Dodaj do ulubionych

21 Czerwca......oczko!

21.06.11, 07:21
witam wszystkich! Tych w domu i tych na urolpie!big_grinbig_grin
Z wyjatkiem Chama z bBrdyczewa, oczywiscie.....cool
Obserwuj wątek
    • cieplanata Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 07:25
      no i teraz jak zawsze nie uświadomiona, nie wiem czy to mnie przypadkiem nie ubliżasz wink
      • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 07:31
        Dzień dobry Natko, Zorrku, Czarku i WCz, i M.. smile Pierwszy dzień lata, i mój synuś ma urodziny,
        muszę mu jakąś miłą niespodziankę przygotować. Miłego i spokojnego dnia. Pozdrawiam smile
        Zorrku, którą nogą wstałeś? wink
        • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 07:43
          ktora noga? Zawsze obiema!big_grinbig_grinbig_grin
          Ublizac? Ja? Czy ja sie nazywam "Cham z Berdyczowa"??!cool
          • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 08:22
            Czas w miasto ruszyć, sprawy ważne pozałatwiać a jutro na rybki wyskoczyć, za miasto big_grin smile miłego dnia. Zorro !! ale Tobie po drodze z nimi więc czemu się odżegnujesz ? smile ciężko Ciebie zrozumieć a pojąć to już w ogóle, nawet w szczególe big_grin big_grin
            • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 09:24
              z kim mi "po drodze" Czarek, bo nie bardzo rozumiem?cool
          • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 09:27
            ja nikomu nie kaze "na Berdyczow" pisac.....cool
            Jeden "pan", bardzo kulturalny zreszta...big_grinbig_grinbig_grin kazal do siebie tam pisac...big_grin
            Wiec dostal ode mnie na stale ten nowy "nick" - "Cham z Berdyczowa", ktory zapewne dzisiaj bardziej do niego pasuje niz ten stary, wyswiechtany....big_grinbig_grinbig_grin
            • maja-z-podworka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 09:50
              Biedny Berdyczów, niewinnie szkalowany...smile

Na skwerze pod moim oknem pojawiły się przedszkolaki, chyba ze dwie grupy - bawią się, śpiewają...Urocze smile
              Obawiam się, że będę musiala ewakuować się na jakiś czas z domu, bo nie zdierżę!!!!
    • maja-z-podworka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 08:34
      Witajcie smile
      Ja dziś na urlopie, w domu, w pracy przy komputerze - trzy w jednym smile

Zorrku - widzę pewną niekonsekwencję w Twojej wypowiedzi. "Pisz na Berdyczów" - w domyśle "bo mnie tam nie ma", więc jeśli wypowiedź wiadomej osoby traktować poważnie, to właśnie "nie z Berdyczowa" smile
      • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 10:05
        Logiczne, Majeczko...nie z Berdyczowa. A poza tym, uważam, Zorro, że nie ma sensu nazywanie kogoś chamem (nawet jeżeli ten ktoś zwalił cały worek przykrych określeń na Twoją głowę). Po pierwsze; nie używam i nie lubię patrzeć na takie wyrazy, po drugie; kafelkarzowi nawet to nie wypada big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 10:30
          nie mam delikatniejszego okreslenia dla tego faceta. SORRY.cool
          • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 10:39
            ależ oczywiście, że są delikatniejsze, np. Zwerghase. Śliczne.big_grin
            • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 10:44
              albo....Arschloch.cool
              Tys pikne....big_grin
              • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 10:53
                Uważam, że Zwerghase jest najodpowiedniejsze, jeżeli w ogóle odczuwasz potrzebę tak dzień w dzień o tym kimś wspominać big_grin
                • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 11:03
                  Ja bym raczej przemilczała, to takie nudne, a Ty Zorrku zrobisz jak zechcesz. Lepiej omijać, takich panów i nie wspominać smile
                  • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 11:07
                    ja jestem pokojowy czlowiekbig_grin
                    Ale jak mnie ktos TAK zaczepi to potrafie dlugo pamietac.cool
                    Dopoki nie przeprosi. Ale tego sie raczej nie mozna spodziewac. Do tego trzeba miec KLASE:big_grin
                    • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 11:11
                      No co Ty, musiałby powietrze z balonu wypuścić, bo jest zbyt nadęty, a to chyba niemożliwe wink
                      • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 11:44
                        a jak ten balon peknie?big_grinbig_grinbig_grin
                        To bedzie wielkie BUM!big_grinbig_grinbig_grin
                        • maja-z-podworka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 12:04
                          Zuziu, też proszę o przekazanie życzeń, a i Tobie się należą bo to zawsze Wasze wspólne święto.

Zorrku, rozumiem, że pamiętasz, ale czy musisz wspominać? Oto jest pytanie smile
                          • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 12:16
                            Maju...to u mnie dziala jak automat....big_grinbig_grinbig_grin
                            Przy kazdym wlaczaniu "kompa"...cool
                            No, chyba, ze go nie bede wlaczal?big_grin
                            • maja-z-podworka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 14:23
                              Zorrku, to jesteś naprawdę nieszczęśliwy! Wyobrażam sobie, jakie to niemile - przy każdym włączeniu kompa przypominać sobie różne nieprzyjemne sytuacje. Może to wina kompa!? Nie wiem....zeskanuj go jakimś dobrym programem antywirusowym smile, może masz jakiegoś robaka smile
                              • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 14:48
                                wszystko wyczyscilem ale jeden cholerny "wirus z Berdyczowa" zostal.....big_grinbig_grinbig_grin
                                • maja-z-podworka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 15:01
                                  Touche' smile, Zorrku smile
                                  Poddaję się smile
                                  • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 15:06
                                    ............................................................piwo..........................................................cool
                                    • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 16:03
                                      Pokaż, że jesteś lepszy od niego, Zorrku, i więcej nie wspominaj big_grin
                                      No jak, uda Ci się zapomnieć urazy? wink
                                      • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 16:52
                                        NIE.cool

zuza_anna napisała:

> Pokaż, że jesteś lepszy od niego, Zorrku, i więcej nie wspominaj big_grin
                                        > No jak, uda Ci się zapomnieć urazy? wink
                                        >
                                        • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 17:22
                                          A co Ty taki pamietliwy jestes?
                                          • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 17:32
                                            jak SLONbig_grin

m.maska napisała:

> A co Ty taki pamietliwy jestes?
                                            • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 17:44
                                              Słoń jest uparty, a myślałam, że osioł wink big_grin
                                              Nie bierz do siebie, nie daj Boże big_grin
                                              • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 18:12
                                                ale SLON jest Duuuuuzy!big_grinbig_grinbig_grin
                                                • maja-z-podworka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 18:14
                                                  Idziesz w ilość?????!!!!!!!
                                            • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 20:41
                                              To znaczy, ze co? ja tez mam pamiec slonia, tyle ze przyTobie to ja raczej "mikrus" jestem...
                                              • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:01
                                                Nie chwaląc się, ja mam pamięć przynajmniej dwóch słoni big_grin
                                                • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:16
                                                  No tak: swoja i moja... smile
                    • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 11:12
                      Aaaatam, Zorro smile, nie bądź pamiętliwy, to nic nie daje.
                      A tu masz takiego małego, właśnie na odchodnym go wyszukałam...

https://extreme.pcgameshardware.de/attachments/62697d1232145879-game-owner-zwergkaninchen.jpg

Nawet wyraz twarzy jakby miał podobny big_grin
    • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 10:13
      Ha, a ja drugi wolny dzień wykorzystałam, aby dłużej pospać i nawet mi się to udało. Po nocnej burzy, niebiańskich trzaskach i zgrzytach aż skry leciały, tudzież po deszczach zmiennej intensywności, cisza nastała aż do świtania. Wiatr jeszcze trochę niespokojny, ale niebo przetarte już na wysoki połysk, z czegoś takiego skorzystać muszę i jak już oporządzona będę, to wybiorę się na jakaś długą marszrutę, bo nie wiadomo kiedy następną ku temu okazje mieć będę.
      Zuzanko, synusiowi wszystkiego, co najlepsze big_grin

Dobrego dnia Wszystkim smile
    • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 10:16
      A z dnia-oczka muszę skorzystać i lotka wyślę, hmm, 101 milionów jest do wygrania....euro!
      • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 10:58
        AL, Majeczko witajcie smile Dziękuję za życzenia AL, przekaże. Syn się ucieszy smile
    • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 11:07
      No to wybywam, ale zdecydowałam się na rower, bo dawno już nie pedałowałam big_grin
      Do potem....
      • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 11:13
        To ja też popedałuję, ale na treningowym wink Spokojnej jazdy AL! smile
    • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 12:04
      Dzien Dobry Kalejdoskop... bywalcom i gosciom... Milego Dnia...

Jak sie pozbieram, wtedy napisze cos sensownego.

Zuza... latorosli, najlepsze zyczenia - z latem sie urodzil smile to chyba dobrze wrozylo juz wtedy smile

Majeczko... dzieci sa przekochane, kiedy spia - znam ten bol - lata cale mialam plac zabaw w zasiegu wzroku i sluchu - teraz rezyduje w pokoju po przeciewnej stronie budynku...jest spokojnie smile

Zorro...daliscie sobie obaj po rowno, kazdy uzywa jezyka jakim operuje na codzien - wydaje mi sie, ze jestescie kwita.
      • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 12:15
        Maseczko....nie porownuj mojego jezyka to tego "z Berdyczowa"!cool
        Tak nisko jeszcze nie upadlem....big_grin
        • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 12:19
          Alez nie porownuje przeciez... smile
          • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 12:49
            Najlepsze życzenia dla syna Zuzanny od Czarka - Zuziu smile dziś oczko i dzień świetnie mi się układa /tfu tfu/. Ty Masko coś w kraju złapałaś, przynajmniej masz propozycję /mówię o pracy/ a i mnie odpukać też coś się szykuje i to na stałe, na pełen etat. Oby tyko, oby oby bo szansa jest duża a w Wawce o stałą pracę nie łatwo zwłaszcza w moim wieku big_grin mam już dość pracy dorywczej bo może i zarobek nieco większy ale ta latanina o różnych porach i w różne miejsca wkurza mnie już serdecznie. No to miłego dnia wszystkim smile ja dalej korzystam z oczka bo mam jeszcze na garbie co nieco do załatwienia big_grin
            • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 13:11
              Czesc Czarek... aaaa to mnie dopadli - nie szukalam smile
              • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 13:19
                to zostajesz w Polsce?big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 13:46
                  Zorro, czy Ty sie dobrze czujesz?... smile
                • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 13:48
                  Jesli moja obecnosc bedzie niezbedna...bede "latac" - ale jak na razie, wystarczy mi dostep do internetu big_grin
                • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 14:06
                  wygladam na chorego?cool
                  • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 14:37
                    Nie wygladasz, absolutnie... wiec skad taki pomysl?...
                    Jesli sie jest mlodym, mozna jeszcze zwariowac, na stare lata, lepiej juz nie smile
    • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 15:39
      Właśnie wróciłam i wiecie co, okazuje się że po powrocie z urlopu, ani razu nie udało mi się zjeść śniadania przed godziną 15-stą . Dziwne. No to zajadam teraz pomidory i bułkę z masłem orzechowym i pasta oliwkową, a wszystko to zagryzam czekoladą malinową. Mieszanka taka no tego, ale można się przyzwyczaić.
      40 km zrobiłam i nawet dosyć wyhasana jestemwink
    • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 15:45
      Witaj pracourlopowiczko smile Maju, Maseczko, Czarek, w imieniu Syna dziękuję za życzenia smile
      Wszystkim dziękuję, naprawdę miło mi smile
      Czarek, dotrzymałeś słowa?
      • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 15:50
        Nie zemdliło Cię AL, po takiej porcji wink
        • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 16:16
          Wiesz, Zuzanko, ja z reguły dziwaczne rzeczy i kombinacje tych rzeczy jembig_grin Nie zemdliło, ale gdyby tak ktoś obok rybę smażył, albo rosół gotował, oooooo, to, wtedy prawdziwego rozstroju żołądka bym dostała.
          • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 16:25
            Podziwiam Cię, ja tylko parę dni mogę obejść się bez mięska, a rosołek uwielbiam.
            Dużej ilości nie jem, a jednak. Ale, jutro bez mięsa, będą naleśniki smile
          • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 17:24
            U mnie podobnie, z tymi zapachami... moge calkowicie stracic apetyt...a mieso? no tak od okazji do okazji... ale zebym nie mogla bez miesa zyc? ...to nie.

AL - sie ciesze, ze w koncu to gg dziala... sama zreperowalas? az mi trudno uwierzyc... niedlugo bedziesz spec od kompa big_grin
            • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 17:29
              Sama nie!!! Pol godziny włączałam i wyłączałam i coś zaskoczyło, ale za to komp mi wyje...nie wiem już co lepsze sad
              • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 17:34
                Pewnie te wszystkie wiadomosci na raz powpadaly i komp zglupl wink
                • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 17:38
                  Moze, już się trochę uspokoił, ale nie wiem na jak długo
      • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 16:01
        ode mnie tez! Wprawdzie syna Twojego nie znam ale jak wszyscy zycza to ja tez.....big_grin
        • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 16:06
          O, dziękuję Zorrku. Ja tylko tak wspomniałam, bo to pierwszy dzień lata. Nie pomyślałam, że
          ktoś będzie składał życzenia. Dzięki, dzięki, dzięki smile
          • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 16:19
            Kontrolujesz mnie Zuzia big_grin oczywiście że klikam, no Co Ty ,alzheimera jeszcze nie mam big_grin big_grin jak obiecałem tak robię i będę robił cool
            Tyle piszecie o tym Berdyczowie że sprawdziłem, co to za ptak smile

www.iuve.pl/index.php?id=90&tx_ttnews%5Btt_news%5D=590&cHash=bcfd228208
            • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 16:27
              Nie masz, to dobrze Czarku. Dzięki big_grin
              • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 16:35
                Nie to że nie mam, ja go jeszcze nie mam big_grin big_grin do później - jak nie zapomnę big_grin big_grin
                • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 19:30
                  partnerstwo.onet.pl/1645747,4704,1,artykul.html
                  • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 20:07
                    Nigdy nie kochałam sie w Niemenie, jak to ponoć wszystkie kobiety w Polsce robiły, ale zawsze i nadal uważam Go za kogoś wyjątkowego. Jego piosenki są i dzisiaj świetne, tak jak wtedy.
                    • m.maska [...] 21.06.11, 20:21
                      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                    • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 20:23
                      A ja poznalam Niemena.... wtedy mial jeszcze swoj zespol Akwarele - nie kochalam sie w nim, ale lubilam Go... bylam wtedy w Swinoujsciu na wczasach, On tam "hauturzyl" tzn. codziennie spiewal w kawiarni Parkowa, totez schodzilismy sie tam kazdego popoludnia. Mialam wtedy "zaprzyjaznionego" psa, setera irlandzkiego, ktory regularnie byl pod moja opieka, pies przypadl Niemenowi do gustu i zapragnal zrobic sobie z nim kilka fotek - tak go wlasnie poznalam... a potem to juz plaza i wieksze grono...
                      • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 20:28
                        A jaki był w prywatnej rozmowie, takiej na co dzień?
                        • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 20:38
                          Bardzo sympatyczny... mialam wtedy chyba jakies 18 lat...byl wtedy w zwiazku z A.Rusowicz...
                          • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:00
                            Stanowczo w zwyklych kontaktach nie mial w sobie nic z gwiazdora, a mial juz wtedy za soba wystepy w Olimpii...
                        • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 20:45
                          Kochać się nie kochałam, ale uwielbiałam i uwielbiam go słuchać nadal. Byłam w Kaliszu,
                          na koncercie poświęconym jemu. Niezapomniane chwile. smile
                          • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:03
                            Ja też byłem w W-wie na Jego koncercie, już nawet nie pamiętam gdzie smile niewątpliwie był wybitnym artystą a ja do dziś uwielbiam Jego dwa wielkie i chyba ponadczasowe utwory bo tak trzeba je nazwać - 'Sen o Warszawie' i 'Dziwny jest ten świat'. Starszy Brat był na Jego pogrzebie, mnie coś powstrzymywało - obawa przed zbyt dużym wzruszeniem ? może. Był dla mnie wyjątkową i bardzo lubianą postacią.
                            • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:15
                              Może mi, Czarek, nie uwierzysz, ale parę lat temu oglądałam wywiad z Niemenem. Byłam wtedy w Polsce u Mamy, rozmawiałyśmy. Nagle spojrzałam na ekran i dziwnie mi się zrobiło, Niemen snuł plany przyszłych koncertów. Powiedziałam wtedy: nie będzie żadnych koncertów, ona już niedługo umrze. Moja Mama wie, że mam niekiedy takie jasnowidcze momenty, nawet nie zaprotestowała. Parę miesięcy potem poinformowała mnie o jego śmierci
    • zuza_anna Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:08
      Zmykam. Mam nadzieję, że coś miłego mi się przyśni i Wam także. Dobranoc smile
      Pa, do jutra. big_grin
      • m.maska Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:18
        Dobranoc Zuza smile
        • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:26
          Zuzia dobranoc smile Niemen AL zmarł na tę samą chorobę co mój syn - nowotwór który najpierw atakuje węzły chłonne, później przerzuca się na inne organy wewnętrzne - trzustka, wątroba ,nerki itd. Straszna choroby ,bardzo wyniszczająca.
          • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:31
            WIEM. Ale nikt wtedy o tej jego chorobie nie wiedział.....ja miałam dziwne przeczucie, pewność właściwie, że nie przeżyje sad
            • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:35
              Czyli masz AL predyspozycje do odczytywania przyszłości /co do zdrowia/ danego człowieka z Jego twarzy !! nawet nie zapytam, co byś z mojej wyczytała smile
              • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:42
                Bądź spokojny, masz jeszcze sporo przed sobą smile
                • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:45
                  Mam nadzieję smile Ojciec ma skończone 89 i trzyma się dobrze smile jeszcze jeździ pod 'kogutem' i ani myśli przestać smile
                  • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:49
                    Czuję, że masz geny po Nim smile
                    • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 21:56
                      Krewni mówią że z twarzy to od zawsze jestem wykapany Ojciec gdy był w moim wieku smile ja wewnętrznie czuję s dobrze i to jest najważniejsze - czego i Tobie życzę AL smile
                      • 1zorro-bis Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 22:01
                        dobranoc!!!big_grinbig_grinbig_grin
                        • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 22:06
                          Dobranoc, zmywam się i ja smile jutro raniutko na rybki więc to i owo trzeba przygotować smile
                        • al-szamanka Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 22:08
                          No to się rozchodzimy smile
                          Ja tez wyjątkowo i po paromiesięcznej przerwie piwo wypiłam i sen mnie morzyć zaczyna.
                          Dobranoc spać idącym, śnijcie pięknie i przyjemnie big_grin
                          • czarek_777 Re: 21 Czerwca......oczko! 21.06.11, 22:31
                            Rowerek przygotowany ,stoi w piwnicy i czeka na pana smile wzajemnie AL ,barwnych i sympatycznych smile może jutro jakie nowe kwiatki znajdę w moich szuwarach nadwiślańskich big_grin big_grin dobranoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka