Dodaj do ulubionych

Windows xp

18.02.15, 12:52
Zagonilam sie w windows xp.
Mam starego laptoka, ktory przydalby sie przynajmniej do przegrania filmow z kamery, ktorej dla odmiany nie moge podlaczyc pod nowy laptok, sterownik usb jest niekompatybilny i nie moge takiego znalezc w necie - w ten sposob eliminuje sie nie tylko stare systemy ale tez inne urzadzenia, ktore z nim wspolpracowaly.
Poniewaz laptok sie kiedys wysypal, wiec wgralam mu system na nowo i zostawilam, bo jakis taki kulawy byl.
Wczoraj zaparlam sie i postanowilam go reanimowac... udalo sie w 95% i o dziwo chodzi.
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Windows xp 18.02.15, 13:15
      Wszystko, albo prawie wszystko udalo mi sie uruchomic z wyjatkiem wifi - wyglada na to, ze tam sie cos juz na dobre wysypalo... ale zawsze w razie potrzeby moge sie podpiac do routera przez kabel a to bylo konieczne, poniewaz potrzebny byl mi windows movie maker do zgrywania filmow a ten musialam jednak sciagnac z netu a przedtem uruchomic wszystkie mozliwe update'y i service pack1, 2,3, bez tego nic nie drgnelo. Ale moze to nawet lepiej, ze ten zboj nie laczy sie automatycznie z netem, bo nie ma antywirusa - grunt, ze nadaje sie jako "nagrywarka" smile
      • rena-ta49 Re: Windows xp 18.02.15, 14:51
        XP-ki nie mają już wsparcia Microsoft ,ale gdybyś popytała na forum "komputer"
        to na pewno forumowicze i na to by jakąś radę znaleźli.
        Można tam czasem coś ciekawego się dowiedzieć,chyba ,że chcesz go tylko jako nagrywarkę mieć.
        Ja sobie XP-ka zawsze bardzo chwaliłam.
        • m.maska Re: Windows xp 18.02.15, 16:42
          Podejrzewam, ze po prostu nie tyle o sterownik chodzi ile o to, ze zapewne ten element wyzional ducha... bo to jest jeszcze taki laptok, co to wszystko co potrzebne i konieczne bylo na cd i jakos nie moze sobie tego na tych cd odnalezc... sterczy mi w menadzerze jeden zolty wykrzyknik i mimo, ze szukalam tez w necie - nic a nic sie nie udaje.
          Gorzej, bo za nim sciagnelam w koncu przez kabel to co konieczne to eksperymentowalam z nim i na sile mu wgrywalam sterownik na wifi i za kazdym razem diabli go brali i system byl w rozsypce, do nowej instalacji - za duzo tej roboty zebym ryzykowala dla watpliwej korzysci... od biedy moge wykorzystac tez mobilny net - to funkcjonuje, tak jak polaczenie przez kabel... chodzilo tylko o to, ze zeby uruchomic na nim to co mi jest potrzebne, musze to sciagnac z netu - a potem, juz mi nie jest potrzebny.
          • al-szamanka Re: Windows xp 18.02.15, 18:57
            Czyli zaparłaś się na dobre, a 95% jest moim zdaniem zupełnie OK.
            • m.maska Re: Windows xp 18.02.15, 19:04
              Nie, no to jest bardzo ok, jak na to, ze laptok ma juz chyba 11 lat i ten, ktory byl kupiony po nim wyzional ducha definitywnie, bo padla w nim karta graficzna, chociau pozostaly twarde dyski... ten ma dysk marniutki i do tego czysty jak niemowle bo byl czyszczony do zera. Lacznie z tym, ze nawet ukryta partycje na ktorej byly zapisane ustawienia fabryczne, szlag trafil i dlatego wszystko musialam sama zgrywac.
    • darima_ka Re: Windows xp 18.02.15, 19:54
      Popatrz stary dobry xp,też do niego mam sentymentbig_grin
      Niektórzy mają jeszcze kompy z xp i one chodzą całkiem dobrze.
      • m.maska Re: Windows xp 18.02.15, 19:59
        Ha, no ten moj ma sie dobrze... poza tym, ze wifi nie dziala, co mi nieszczegolnie przeszkadza.
        To byl bardzo stabilny system i mozna bylo niejedno z nim zrobic, no ale... za malo szpiclowskich podprogramow w nim wbudowano.
      • m.maska Re: Windows xp 19.02.15, 10:46
        darima_ka napisała:

> Popatrz stary dobry xp,też do niego mam sentymentbig_grin
        > Niektórzy mają jeszcze kompy z xp i one chodzą całkiem dobrze.
        >

Ale skoro udalo mi sie go uruchomic, postanowilam szybko przegrac wszystko co mam, na dysk... poki komp jeszcze dycha i kamera chce.
        Faktem jest, ze jakosc tego jest kiepska, bo to stara kamera i wychodzi mala rozdzielczosc i to mnie troche drazni a te same filmy przegrane kiedys na dvd, w niezlej jakosci nie nadaja sie do obrobki na kompie, bo je rozwala na pixele...
        • al-szamanka aplikacje 19.02.15, 19:37
          https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10931216_333409063524377_1952718534776623199_n.jpg?oh=b0b1b833230b18e404cef02a050ef1ce&oe=558E4791&__gda__=1431226921_b4d2e9d082b63cb31fa5820fb5025838
          • m.maska Re: aplikacje 19.02.15, 19:58
            hahaha.... bardzo dobra instrukcja obslugi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka