Dodaj do ulubionych

Ty mądry interes rób

24.01.15, 13:35
Masko
To było tak:
Właściciel kamienicy przechowywał Żydów w piwnicy i jeździł taczkami po podwórku
by Żydzi myśleli że dalej wojna.

Właściciel kamienicy miał interes by jeździć tak taczkami.
Ty Masko „jeździsz” tymi taczkami opowiadając zaszłe dawno historie o lusterkach
i kradzieży samochodów. Czas Ci się zatrzymał Masko. I jaki w tym interes.

Teraz też kradną w Polsce samochody. Jeśli Ci Masko ukradną w Polsce samochód
to możesz to zapisać jako towarzyski sukces. Znajomi będą zachodzić w głowę jaki
to też miałaś wspaniały samochód że Ci chcieli ukraść.
Ale może być sytuacja jeszcze gorsza niż kradzież samochodu.
Schodzisz rano do samochodu a tam za wycieraczką firmowa kartka z telefonem firmy
że ta firma chętnie kupi Twój samochód na złom. Ogromna wpadka towarzyska i nie życzę.

A ten komornik od traktora ma duże kłopoty więc Twój sztandar w temacie Masko zbladł nieco.
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 14:10
      Powiem Ci Kiszka krotko, po kilku wpadkach z samochodem, moim, a takze mojego brata - nie jezdze juz do kraju samochodem... tak wiec nie bede dokonywac zadnych eksperymentow . nie interesuje mnie to. Od ponad trzydziestu lat prowadze samochod, jezdze po drogach Europy i jedyne miejsce w ktorym mialam kilka razy takie prooblemy to byl moj wlasny kraj - niestety, przykre ale takie sa fakty, ze wlasnie tam nie czulam sie bezpiecznie.
      A pan komornik od traktora nie jest jedynym komornikiem, ktory sobie na takie rzeczy w Polsce pozwala.
      A wiesz dlaczego tak sie dzieje? mentalnosc - mentalnosc, ktora nakazuje bronic swojego za wszelka cene... Dlatego kobieta, ktorej inny komornik wszedl na konto i je opedzlowal mimo, ze nie byla dluzniczka byla bezsilna, bo... srodowisko bronilo swojego, prokurator odmowil wszczecia dochodzenia w sprawie oczywistej, komornik przyznal, ze zaszla pomylka, ale powiedzial, ze forsy nie odda, sad odrzucil pozew... no super i gdyby sie nie zrobilo glosno to kobieta pozostalby poszkodowana - bo co tam, wazne zeby bronic swojaka...
      Ty i Twoi kumple z P. nie zachowujecie sie wcale inaczej... gdyby ktoras z nas popelnila plagiat, to wsciekneity napisalby kilka dwumetrowej dlugosci postow na ten temat i pyszczylby na kazdym kroku podobnie jak sie przystawil do moich studiow, milaby temat na kilka lat... ale wy, pooniewaz to Was dotyczy, to woda w usta a Ty pytasz jak maly Joziu: na cio pytasz, po cio pytasz o plagiat... i dopoki trwaja rozne srodowiska na stanowisku "obrona za wszelka cene, bo nasz" - nic sie nie zmieni.
      • al-szamanka Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 14:45
        m.maska napisała:

> a Ty pytasz jak maly Joziu: na cio pytasz, po cio pytasz o plagiat... i
        > dopoki trwaja rozne srodowiska na stanowisku "obrona za wszelka cene, bo nasz"
        > - nic sie nie zmieni.

I o takich właśnie małych Józiach, maluczkich mentalnie dziwolągach mówiło moje opowiadanie "Józio Pokurcz", które ach jakże domyślny kiszka zinterpretował jako drwiny z ludzi upośledzonych.
      • al-szamanka Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 15:45
        m.maska napisała:

> gdyby ktoras z nas
        > popelnila plagiat
        , to wsciekneity napisalby kilka dwumetrowej dlugosci postow n
        > a ten temat i pyszczylby na kazdym kroku podobnie jak sie przystawil do moich s
        > tudiow, milaby temat na kilka lat...

Podejrzewam, że jako "najsprawiedliwszy ze sprawiedliwych" podałby nas do sądu, aby nas przykładnie ukarano!
        • m.maska Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 15:51
          al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
          >
          > > gdyby ktoras z nas
          > > popelnila plagiat
          , to wsciekneity napisalby kilka dwumetrowej
          > dlugosci postow n
          > > a ten temat i pyszczylby na kazdym kroku podobnie jak sie przystawil do m
          > oich s
          > > tudiow, milaby temat na kilka lat...
          >
          > Podejrzewam, że jako "najsprawiedliwszy ze sprawiedliwych" podałby nas do sądu,
          > aby nas przykładnie ukarano!

Znowu? ale... tam... takim polskim sądem to on sobie może małe dzieci straszyć... skoro do tej pory nawet pozew do mnie żaden nie dotarł... kto by się bał polskiego sądu. Komornik okradł kobietę w majestacie prawa i sąd miał to gdzieś, to będzie się zajmował pyskówką wściekłego? no coś Ty, AL.
          • al-szamanka Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 15:59
            m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
            >
            > > m.maska napisała:
            > >
            > > > gdyby ktoras z nas
            > > > popelnila plagiat
            , to wsciekneity napisalby kilka dwumet
            > rowej
            > > dlugosci postow n
            > > > a ten temat i pyszczylby na kazdym kroku podobnie jak sie przystawi
            > l do m
            > > oich s
            > > > tudiow, milaby temat na kilka lat...
            > >
            > > Podejrzewam, że jako "najsprawiedliwszy ze sprawiedliwych" podałby nas
            > do sądu
            ,
            > > aby nas przykładnie ukarano!
            >
            > Znowu? ale... tam... takim polskim sądem to on sobie może małe dzieci straszyć.
            > .. skoro do tej pory nawet pozew do mnie żaden nie dotarł... kto by się bał pol
            > skiego sądu. Komornik okradł kobietę w majestacie prawa i sąd miał to gdzieś, t
            > o będzie się zajmował pyskówką wściekłego? no coś Ty, AL.
            --------------------------------------------------
            No nie wiem, ponoć oskarżenie jest tak wielkiej wagi, że jego sprecyzowanie trwa jak dotąd już trzy lata.
            Ale wyjście z tej straszliwej sytuacji jest. Jak wściekły ogłosił, trzeba mu paść do kolan i, bijąc głową w glebę, pokornie prosić go o wybaczenie. Wtedy odpuści i wycofa sprawę z sądu... tak jak to było w przypadku zerro.
            • m.maska Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 16:01
              Czy my wygladamy na takie, ktore padna na kolana przed donosicielem i plagiatorem?
              • al-szamanka Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 16:25
                m.maska napisała:

> Czy my wygladamy na takie, ktore padna na kolana przed donosicielem i plagiator
                > em?

On to sobie tak po prostu wymarzył big_grin
    • m.maska Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 14:16
      Tylko idioci wchodza dwa razy do tej samej wody... albo tacy o glebokim zaniku pamieci.
    • m.maska Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 17:44
      Wiesz co Kiszka, zalozenie nowego watku i ucieczka przed tym o czym pisalam na poprzednim jest tez unikiem, wiec moze napiszesz mi, ze owszem ze kazdego stac na prywatne wizyty u dentysty z muzyczka w tle (u mojej wroclawskiej dentystki tez gra muzyczka, poza tym moge sobie ogladac tv jesli chwilowo nie potrzebuje ona tegoz jako monitora), oczywiscie na te wizyty stac cale rodziny wraz z dziecmi, to taka oczywista oczywistosc... a nie bierzesz pod uwage, ze sa i tacy i wcale nie jest ich malo, ktorych nie stac byloby na utrzymanie kota, nie wspomniajac juz o tym, ze akurat ceny gourmet sa mi znane, bo niejednokrotnie przywozilam, tez paszteciki, dla kota mojej mamy... a sa ludzie, ktorzy nie maja na dzienne wyzywienie tyle pieniedzy za ile Twoj kot zjada gourmet... i moze mi sie wydaje, ale tak sadze, ze zwisa im i powiewa czy ulice sa ladne.
      • klara_izydor Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 18:17
        Myślę,że wielbicielka Bohuna najlepiej odpowiedziałaby na Twoje pytanie,Masko wink
        Nie,nie każdego w Polsce stać na dobrego dentystę i Gourmety dla kotów.
        Ale każdy ma swoje priorytety - jeden kupi samochód na raty,inny - założy porcelanowe koronki na zęby,albo nawet implanty i...będzie dopieszczał kota,żywiąc się konserwami turystycznymi i pasztetem podlaskim.
        Wolny wybór...
        • m.maska Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 18:29
          klara_izydor napisała:

> Myślę,że wielbicielka Bohuna najlepiej odpowiedziałaby na Twoje pytanie,Masko ;
          > )
          > Nie,nie każdego w Polsce stać na dobrego dentystę i Gourmety dla kotów.
          > Ale każdy ma swoje priorytety - jeden kupi samochód na raty,inny - założy porce
          > lanowe koronki na zęby,albo nawet implanty i...będzie dopieszczał kota,żywiąc s
          > ię konserwami turystycznymi i pasztetem podlaskim.
          > Wolny wybór...

Twoj wypowiedz Klaro swiadczy o Twoim glebokim przeswiadczeniu, ze kazdy ma i tylko musi zdecydowac na co wyda...
          ...a inny ani tego, ani tamtego bo kazda zlotowke bedzie ogladal, zanim kupi sobie margarynke...
          • klara_izydor Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 18:37
            Czy w związku z tym powinnam mieć nieustanne wyrzuty sumienia?Albo Ty?
            • m.maska Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 18:48
              Nie, ale nie mozna twierdzic, ze jest super... bo nie jest...
              • klara_izydor Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 19:00
                Oczywiście,że nie jest,takiemu Arłukowiczowi żaden szanujący się lekarz nie powinien podawać ręki...
                • al-szamanka Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 19:15
                  klara_izydor napisała:

> Oczywiście,że nie jest,takiemu Arłukowiczowi żaden szanujący się lekarz nie pow
                  > inien podawać ręki...

Uważam, że żaden Polak nie powinien podawać ręki żadnemu polskiemu politykowi.
                  Lekarze nie mają źle, a już na pewno nie mają problemu z wyborem... dzisiaj chleb z margaryną, ale jutro mogę sobie za to pozwolić na jabłko.
                • m.maska Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 19:55
                  klara_izydor napisała:

> Oczywiście,że nie jest,takiemu Arłukowiczowi żaden szanujący się lekarz nie pow
                  > inien podawać ręki...

Z tego wynika Klaro, ze podciagasz cala biede panujaca wokol pod Arlukowicza, czyli tylko swoj interes widzisz, w takim razie nie dziwi mnie, ze nie zauwazasz problemow z jakimi borykaja sie zwykli ludzie, bo lekarze to nie jest jedyna warstwa spoleczna w Polsce... a co myslisz o tych biedakach, ktorych banki wpuscily we frankowe kredyty? albo o ludziach na umowach smieciowych? o opiekunach osob niepelnosprawnych? o ludziach, ktorych nieslusznie komornicy pozbawili srodkow do zycia? i tu chodzi o to raczej zeby ktos do nich wyciagnal pomocna reke a nie zeby poszkodowani komus reke podawali czy nie podawali, bo to im akurat chleba nie da...
                  • klara_izydor Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 20:46
                    Dlaczego polscy lekarze wyjeżdżają za granicę?Bo wszędzie - lekarze należą do elity i odpowiednio dużo zarabiają.
                    A u nas - taki Arłukowicz i taka Kopacz - szczują pacjentów na lekarzy.
                    Wiadomo,że żadne z nich nie poniesie konsekwencji,bo nie wrócą już do zawodu,jakaś fajna posadka zawsze się znajdzie.
                    Co ja mogę?Tłumaczyć każdemu pacjentowi,który ma wątpliwości - na czym polega absurdalność tego systemu.Ja mam czas dla pacjenta,mogę zbadać i wytłumaczyć,dlaczego nie zlecę danego badania.Bo kosztuje np. 140zł ,a NFZ zwraca mi 49.
                    Prawie każdy pacjent zrozumie,że żaden lekarz do interesu nie będzie dokładał.
                    I tyle mogę...
                    • darima_ka Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 21:26
                      klara_izydor napisała:

> Dlaczego polscy lekarze wyjeżdżają za granicę?Bo wszędzie - lekarze należą do e
                      > lity i odpowiednio dużo zarabiają.
                      > A u nas - taki Arłukowicz i taka Kopacz - szczują pacjentów na lekarzy.
                      > Wiadomo,że żadne z nich nie poniesie konsekwencji,bo nie wrócą już do zawodu,ja
                      > kaś fajna posadka zawsze się znajdzie.
                      > Co ja mogę?Tłumaczyć każdemu pacjentowi,który ma wątpliwości - na czym polega a
                      > bsurdalność tego systemu.Ja mam czas dla pacjenta,mogę zbadać i wytłumaczyć,dla
                      > czego nie zlecę danego badania.Bo kosztuje np. 140zł ,a NFZ zwraca mi 49.
                      > Prawie każdy pacjent zrozumie,że żaden lekarz do interesu nie będzie dokładał.
                      > I tyle mogę...

A pacjent który ma najniższą rentę ,czyli jakieś 800zł niech sobie to badanie za 140zł zrobi prywatnie,a co ,jak chce być zdrowy niech buli!!
                      • klara_izydor Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 21:29
                        W takich przypadkach zalecam skargę do MZ lub NFZ.Tyle mogę.
                      • m.maska Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 21:33
                        No wlasnie, jak to jest? NFZ placi za wystawienie skierowania? a ten do kogo zostaje skierowany to jak to rozlicza? drugi raz? czegos tutaj nie rozumiem... powiedzmy, ze w puli jest, no nie wiem, np. 500 skierowan po 49zl... a lekarz wystawi tych skierowan 400... to co dzieje sie z ta pozostala setka z tej puli?
                        • klara_izydor Re: Ty mądry interes rób 24.01.15, 22:10
                          W specjalistyce liczy się tak:
                          1 punkt = 9zł.NFZ przydziela mi określoną ilość punktów na rok.Za nadwykonania nie płaci.
                          Jeżeli ktoś przyjdzie po receptę dla mamy,to wypisuję recepty i zarabiam 9 złotych.Ale - uwaga!Tylko raz na 3 miesiące NFZ jest tak hojny.
                          "Zwykła" wizyta - 3,5 punkta - badanie+wypisanie recept+skierowanie na badania = ok.30zł.
                          Przychodzi pacjent z badaniami laboratoryjnymi lub rtg - wizyta za 7 punktów = 63zł.Są jeszcze nieliczne badania za które NFZ płaci 13 punktów,ale to już na styk.
                          Wizyty pierwszorazowe - do tej pory 6 punktów,ale w tym roku nikt nic nie wie,bo wymyślono coś takiego,jak "wizyta początkowa" dla pacjenta pierwszorazowego i podobno jest ona za...0 punktów!Rozlicza się dopiero pacjenta,który wrócił z badaniami.A jak nie wrócił,bo uznał,że wyniki badań są dobre - kilkadziesiąt złotych w plecy dla poradni.
                          Masko,nie ma takiej możliwości,że lekarz specjalista nie zleci badań i ma forsę dla siebie.Mam określoną ilość punktów do wyrobienia i muszę się martwić tylko o to,żeby nie przynosić przychodni strat,bo podziękują mi za współpracę.
                          Sytuację ratują pacjenci prywatni i ci z dodatkowym ubezpieczeniem - najczęściej za to ubezpieczenie płacą bogate firmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka