a74-7 02.04.16, 19:01 Czy drogie panie maja cos przeciwko ze zaloze taki watek ? Jesli tak ,wykasujmy . Jesli nie ,chetnie poprowadze wycieczke , ale uwaga - mam pamiec do trivia raczej niz do faktow historycznych ;-D Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.maska Re: Greetings from Britain! 02.04.16, 19:11 Droga A74 mozesz zakladac co chcesz, probuj, jakos do ten pory nie ciagnelo nas na Wyspy, może nas zachecisz.?? Odpowiedz Link
m.maska Re: Greetings from Britain! 02.04.16, 19:16 Oczywiscie mowa o Wyspach Brytyjskich, bo w ogole jakies inne wyspy to owszem... japonskie, maltanskie, Madeira, Cypr - sama jestem zdziwiona, ale troche tego objechalam, ale chcialoby się wiecej. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Greetings from Britain! 02.04.16, 22:08 a74-7 napisał: > Czy drogie panie maja cos przeciwko ze zaloze taki watek ? > Jesli tak ,wykasujmy . > Jesli nie ,chetnie poprowadze wycieczke , > ale uwaga - mam pamiec do trivia raczej niz do faktow historycznych ;-D Prowadź wycieczkę, prowadź. Dopiero teraz mam net i chyba na chwile, coś tam sie rwie... wiec poczytam później Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 15:35 Zacznijmy wiec od arystokratycznego ;-D Harrodsa ,ktorego zaden turysta nie powinien pomylic z innym "domem towarowym ". Tu troche historii, www.rp.pl/artykul/472928-Harrods-w-rece-Katarczykow.html#ap-3 Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 15:44 Z lewej strony na narozniku byla jeszcze korona krolewska ktora zdjeto kiedy Al fayed zaczal oskarzac establishment o zabicie Dodiego i Diany. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 15:53 Zainstalowane przez Al Fayeda egipskie schody warte osobnego zwiedzania Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 15:57 Na kazdym pietrze marmurowa glowa Al Fayeda to statement. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 20:28 a74-7 napisał: > > Na kazdym pietrze marmurowa glowa Al Fayeda to statement. Zaprawdę nie jest ładny Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 16:04 A tu widzimy regularny korek w tej okolicy, ktory ostrzega nas zebysmy nie wybierali sie wlasnym autkiem do Harrodsa Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 16:07 Nie,nie, ksiazki kupujemy na innym pietrze.Tu tylko pomysl na stylowa biblioteke Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 20:27 a74-7 napisał: > Nie,nie, ksiazki kupujemy na innym pietrze.Tu tylko pomysl na stylowa bibliotek > e [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/F3bAyDGVBQg5B1BDcB.jpg[/im > g] Czy jak sie wyciągnie dwie książki z dołu to runie ta misterna piramida? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 05.04.16, 09:31 zalozmy ze to wszystkie przeczytane do ktorych sie nie wraca Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 16:12 Londyn to nowe i stare ramie w ramie Tu wyrosl nowy adres londynski Park One. Pietro wykupil za zawrotna sume ksiaze katarski,zeby miec blisko do pracy, z okna bedzie dogladal Harrodsa Odpowiedz Link
klara_izydor Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 16:18 Zwiedzaliśmy Londyn w październiku 2011 roku.Pogoda była piękna. Organizatorzy wycieczki przewidzieli wizytę u Harrodsa,ale my daliśmy nogę i łaziliśmy po okolicznych parkach. Co my możemy kupić u Harrodsa i po co? Odpowiedz Link
klara_izydor Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 16:37 Bardzo proszę W pierwszej połowie paćdziernika - Londyn był majowy.Włóczyliśmy się po londyńskich parkach i wymienialiśmy uwagi z Polakami zatrudnionymi w Londynie.Nawet profesor Bralczyk mignął nam pośród szarych londyńskich wiewiórek Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 16:42 ja przewodniczylam rodzince Ale odnosnie zakupow u Harrodsa - obecnie ceny bajonskie Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 20:26 a74-7 napisał: > ja przewodniczylam rodzince Ale odnosnie zakupow u Harrodsa - obecnie ceny > bajonskie Nie łubie płacić za drogo za moje zakupy. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 16:16 nie,ta mila pani to nie ja Ona a spiewa tam rozne operowe kawalki Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 16:20 no i jeszcze rzut oka z prawej strony na Harrodsa, teraz juz jestem pewna ,ze nikomu sie nie pomyli z innym domem towarowym w Londku ;-D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 16:26 Na coz jeszcze ksiaze katarski moze patrzec po pracy? Oczywista na Hyde Park, pewnie i ja poprowadze w tamta wlasnie strone. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 16:40 Tak to jest jak sie czlowiek spieszy Ty pokazujemy droge do Hyde Parku,tyl slynnego adresu Park One. Odpowiedz Link
super.halusia Re: Greetings from Britain! 04.04.16, 20:33 Interesujące fotki,jak zwykle Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 05.04.16, 09:14 Rzezbe wykonal Sir Jacob Epstein, "The Rush of Green" Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 05.04.16, 09:30 troche luksusu dla Halusi z tego adresu Candy & Candy One Hyde Park Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Greetings from Britain! 05.04.16, 10:46 a74-7 napisał: > troche luksusu dla Halusi z tego adresu > Mnie coś takiego przeraża. Mrozi do szpiku kości, bez duszy. Dla mnie luksusem jest chociażby dotkniecie kwiatu kwitnącej śliwy, zapach domowego ciasta... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 05.04.16, 11:05 szanuje twoje spojrzenie ale zawsze dobrze jest to have the best of both worlds (miec to co najlepsze z obu swiatow) W tym przypadku podziwiam kreatywnosc ludzka,i chyle przed nia czolo. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Greetings from Britain! 16.04.16, 13:42 a74-7 napisał: > szanuje twoje spojrzenie > ale zawsze dobrze jest to have the best of both worlds (miec to co najlepsze > z obu swiatow) > W tym przypadku podziwiam kreatywnosc ludzka,i chyle przed nia czolo. Wiesz, czasami wydaje mi się, że jesteśmy na tym świecie po to, aby być kreatywnymi, aby nauczyć się właśnie tego... każdy wg jego możliwości i wyobraźni. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 15.04.16, 17:53 Przyznam ze wybieram sie do Hyde Parku jak sojka za morze Pogoda jeszcze zbyt kaprysna ,ale zapraszam na spacer sprezystym krokiem ; tu krotka historia: Hyde Park ? jeden z kilku królewskich parków w Londynie, położony na obszarze 390 akrów (ok. 159 ha). Podzielony na dwie części przez jezioro Serpentine. W 1536 roku Hyde Park nabył w posiadanie Henryk VIII, który pozyskał je od mnichów z Opactwa Westminsterskiego. Później park był prywatnym terenem łowieckim Jakuba I. W 1637 roku Karol I zmienił jego naturę i park stał się miejscem publicznym[1]. Większość obiektów architektonicznych w parku została zaprojektowana w latach 20. XIX wieku przez Decimusa Burtona. Od XIX wieku park stał się popularnym miejscem spotkań towarzyskich i wydarzeń kulturalnych. Speakers' Corner To właśnie przed parkiem, na rogu północno-wschodnim, znajduje się Marble Arch. Była to oryginalna brama Pałacu Buckingham zbudowana w 1827 roku. Okazała się jednak za wąska dla królewskiej karety i przeniesiono ją w obecne miejsce w roku 1851. Miejscem, któremu nazwa Hyde Park zawdzięcza swoje potoczne znaczenie ? jako forum dla swobodnego wypowiadania wszelkich poglądów w imię wolności słowa (pod warunkiem nieobrażania królowej) ? jest Speakers' Corner, położony w pobliżu Marble Arch. Jest to tradycyjne miejsce przemówień i debat (przemawiali tam m.in. Karol Marks i Włodzimierz Lenin), odbywających się zwłaszcza w niedzielne poranki. Hyde Park jest też miejscem wielu koncertów. Występowali tu m.in. The Rolling Stones (1969), King Crimson (1969), Pink Floyd (1970), Roy Harper (1971), The Who (1973), Queen (1976), Eric Clapton (1996), Bon Jovi (2003, 2011), Red Hot Chili Peppers (2004), Live 8 (2005), Depeche Mode (2006) i Madonna (2012). 30 lipca 1991 na bezpłatny koncert tenora Luciano Pavarottiego przyszło 100000 osób[2]. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Greetings from Britain! 16.04.16, 13:46 a74-7 napisał: > HP ma nieformalny charakter I świetnie, nie ma to jak poczuć świeżą trawę pod bosymi stopami... zwykle, gdy mam taką okazję, ogarnia mnie wręcz szczenięca niefrasobliwość i niesamowite uczucie wolności. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Greetings from Britain! 16.04.16, 13:49 a74-7 napisał: > Uwielbiam drzewa. Wśród tych kolosów byłabym porządnie zakręcona, jako że zaraz ogarnia mnie nieprzemożna chęć nadania im imion... a ich tu tyle! Odpowiedz Link
a74-7 Re: Greetings from Britain! 16.04.16, 19:12 Moja lepsza polowa biega latem codziennie po rosie w ogrodzie,w ramach jakiejs terapii, ale Ty jests dodatkowo tree hugger ;-D Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Greetings from Britain! 16.04.16, 19:27 a74-7 napisał: > Moja lepsza polowa biega latem codziennie po rosie w ogrodzie,w ramach jakiejs > terapii, > ale Ty jests dodatkowo tree hugger > ;-D No siedzi we mnie ta natura przytulacza Odpowiedz Link