mr.sajgon 06.07.12, 16:42 wlasnie zajadam. Uwielbiam jablka, zwlaszcza te pierwsze, soczyste i lekko kwasne, sa "niebo w gebie" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr.sajgon Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 16:53 Jesli mam dokonac wyboru to wybieram jablko zamiast zebra. Przeciez Bog musi miec material do budowy Odpowiedz Link
leziox Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 16:59 Bóg posiada takowy material bez ograniczen-co nawet ostatnio prawie udowodniono. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 17:00 ale zeberko z grilla.....mniam, mniam! Odpowiedz Link
m.maska Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 17:07 Strasznie miesozerny jestes Zorrku... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 17:13 To chyba papierówkę zjadłeś, uwielbiam takie żółciutkie Odpowiedz Link
m.maska Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 17:21 Problem w tym, ze tez mozna je coraz rzadziej spotkac. Malinowki i kosztele zupelnie zniknely ze stoisk - wyparly je jablka nowozelandzkie i czort wie jakie jeszcze... Odpowiedz Link
mr.sajgon Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 17:39 Zuza nie wiem jaki to gatunek ale sa mniam Zrobilem fotke ostatniemu ) Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 18:18 Nie wiem jakie zjadłeś jabłko Mister, ale to na pewno nie jest papierówka, to jest papierówka, najsmaczniejsze jabłko, moim zdaniem Odpowiedz Link
izydor88 Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 18:25 Papierówka - zdecydowanie tak,ale dla mnie musi być zielona,twarda i kwaśna... Odpowiedz Link
mr.sajgon Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 18:42 Jablko musi byc choc lekko kwasne, inaczej jest niejadalne Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 18:58 Kwaśnie i soczyste! Wtedy przebujają jabłko tylko pomidory i czeeśnie - Maja Odpowiedz Link
m.maska Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 21:11 Maju! chyba czesciej bedziemy zakladac watki o jablkach, pamietam, ze jestes ich milosniczka...to prawie jak haslo wywolawcze - nie mozesz wtedy milczec nooooo, i jeszcze pomidory Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 19:13 Jeszcze z raju samego. Jeszcze z drzewa rajskiego. Nachyliło się jabłko w moją stronę. I odgięła się gałąź, jabłko w dłoni zostało, Jeszcze całe, a już podzielone. (B. Leśmian) Odpowiedz Link
leziox Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 20:52 Papierówki,antonówki,kosztele,zlota reneta,malinówki. To sie juz nie wróci ale jak bylo to smakowalo bosko. Odpowiedz Link
izydor88 Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 21:01 Dlaczego się nie wróci? Jutro jadę na działkę i zamierzam wrócić z koszykiem zielonych i soczystych papierówek... Mogę podesłać Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 21:02 leziox napisał: > Papierówki,antonówki,kosztele,zlota reneta,malinówki. > To sie juz nie wróci ale jak bylo to smakowalo bosko. Były jeszcze takie niewielki czerwone jabłuszka, wyjatkowo biały miąższ poprzecinany purpurowymi żyłkami, chrupkie i wyjatkowo soczyste, wspaniały smak. Babcia miała takie dwa drzewka, stare, ale niewysokie, rozłożyste...ach pamiętam ten smak i zapach A o lasach jabłoniowych tez już pisałam... LASY JABŁONIOWE Odpowiedz Link
m.maska Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 21:13 al-szamanka napisała: > leziox napisał: > > > Papierówki,antonówki,kosztele,zlota reneta,malinówki. > > To sie juz nie wróci ale jak bylo to smakowalo bosko. > > Były jeszcze takie niewielki czerwone jabłuszka, wyjatkowo biały miąższ poprzec > inany purpurowymi żyłkami, chrupkie i wyjatkowo soczyste, wspaniały smak. Babci > a miała takie dwa drzewka, stare, ale niewysokie, rozłożyste...ach pamiętam ten > smak i zapach > > A o lasach jabłoniowych tez już pisałam... > > LASY JABŁONIOWE > to wlasnie malinowki byly.... Odpowiedz Link
leziox Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 21:24 Zglaszam sprzeciw.Malinowki to nie byly male jabluszka,to byly wielkie jabca. Male i cierpkie to mogly byc rajskie tzw.jabluszka. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 21:39 Nie były cierpkie, raczej słodko-kwaskowate i miały leciutki posmak dzikości. Odpowiedz Link
izydor88 Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 21:42 Jakiś czas temu rozmawiałam z facetem,który świeżo wrócił z USA.Wiodło mu się tam znakomicie,ale: - Czy pani wie,co co to znaczy porozmawiać z babą na targu po polsku??? I od tego czasu inaczej rozmawiam z panem,który zapyla pomidory malinowe przy pomocy trzmieli... Odpowiedz Link
leziox Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 21:57 Brzmi skomplikowanie.To zapylanie. Dobrze ze ludzie tego nie potrzebuja. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 22:02 leziox napisał: > Brzmi skomplikowanie.To zapylanie. Hihi, ja swojego czasu zapylałam pędzelkiem....i doczekałam się pięknych pomidorków koktajlowych > Dobrze ze ludzie tego nie potrzebuja. Nie wiem czy poniektórym nie spodobałaby się moja metoda Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 21:57 izydor88 napisała: > - Czy pani wie,co co to znaczy porozmawiać z babą na targu po polsku??? Hihi, a ja jak głupia dałam się takiej babie oszukać, a moja Mama powiedziała mi wtedy, że jestem naiwna jak dwudniowy kurczak Odpowiedz Link
m.maska Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 21:58 Nie bede sie upierac, faktem jest ze jablka-gruszki Nashi tez mi bardzo smakuja - sa soczyste i kruche - a teraz to mnie calkowicie pochlonely brzoskwinie w Polsce zwane paragwajkami a tutaj Weinbergpfirsisch Odpowiedz Link
m.maska Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 22:01 ze o truskawkach nie wspomne... ups... nie wiem tylko czy mi budki nie zamkneli... bo budka ze swiezymi wprost z pola truskawkami dziala tylko okolo tygodnia po tym jak koncza sie tutaj zbiory szparagow, a bardzo by mi sie na jutro przydaly - takie slodkie, swieze, wprost z pola - pod szampana.... Odpowiedz Link
izydor88 Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 22:10 Te paragwajki ,to nie są przypadkiem takie ufo-brzoskwinki? Moja najstarsza stażem koleżanka twierdziła od zawsze,że to takie estetyczne brzoskwinki,dają się jeść bez totalnego utytłania Odpowiedz Link
leziox Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 22:18 Mozna super soczyste brzoskwinki zajadac w wannie. Najbardziej soczyste bywaja w Rheinland-Pfalz. A potem dopiero w Gruzji. Odpowiedz Link
izydor88 Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 22:25 Tak sobie zawsze marzę,że zabiorę jeszcze NL do Gruzji Byłam tylko w Batumi i Suchumi... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 22:28 Czy takie brzoskwinki nadaja sie pod szampana z Aperolem? zamiast truskawek? to na wypadek, gdybym jutro nie dopadla tych truskawek z Palatynatu? Odpowiedz Link
leziox Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 22:31 Ty masz jakies zboczone gusta i na pewno sie spotykasz jutro w bardzo dziwnym towarzystwie. Mafia,nic wiecej. Odpowiedz Link
m.maska Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 22:46 Ja bywam tylko w dziwnym towarzystwie....normalne jest nudne...i chce sie wiac.... Odpowiedz Link
izydor88 Re: Pierwsze tegoroczne jablko 06.07.12, 23:19 Te brzoskwinki są takie płaskie A najstarsza stażem koleżanka,to ta,która twierdzi,że dwa marzenia jej się na szczęście nie spełniły: - Emigracja - Mąż o 10 lat starszy Odpowiedz Link
m.maska Re: Pierwsze tegoroczne jablko 07.07.12, 02:12 Trudno jest oceniac, czy na szczescie, czy na nieszczescie, jesli nie zna sie tej drugiej wersji... Odpowiedz Link
zuza_anna Jabłuszko, jabłuszko... 07.07.12, 15:07 pełne snu... JABŁUSZKO PEŁNE SNÓW- MIECZYSŁAW WOJNICKI Odpowiedz Link