ania.k12 13.02.07, 13:17 Hej. Chciałabym prosić Was o pomoc, bowiem mam problem z wymyśleniem tematu pracy magisterskiej z językoznawstwa chorwwackigo:( Jestem otwart na Wasze propozycje!! Z góry bardzo dziękuję;) Ania Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hrydz Re: Praca magisterska 16.02.07, 13:05 moze sprobuj sie zajac sprawy powstajacych nowych roznic w jezykach serbskim i chorwackim po 1995 roku czyli po zakonczeniu wojny. jak te jezyki sie rozchodza, jakie nowe slowa powstaja (wszystko to w kontekscie tych strasznych wojen), dokad to dalej zaprowadzi. mysle ze temat ciekawy i jak najbardziej aktualny. w jakich aspektach jezyka ich najwiecej powstaje gdzie najmniej, tym bardziej ze po rozpadzie jugoslawii kraje te zmierzaja do EU i znow sie moga "zjednoczyc" w ten sposob ale jezyki sie rozejda jednak jeszcze bardziej. Odpowiedz Link
momo_wrc Re: Praca magisterska 08.05.07, 14:37 ojj tematów jest jak rzeka ja pisze o żargonie młodzieżowym (jest słownik Sabljaka) część osob z mojej grupy wybralo terminologie, np sportową, medyczną, muzyczną itp niektórzy piszą z kognitywizmu, konceptualizacje uczuć ( np gniew, strach, miłosc) inni porównują język serbski z chorwackim na jakiejs płaszczyznie (kolezanka porównuje język kuchni serbskiej i chorwackiej) ktos pisze o języku reklamy.... proponuje rozejrzeć się za materiałami i przeanalizować czy i co by cie ewentualnie interesowało... powodzenia!! Odpowiedz Link
momo_wrc Re: Praca magisterska 08.05.07, 14:38 a ciekawym tematem jest tez własnie język po rozpadzie jak proponował hrydz, albo np EUROPA w języku chorwackim.... Odpowiedz Link