1zorro-bis 24.02.14, 07:42 en.wikipedia.org/wiki/Aperol Kurde.....no, ja nie taki swiatowy i oblatany i wyksztalcony jak niektore damulki..... Ale, z tego co wiem Aperol to jest APERITIF a to sie nie pija raczej do jedzenia a raczej przed..... No coz, ale ja nieswiatowy idiota i menel jezdem.... No, ale mimo wszystko pijac APEROL do PIZZY to bym siem chyba porzygal. Juz patrzac na te fotki niedobrze mi.....Aperol & pizza = paw. No, ale ja nieswiaaaaaaatowy jezdem. Wolem bule.....kradzionom. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudka-a Re: Aperol..... 24.02.14, 10:25 fenikss.2972 napisał: > o gustach sie ponoc nie dyskutuje Podobno, ale o papryce, to ja chętnie pogadałabym )))))) Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 10:27 tak? Lubisz papryke? Ja uwielbiam! Na surowo albo nadziana farszem miesnym i zapiekana w piekarniku. Oczywiscie bez Aperol. Bo to nie pasuje.... Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 24.02.14, 10:39 W domowym zaciszu wszystko pasuje....jeśli tylko żołądek się nie burzy pózniej..... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 10:42 na papryke? Po cebuli (ktora zreszta uwielbiam) to brzuch mi pecznieje..... Ale wpieprzam tego duze ilisci. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 10:59 śmieszniej bywa, kiedy się strzela taką gafę np w restauracji, ale to już kwestia obycia, znajomości klimatów i obyczajów. rudka-a napisała: > W domowym zaciszu wszystko pasuje....jeśli tylko żołądek się nie burzy pózniej. > .... Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 10:54 to widać, że wiesz co dobre !! jeszcze dodaję do sosów, leczo oczywiście, a czasem nawet do jajkownicy 1zorro-bis napisał: > tak? Lubisz papryke? Ja uwielbiam! Na surowo albo nadziana farszem miesnym i za > piekana w piekarniku. Oczywiscie bez Aperol. Bo to nie pasuje.... > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:01 konkurencja do faszerowanej papryki sa jeszcze tylko golabki..... Tez z farszem. Pycha! Oczywiscie bez ....Aperol. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:07 no to się rozumiemy a ja papryki dodaję w zasadzie do wszystkiego. W sezonie kupuje się z 15 kg, kroi i mrozi i mam zapasy, bo ta co jest teraz w sklepach, to taka sobie w smaku 1zorro-bis napisał: > konkurencja do faszerowanej papryki sa jeszcze tylko golabki..... > Tez z farszem. Pycha! Oczywiscie bez ....Aperol. > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:09 lubie jeszcze papryke w occie. A ostanio kupilem w sklepie u Turka rewelacyjna kapuste w zalewie octowej z chili! Rewelacja! Z....Korei. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:13 w occie też mamy swoją ta sklepowa jest taka sobie 1zorro-bis napisał: > lubie jeszcze papryke w occie. > A ostanio kupilem w sklepie u Turka rewelacyjna kapuste w zalewie octowej z chi > li! Rewelacja! Z....Korei. > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:21 a jak robisz? fenikss.2972 napisał: > w occie też mamy swoją > ta sklepowa jest taka sobie > > > 1zorro-bis napisał: > > > lubie jeszcze papryke w occie. > > A ostanio kupilem w sklepie u Turka rewelacyjna kapuste w zalewie octowej > z chi > > li! Rewelacja! Z....Korei. > > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:24 o nie, z przetworów to ja tylko ogórki małosolne potrafię matka robi 1zorro-bis napisał: > a jak robisz? Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 10:46 a co tu gadać, jest dobra, zdrowa i cacy, a ci co jej nie lubiom, to się zwyczajnie nie znają rudka-a napisała: > Podobno, ale o papryce, to ja chętnie pogadałabym > )))))) Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 10:48 kurcze....a najlepiej chyba smakuje swiezutka na Wegrzech. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:00 to Ci podpowiem, że Ruda papryki nie znosi 1zorro-bis napisał: > kurcze....a najlepiej chyba smakuje swiezutka na Wegrzech. > Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 24.02.14, 11:12 Dlatego wszyscy ci, którzy ją zajadają w moim towarzystwie są bezpieczni......nie zaiwanię im z talerzyka )))))))))) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:19 faszerowaną na ten przykład, trudno zapierniczyć, bo to duże jest, do tego kapie sosem pomidorowym rudka-a napisała: > Dlatego wszyscy ci, którzy ją zajadają w moim towarzystwie są bezpieczni......n > ie zaiwanię im z talerzyka > )))))))))) Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:20 buly tez nie?! rudka-a napisała: > Dlatego wszyscy ci, którzy ją zajadają w moim towarzystwie są bezpieczni......n > ie zaiwanię im z talerzyka > )))))))))) Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 24.02.14, 10:51 fenikss.2972 napisał: > a co tu gadać, jest dobra, zdrowa i cacy, a ci co jej nie lubiom, to się zwycza > jnie nie znają tak, tak...pewnie, że się nie znam ale czy mozna sie znać na wszystkim???? ))))))) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:01 no co jak co, ale na żarciu to się znać trzeba rudka-a napisała: > tak, tak...pewnie, że się nie znam > ale czy mozna sie znać na wszystkim???? ))))))) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:13 no i używa tradycyjnych potraw lub napojów w dziwnych zestawieniach rudka-a napisała: > ))) zwłaszcza, gdy się przebywa w knajpie Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Aperol..... 24.02.14, 10:42 No, są gusta i guściki, smaki i smaczki. Ja np. lubię Amaretto, oczywiście tylko przed posilkiem i tylko naparsteczek, bo nie jestem zbyt obyta w wielkim świecie. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 10:46 no fakt. Gusta i gusciki.... Ale sa pewne rzeczy przyjete i tak na przyklad ciezko mi sobie wyobrazic aby ktos schabowego z kapucha zapijal nalewka z wisni..... Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 10:57 ja już słyszałem o śledziu z dżemem - pomijam, że cofka murowana, ale wiesz, ludzie są dziwni czasem. 1zorro-bis napisał: > no fakt. Gusta i gusciki.... > Ale sa pewne rzeczy przyjete i tak na przyklad ciezko mi sobie wyobrazic aby kt > os schabowego z kapucha zapijal nalewka z wisni..... > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:02 sledz z dzemem? No nie.....Ale sledz w miodzie i na slodko - jak najbardziej! Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:09 no więc śledź z dżemem to miał być zamiennik studencki za śledzia w miodzie 1zorro-bis napisał: > sledz z dzemem? No nie.....Ale sledz w miodzie i na slodko - jak najbardziej! > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:12 sledzik.... Tutaj masz przepis. Oczywiscie do tego Aperol tez nie pasuje.... gotowaniezpasja.pl/sledziowy-zakatek/11-sledzie-na-miodzie-po-staropolsku-w-nowej-odslonie-w-czerwonej-cebuli-posypane-skorka-cytrynowo-pomaranczowa Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:18 niestety, śledziki to ja tylko prostacko z oleju i z cebulą lubię za to w każdych ilościach 1zorro-bis napisał: > sledzik.... > Tutaj masz przepis. > Oczywiscie do tego Aperol tez nie pasuje.... > gotowaniezpasja.pl/sledziowy-zakatek/11-sledzie-na-miodzie-po-staropolsku-w-nowej-odslonie-w-czerwonej-cebuli-posypane-skorka-cytrynowo-pomaranczowa Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:21 prostacko to tylko w smietanie. w oleju nie bardzo. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:25 lubię też smażone w cieście, ale do tego trzeba zdobyć beczkowe takie "o cholewę" 1zorro-bis napisał: > prostacko to tylko w smietanie. w oleju nie bardzo. > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:35 smazone w ciescie?! Nigdy nie jadlem. A Aperol do tego podejdzie? Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:42 dobre są, tylko muszą być w całości, takie tylko bez łbów. aperol ani żadne świństwo na jego podobieństwo - nie pasuje mi do niczego, bo zwyczajnie nie lubię owocowych czy ziołowych likierów i podobnego badziewia. 1zorro-bis napisał: > smazone w ciescie?! Nigdy nie jadlem. A Aperol do tego podejdzie? > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:37 i widzisz, jak zawsze - lektura obowiązkowa. Nawet Twoje awanturki z Piotrem nabrały nowej ideologii. Więc odpowiem grzecznie - forum nie wstrzymało oddechu, tylko ja się wkurwiłem. I rozmówki tych dwóch panów nie miały z tym nic wspólnego. To dorośli panowie a to moje forum...... fenikss.2972 napisał: > lubię też smażone w cieście, ale do tego trzeba zdobyć beczkowe takie "o cholew > ę" Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:39 no, po nieprzespanej nocy pora wstawac o 11.45 i kompa uruchamiac. No i lektury obowiazkowe przeczytac.... fenikss.2972 napisał: > i widzisz, jak zawsze - lektura obowiązkowa. > Nawet Twoje awanturki z Piotrem nabrały nowej ideologii. > Więc odpowiem grzecznie - forum nie wstrzymało oddechu, tylko ja się wkurwiłem. > I rozmówki tych dwóch panów nie miały z tym nic wspólnego. > To dorośli panowie > a to moje forum...... > > > fenikss.2972 napisał: > > > lubię też smażone w cieście, ale do tego trzeba zdobyć beczkowe takie "o > cholew > > ę" > > > > Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Aperol..... 24.02.14, 11:40 No, to ja jestem prostaczka strrraszszszna!!! Śledzie tylko w śmietanie jadam. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:43 ja jeszcze lubię takie w oleju, ale z cebulką smażoną w pomidorach tan.nawe napisała: > No, to ja jestem prostaczka strrraszszszna!!! > Śledzie tylko w śmietanie jadam. Odpowiedz Link
izydor88 Re: Aperol..... 24.02.14, 13:31 fenikss.2972 napisał: > o gustach sie ponoc nie dyskutuje No właśnie,bo ja - i do tortu,i do golonki - tylko białe wytrawne wino. W restauracjach też nie mam żadnych oporów - kelner mówi,że do tego dania poleca się...,ale ja jestem już w tym wieku,że nie muszę zważać na obciach Co do Aperolu - zakupiliśmy w swoim czasie - w miejscowym Carrefour - Aperol + Prosecco.To był bardzo optymistyczny drink - taki ognisty Ale szybko zaproponowałam,że może ja Prosecco,a NL wypije Aperol?Niestety - on miał podobnie,bo my raczej wytrawni jesteśmy. Jeśli już,to raczej Campari i...bez soku pomarańczowego.Są lepsze zestawienia Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 14:39 no niestety, u nas panowała moda na campari z pomarańczowym, która zresztą z Warszawy przyszła, więc jak nic światowa wielce. Ja pozostanę wierny browcowi - pasuje do wszystkiego i w każdej konfiguracji jeśli wino, to czerwone, gronowe wytrawne chociaż najlepszym syropem na wredny wiosenny suchy kaszel jest adwokat, (nie prawnik, tylko adwokat ) lub słowacki vajecny zwracam uwagę na fakt, iż przy okazji wyszczególniania w/w trunków, nie odniosłem się personalnie do sąsiadki, która mi swojego czasu browca wychlała. ale ja widać z innej kulturowo półki izydor88 napisała: > fenikss.2972 napisał: > > > o gustach sie ponoc nie dyskutuje > No właśnie,bo ja - i do tortu,i do golonki - tylko białe wytrawne wino. > W restauracjach też nie mam żadnych oporów - kelner mówi,że do tego dania polec > a się...,ale ja jestem już w tym wieku,że nie muszę zważać na obciach > Co do Aperolu - zakupiliśmy w swoim czasie - w miejscowym Carrefour - Aperol + > Prosecco.To był bardzo optymistyczny drink - taki ognisty > Ale szybko zaproponowałam,że może ja Prosecco,a NL wypije Aperol?Niestety - on > miał podobnie,bo my raczej wytrawni jesteśmy. > Jeśli już,to raczej Campari i...bez soku pomarańczowego.Są lepsze zestawienia ; > ) > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 14:55 ....."ale ja widać z innej kulturowo półki....." Kogut, zaraz Ci powiedzom ze Ty z panem Czesiem pod budkom z piwem chlejesz..... Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 15:01 to ja Ci odpowiem grzecznie - Ci - bo jakieś ktosie to wiszą i dyndają, z duchami nie gadam - że często taki Czesio spod budki z piwem więcej kultury ma i obycia, niż niejedna światowa wielce damessa. Do tego Czesio taki szczery jest do bólu, życiem doświadczony, prosty w osądach, bezaluzyjny, za to wartością nadrzędną dla takiego Czesia jest - lojalność. Tak więc, gdybym wybrać miał towarzystwo na popołudnie - zamiast paryżewnej mordowni z bułami - zdecydowanie stawiam na Czesia. Ja mu browca postawię, on mnie uraczy opowieścią życiową, nikt nikomu świństwa nie zrobi, bo po co..... 1zorro-bis napisał: > ....."ale ja widać z innej kulturowo półki....." > Kogut, zaraz Ci powiedzom ze Ty z panem Czesiem pod budkom z piwem chlejesz.... > . > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 15:46 ......"Tak więc, gdybym wybrać miał towarzystwo na popołudnie - zamiast paryżewnej mordowni z bułami - zdecydowanie stawiam na Czesia. Ja mu browca postawię, on mnie uraczy opowieścią życiową, nikt nikomu świństwa nie zrobi, bo po co....." Sto punktow!. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 15:53 gówniarze też swój rozum czasem mają ... 1zorro-bis napisał: > Sto punktow!. > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 15:57 to rozumiem ze gowniarzeria teraz po piwo smiga, he? fenikss.2972 napisał: > gówniarze też swój rozum czasem mają ... > > > 1zorro-bis napisał: > > Sto punktow!. > > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 16:01 właśnie miałem kuźwa dodać, że po piwo to sobie sam śmigaj 1zorro-bis napisał: > to rozumiem ze gowniarzeria teraz po piwo smiga, he? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 16:16 tak?? A gowniarzeria to od czego, he? fenikss.2972 napisał: > właśnie miałem kuźwa dodać, że po piwo to sobie sam śmigaj > > > > 1zorro-bis napisał: > > > to rozumiem ze gowniarzeria teraz po piwo smiga, he? > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 16:30 to przyszłość narodu dziadziu zgrzybiały !!!! 1zorro-bis napisał: > tak?? A gowniarzeria to od czego, he? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 16:36 narodu??!! Padalcow i innych grzechotnikow?? fenikss.2972 napisał: > to przyszłość narodu dziadziu zgrzybiały !!!! > > > 1zorro-bis napisał: > > > tak?? A gowniarzeria to od czego, he? > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 16:43 raczej grzechotnik, z tym że grzechotki są dwie.... 1zorro-bis napisał: > narodu??!! > Padalcow i innych grzechotnikow?? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 16:46 raczej ....kobry. www.naturfoto-cz.de/bilder/sevcik/kobra--naja-naja-2.jpg Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 16:52 nooooooo kiedyś kobra okularnik, dziś kobra ekshibicjonista 1zorro-bis napisał: > raczej ....kobry. > www.naturfoto-cz.de/bilder/sevcik/kobra--naja-naja-2.jpg Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 17:24 ...i okazuje siem, ze kolega Czeska tez jakies aperole pija..... Ale chyba mu szkodzm..... Bo siem drewniany zrobil. To jak siem aperol pije i pizze je to co wyjdzie? Krzynka drzewa?! Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 17:36 nie wiem, bo jeśli to podobne do campari, to zwyczajnie nie w moim wysublimowanym guście leży 1zorro-bis napisał: > ...i okazuje siem, ze kolega Czeska tez jakies aperole pija..... > Ale chyba mu szkodzm..... > Bo siem drewniany zrobil. > To jak siem aperol pije i pizze je to co wyjdzie? Krzynka drzewa?! > Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Aperol..... 24.02.14, 17:59 Nie wiem w czym rzecz, ale tak na "ucho" to "Aperol" brzmi bardzo podobnie do "Amarolu" ... Jedenastoprocentowe ziółka. Nacieracie sie tym? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 18:00 my nie. Ale niektore to.....pijom. Do .....pizzy. ulisses-achaj napisał: > Nie wiem w czym rzecz, ale tak na "ucho" to "Aperol" brzmi bardzo podobnie do " > Amarolu" ... Jedenastoprocentowe ziółka. Nacieracie sie tym? Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:08 ja znam tylko Amol dziadek tego używał oeparol mi się skojarzył, bo mamusia szanowna zażywa, tylko nie wiem na co ulisses-achaj napisał: > Nie wiem w czym rzecz, ale tak na "ucho" to "Aperol" brzmi bardzo podobnie do " > Amarolu" ... Jedenastoprocentowe ziółka. Nacieracie sie tym? Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:19 .......alpagi łyk i dyskusje po świt...... no właśnie - po to jest alpaga a nie dla szpanu 1zorro-bis napisał: > aperol, aperol.....jest jeszcze....alpaga! > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 18:31 .....".......alpagi łyk i dyskusje po świt...... " Ano...pamieta siem te znakomite trunki.... J-23, Kwiat Rozy, Smak Las Vegas..... Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:33 gównażeria zna je tylko z opowiadań pokolenia win patykiem pisanych 1zorro-bis napisał: > .....".......alpagi łyk i dyskusje po świt...... " > Ano...pamieta siem te znakomite trunki.... > J-23, Kwiat Rozy, Smak Las Vegas..... > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 18:35 ortograf! Ortograf! Ty...bo na dyrzurze jezd..... ....."gównażeria zna je tylko z opowiadań pokolenia win patykiem pisanych ...." Ach....ten wspomnien ....czar. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:37 co Ty mnie tu ortografem straszysz ? choooociaż przydałaby się taka pani od polskiego............tuż po studiach nawet by mogła linijką po łapkach..... 1zorro-bis napisał: > ortograf! Ortograf! > Ty...bo na dyrzurze jezd..... > ....."gównażeria zna je tylko z opowiadań pokolenia win patykiem pisanych ...." > Ach....ten wspomnien ....czar. > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 18:47 ......."co Ty mnie tu ortografem straszysz ?....." Bo na czatach .....jezd. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:52 posłużę się moim ulubionym....: może mi skoczyć na pukiel !! 1zorro-bis napisał: > ......."co Ty mnie tu ortografem straszysz ?....." > Bo na czatach .....jezd. > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 18:55 ......"może mi skoczyć na pukiel !!....." Oj figlarz z Ciebie, figlarz..... Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:57 no czasem chuć bierze górę .... 1zorro-bis napisał: > ......"może mi skoczyć na pukiel !!....." > Oj figlarz z Ciebie, figlarz..... > Odpowiedz Link
izydor88 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:21 fenikss.2972 napisał: > ja znam tylko Amol dziadek tego używał > oeparol mi się skojarzył, bo mamusia szanowna zażywa, tylko nie wiem na co > Oeparol,podobnie,jak Amol - jest na wszystko - "toksyny z organizmu usuwa" Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Aperol..... 24.02.14, 18:22 Aaaaa, to jak "Morderca cierpień" z "Tomka Sawyera"! Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:24 tylko ten oeparol tak nie wali na całą chałupę izydor88 napisała: > Oeparol,podobnie,jak Amol - jest na wszystko - "toksyny z organizmu usuwa" Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Aperol..... 24.02.14, 18:24 PS. Często starsze nadmiernie nobliwe panie popijają Amol "dla zdrowotności". Znajomy lekarz zagadnięty o Amol odparł mi był:" nie warto sie truć, jak musi niech walnie sobie setkę dobrej czystej"... hmmmmm Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:27 to dziadziuś szanowny cwany był tym Amolem śmierdzielem to się nacierał tu i ówdzie, ale doustnie to tylko spirytus lub własną berbeluchę zażywał ulisses-achaj napisał: > PS. Często starsze nadmiernie nobliwe panie popijają Amol "dla zdrowotności". Z > najomy lekarz zagadnięty o Amol odparł mi był:" nie warto sie truć, jak musi ni > ech walnie sobie setkę dobrej czystej"... hmmmmm Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 18:33 ....no byla jeszcze wykwintna dla koneserow tylko....."Brzozowa". Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:35 w mojej rodzinie się nie pijało dziadek pędził smroda, ja umiem tylko winko zrobić 1zorro-bis napisał: > ....no byla jeszcze wykwintna dla koneserow tylko....."Brzozowa". > Odpowiedz Link
izydor88 Re: Aperol..... 24.02.14, 16:25 1zorro-bis napisał: > ......"Tak więc, gdybym wybrać miał towarzystwo na popołudnie - zamiast paryżew > nej mordowni z bułami - zdecydowanie stawiam na Czesia. Ja mu browca postawię, > on mnie uraczy opowieścią życiową, nikt nikomu świństwa nie zrobi, bo po co.... > ." > Sto punktow!. > Nie wiem Zorro,skąd ten cytat,ale powiem szczerze: - W Kichonorze kocham się od lat - w roli - podstarzałej pensjonarki Ma intelekt,który kręci - pensjonarki w wieku każdym)) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 16:31 ekhm................... ale to mój post Zorro zacytował izydor88 napisała: > Nie wiem Zorro,skąd ten cytat,ale powiem szczerze: > - W Kichonorze kocham się od lat - w roli - podstarzałej pensjonarki > Ma intelekt,który kręci - pensjonarki w wieku każdym)) > > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 16:35 no coz..... Ten CYTAT to akurat od koguta pochodzi..... izydor88 napisała: > 1zorro-bis napisał: > > > ......"Tak więc, gdybym wybrać miał towarzystwo na popołudnie - zamiast p > aryżew > > nej mordowni z bułami - zdecydowanie stawiam na Czesia. Ja mu browca post > awię, > > on mnie uraczy opowieścią życiową, nikt nikomu świństwa nie zrobi, bo po > co.... > > ." > > Sto punktow!. > > > Nie wiem Zorro,skąd ten cytat,ale powiem szczerze: > - W Kichonorze kocham się od lat - w roli - podstarzałej pensjonarki > Ma intelekt,który kręci - pensjonarki w wieku każdym)) > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 16:41 no !!! i dlatego ja po piwo nie biegam !!! 1zorro-bis napisał: > no coz..... > Ten CYTAT to akurat od koguta pochodzi..... > Odpowiedz Link
izydor88 Re: Aperol..... 24.02.14, 17:58 fenikss.2972 napisał: > no !!! > i dlatego ja po piwo nie biegam !!! > > > 1zorro-bis napisał: > > > no coz..... > > Ten CYTAT to akurat od koguta pochodzi..... > > > > > Czyli,że co - wszyscy kochamy się w Panu Czesiu?Nawet,jeżeli po Aperolu ma drewniane ruchy)) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 18:04 o nie nie nie !!! ja pana Czesia szczerze podziwiam, oraz zwyczajnie szanuję izydor88 napisała: > Czyli,że co - wszyscy kochamy się w Panu Czesiu?Nawet,jeżeli po Aperolu ma drew > niane ruchy)) > Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Aperol..... 24.02.14, 20:34 No, może kręci prawie wszystkie, bo są dwa wyjątki, a raczej dwie wyjątkowe "pensjonarki". Dla nich błyskotliwy intelekt dowodzi ociężałości umysłowej. To bardzo fachowe psychologiczne spostrzeżenie. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 20:37 ............................. ale na szczęście tu ich nie ma, więc nie będziemy sobie duchami dupek zawracać tan.nawe napisała: > No, może kręci prawie wszystkie, bo są dwa wyjątki, a raczej dwie wyjątkowe "pe > nsjonarki". Dla nich błyskotliwy intelekt dowodzi ociężałości umysłowej. > > To bardzo fachowe psychologiczne spostrzeżenie. > Odpowiedz Link
izydor88 Re: Aperol..... 24.02.14, 15:02 1zorro-bis napisał: > ....."ale ja widać z innej kulturowo półki....." > Kogut, zaraz Ci powiedzom ze Ty z panem Czesiem pod budkom z piwem chlejesz.... > . > Powiem tak - piwko z Panem Czesiem poczytywałabym sobie za zaszczyt Lubię piwo,ale tylko latem i w górach/po zejściu rzecz jasna/. W Beskidzie Śląskim jest dobre "Brackie" z Cieszyna,poza tym - raczej czeskie i niemieckie Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 15:05 niesamowite, ale normalnie się dziś z Tobą zgadzam z tym że wolę słowackie od czeskich - troszkę się różnią, niemieckie jak najbardziej - porządne browce izydor88 napisała: > Powiem tak - piwko z Panem Czesiem poczytywałabym sobie za zaszczyt > Lubię piwo,ale tylko latem i w górach/po zejściu rzecz jasna/. > W Beskidzie Śląskim jest dobre "Brackie" z Cieszyna,poza tym - raczej czeskie i > niemieckie > Odpowiedz Link
izydor88 Re: Aperol..... 24.02.14, 15:15 fenikss.2972 napisał: > niesamowite, ale normalnie się dziś z Tobą zgadzam > z tym że wolę słowackie od czeskich - troszkę się różnią, niemieckie jak najbar > dziej - porządne browce : Czyli,jak rozumiem - nigdy więcej o lekarzach i pacjentach? Zgadzam się,bo ten temat i mnie przyprawia o palpitacje serca P.S.Piwa słowackie znam mniej,bo bliżej mi do czeskich i niemieckich . Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 15:36 a nie nie, aż takiej Kanady nie obiecuję temat jak ten Lenin - wiecznie żywy a mię do słowackich bliżej, choć i do czeskich i niemiecki też dostęp mam - oczywiście mówimy o ichnich a nie marketowych - bo między nimi nadal przepaść ogromna izydor88 napisała: > Czyli,jak rozumiem - nigdy więcej o lekarzach i pacjentach? > Zgadzam się,bo ten temat i mnie przyprawia o palpitacje serca > P.S.Piwa słowackie znam mniej,bo bliżej mi do czeskich i niemieckich . > > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 15:47 a ja najbardziej lubiem czeskie. Na shledanou! fenikss.2972 napisał: > niesamowite, ale normalnie się dziś z Tobą zgadzam > z tym że wolę słowackie od czeskich - troszkę się różnią, niemieckie jak najbar > dziej - porządne browce > > > izydor88 napisała: > > Powiem tak - piwko z Panem Czesiem poczytywałabym sobie za zaszczyt > > Lubię piwo,ale tylko latem i w górach/po zejściu rzecz jasna/. > > W Beskidzie Śląskim jest dobre "Brackie" z Cieszyna,poza tym - raczej cze > skie i > > niemieckie > > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 15:54 niemieckie są bardziej wyraziste, słowackie za to ciut mocniejsze 1zorro-bis napisał: > a ja najbardziej lubiem czeskie. > Na shledanou! Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 24.02.14, 10:23 > Wolem bule.....kradzionom Ta buła będzie Cię prześladować jeszcze bardzo długo...ale jest i pozytyw z tego... następnym razem dobrze zastanowisz się z kim siadasz do stołu i czy warto w ogóle!! Jeszcze nie tak dawno 'modne' były spotkania forumowe, ludzie zjeżdżali z różnych stron Polski i nie tylko....po to, by poznać się, pogadać, zjeść, wypić....ze spotkań tych do dzisiaj posiadamy mnóstwo zdjęć i miłych wspomnień. NIKT NIKOMU NIE ZAGLADAŁ DO TALERZA i nie komentował tego na forum!!!!!! zdjęcia nie latały po necie..a jeśli nawet ktoś nie przypadł do serca, to nie było afery z tego. Tak zachowują się ludzie dorośli. I kulturalni. Osobiście wyżarłam prawie wszystkie paluszki Lezioxa, czy znalazłeś tu kiedykolwiek wzmianke o tym?? lub o profanacji whisky sokiem jabłkowym?? NIE!! zatem daj sobie już spokój i omijaj skretyniałe wywody!! Tobie będzie weselej, a nam ulży się od czytania popieprzonych przemyśleń "światowych" i pamietaj..kto sieje, ten zbiera... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 10:26 FAKT. Ino po co lone mnie zas pieruna ruszajom? Wola bula z karminadlem niz z.....Aperolem. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 24.02.14, 10:42 Nie wiem, co masz na myśli, bo ja tej Twojej gwary nie rozumiem Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 10:44 no jak to? przeciez teraz pisze po polsku.... rudka-a napisała: > Nie wiem, co masz na myśli, bo ja tej Twojej gwary nie rozumiem > Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 24.02.14, 10:49 Zorro..)))))))) nalej se, chłopie kielicha.. walnij jednego, albo kilka...posłuchaj Rycha ... na zdrowie! )))))))))) Ryszard Rynkowski - Wypijmy Za Błędy Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 10:59 nie pijem tak z rana.... Z rana to ja pracujem. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:02 a widzisz, a w niektórych kulturach, rano się szczela koktajl lekko alkoholowy, dla lepszego rozruchu 1zorro-bis napisał: > nie pijem tak z rana.... > Z rana to ja pracujem. > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:03 w Rasiji..... fenikss.2972 napisał: > a widzisz, a w niektórych kulturach, rano się szczela koktajl lekko alkoholowy, > dla lepszego rozruchu > > 1zorro-bis napisał: > > > nie pijem tak z rana.... > > Z rana to ja pracujem. > > > > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:06 no, to tutaj masz Campari. Fakt, troche sie juz .....przejadlo. de.wikipedia.org/wiki/Campari Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:11 no właśnie przy opisie aperitifu znalazłem porównanie do campari, stąd mi się skojarzyło 1zorro-bis napisał: > no, to tutaj masz Campari. Fakt, troche sie juz .....przejadlo. > de.wikipedia.org/wiki/Campari Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 24.02.14, 11:13 Aperol nie taki gorzki jak Campari.... No i miesza sie go z....Posecco i z woda.... Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:21 do tego campari trzeba było mieć obowiązkowo sok pomarańczowy i dużo lodu - aaaaaaa u nas był swojego czasu surogat - capri - przynajmniej takie gorzkie to nie było 1zorro-bis napisał: > Aperol nie taki gorzki jak Campari.... > No i miesza sie go z....Posecco i z woda.... Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:10 nie chla się od rana, tylko zamiast kawy używa o kulturach mówimy, nie o Rosji 1zorro-bis napisał: > w Rasiji..... Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 10:53 no chyba kuźwa masz więcej rozumu jak baba a swoją drogą, ja tam się na światowych alkoholach nie znam, poziom podstawowy czyli wiem że jest wino, piwo, wódka i pozostałe słodko ziołowe badziewie. ale przypomniał mi się teraz inny paskudnik - campari - parę lat temu była tu światowa moda na to świństwo, więc należało posiadać obowiązkowo, do tego sok pomarańczowy i lód, bo wszystkie światowe kuźwa ciotki oraz somsiadki na standardowe pytanie - czego się napijesz - odpowiadały zgodnie - nie nie, dziękuję, no chyba że masz campari..... gorzkie, paskudne, no ale światowe. Na pewno służyło do umilania pogawędek. Nigdy nikt tego nie chciał do żarcia. Na szczęście światowa moda minęła i nie ma już towarzyskiego obowiązku posiadania flaszki tego świństwa 1zorro-bis napisał: > FAKT. Ino po co lone mnie zas pieruna ruszajom? > Wola bula z karminadlem niz z.....Aperolem. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 24.02.14, 11:15 To ja może dopiję swoją lurowatą kawkę i wrócę do obowiązków póżniej doczytam i się podszkolę..co z czym, gdzie i jak )) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 11:22 ja tam się w kształcenie kulturalne nie mieszam rudka-a napisała: > To ja może dopiję swoją lurowatą kawkę i wrócę do obowiązków > póżniej doczytam i się podszkolę..co z czym, gdzie i jak )) > Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Aperol..... 24.02.14, 19:15 O czym Wy rozmawiacie przez czly dzień? To nie wiecie, że najlepsza jest Miodunka robiona przez górali beskidzkich Pychota, ma swoją moc, aromat i smak. Stoi u mnie w barku i czeka Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 19:23 o bo to widzisz właśnie, czasem jest tak, że jakaś menda się nudzi, poczyta u nas, albo postanowi kogoś personalnie poobrażać no i wtedy ciśnienie rośnie. i powstają tematy o dwóch płaszczyznach ale ta druga płaszczyzna jest dla wszystkich bo czyż nie ma wdzięczniejszego tematu (po babach oczywiście...) jak alkohol ?? wirujacypunkt napisał: > O czym Wy rozmawiacie przez czly dzień? > To nie wiecie, że najlepsza jest Miodunka robiona przez górali beskidzkich > Pychota, ma swoją moc, aromat i smak. > Stoi u mnie w barku i czeka Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Aperol..... 24.02.14, 20:07 Z tego wynika, że najlepiej będzie, jeśli świat będzie się kręcił wokół tych dwóch''zjawisk'' fenikss.2972 napisał: > o bo to widzisz właśnie, czasem jest tak, że jakaś menda się nudzi, poczyta u n > as, albo postanowi kogoś personalnie poobrażać no i wtedy ciśnienie rośnie. > i powstają tematy o dwóch płaszczyznach > ale ta druga płaszczyzna jest dla wszystkich > bo czyż nie ma wdzięczniejszego tematu (po babach oczywiście...) jak alkohol > ?? Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 20:09 no ba toż on się od dawna wokół rzeczonych kręci wirujacypunkt napisał: > Z tego wynika, że najlepiej będzie, jeśli świat będzie się kręcił wokół tych dw > óch''zjawisk'' Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Aperol..... 24.02.14, 20:29 Niech tak pozostanie po wieki wieków fenikss.2972 napisał: > no ba toż on się od dawna wokół rzeczonych kręci > > > wirujacypunkt napisał: > > > Z tego wynika, że najlepiej będzie, jeśli świat będzie się kręcił wokół t > ych dw > > óch''zjawisk'' > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 20:31 czy to jest jakaś prowokacja ? wirujacypunkt napisał: > Niech tak pozostanie po wieki wieków Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Aperol..... 24.02.14, 20:35 Ej tam, ej tam zaraz prowokacja, jaka prowokacja ? fenikss.2972 napisał: > czy to jest jakaś prowokacja ? > > > > > wirujacypunkt napisał: > > > Niech tak pozostanie po wieki wieków > > > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 20:39 a bo to wiadomo... ? człowiek się rozmarzy, a tu mu sru urząd do spraw moralności z jednej, urząd do spraw prohibicji z drugiej i jeszcze skarbowy poprawi wirujacypunkt napisał: > Ej tam, ej tam zaraz prowokacja, jaka prowokacja ? Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Aperol..... 24.02.14, 20:48 Porzuć czarne myśli i niech moc będzie z Tobą, o fenikss.2972 napisał: > a bo to wiadomo... ? > człowiek się rozmarzy, a tu mu sru urząd do spraw moralności z jednej, urząd do > spraw prohibicji z drugiej i jeszcze skarbowy poprawi > > > > > > wirujacypunkt napisał: > > > Ej tam, ej tam zaraz prowokacja, jaka prowokacja ? > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 20:52 ................i z Wami wszystkimi !! AVE !! wirujacypunkt napisał: > Porzuć czarne myśli i niech moc będzie z Tobą, o Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Aperol..... 24.02.14, 20:56 AVE CEZAR fenikss.2972 napisał: > ................i z Wami wszystkimi !! > > AVE !! > > > wirujacypunkt napisał: > > > Porzuć czarne myśli i niech moc będzie z Tobą, o > > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 24.02.14, 20:58 o !! i to jest właściwa droga !! wirujacypunkt napisał: > AVE CEZAR Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 25.02.14, 07:37 ....."Z tego wynika, że najlepiej będzie, jeśli świat będzie się kręcił wokół tych dwóch''zjawisk''....." A "zjawiska" kreca sie ciagle i tylko wokol wlasnego dupska. Sorry....wlasnych dupsk. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 25.02.14, 09:14 Ty wez doczytaj najpierw Dwa zjawiska to alkohol i panienki Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 25.02.14, 09:41 Weźcie się za wypieki...pączków na czwartek potrzebuję Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 25.02.14, 09:43 piec nie umiem ale mogiem Ci kotleta usmarzyc.... rudka-a napisała: > Weźcie się za wypieki...pączków na czwartek potrzebuję Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 25.02.14, 09:45 Kotlet, to swoją drogą, ale pączki, to tradycja w tłusty czwartek wiem, że kotlet też może być tłusty, ale jednak to nie to Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 25.02.14, 09:47 ......Kogut, oi mnie siem wszystko z dupami kojarzy...... Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 25.02.14, 09:49 W tym wieku tak już będzie ale pamietaj..stara żona najlepsza ) Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 25.02.14, 12:26 wiadomo! rudka-a napisała: > W tym wieku tak już będzie > ale pamietaj..stara żona najlepsza ) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 25.02.14, 09:52 To z Toba gorzej jak ze mna, bo mi tylko prawie wszystko Z tym ze ja mam gust inny bo wole mlode i sensowne panienki Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 25.02.14, 09:56 ja przepraszam, że się tak ładuje w wątek, ale muszę w tym momencie wybuchnąć gromkim...hahaha Odpowiedz Link
rudka-a Re: Aperol..... 25.02.14, 10:20 Takie małe, maciupeńkie nic nie znaczące właściwie Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 25.02.14, 11:10 no właśnie w tym wieku człowiek zaczyna szukać dwudziestki rudka-a napisała: > Niby tak, ale nie zapominaj, ile masz lat > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 25.02.14, 11:22 pomysł jest bardzo dobry !!! taka dwudziestka ma siłę posprzątać ugotować i jeszcze jej starcza na figielki rudka-a napisała: > > to nie jest dobry pomysł!!!!! > ))) Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 25.02.14, 12:27 marzy mu sie, marzy..... rudka-a napisała: > Takie małe, maciupeńkie > nic nie znaczące właściwie > > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 25.02.14, 12:27 no, ja za pudernicami tez siem nie oglondam..... Ortograf, ortograf! Moze przylezie? fenikss.2972 napisał: > To z Toba gorzej jak ze mna, bo mi tylko prawie wszystko > Z tym ze ja mam gust inny bo wole mlode i sensowne panienki Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 25.02.14, 12:43 na tym terytorium żadne ortografy głosu nie mają 1zorro-bis napisał: > no, ja za pudernicami tez siem nie oglondam..... > Ortograf, ortograf! Moze przylezie? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aperol..... 25.02.14, 12:51 glosu nie ale ....oczka, oczka! fenikss.2972 napisał: > na tym terytorium żadne ortografy głosu nie mają > > > 1zorro-bis napisał: > > > no, ja za pudernicami tez siem nie oglondam..... > > Ortograf, ortograf! Moze przylezie? > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Aperol..... 25.02.14, 12:59 ja jestem Zorro bardzo wyrozumiały, jeśli kogoś podnieca podglądanie i czytanie jak biblii - to raz że łaskawie pozwalam, dwa - niewątpliwie moje ego na tym zyskuje, wiedząc jaką popularnością się cieszymy, jakimż natchnieniem - nie raz znajdowałem moje własne teksty, poglądy, przemyślenia, uwagi, wnioski - głoszone z nabożną czcią, powtarzane i upamiętniane - no przecież to powód do dumy chyba prawda ? 1zorro-bis napisał: > glosu nie ale ....oczka, oczka! > Odpowiedz Link