parapluie 13.11.04, 21:53 przygotowuję sie do olimpiady,jest to dla mnie strasznie ważne.gdzie w necie znajdę strony z ćwiczeniami,przykładami gramatycznymi itp.Jakie książki polecacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chameau Re: ćwiczenia 13.11.04, 22:19 hmm... w necie to nie wiem, ale generalnie polecam cwiczenia gramatyczne Hachette (z serii excercons-nous), ja sobie robie niveau superieur I, mysle, ze na razie wystarczy... Ponoc jeszcze lepsze sa cwiczenia wyd. CLE, bo tam sa wytlumaczone zagadnienia. Z gramatyk... czy ktos zna naprawde dobra ksiazke do gramatyki fr (na poziomie avance conajmniej)? Gramatyka francuska dla mlodziezy mnie irytuje W ogole olimpiada w piatek, a ja nie zczelam sie uczyc uroczo powodzenia, parapluie Odpowiedz Link
chameau Re: ćwiczenia 13.11.04, 23:02 przyszly? (tzn 19.11) tak mi sie wydaje. Tak przynajmniej twierdzi jedna z moich romanistek (inne milcza ale ja pisze dwujezyczna, nie mam pojecia na czym to polega, moze mamy w innym terminie, nie wiem nic. A kiedy ma byc? Odpowiedz Link
parapluie Re: ćwiczenia 14.11.04, 11:23 termin olimpiady chyba jest wewnętrznie ustalany przez romanistów w danej szkole,dzięki bardzo za przydatna literaturę! Odpowiedz Link
klymenystra Re: ćwiczenia 14.11.04, 11:26 olimpaody sa wszedzie o jednej godzinie zycze powodzenia, sama to przechodzilam, etap szkolny to pikus w porownaniu z tym, co Was czeka np do warszawki pozdrawiam Odpowiedz Link
chameau Re: ćwiczenia 14.11.04, 12:38 hm... A w zasadzie na czym polega olimpiada? Tzn. dalsze etapy? Bo pierwszy to mniej wiecej wiem, robie (od dzisiaj) powtorke z gramatyki - zaimki, subjonctif, concordance des temps i niesmiertelne cod i coi + modle sie o redaction ze slownictwem ktore znam Ale rozmowa z komisja? www.olyfran.com - efekt nocnego bladzenia po necie. przydatne mysle. Odpowiedz Link
klymenystra Re: ćwiczenia 14.11.04, 15:55 na etapie szkolnym rozmowy nie ma olimpiada jest BARDZO prosta, redaction zawsze byla baaaaardzo dowolna- jakies opowiadanko, wiec mozesz sciamniac ile wlezie gramatyka raczej podstawowa, porownalabym te olimpiade z etapem wojewodzkim w podstawowce. etap rejonowy pisemny wyglada tak jak pierwszy, z tym ze jest trudniej i trzeba znac idiomy i takie tam. jesli przejdziesz pisemny to jest ustny- Twoja romanistka powinna miec spis zagadnien, wybierasz sobie w sumie 12 tematow z literatuty, cywliziacji i historii i sie tego ladnie uczysz oni Cie pytaja, czasem magluja, czasem przerywaja dosyc sszybko, jest tez wolna wypowiedz na wylosowany temat (rozne dziedziny zycia) etap warszawski jest tylko ustny, dobierasz sobie jeszcze 3 tematy (Po jendym z kazdej dziedziny) i uczysz sie bardzo bardzo (albo i wcale. tacy tez byli i nawet mieli sukcesy ) no. roboty jest sporo, ale szkoly daja wolne wiec nie ma sie czym przejmowac. stronke zaraz przejrze tymczasem pozdrawiam i daj znac jak Ci poszlo Odpowiedz Link
chameau Re: ćwiczenia 14.11.04, 16:06 hm. Wiesz, mnie strasza etapem szkolnym, bo ponoc w klasie dwujezycznej jest jakis inny, sadystycznie trudny No, ale mam nadzieje, ze nie bedzie tak zle... Odpowiedz Link
klymenystra Re: ćwiczenia 15.11.04, 07:51 i tam. jestes w dwujezycznej i sie boiiiiiiisz? kobito Odpowiedz Link
angieblue26 Nie moge sie zgodzic... 15.11.04, 08:50 z Klymenystra... Dla "normalnego" licealisty ( z liceum bez wykladowego francuskiego), ktory zaczal nauke w pierwszej klasie LO ten "szkolny etap" wcale prosty nie jest. Odpowiedz Link
klymenystra Re: Nie moge sie zgodzic... 15.11.04, 19:13 no coz- olimpiada z zalozenia jest dla tych, ktorzy robia wiecej... wiadomo ze ktos po 3 miesiacach nauki startowac nie bedzie. liczy sie wlasna praca i dodatkowe cwiczenia i duuuzo sampozparcia. pomoc nauczycieli tez jest wazna- w podstawoce startowalam w olimpiadzie po roku nauki (a wiadomo jak jest w podstawowce) i po 3 miesiacach dodatkowego kolka. rok pozniej byla 17 na krakow. a w nastepnym-2. bylam "normalna" uczennica, ktora we francji spedzila raptem 10 dni. jak wiec widac- szkola moze ewentualnie pomoc w dostarczaniu materialow ale reszte sie robi samemu. logiczne, skoro pierwszy etap jest na poziomie matury z francuskiego... Odpowiedz Link
parapluie Re: ćwiczenia 14.11.04, 18:23 ja jestem w dwujezyku,ale narazie w 3 klasie gim.etap szkony mam 21,liceum istotnie 19. Nie wiem co nasze romanistki wykombinują,ale im powinno zależeć na jak największej ilosci laureatów(w zeszłym roku w 3 klasach było ich 15)no nic...czas sie przyłożyć!aha,pisze z Poznania,jest tu ktoś z innych miast z sekcja dwujęzyczną? Odpowiedz Link
chameau Re: ćwiczenia 14.11.04, 19:06 ja z warszawy,ale liceum. Piszecie olimpiade licealna? Czy gimnazjalna? To bedzie moja pierwsza, w zeszlym roku nie pozwolili nam pisac Odpowiedz Link
dyzia81 Re: ćwiczenia 17.11.04, 12:01 uranos.cto.us.edu.pl/~hwidla/pomoce/fr/gramat/prawie.html Polecam ci serdecznie ta stronke, dużo wyjątków i innych ciekawych ćwiczeń Odpowiedz Link
dyzia81 Re: ćwiczenia 17.11.04, 14:07 www.club-forum.com/s_exos.asp?rub=6 Tu też masz troche fajnych cwiczen Odpowiedz Link
chameau juz po olimpiadzie... 19.11.04, 22:30 no i jak poszlo? zgodnie z oczekiwaniami - dwujezyczna byla trudna wiec watpie czy bedzie dalszy ciag. Trudniejszego tekstu na article (ja przeciez w ogole nie umiem articli!) chyba juz nie mogli znalezc Ja i wiekszosc ludzi piszacych dwujezyczna, przynajmniej w mojej sali, siedzielismy do konca. Natomiast niedwujezyczni oddali prace po gora 2 godzinach wiec chyba nie byla zbyt trudna... Odpowiedz Link
klymenystra Re: juz po olimpiadzie... 20.11.04, 10:17 bede trzymac kicuki zeby sie udalo )))))))))) jednak powiem szczerze- u naw w krakowie do 3 etapu z krakowskie dwujezycznej dostawalo sie bardzo malo osob. zapewne nie jest to ich wina a moze po rpsotu pecha.. ale jest to jednak zastanawiajace. moze po rpsotu kwestia podejscia chameau- mam nadzieje ze Tobie sie uda pozdrawiam Odpowiedz Link
chameau Re: juz po olimpiadzie... 20.11.04, 22:55 hm.. u nas jest co roku przynajmniej jeden laureat i kilku finalistów. Ale to i tak mniej niz (mysle) mogloby byc. Mam wrazenie, ze to dlatego, ze w dwujezycznych (przynajmniej u nas) konczy sie praca nad gramatyka w zerowce, albo na poziomie gimnazjum. A pozniej to juz marginalne rzeczy typu douczanie subjonctifu No i efekty sa tego takie ze wszyscy znaja francuski niezle (lub wrecz dobrze) w mowie i pismie, ale jak zaczynaja myslec na ten temat, to juz malo co wychodzi - taka moja prywatna teoria Dzieki bardzo, chociaz mam wrzenie ze na mnie jeszcze za wczesnie, jestem dopiero w drugiej klasie... Niech sie starsi koledzy wykaza Odpowiedz Link
parapluie Re: ćwiczenia 21.11.04, 11:52 dziękuję ze adres świetnej strony,poleciłam ją ludziom z klasy i intensywnie ćwiczymy,ja mam olimpiadę(a raczej w gimnazjum to się zwie konkursem) jutro...przerażona jestem,trzeba mieć 95%... Odpowiedz Link
parapluie Re: ćwiczenia 23.11.04, 17:28 UDAŁO SIĘ!nie było jakieś bardzo trudne i romanistki obniżyły próg punktowy) Odpowiedz Link