Dodaj do ulubionych

Polska Ambasada w Paryzu

15.11.15, 11:29
Pani konsul w noic zamachow w Paryzu odomowila schronienia Polakom, ktorzy sie o to zwrocili... brawo pani konsul, kop dla pani i to natychmiastowy.

„Usłyszałem, że mogę znaleźć hotel”. Ambasada RP w Paryżu nie pomogła Polakom

– Byliśmy kilkadziesiąt metrów do ambasady. Proszę sobie wyobrazić sytuację, że jesteście w obcym kraju, gdzie odbywają się zamachy terrorystyczne. Ludzie biegają w szoku, samochody policyjne i wojskowe jeżdżą na sygnałach. Biegniecie do ambasady, nad którą wisi polska flaga, prosicie o pomoc i słyszycie, że nie będziecie wpuszczeni – relacjonował w „Po przecinku” Marcin Dobrowolski, dziennikarz „Pulsu Biznesu”.
Podczas piątkowych ataków terrorystycznych w Paryżu przebywało wielu Polaków. Wśród nich był dziennikarz Marcin Piotr Dobrowolski, który wraz z innymi osobami próbował szukać pomocy w ambasadzie RP w Paryżu.

– Byliśmy daleko od miejsca, w którym mamy wynajęte mieszkanie. To mieszkanie znajdowało się w dzielnicy bardzo zagrożonej, bardzo blisko miejsca zamachów. Kilka kroków dalej od miejsca, w którym przebywaliśmy, była ambasada RP. Udaliśmy się w jej kierunku. Zadzwoniłem z telefonu dyżurnego i usłyszałem, że nie mamy czego szukać, bo ambasada o tej porze już nie funkcjonuje, jest zamknięta – opisuje wydarzenia Dobrowolski.

Wśród zamachowców z Paryża jest obywatel Francji. To 30-latek szkolony w Syrii
„Tłumaczono, że było to nieporozumienie”

Dziennikarz usłyszał, że „może znaleźć sobie hotel najbliżej miejsca, w którym się znajduje, wziąć taksówkę albo wrócić do domu”. O całej sprawie zrobiło się głośno w mediach. W sobotę przedstawiciele ambasady spotkali się z Dobrowolskim.

– Nie było na tym spotkaniu pani konsul, która ze mną rozmawiała. Jej zachowanie tłumaczyli pracownicy ambasady. Stwierdzili, że to było nieporozumienie, że na pewno ktoś by zszedł i nam otworzył. Ale w momencie, gdy czuliśmy strach, ze strony polskiej placówki dyplomatycznej, nad którą powiewa polska flaga, usłyszeliśmy, że nie możemy się w niej schronić, bo nikt nam nie otworzy – powiedział.

www.tvp.info/22638861/uslyszalem-ze-moge-znalezc-hotel-albo-wrocic-do-domu-ambasada-rp-w-paryzu-nie-pomogla-polakom
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Polska Ambasada w Paryzu 15.11.15, 11:32
      Pani Kosul: to pani jest na sluzbie spoleczenstwa a nie spoleczenstwo na sluzbie u pani... spoleczenstwo pani placilo na pewno niemale pieniadze a teraz powinno pani dac kopa za takie zachowanie.
      Gdyby ci ludzie, ktorzy zwrocili sie do ambasady o pomoc padli ofiara zamachowcow, nikt by sie nie dowiedzial o tym, co pani konsul zrobila.
      • m.maska Re: Polska Ambasada w Paryzu 15.11.15, 12:27
        Pani konsul to jeszcze zapewne z nadania po-wskiego, w ramach rozdzielania dobrze platnych stanowisk... pani konsul myslala, ze ma funkcje dekoracyjna wylacznie, to co ona sie bedzie jakimis Polakami zajmowac... miejmy nadzieje, ze to wkrotce sie zmieni i ambasada bedzie pelnic obowiazki w sluzbie spoleczenstwa.
    • m.maska Re: Polska Ambasada w Paryzu 15.11.15, 11:52
      Czarek sorry... musze skasowac... mam ustalenia z u. Nie ma tmeatu wink
      • czarek_sz Re: Polska Ambasada w Paryzu 15.11.15, 11:57
        Oki Maseczko nie ma sprawy. Przepraszam.
    • rena-ta49 Re: Polska Ambasada w Paryzu 15.11.15, 13:24
      Dobrze ,że tę sprawę nagłośniono.
      Korpus dyplomatyczny w większości do wymiany.
      Im się pomyliło do czego są powołani.
      • al-szamanka Re: Polska Ambasada w Paryzu 15.11.15, 22:20
        rena-ta49 napisała:

> Dobrze ,że tę sprawę nagłośniono.
        > Korpus dyplomatyczny w większości do wymiany.
        > Im się pomyliło do czego są powołani.

Prezydent A.Duda powinien ich wszystkich natychmiast odwołać!
        • leziox Re: Polska Ambasada w Paryzu 16.11.15, 11:11
          Dobrze wiedzieć na kogo można NIE liczyć, będąc za granicą i potrzebując pomocy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka