10.11.15, 19:58
Coroczny spektakl meteorów. Dzisiejszej nocy kule ognia rozjaśnią niebo nad nami.

Jeśli nad naszymi głowami dzisiejszej nocy przeleci ogniowa kula to nie będzie to miało nic wspólnego z pozaziemskimi przybyszami czy też ze smoczą kulą, odpowiedzialność będą ponosić Taurydy. Jest to rój meteorów, który cyklicznie pojawia się w tym okresie na niebie, ale w tym roku oczekuje się, że będzie jasny i promieniujący jak rzadko kiedy.

Swoją nazwę Taurydy zawdzięczają gwiazdozbiorowi Taurus, po łacinie Byk. Ten fenomen pojawia się każdego roku na początku listopada, kiedy Ziemia przechodzi przez pozostałości warkocza komety. Z reguły Taurydy nie są tak spektakularnym rojem na niebie. W tym roku Ziemia napotka szczególnie gęstą chmurę ogona komety, spodziewane są ogniowe kule wielkości piłek futbolowych.

Odłamki meteorytów wielkości piłek futbolowych sprawią, że dzisiejszej nocy widoczne będą prawdziwe kule ognia, podczas gdy będą się spalać w ziemskiej atmosferze. Bez obawy, to nie jest pozaziemska inwazja ale w każdym razie warta jest obejrzenia. Konstelacja Byka jest widoczna na południowym wschodzie i osiągnie swój szczyt około północy, właśnie wtedy będzie widać najwięcej meteorów... jeśli ktoś ma jakieś życzenia, to. WARTO SPRÓBOWAĆ wink

Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Taurydy 10.11.15, 20:25
      Mam balkonik, w nocy spróbuję wyjść i poobserwować niebo
      • m.maska Re: Taurydy 10.11.15, 20:42
        No to ja Ci zycze bezchmurnej nocy - dlatego o tym pisalam, bo wiem, ze masz doskonale warunki zeby sie ewentualnie zalapac na jakies "spelnienie zyczen"... u mnie jak na razie niebo chyba zasnute, bo gwiazd nie widac - ale to sie jeszcze moze zmienic... moze smile
    • rena-ta49 Re: Taurydy 10.11.15, 20:41
      To może być ciekawe
      • al-szamanka Re: Taurydy 10.11.15, 20:48
        rena-ta49 napisała:

> To może być ciekawe

Jak się trafi taki rzeczywiście o wielkości piłki to może być widowisko.
        W nocy będę wstawać aby pilnować gwiazd, warunki mam świetne, gdyż hotel leży nieco powyżej tak, że miejskie światła są w dole, a niebo ciemne jak studnia - doskonały ekran dla świetlistych zjawisk.
        • m.maska Re: Taurydy 11.11.15, 03:39
          Tja... moze Wy bedziecie mialy wiecej szczescia, u mnie niebo tak zasnute, ze nawet jednej gwiazdy nie widac a co dopiero jakies "spadajace"....
          • al-szamanka Re: Taurydy 11.11.15, 07:15
            U mnie niebo było cudownie czyste, gwiazd jak maku.
            Wstawałam trzy razy ale niestety, żadnej Taurydy nie widziałam sad
          • rena-ta49 Re: Taurydy 11.11.15, 08:36
            U mnie też niebo w chmurach,
            w nocy padał deszcz.
            • leziox Re: Taurydy 11.11.15, 16:37
              A u mnie już wczoraj coś polatywało. Parę razy zabłysło.
              Dzisiaj powinno być jeszcze lepiej widać.
              • m.maska Re: Taurydy 11.11.15, 16:40
                Jak przegoniles wszystkie chmury do mnie, to jasne, ze masz widocznosc...
                • leziox Re: Taurydy 11.11.15, 17:05
                  Nie narzekaj. Przynajmniej nie będziesz widzieć tego co ci spadnie do ogródka.
                  • m.maska Re: Taurydy 11.11.15, 17:15
                    leziox napisał:

> Nie narzekaj. Przynajmniej nie będziesz widzieć tego co ci spadnie do ogródka.

Łaskawca... tongue_out
            • m.maska Re: Taurydy 11.11.15, 19:32
              rena-ta49 napisała:

> U mnie też niebo w chmurach,
              > w nocy padał deszcz.

Wczoraj to nawet jednej gwiazdy nie bylo widac, dzisiaj troche lepiej, ale czy rozejda sie chmury do polnocy czy jeszcze bardziej niebo sie zasnuje... diabli wiedza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka