka80 napisała:

> W modzie jest okropnie !!
          > Ja mam wrazenie, ze elegancja Francuzek odchodzi lub odejdzie w zapomnienie
          > patrzac na mlode dziewczyny.
          > Jakies wiszace sznurki, siatki, buty bokserskie, kolorowe, blyszczace paski
          no
          > i wszedzie obecna pilkarska atmosfera (to akurat na lato jest ok).
          >
          > No ale to tez z wlasnych obserwacji...nie zadne eksperckie analizy.
          >
          > w "lepszych" sklepach typu naf Naf, zara itd kroluja wzory kwiatowe, takie
          > karaibskie-hawajskie. Nawet fajne, tylko dla mnie studentki bez soldow nie
          > bardzo osiagalne wink)

Kasienka za chwile masz soldy!!!!!!
          A ja na innym forum przeczytalam, ze moda francuska totargedia, wszystkie nosza
          czarne spodnie, push up i taki sam makijaz. Nieco sie zdziwilam, bo nigdy
          czegos takiego we francji nie zaobserwowalam (?)
          Wypowiedziala sie panienka, ktora "przez lata mieszkala we francji"...smile
          Kasienka, prosze o komentarz - w koncu masz dobra pozycje obserwacyjna.
          Gdzie sie ubierasz (jakis francuski sklep moze???)
          • angieblue26 Re: Moda 22.06.04, 10:18
            Ja buszuje glownie po Mango, Zarze, Promodzie...Morgan, czasem...
            Ostatnio utrafilam ciekawe ubabranka w Miss Sixty smile
            • kasienka80 Re: Moda 23.06.04, 11:40
              Ja lubie sie ubierac w sklepach z koncowkami serii.
              Szerokim lukiem omijam juz wszystkie sklepy z moda mlodziezowa, bo niedobrze mi
              sie od nich robi: ten halas, tlum dziewczyn, natlok wg mnie badziewia.

Bardzo lubie Camaieu....robia rzeczy modne, ale raczej klasyczne. Sa swietnie
              skrojone, a przy okazji nie rujnuja mojej studenckiej kieszeni.

O Mango slyszalam duzo dobrych opinii, a do Zary czasami zagladam, ale jeszcze
              nie stac mnie na wydanie 100 euro na letnia sukienke. mam nadzieje, ze jak
              zaczne pracowac to sie to zmieni i bede sobie mogla na to pozwolic, bo niektore
              rzeczy maja jak marzenie!

A na soldy czekam z utesknieniem, bo chce sobie kupic garsonke na obrone pracy
              mgr wink)
        • ritaskita Re: Moda 14.07.04, 20:53
          sznurki i siatki przystoja tylko bardzo mlodym dziewczetom do ok 25 roku zycia.
          Jakos nie widzialam dojrzalych kobiet ubierajkacych sie tak we Francji.
          A co do mody..coz... Francuzi maja napewno wiecej poczucia smaku niz Polki,
          ktore ostatnimi latami jak zauwazylam w ogromnej wiekszosci strasznie ostro sie
          maluja, uzywaja ciezkich podkladow i farbuja wlosy na mocne, nienaturalne
          kolory. Do tego chodza od rana do nocy w burych kostiumach i nazywaja to
          elegancja. Makijaze Polek czasem sa wrecz groteskowe i latwo je zauwazyc na
          ulicach, jako dalekie od subtelnosci. A co do ubrania, to w kostumach moze sie
          idzie do urzedu i to na konferencje, bo poza tym elegancja oznacza byc moze i
          czasem zakiet, ale nieco w sensie" przelamanym" z kanonu stalinowskiego
          uniformu.Np. Inna spodnica, albo tylko podobny wzor itd.
      • liloom Re: Nowosci w krajach francusko jezycznych? 22.06.04, 00:00
        sullivan1 napisał:

> Fajny watek, chociaz nielatwo na tak postawione pytanie odpowiedziec.
        > Co nowego w Paryzewie :
        > - w kinach to samo co wszedzie, czyli filmy amerykanskie. Ale moze
        niedokladnie
        >
        > te same sukcesy - jednym z wiekszych sukcesow przynajmniej w moim otoczeniu
        byl
        >
        > film 'Lost in Translation' Sofii Coppolli (po polsku bodaj 'Miedzy slowami'),
        a
        >
        > pozniej 'Dziewczyna z perla'
        > - w teatrze, ale to juz od paru miesiecy, wielki sukces odnosi sztuka Rolanda
        > Topora 'Zima pod stolem'
        > - w TV nadal gowniane "télé-réalité", trudno powiedziec, bo nie ogladam
        > - w gazetach duzo bylo o desancie w Normandii, i dzieki temu o historii 2.
        > Wojny, i dzieki temu troche o Polakach w cieplejszym tonie niz poprzednio -
        > przyznam, ze sprawilo mi to przyjemnosc
        > - w modzie bardzo mlodociano, ale nie jestem specjalista - moze ktos sie
        > wypowie bardziej precyzyjnie

Sullivan, zainteresowala mnie sztuka, bo nic nie wiem, moze jakis link, albo
        cos opowiesz?
        Kino francusko jezyczne? Jesli chodzi o kino, to mi wydaje sie ze kino
        francuskie i kino polskie miewaja te same klimaty...
        Nowe twarze (kina)?
        O Normandii u nas tez bylo sporo, w kontekscie "okropni Faszysci" (obchachalam
        sie)
    • pluskat Re: Nowosci w krajach francusko jezycznych? 21.06.04, 14:02
      Moj pietnastoletni Mlody wozi dziewczyne na kierownicy roweru. On pochyla sie
      do przodu a ona odchyla do tylu i kladzie mu glowe na ramieniu. Nie widzialam
      tego jeszcze, tylko mi opowiadal, ze tak sie robi, bo ciezar jest rownomiernie
      rozlozony a poza tym pasazer nie zaslania drogi. Nie wiem, czy to jest jakas
      miejscowa moda, to sie nazywa "chaler à velo". Tego czasownika nigdzie nie
      znalazlam, ale przyjemne to musi byc smile)
    • zielka Re: Nowosci w krajach francusko jezycznych? 21.06.04, 14:47
      BRrrr.. f?te de la musique, czyli klimat generalnego odpustu, ach, jak mieszkalam w Polsce, to swieto
      wydawalo mi sie cudem osmym swiata. teraz natomiast.. ech. Najbrzydszy dzien w rocznym cyklu zycia
      stolicy.
      • klymenystra Re: Nowosci w krajach francusko jezycznych? 21.06.04, 15:09
        a ja zawsze chcialam zobaczyc jak toto wyglada smile tyle ze w diżonowie smile moze
        jeszcze kiedys...

pozdrawiam smile
        • liloom Re: Nowosci w krajach francusko jezycznych? 21.06.04, 23:54
          Ja na fete de la musique bylam kiedys w grenoble, ale musialam sie ewakuowac,
          bo bylam w ciazy i ona nie znosila halasowsmile))))))
          No dobra, dawac mi tu obecne przeboje (francuskie!!!) pls svp etcsmile
          Moze musze jakas nowa plytke zakupic (?)
          • zielka Re: Nowosci w krajach francusko jezycznych? 22.06.04, 10:15
            www.benabar.com/
            bardzo mila rzecz, niedawno odkryta.
            ach, co do fete wczorajszej, to w sumie bylo dosyc milosmile
            (ja zawsze narzekam na zapas. Nie zmienia to mojej opinii o charaktrze odpustowym wydarzeniasmile
            • liloom Re: Nowosci w krajach francusko jezycznych? 22.06.04, 20:41
              rzeczywiscie sympatyczne
              • kasienka80 Muzyka 23.06.04, 11:43
                Hehe, ja bym powiedziala co dla mlodych jest przebojem i leci w radiu hihi ale
                nie wiem czy to powazne forum to wytrzyma wink)

Ci Rumuni co spiewaja w woim dzikim jezyku wink) Te piosenke, co byla hitem
                Ferme de celebrite
                • liloom Re: Muzyka 23.06.04, 19:56
                  O rany Kasienka, jakim cudem TO wszedzie jest hitem?????????
                  U nas tez smile))))))))
                  Zrezta nie wiem czy hitem, ale lata w radiu stalesmile)))))))))
                  • kasienka80 Re: Muzyka 24.06.04, 12:11
                    Hihi, teraz jestem w domku i tez juz to slyszalam !!!!
                    Polska, francja, Austria...niezle niezle
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka