Dodaj do ulubionych

ćwiczenia

13.11.04, 21:53
przygotowuję sie do olimpiady,jest to dla mnie strasznie ważne.gdzie w necie
znajdę strony z ćwiczeniami,przykładami gramatycznymi itp.Jakie książki
polecacie?
Obserwuj wątek
    • chameau Re: ćwiczenia 13.11.04, 22:19
      hmm...
      w necie to nie wiem, ale generalnie polecam cwiczenia gramatyczne Hachette (z
      serii excercons-nous), ja sobie robie niveau superieur I, mysle, ze na razie
      wystarczy... Ponoc jeszcze lepsze sa cwiczenia wyd. CLE, bo tam sa
      wytlumaczone zagadnienia.
      Z gramatyk... czy ktos zna naprawde dobra ksiazke do gramatyki fr (na poziomie
      avance conajmniej)? Gramatyka francuska dla mlodziezy mnie irytuje suspicious
      W ogole olimpiada w piatek, a ja nie zczelam sie uczyc smile uroczo smile
      powodzenia, parapluie wink
      • e-meg Re: ćwiczenia 13.11.04, 22:29
        ktory piatek?????
        • chameau Re: ćwiczenia 13.11.04, 23:02
          przyszly?
          (tzn 19.11)
          tak mi sie wydaje. Tak przynajmniej twierdzi jedna z moich romanistek (inne
          milcza wink
          ale ja pisze dwujezyczna, nie mam pojecia na czym to polega, moze mamy w innym
          terminie, nie wiem nic.
          A kiedy ma byc? smile

• parapluie Re: ćwiczenia 14.11.04, 11:23
      termin olimpiady chyba jest wewnętrznie ustalany przez romanistów w danej
      szkole,dzięki bardzo za przydatna literaturę!
    • klymenystra Re: ćwiczenia 14.11.04, 11:26
      olimpaody sa wszedzie o jednej godzinie smile zycze powodzenia, sama to
      przechodzilam, etap szkolny to pikus w porownaniu z tym, co Was czeka np do
      warszawki smile
      pozdrawiam
      • chameau Re: ćwiczenia 14.11.04, 12:38
        hm...
        A w zasadzie na czym polega olimpiada? Tzn. dalsze etapy? Bo pierwszy to mniej
        wiecej wiem, robie (od dzisiaj) powtorke z gramatyki - zaimki, subjonctif,
        concordance des temps i niesmiertelne cod i coi + modle sie o redaction ze
        slownictwem ktore znam suspicious
        Ale rozmowa z komisja?

www.olyfran.com - efekt nocnego bladzenia po necie. przydatne mysle.
        • klymenystra Re: ćwiczenia 14.11.04, 15:55
          na etapie szkolnym rozmowy nie ma smile olimpiada jest BARDZO prosta, redaction
          zawsze byla baaaaardzo dowolna- jakies opowiadanko, wiec mozesz sciamniac ile
          wlezie wink gramatyka raczej podstawowa, porownalabym te olimpiade z etapem
          wojewodzkim w podstawowce.
          etap rejonowy pisemny wyglada tak jak pierwszy, z tym ze jest trudniej i trzeba
          znac idiomy i takie tam.
          jesli przejdziesz pisemny to jest ustny- Twoja romanistka powinna miec spis
          zagadnien, wybierasz sobie w sumie 12 tematow z literatuty, cywliziacji i
          historii i sie tego ladnie uczysz smile oni Cie pytaja, czasem magluja, czasem
          przerywaja dosyc sszybko, jest tez wolna wypowiedz na wylosowany temat (rozne
          dziedziny zycia)
          etap warszawski jest tylko ustny, dobierasz sobie jeszcze 3 tematy (Po jendym z
          kazdej dziedziny) i uczysz sie bardzo bardzo (albo i wcale. tacy tez byli i
          nawet mieli sukcesy tongue_out)
          no.
          roboty jest sporo, ale szkoly daja wolne wink wiec nie ma sie czym przejmowac.
          stronke zaraz przejrze
          tymczasem pozdrawiam i daj znac jak Ci poszlo
          • chameau Re: ćwiczenia 14.11.04, 16:06
            hm. Wiesz, mnie strasza etapem szkolnym, bo ponoc w klasie dwujezycznej jest
            jakis inny, sadystycznie trudny wink
            No, ale mam nadzieje, ze nie bedzie tak zle...

• klymenystra Re: ćwiczenia 15.11.04, 07:51
              i tam. jestes w dwujezycznej i sie boiiiiiiisz? kobito tongue_out
          • angieblue26 Nie moge sie zgodzic... 15.11.04, 08:50
            z Klymenystra... Dla "normalnego" licealisty ( z liceum bez wykladowego
            francuskiego), ktory zaczal nauke w pierwszej klasie LO ten "szkolny etap"
            wcale prosty nie jest.
            • klymenystra Re: Nie moge sie zgodzic... 15.11.04, 19:13
              no coz- olimpiada z zalozenia jest dla tych, ktorzy robia wiecej... wiadomo ze
              ktos po 3 miesiacach nauki startowac nie bedzie.
              liczy sie wlasna praca i dodatkowe cwiczenia i duuuzo sampozparcia. pomoc
              nauczycieli tez jest wazna- w podstawoce startowalam w olimpiadzie po roku
              nauki (a wiadomo jak jest w podstawowce) i po 3 miesiacach dodatkowego kolka.
              rok pozniej byla 17 na krakow. a w nastepnym-2. bylam "normalna" uczennica,
              ktora we francji spedzila raptem 10 dni. jak wiec widac- szkola moze
              ewentualnie pomoc w dostarczaniu materialow ale reszte sie robi samemu.
              logiczne, skoro pierwszy etap jest na poziomie matury z francuskiego...
    • parapluie Re: ćwiczenia 14.11.04, 18:23
      ja jestem w dwujezyku,ale narazie w 3 klasie gim.etap szkony mam 21,liceum
      istotnie 19. Nie wiem co nasze romanistki wykombinują,ale im powinno zależeć na
      jak największej ilosci laureatów(w zeszłym roku w 3 klasach było ich 15)no
      nic...czas sie przyłożyć!aha,pisze z Poznania,jest tu ktoś z innych miast z
      sekcja dwujęzyczną?
      • chameau Re: ćwiczenia 14.11.04, 19:06
        ja z warszawy,ale liceum.
        Piszecie olimpiade licealna? Czy gimnazjalna?
        To bedzie moja pierwsza, w zeszlym roku nie pozwolili nam pisac wink
        • parapluie Re: ćwiczenia 14.11.04, 19:12
          I liceum i gimnajum pisze olimpiadę
    • dyzia81 Re: ćwiczenia 17.11.04, 12:01
      uranos.cto.us.edu.pl/~hwidla/pomoce/fr/gramat/prawie.html
      Polecam ci serdecznie ta stronke, dużo wyjątków i innych ciekawych ćwiczeń smile
    • dyzia81 Re: ćwiczenia 17.11.04, 14:07
      www.club-forum.com/s_exos.asp?rub=6
      Tu też masz troche fajnych cwiczen smile
      • chameau juz po olimpiadzie... 19.11.04, 22:30
        no i jak poszlo?
        zgodnie z oczekiwaniami - dwujezyczna byla trudna suspicious
        wiec watpie czy bedzie dalszy ciag. Trudniejszego tekstu na article (ja
        przeciez w ogole nie umiem articli!) chyba juz nie mogli znalezc wink Ja i
        wiekszosc ludzi piszacych dwujezyczna, przynajmniej w mojej sali, siedzielismy
        do konca.
        Natomiast niedwujezyczni oddali prace po gora 2 godzinach smile wiec chyba nie
        byla zbyt trudna...
        • klymenystra Re: juz po olimpiadzie... 20.11.04, 10:17
          bede trzymac kicuki zeby sie udalo smile))))))))))
          jednak powiem szczerze- u naw w krakowie do 3 etapu z krakowskie dwujezycznej
          dostawalo sie bardzo malo osob. zapewne nie jest to ich wina a moze po rpsotu
          pecha.. ale jest to jednak zastanawiajace. moze po rpsotu kwestia podejscia smile
          chameau- mam nadzieje ze Tobie sie uda smile
          pozdrawiam smile
          • chameau Re: juz po olimpiadzie... 20.11.04, 22:55
            hm.. u nas jest co roku przynajmniej jeden laureat i kilku finalistów. Ale to i
            tak mniej niz (mysle) mogloby byc.
            Mam wrazenie, ze to dlatego, ze w dwujezycznych (przynajmniej u nas) konczy sie
            praca nad gramatyka w zerowce, albo na poziomie gimnazjum. A pozniej to juz
            marginalne rzeczy typu douczanie subjonctifu wink
            No i efekty sa tego takie ze wszyscy znaja francuski niezle (lub wrecz dobrze)
            w mowie i pismie, ale jak zaczynaja myslec na ten temat, to juz malo co
            wychodzi - taka moja prywatna teoria wink
            Dzieki bardzo, chociaz mam wrzenie ze na mnie jeszcze za wczesnie, jestem
            dopiero w drugiej klasie... Niech sie starsi koledzy wykaza wink
    • parapluie Re: ćwiczenia 21.11.04, 11:52
      dziękuję ze adres świetnej strony,poleciłam ją ludziom z klasy i intensywnie
      ćwiczymy,ja mam olimpiadę(a raczej w gimnazjum to się zwie konkursem)
      jutro...przerażona jestem,trzeba mieć 95%...
    • parapluie Re: ćwiczenia 23.11.04, 17:28
      UDAŁO SIĘ!nie było jakieś bardzo trudne i romanistki obniżyły próg punktowywink)
      • dyzia81 Re: ćwiczenia 24.11.04, 11:39
        Gratulacje !!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka